Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 14:27 23 736 211

Вярно ли е, че шофирането на електричество е по-евтино от това на бензин?

  • електромобили-
  • бензин-
  • двг-
  • разход на гориво

Електрическите превозни средства са известни с това, че са икономични, но колко наистина можете да спестите?

Вярно ли е, че шофирането на електричество е по-евтино от това на бензин? - 1

Принципно, зареждането на електрическа кола трябва да бъде много по-евтино от зареждането на конвенционален автомобил с бензин или дизелово гориво. Но колко наистина можете да спестите (в долари, защото материалът е подготвен от нашите американски колеги от insideevs).

Но преди да сравните разходите, важно е да разберете, че по-ниската цена за притежаване на електрически автомобил не се определя само от разликата в цената между електричеството и бензина. Ето някои характеристики на електрическите превозни средства, които също участват пряко в намаляването на общите разходи за гориво - имаме предвид енергията.

Аеродинамика

За конвенционалните бензинови автомобили аеродинамиката е важна, но обикновено не е критична – поне докато не решите да достигнете 400 км/ч. Но в света на електрическите превозни средства нещата са различни. Тъй като батерията е най-скъпият (и най-тежкият) компонент в повечето електрически автомобили, е необходим много нисък коефициент на съпротивление, за да се увеличи максимално възможния пробег.

Според главния изпълнителен директор на AirShaper - Ремери, ниският коефициент на съпротивление е ключът към максималния пробег на електромобил. „Ако удвоите скоростта, съпротивлението на въздуха се увеличава четири пъти, а мощността, необходима за преодоляването му осем пъти“, обяснява Ремери. И той изчислява: „В спортен автомобил с мощност 125 конски сили можете да ускорите до 200 км/ч, но за да ускорите до 400 км/ч, вече са ви необходими цели 1000 конски сили.

Въпреки че тези цифри са доста над ограниченията на скоростта на конвенционалните пътища, те показват колко важно е да се подобри аеродинамиката, така че електрическите превозни средства да могат да покриват дълги разстояния с едно зареждане.

Обща ефективност

Електрическите автомобили са много по-добри от автомобилите с двигател с вътрешно горене по отношение на ефективността - консумират много по-малко енергия. Според Министерството на енергетиката на САЩ ефективността на типичен бензинов автомобил е по-малко от 25%. Това означава, че цели 75%! от енергията се губи под формата на топлина или се изразходва в системите на самия двигател с вътрешно горене. А електрическата кола - дори без да се вземат предвид ползите от регенеративното спиране - има ефективност над 65%. Останалите 35% са загуби по време на предаване на момента към задвижващата система (включително охлаждане и нагряване на батерията).

Регенеративно спиране

При традиционните автомобили (не хибридите) спирането се извършва главно чрез фрикционни спирачки. Това означава, че по-голямата част от кинетичната енергия просто се губи в околната среда под формата на топлина. Хибридите и електрическите превозни средства спират главно чрез преобразуване на кинетичната енергия в електрическа енергия и връщането ѝ обратно към батерията: това се нарича възстановяване на енергия. Благодарение на този процес, общата ефективност на типично електрическо превозно средство (включително рекуперация) според Министерството на енергетиката на САЩ е около 90% при комбиниран цикъл!

И така, колко ще спестите?
Повечето писатели по темата обичат да сравняват двата най-популярни седана - електрически и с вътрешно горене в САЩ - Tesla Model 3 и Toyota Camry. По-разумно е обаче да се сравняват две коли с еднакъв размер и с аналогична цена, нали?

Следователно, в нашето сравнение, съперниците ще бъдат Toyota Corolla и Nissan Leaf. Nissan Leaf е най-продаваният електрически автомобил с цена под $30 000 в САЩ, Corolla също е бестселър, при това в световен мащаб.


2022 Toyota Corolla L (нехибрид)

Вярно ли е, че шофирането на електричество е по-евтино от това на бензин?

Цена $20,075
Мощност 139 конски сили
Разход : среден - 7л/100км
Автономен пробег с едно зареждане - 700 км

2022 Nissan Leaf S 40kWh

Вярно ли е, че шофирането на електричество е по-евтино от това на бензин?

