24 Септември, 2021 16:16 10 110 18

Германия също прие дигиталните шофьорски книжки

  • шофьорска книжка-
  • apple-
  • wallet

Документите могат да бъдат съхранявани на Apple устройства

Германия също прие дигиталните шофьорски книжки - 1

По-рано тази година от Apple представиха новата си операционна система iOS 15 и една от новостите в приложението Wallet бе добавянето на различни документи за самоличност, които да бъдат съхранявани в него. Преди около месец, няколко американски щата приеха този начин за идентифициране за законен, а сега подобно нещо се случва и в Германия.

Благодарение на приложението ID Wallet, разработено от Digital Enabling GmbH, шофьорите в Германия могат да сканират своите шофьорски книжки и да ги използват по този начин, без да има нужда да представят физическите документи.

За целта трябва да използвате Apple устройство и да разполагате с валидна германска шофьорска книжка с активирана онлайн функция. След като сканирате личната си карта и потвърдите самоличността си, може да добавите шофьорска книжка и също да я използвате за идентифициране на самоличността си.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чакаме и на андроид

    58 15 Отговор
    Няма да купуваме абълки за да не носим книжки!
  • 2 Пръц

    61 14 Отговор
    И ако падне батерията на апъла пак следва резонният въпрос
    "А сега кво правиме?"

    Коментиран от #6

  • 3 ддд

    34 1 Отговор
    Сакън тук не. Я що акта имам за неносене надокумени. Той вижда в таблета ,че съм редовен убеден е ,ч е имам всичко но ми пише акт да е спокоен ..............ря

    Коментиран от #7, #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 5666

    33 1 Отговор
    ако бай м@нл се докопа до тази технология, ще гарат само със завършена детска градина до 2-ра група:)

    Коментиран от #8

  • 6 Тук

    16 15 Отговор

    До коментар #2 от "Пръц":

    Всички коли са отдавна са с безконтактна зарядна станция на площадката за поставяне на телефона в централната конзола или в подлакатника. Тука се въртят по 30 хиляди км на година който не кара. А тези които карат правят по 60-70к. На никой не му е парнала батерията. България е колкото 2 провинции на германия айде 3. Няма къде да останеш без батерия…
  • 7 гост

    28 2 Отговор

    До коментар #3 от "ддд":

    Спират ме наскоро,вечер.Системата ,,вижда" че съм редовен още преди да ме спрат.Въпреки това ,автоконтрольора свети с фенерчето да види стикерите.Не че видя нещо за една секунда,ама ей така,да види .уж
  • 8 дада

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "5666":

    тази технология не e за ганЧo! Bиж коментар 3
  • 9 Край

    21 4 Отговор
    на курсовете. Ще дърпаме шофьорска книжка с торенти....То и без това, като гледам някои как шофират, не книжка, а билет са си купили...
  • 10 Голям Слон

    4 8 Отговор

    До коментар #3 от "ддд":

    Когато за не носете на документи дават ефективна присъда и четирицифрена глоба, ще ги носиш редовно. Или ти вече си чипиран?
  • 11 ха така

    15 4 Отговор
    Така фирмата Apple ще притежава изцяло документите ви за самоличност!
  • 12 Jacques Yves Moineau

    3 2 Отговор
    Въпроса не е дали можеш да си снимаш шофьорската книжка с телефона, а дали катаджиите ще я признават.
  • 13 ГЕРБ=БСП=ДПС

    18 0 Отговор
    А нашите "милиционери" още работят със сини талончета. За това освен "милиционерите" са виновни "240 търтея", за които сме гласували на избори за Народно събрание в изминалите 30 години.

    Коментиран от #14

  • 14 kiro kerpicha

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Те пак ще гласуват за тях...Явно всички са мазохисти и неосъзнати празноглавци
  • 15 дедо

    0 0 Отговор
    Когато ЯБЪЛКАТА научи БЪЛГАРСКИ ЕЗИК тогава ще си я купя за втори път.
  • 16 немеца

    2 0 Отговор
    Много пъти съм си забравял в Германия личните документи, а не само книжката. полицаите ме проверяват, като им казвам само адреса и имената си. Влизат в системата и виждат кой съм и какви документи имам и ме пущат. Никога до сега не са се заяждали и не са ме глобявали, а имат право. Глобата е 10 евро. От година някъде съм си снимал документите на телефона (Андроид) и им показвам снимките. Също няма проблем. Тънкият момент е, че трябва да си жител на Германия. Ако не си по-добре си носете документите, защото имат право да ви задържат за 24 часа за изясняване на личността и ще ви глобят 10 евро.

    Коментиран от #17

  • 17 Ако беше

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "немеца":

    наистина немец, за какъвто се пишеш, щеше да знаеш, че в Германия по закон не си длъжен да носиш никакви документи с теб, и никой не може да те глоби за това. Законът те задължава да докажеш самоличността си - как ще го направиш - това си е твоя работа, а дали ще ти повярват е съвсем друг въпрос. Ако при проверка, във функцията ти на водач на МПС, не носиш със себе си шофьорска книжка, то глобата по закон е 10 евро, като си задължен до 48 часа да минеш през полицейски участък и да покажеш валидна книжка.
  • 18 Генчо

    0 1 Отговор
    леко гадна реклама на ябълката и андорид платформите могат също