24 Септември, 2021 15:18 3 703 13

Само тази година кризата с чипове може да коства близо 180 милиарда евро на автомобилната индустрия

  • чипове-
  • криза-
  • полупроводници

Производството на коли може да спадне със 7.7 милиона броя

Само тази година кризата с чипове може да коства близо 180 милиарда евро на автомобилната индустрия - 1

Кризата с полупроводници поставя автомобилната индустрия на колене след като производители от целият свят спират свои заводи за седмици или дори месеци, което само по себе си предизвиква огромни загуби. Според консултантската фирма AlixPartners това ще нанесе огромни загуби за цялата индустрия.

Само тази година кризата с чипове може да коства близо 180 милиарда евро на автомобилната индустрия

Само тази година загубите в сферата могат да достигнат 180 милиарда евро, а произведените автомобили да бъдат със 7.7 милиона по-малко от предварителните сметки. Припомняме прогнозите на същата фирма от месец май, според които загубите не надхвърляха 100 милиарда евро, а произведените автомобили трябваше да са с едва 3.9 милиона по-малко.

Само тази година кризата с чипове може да коства близо 180 милиарда евро на автомобилната индустрия

Не е изключено цифрите да растат с още по-големи темпове, съдейки по това, че няма наченки за това кризата да приключи скоро, а според някои специалисти тя ще продължи през следващата година и дори през 2023 година.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиро вампиро

    5 1 Отговор
    С тия чипове е...те май..а на автомобилите още повече на камионите ваща ма да е
  • 2 Рогозин

    10 2 Отговор
    В Ладите чипове няма тъй че можем да очакваме огромен скок в руското автомобилостроене.
  • 3 Госあ

    9 3 Отговор
    Чудесно ! Китай работят за намаляване на въглеродните емисии 😁 Но трябва по твърдо ! Русия също работят за това с цените на газта. 😁 Но трябват още по крути мерки !

    Коментиран от #4

  • 4 Komapak

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Изнудването предстои за съжаление. Това е прощъпулника. Ще зачестяват тези случаи защото много неща сме забравили как се произвеждат... Китай си е монополист вече!

    Коментиран от #6

  • 5 чичо Манчо

    1 4 Отговор
    Е с чиповете от ваксините няма ли да може да се кара колата?
    За един прЕател питам!
  • 6 Госあ

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Komapak":

    Ами това е съвсем нормален отговор на санкциите и картелите на евроатлантиците. Въобразиха си, че могат да се държат безпардонно със сили като Китай и Русия.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Komapak

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Да си траем да не пуснат още едно вирусче ли? 😀Предпоследните два, визирам птичия и свинския пак тръгнаха от Ухан... Видя им се малко и сега чиповете са приоритетно за китайския пазар. Тънки азиатски хитрости. Не съм сигурен, че нямат управление и намеса след монтажа на 5G станция🤔 Само отбелязвам неща, които ми се набиват в очите веднага.

    Коментиран от #11

  • 8 Удавник за сламка

    3 9 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    А да се сещаш, че и това няма да остане безнаказано и ще предизвика забързване на ответната реакция? Както руската газ така и китайските чипове бяха предпочетени заради ниските цени. Ако цените им са високи, ще бъде по-евтино да си ги произвеждаш сам. Въпрос на време е в Европа да започнат да се произвеждат чипове, а скъпата енергия от газ да бъде заменена с евтина възобновяема енергия още по-бързо от предвиденото, защото ако никой не го е еня за екологията, то икономическия стимул е много по-сериозен.

    Коментиран от #9

  • 9 Госあ

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Удавник за сламка":

    Да, да т.нар. възобновяема енергия е супер ! 😂 правете ! 😂 А това да правиш чипове и изкуствен интелект е същото като да попълваш клетки с цени у Ексела и да кликаш аверидж, да знаеш 😂

    Коментиран от #10

  • 10 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Като казвам правете, точно защото лично аз съм наистина загрижен за екологията, отчитам че Европа е нищожна сравнения Китай и Русия, а американците винаги ще си гонят интереса, та омазването няма да бъде така колосално с тези отпадъци.
  • 11 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Komapak":

    Да ти кажа, точно за този вирус изобщо не съм убеден, че е тръгнал от Ухан. И дори да е тръгнал, като се използва китайска работна ръка във всички сфери, повече в квалифицираните между другото, това крие съответните рискове.
  • 12 Аврам

    1 0 Отговор
    Коя криза ве амсалаци? Изкуствено създадена от производителите на чипове заради милиардните им кредити. Сега с тея нереални цени с един чип покриват производтсвени разходи , разходи за заплата , кредити и остават пари за печалба. Дано фалират всички алчни произвпдители на чипове. Само да не казват , че има липса на силиций , който се произвежда в лабораторни условия . Вярвате още на такива неща овце
  • 13 Пешо

    0 0 Отговор
    Тези чипове не ни трябват, като цяло да мислят новите автомобили с по-малко електроника, че лампите светят една след друга и няма оправяне на тея курници където караме на километраж на 160000 хиляди км, а реални над 500+