Цена $27,400 ($19,900 с федерален данъчен кредит)
Мощност 147 конски сили
Разход : среден - 18.8 kWh/100 км
Автономен пробег с едно зареждане - 240 км

За да се направи това сравнение справедливо, се разглежда среден годишен пробег от 21 700 км (данни от Министерството на транспорта на САЩ). Електричеството ще бъде таксувано по средна цена за домашни потребители в САЩ от $0.1252 за kWh и бензинът на средна цена от $0,867 за литър (31 декември 2021 г.).

За Corolla разделяме средния годишен пробег от 21 700 км на 100 км и след това умножаваме това число по 7.8 литра, за да получим приблизително 1695 литра бензин, изгорени за една година. Умножавайки тази сума по средната цена на бензина, то похарчената сума за гориво е 1 460 долара годишно.

За Leaf разделяме 21 700 км на 100 км и след това умножаваме това коефициент по 18.8 kWh. Получаваме, че за годината Leaf ще консумира около 4 080 kWh електроенергия. Ако умножите това по средната цена на електроенергия в САЩ, оказва се, че "пълненето" на Leaf с електричество ще струва само $510 годишно. В действителност тази сума може да се окаже още по-скромна - ако използвате безплатни обществени зарядни станции.

Заключение

Оказва се, че електрически автомобил - като Leaf - може да ви спести $950 "гориво" годишно в сравнение с конвенционален седан, задвижван с бензин. За четири години собственост, тези спестявания скачат до 3800 долара; осем години могат да ви спестят до 7600 долара. И предвид непрекъснатото покачване на цените на бензина и повишеното внимание на властите и стимулиране (парично) към покупката на електрически превозни средства - може би е време да сменим маркуча с кабел!


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 108 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Купих си кола на метан

    125 11 Отговор
    И ми го туриха на два ката .........същото ще стане и тока

    Коментиран от #3, #103

  • 2 много зависи

    65 19 Отговор
    На практика е доста по-лесно и изпълнимо да каичм изискванията за икономичност на наличните коли с ДВГ , отколкото дасъздадем цяла нова култура и инфраструктура на ток. Последното ще става бавно.
    То не бива да е оправдание за да си затваряме очите пред печките които карат из София.
    Спрете старите неизправни автомобили и оставете добре обслъжваните такива. Ще се учудите от резултата.
    Навремето като махнаха старите печки-автобуси и като с магическа пръчка въздухът се подобри. Но ние нали само на лошото обръшаме внимание...

    Коментиран от #30, #34, #97

  • 3 разкажи де

    19 5 Отговор

    До коментар #1 от "Купих си кола на метан":

    Защо не си доволен?
    Мен ме поритеснява че натежава на колата и има високо налягане - демек опасност от аварии.
    Друго?

    Коментиран от #29

  • 4 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    46 10 Отговор
    ....по-ниската цена за притежаване на електрически автомобил .... ‼️ къде бе ‼️

    Коментиран от #14

  • 5 dadada

    70 16 Отговор
    Тоест 35% от цената на бензина ама в Щатите и цената на ток там . Само, че ако колата е на LPG сметката рязко минава в полза на ДВГ. цената на газта е наполовина на бензина, а електричеството се покачва стремоглаво.

    Коментиран от #206

  • 6 БРЕЙ ТО СПОРЕД ТВА ПИСАНИЕ

    96 10 Отговор
    НАФТАТА СЕ ША СЕ УВЕЛИЧАВА А ПЪК ТОКА НАПРАВО ША Е И БЕЗПЛАТЕН........ЧЕТИВО ЗА ШАРАНЧИТА....
  • 7 свидетел

    55 9 Отговор
    сметки без кръчмар !

    Коментиран от #15

  • 8 Тра-ла-ла

    85 18 Отговор
    На практика не! Шофирането на един автомобил не се свежда само до наливане на гориво! За 8 години щял да спести 7600 долара? А батерията, кога ще смени и ще струва ли тя 7600, или два пъти повече? А по-високата покупна цена? Да не се окаже, че шофирането на електромобил, е доста по- скъпо от такъв с ДВГ?

    Коментиран от #25, #136

  • 9 80 цента за литър

    34 61 Отговор
    Това е 1.40 лева. В България бензина гони 3 лева. Значи икономията е 2000 долара или 3400 лева. Плюс 400 лева данък и спестени от синя зона поне още 600. Ферода на спирачките с подмяната още 300. Масла и филтри -500. Към 5500 лева на година, ако не ти се скапят дюзи, турбина, водна помпа, дизелова помпа, дебитомер, верига, ремък, не прегрее. Термостат, бубина, вентилатор, маркучи, тампони, гарнитури, свещи, катализатори, основни/биелни лагери, семеринги, клапани и мн други.

    Коментиран от #23, #142, #187, #190, #199, #209

  • 10 Миризлив пор

    65 4 Отговор
    Статията не е лоша, но да бяхте направили и една груба сметка към нашия пазар - цени на Ел. Енергия и бензин. Тук литър по 86 цента бензин няма.
  • 11 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    44 4 Отговор
    Един и същ модел МПС за хибрид се бъркаш с 20 хилки отгоре ! Ще ги избиеш след около 80 000 км ‼️ При лично МПС в БГ - около 10 години ‼️
  • 12 DrivingPleasure

    49 10 Отговор
    Да... и един мърмот завива ли шоколади? Тоя Лийф в щатите не нема ток даже и до магазина да идеш. А стъпиш ли на зарядна цената е х3 и нагоре - колко си мислят теслоновците, че ще бъде безплатното още?
  • 13 АУУУУУ

    59 14 Отговор
    нещо ми се счупи калкулатора ....едната има пробег 700 км ....другата 240 км ..... и при това с изключен климатик , радио и навигатор .... и да е през деня , за да икономисваме от фаровете ..... пътя от София до Варна за ...ЕДНА СЕДМИЦА ......ХА ХА ХА
  • 14 DrivingPleasure

    31 8 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    В жълтеникавия дим на ганджата се виждат тия безплатните неща ;)
    Ако си достатъчно напушен (като да не казвам кой) всички сметки стават :D
  • 15 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    56 4 Отговор

    До коментар #7 от "свидетел":

    Точно ! Да припомня , че дизела беше два пъти по-евтин от бензина преди години. След навлизане комън-рейл и увеличаване дизлките по пътищата , нафтата стана по-скъпа от бензина ‼️

    Коментиран от #192

  • 16 Анонимен

    21 2 Отговор
    От собствен опит установих че цената на 5000 км градско за Тойота ярис ми струва 650 евро, за Пежо 208 електрическо за същият маршрут давам 120 евро.
    И двете коли бяха на лизинг тойотата беше 200/месец,а пежото 350/ месец
    Кога електрическото ще е по евтино аз не мога да сметна щото съм зле с формулите

    Коментиран от #35, #60

  • 17 Съдията Дред

    35 3 Отговор
    Виждал съм и тука безплатни зарядни станции/макар и рядко/ , но никога не съм виждал свободна. А платена обществена станция означава, че си изложен на риска от скока в цената на тока като в последните 6 месеца. И по добре сравнете кола с еднакъв пробег, да може да отиде от София до Бургас и обратно, като кара без да се притеснява за разхода, и пуска климатика. Че ми е смешно , като видя как на магистралата теслюто го изпреварват стари кошници, щото оня не смее да вдигне над 90, щото няма да стигне до следващата зарядна. Виж, за градски са идеални, ако имам пари, ще си взема електокарче за градско, ще го зареждам в гаража на къщата. А, и да направят паркоместата за електрички наистина безплатни, щото сега безплатно може да паркираш само на обозначени като такива паркоместа, а те са по малко и от инвалидните.
  • 18 DrivingPleasure

    33 7 Отговор
    Понеже се пита за разбивка за България, копирам едно мнение от нета под реклама за уолбокс:

    "Не знам за другите, но за мен е проблем да потроша безумно много пари за колата, не за тока... нали за пари говорим 😉

    Една еднаква двойка взимаме Hyundai Kona electric цена от минимум 76 000 лева (има я и за 69, но с 39 кВч батерия – тоест неизползваема) Същата Kona със същото ниво на оборудване Comfort и 120 коня струва 37 000 – разликата е 39 000 лв тоест мога да си купя две коли вместо една.

    Да видим нататък
    Среден разход по WLTP
    Бензин 5.2л/100 – 12.50 лева за 100 км (ужас а?)
    Електрик 14.3 кВч/100 – 2.5 лева за 100 км (иха...)

    Обаче:
    Средно годишно в Европа пробега е 13 000 км
    1600 лева за гориво за годината на бензина
    325 лева за ток за електричката (оптимален вариант само и винаги нощно зареждане в къщи, никога дневно и никога на бърза зарядна)

    При 39 000 лева надценка за цената на автомобила
    При предполагаема цена от 5 000 лв за зарядното
    И при разлика от 1300 лева на година в разходи за зареждане оставям на теб да сметнеш след колко ДЕСЕТИЛЕТИЯ ще ти се изплати електричката! Подсказка, тая евтина електричка, трябва да я въртиш до христова възраст, за да и избиеш парите – пожелавам ти успех и да си жив и здрав да си я караш 😂

    П.С. и моля не почвай с това как ДВГ имал обслужване и се харчели някакви невероятни пари – при 13 000 км ще влиза в сервиз веднъж годишно за смяна на масла под 500 кинта цялостно обслужване!
    На ел само „доб

    Коментиран от #26, #41

  • 19 Гост

    28 2 Отговор
    Ако ти подарят колата може би. Ако трябва сам да си я купиш ще ти излезе доста по-солено.
  • 20 Гост

    22 9 Отговор
    спортен автомобил с мощност 125 конски сили - и спирам да чета нататък.

    Коментиран от #33

  • 21 Гост

    43 5 Отговор
    За осем години електрическият нисан щял да ми спести 7900 долара. Ама той изначало си струва със 7400 долара по-скъпо бе, момченце. Ти си ги дал тези 7400 долара отгоре, още преди да седнеш да я караш тази електричка.
    И си сметнал само разхода на тока чисто, без да смяташ загубите при зареждане, които са около 20% до 25%.
    Не си сметнал и колко ток ти чезне от батерията в студовете, което в една друга статия беше сметнато, че ти бяга около 40% в студени нощи.
    Аре чао с тия сметки на салфетки.
  • 22 ГЕРБ=БСП=ДПС

    26 4 Отговор
    При сегашните тройни цени на промишлената електроенергията от 0,60 лева за кВтч. в Европа. А вероятно скоро и за битовите потребители. И сегашните цени от 2,50 за литър бензин/дизел. Не е по-евтино. 18,8 кВтч по 0,60 лева е 11,30 лева на 100 км. цената на електричеството. А цената на дизела е 4,5-5л. по 2,50 лева = 11,25-12,50 лева за 100 км цена дизел.
  • 23 Съдията Дред

    30 4 Отговор

    До коментар #9 от "80 цента за литър":

    Драги тесльо, застраховка Каско е около 1200 лева за ново дизелово Пежо, и около 7 000 за тригодишен модел ЕС. 4 000 киловата на година са около 900 лева, ако зареждаш в къщи , и поне 3 000 на обществена зарядна/ако не намериш безплатна, пожелавам ти късмет, ще ти трябва/. Пък и провери каква е поддръжката на системата за рекупериране на енергия, да си направиш и тази сметка.
  • 24 Fury

    17 1 Отговор
    Добре навихте ме,сменям маркуча с кабел.пратете ми една....
  • 25 Гост

    33 5 Отговор

    До коментар #8 от "Тра-ла-ла":

    След 8 години тоя лииф ще иска нова батерия. Ако не се бръкне токаджията с 10 бона да я смени, тази кола няма продаване. А бензиновата ще се продаде на половин цена, след 8 години.

    Коментиран от #32

  • 26 Гост

    23 2 Отговор

    До коментар #18 от "DrivingPleasure":

    И как предвидливо са избрали да сравнят точно този модел кола, при която електрическият вариант е с минимална разлика в цената с петролният. Я вижте разликата в цената при Кона.
  • 27 "Чалгар"

    36 2 Отговор
    На колко от четящите им направи впечатление, че електричеството в САЩ струва $0.1252 за kWh = 0,21 лева за kWh. А в България/Еврапа в момента има недостиг на електричество на пазара. И цената на промишленото електричество е над 3 пъти по-висока 0,60-0,70 лева за за kWh.

    Тези сметки ще изглеждат много по-различно в България. На мисирките дотолкова не им стигат мозъчните клетки, че да проверят как би изглеждало същота сравнение в България. Достатъчно е да проверят каква е продажната цена на същите автомобили у нас и цените у нас на горивата и електричеството.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Въпрос с повишена трудност

    27 2 Отговор

    До коментар #3 от "разкажи де":

    "Купих си кола на метан"

    "Защо не си доволен?"

    А бе вие къде живеете. Не четете ли, не гледате ли телевизия? През 2021 г. цената на метана в България и в Европа се е повишила 6 пъти. Преди през 2020 г. 100 км са му стрували 3-5 лева на метан, сега 2022 му струват 6 пъти повече 18-30 лева за 100 км на метан. Как да е доволен, като на бензин излиза по-евтино? Какво остава, ако си беше купил дизел. Как да е доволен човека, когато цената на горивото му е скочила 6 пъти. Този скок на цената на метана в Европа е причината и за 2-3 скок на цените на такситата в София. Ти доволен ли си от това, че цените на таксито в София вече са тройни, а бакшишите дори изкарват по-малко заплати отколкото преди година?

    Коментиран от #37

  • 30 Соколо

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "много зависи":

    Идеята е добра, но само на теория. Не забравяй, че 60% процента от българите карат печки. Няма как да бъдат спряни. Няма как да лишиш бедните хора и малкото, което имат. На думи е лесно, но на практика хич не е. Да не говорим, че ще има масови бунтове и размирици. Няма правителство, което да стори тази лудост. Старите автомобили" печки" ще изчезнат с времето. За има няма 10 години.
  • 31 Да говорим на български

    12 16 Отговор
    "За Corolla разделяме средния годишен пробег от 21 700 км на 100 км и след това умножаваме това число по 7.8 литра, за да получим приблизително 1695 литра бензин, изгорени за една година. Умножавайки тази сума по средната цена на бензина, то похарчената сума за гориво е 1 460 долара годишно."

    В България цената на бензина е 2,50 и 1695 литра струват 4 237,50лв

    "Получаваме, че за годината Leaf ще консумира около 4 080 kWh електроенергия. Ако умножите това по средната цена на електроенергия в САЩ, оказва се, че "пълненето" на Leaf с електричество ще струва само $510 годишно."

    В България цената на нощна е 14 стотинки, значи 4080 киловатчаса струват 571, 20 лв


    "
    Заключение
    Оказва се, че електрически автомобил - като Leaf - може да ви спести $950 "гориво" годишно в сравнение с конвенционален седан, задвижван с бензин. За четири години собственост, тези спестявания скачат до 3800 долара; осем години могат да ви спестят до 7600 долара."

    В България по днешни цени, може да се спести 3660 лв или за 8 години около 30 хиляди лева

    Това е за българската действителност, ама какво са 30 000 лв ?

    Коментиран от #44

  • 32 Не се притеснявай

    8 16 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Както виждаш от спестените 30000лв, ще купи батерия за 10000 лв и ще му останат 20 хиляди лв, а с новата батерия Ще продаде електромобила на по-висока цена отколкото ти ще продадеш бензиновия.

    То и за фотоволтаиците разправяха колко са скъпи, но сега като се вдигнаха цените на тока, а цените на фотоволтаиците паднаха, всички се втурнаха да инсталират като невидели. Хората не са глупави и макар и късно започват да си правят сметката. А сметката излиза, само ако не си инженер който не вярва във физичните закони и в измерените резултати и измисля свой теории за да не признае реалността. Случайно да познаваш такива инженери, че аз се сещам за няколко, единият от които е със същия Ник като твоя?

    Коментиран от #46

  • 33 И ти ли си един от "инженерите"

    4 10 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Ти знаеш ли за друг автомобил който не е спортен и може да вдигне 400 км в час? Или и ти караш с толкова личния си автомобил, вероятно баничарка защото всеки един уважаващ себе си инженер кара баничарка?

    Та ако вникнеш малко в текста, онзи спортен автомобил на който са му необходими хиляда коня за да вдигне 400 км в час, е същия автомобил на който са необходими 125 конски сили за да вдигне 200.

    Точно преди малко обяснявах на колегата ти който се прави на инженер тази зависимост за 8 пъти повече необходима мощност за удвояване на скоростта, за преодоляване на въздушното съпротивление.

    Даже му дадох и примери с необходимите мощности за съпротивление за тракане на гумите и съпротивление на въздуха при различни скорости:
    "
    От настоящия пример примерни 2,2 киловата съпротивление на търкаляне за добри гуми и 0,8 киловата за челно съпротивление при движение при 40 км в час, общата мощност необходима на колелата за поддържане на 40 километра в час е 3 киловата

    При движение с 80 км в час, вече стават 4,4+6,4= 10,8 киловата, което е доста близко до четири пъти увеличение на мощността както предположих. Също така е доста близко до реалната мощност необходима за движение при тази скорост.

    При 160 километра в час отиваме на 8,8+51,2= 60 киловата.

    Абе защо все така се получава, че моите сметки излизат, а твоите не?"

    Коментиран от #49, #50, #54, #56, #62

  • 34 Знайко

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "много зависи":

    "На практика е доста по-лесно и изпълнимо да каичм изискванията за икономичност на наличните коли с ДВГ , отколкото дасъздадем цяла нова култура и инфраструктура на ток."

    Няма как да стане това, КПД на буталните ДВГ почти е достигнало максимално възможното. Дригите фактори като аеродинамиката и тегло също са достигнали максимума. Имаш ли на представа колко се е повишила КПД на ДВГ. За цялата над 100 годишна история на ДВГ/автомобилите/. Повишило се е едва с десетина процента. И днес КПД е около 24%-27% за бендиновитедвигатери и над 40%, но под 50% за дизеловите двигатели. В последните 20-30 години КПД на ДВГ/автомобилите/ се е подобрил символично. И то чрез преминаване към масла с нисък рисковите, което обаче си има и минуси, ДВГ днес изкарват много по-малко време и километри. В последните години разхода на гориво намалява с много малко. И не защото са пжвишили КПД на двигателите. А защото са подобрили аеродинамиката. И защото са намалили малко теглото. Теглото не намалява въпреки по-леките двигатели, фарове, пластмасови панели и др. материали. Защото постоянно добавят допълнителни "екстри" като климатик, електронни системи, мултимедия, еърбеци... И тези екстри тежат и увеличават теглото. Преди 30 години автомобилите нямаха гърбици, климатици... един климатик тежи 50-80 кг, 10 еърбекй тежат 30 кг....

    Коментиран от #204

  • 35 Въпрос с повишена трудност

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Анонимен":

    Ами цените на застраховката, общинския данък, техническия преглед, гуми, чистачки, автомивка ...
  • 36 Павел пенев

    20 11 Отговор
    Този експертен анализ е пълна глупост целяща да ви манипулира психологически за да си купите електричка. Едно пълно ел.зареждане е равно на 90 лв. с които изминавате около 300 км. в най добрия случай. След скапване на батериите в рамките на 4 години,ще се наложи да платите 20,000 евро за нови. Извода е не купувайте електрички или хибридни автомобили, а тези които са направили това- ще духат супата.

    Коментиран от #38, #40

  • 37 Авто

    11 1 Отговор

    До коментар #29 от "Въпрос с повишена трудност":

    По-добре човек да не гледа телевизия - само реклами на лекарства и плашила покрай ковида, за какво ти е ..
  • 38 Електричка

    13 19 Отговор

    До коментар #36 от "Павел пенев":

    Говориш пълни пукотевици .. Имаме две коли в двете семейства, баща ми е на метан, аз съм с електрическа, която зареждам не само вкъщи. 300 км ги минавам с 12 лв, когато зареждам навън, а вкъщи с 9 лв. За батерията имам гаранция 7г., но аз така или иначе като колата стане на 4г ще купя друг модел и тази ще ми я изкупят и приспаднат.. тъй че сметките ви изобщо не са верни ..

    Коментиран от #43, #55

  • 39 Анонимен

    21 6 Отговор
    Безплатен обяд НЯМА! Зарибяват наивните и неграмотни, купувайте си електрички.... На хартия и на думи всичко е лесно. От тези 18,8 KW съм сигурен, че реално ще станат 26-28 .От дадените 240 км ще паднат поне 40-50. Тази цена на тока не е реална, например в Германия е 0,30€ а на Ел.колонки по магистралата може и до 0,70-90€ да стигне. Имаше хора зимата в задръстване с електрички, които им свърши тока от чакане. На другите им донесоха гориво в туби,а електричките се сещате какво стана. Само преувеличени позитивни неща се пишат,а нито един недостатък не се споменава,а те са МНОГО!

    Коментиран от #42

  • 40 Господин експерт

    5 4 Отговор

    До коментар #36 от "Павел пенев":

    Ще се обосновеш ли като направиш и своя анализ как стигна до тези изводи или ще си останеш поредният трол, който казва нещо ей така изсмукано от пръстите и очаква останалите да му повярват!
  • 41 еСССР

    5 9 Отговор

    До коментар #18 от "DrivingPleasure":

    Да ама не следиш нещата, ЕС искат до 2025 бензина да стане 10 лв у нас. Ако пак искаш да караш на бензин - данъците ще са огромни. В Германия вече гони 2 евро и 50 на места, като за тях прогнозната цена беше 7-8 евро.
  • 42 Електромобилите не са за всеки

    5 4 Отговор

    До коментар #39 от "Анонимен":

    И все пак ще намериш ли забележка в сметките направени в мнение 31, където са направени по български цени за същия пробег от 22 хиляди километра, за човек с гараж който може да си позволи зареждане в къщи?

    При този годишен пробег се пада по 420 километра на седмица. Някои хора изминават повече километри годишно само за да отидат и да се върнат ежедневно до работа на 40 километра.

    576 лв годишно за "гориво" означава по 1,60 лв на ден или 80 стотинки в посока до работа и обратно. Не съм се возил от години на автобус, но ми се струва че за 80 стотинки не можеш да си купиш и билетче за градски транспорт, да не говорим да пътуваш над 40 километра?

    Коментиран от #89

  • 43 Анонимен

    14 6 Отговор

    До коментар #38 от "Електричка":

    Значи ти е на лизинг колата, тоест под наем. Я сметни вноските, които плащаш на месец. Така както караш, доживотно ще си спонсор на някого и ще си с кола под наем. Например да изминеш 500000км с една електричка никога няма да ти се случи. Колко пъти ще смениш батерии и колко ще струва това? Кой ще го плати? На неелектричките, правиш един ремонт на двигател и продължаваш. А Ел кола, като за еднократна употреба и хвърляш. Къде остана екологията...?
    Толкова много искат да ги набутат тея електрички и балъците вярват...

    Коментиран от #45

  • 44 DrivingPleasure

    13 1 Отговор

    До коментар #31 от "Да говорим на български":

    Колега, още малко и пари ще ти върне тоя Лиф според тебе :)
    Практически невъзможно е да зареждаш само на нощна тарифа, ако едва 30% са ти на зарядна станция - там цената ти е 70 стотинки и вече нагоре.
    А в българската действителност споменатите 30 000 лева ти разликата полупната цена между двете, защото нямаш 10 хил долара субсидии - нищо де, не ми пречиш - купи си Лийф ще продължа да се хиля като ви стигна на магистралата да се карлабате с 80 ;)

    П.С. не знам дали и следващия пост е твой - за тия паднали цени на солара - провери пак бяхападнали 2020 през 2021 скочиха в пъти щот Китай свъщност е монополист и видя, че може да си увеличи маржовете на печалба при производството им...

    Розови са само сънищата ;)

    Коментиран от #53

  • 45 Голям си експерт

    5 14 Отговор

    До коментар #43 от "Анонимен":

    Ти пък кога мина половин милиона километра с един-единствен автомобил, та започна да търсиш такава електричка?

    А вероятността да минеш толкова километри с електромобил без проблеми е много по-голяма отколкото с който и да е съвременен автомобил с ДВГ.
  • 46 Гост

    13 1 Отговор

    До коментар #32 от "Не се притеснявай":

    Какви фотоволтаици са паднали, като цената им скочи двойно за последните две години? Ти май отдавна си на Марс и чакаш Илон да дойде.
  • 47 Turbo

    18 1 Отговор
    Цената на един електромобил е два пъти по висока от цената на същата марка и модел на автомобил с ДВГ.Субсидия в България няма.Още с покупката си се прецакал с двойна цена.

    Коментиран от #52, #58

  • 48 Хайл

    31 5 Отговор
    Ако искате да сте в крак с времето трябва да бъдете :негър гей, веган, инфлуенсър, отглеждащ малко плъхоподобно куче, каращ електричка и задължително ваксиниран
  • 49 Гост

    8 2 Отговор

    До коментар #33 от "И ти ли си един от "инженерите"":

    Ти кога за последно вдигна 400 км в час? По време на снощният сън ли?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Turbo

    20 3 Отговор
    Да напомня само на тесльо,че март месец мораториума на цените на тока пада и жална ВИ майка електрици с електромобили.
  • 52 Гост

    14 5 Отговор

    До коментар #47 от "Turbo":

    А при продажбата ще се прецакат още веднъж, защото заради скапаната батерия никой няма да им купи електричката втора ръка. Не само, че няма да вземат пари от нея, но и ще им се наложи да платят за рециклирането й.
  • 53 Я пак, я пак?

    5 12 Отговор

    До коментар #44 от "DrivingPleasure":

    Я ми кажи, щом този шофьор минава по 420 километра седмично, което е средно 60 км на ден, кога точно ще му се наложи да зарежда по път, ако всяка вечер прибира автомобила в гаража с контакт?

    Дори без да ползва различно от обикновен контакт шуко, само с неговите 3,7 kW мощност, ще може да зарежда по 30 киловатчаса само на нощна тарифа по 14 стотинки. Това са по над 150 км пробег за всяка вечер зареждане. Тоест ако зарежда всеки понеделник сряда и петък, ще зарежда по 450км, достатъчни за повече от седмица.

    Къде видя проблем със зареждането само в къщи, когато става въпрос за ежедневни пътувания?

    На практика, може да изминава и 40 хиляди километра годишно само със зареждане от контакта и да спести 60 000 лева от гориво за тези осем години.

    Коментиран от #57

  • 54 Turbo

    10 4 Отговор

    До коментар #33 от "И ти ли си един от "инженерите"":

    "Пази боже сляпо да прогледа" хахахаха тесльо ми бил обяснявал хахахаха тя тази Тесла се движи с магия хахахаха с мощност като за косачка хахахаха повтори си глупостите още веднъж да се посмеем.
  • 55 Гост

    5 5 Отговор

    До коментар #38 от "Електричка":

    Тесльо сега пък и електричка ли имаш хахахахахаха
  • 56 Turbo

    9 5 Отговор

    До коментар #33 от "И ти ли си един от "инженерите"":

    Това данните за мотопед ли са хахахаха 0,8 квт от въздушно съпротивление и 2,2 квт от триене на гумите при 40км/ч на автомобил с тегло 2,5 тона?Приличат ми по скоро на мотопед Балкан 50 кубика.

    Коментиран от #63, #67

  • 57 DrivingPleasure

    12 4 Отговор

    До коментар #53 от "Я пак, я пак?":

    Колега, ти тая кола ако ще я караш само до работа и обратно и искаш да ти е евтино - ходи вземи карта за градския транспорт около 60 кинта май е!

    Ти през уикендите не пътуваш ли? Щот аз правя по около 300-500 км през седмицата и после по 400-600 почти всеки уикенд. Щото колата ми дава свобода да ходя на разни места и да ми е гот на душата

    П.С. А в една София гаража че струва 40-50 хил лева, за да можеш "в къщи" да я зареждаш?

    Коментиран от #59

  • 58 Хайде и тук започна да смята

    7 5 Отговор

    До коментар #47 от "Turbo":

    "При 80 км/ч казваш ти трябват 10 квт.Защо тогава официално разхода на Тесла по каталог е 20 квтч/100 при 80 км/ч?Нещо не ти се връзват сметките точно два пъти."


    Хайде първо се научи да четеш и да разбираш написаното!


    Първо по каталог Тесла не харчи 20 киловатчаса за 100 километра при скорост 80 километра в час, а второ, дори така да твърди, разликата не е два пъти, защото съм ти написал, че при 80 км в час, по моите сметки Tesla харчи от батерията около 17 киловатчаса на 100 км.

    Не мислиш ли, че този резултат е много по-близо отколкото твърдението ти, че при тази скорост само от съпротивлението при търкаляне същата тази Тесла харчи 13,75 киловатчаса?

    Ако добавим и твърдението ти, че при 80 км в час за съпротивлението на въздуха харчи още 19,2 киловат часа отиваш общо на около 33 киловатчаса на 100 километра.

    Кой ли е по-близо до реалните показатели? И това след като си ревизира мнението, че за движение с 40 км в час Tesla ползва 10 киловата мощност на колелата и ги намали на 7,5 киловата.


    Колко пъти да ти обяснявам, че няма как да ти мине номера за перпетуум-мобиле? Спри да го пробутваш.
  • 59 Контакта си е контакт

    2 14 Отговор

    До коментар #57 от "DrivingPleasure":

    Както виждаш за 8 години контакта ти спестява един гараж. За следващите осем години можеш да си купиш още един или пък Тесла с 500 км пробег да си обикаляш през уикенда. А иначе даваш по един гараж на всеки осем години на Лукойл.

    Коментиран от #68

  • 60 АУУУУУ

    14 3 Отговор

    До коментар #16 от "Анонимен":

    ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА ЩЕ ТИ ИЗЛЕЗЕ ПО-ЕВТИНА САМО И ЕДИНСТВЕНО АКО ВЕДНАГА Я ПРОДАДЕШ.....
  • 61 Мдааа

    9 1 Отговор
    От сметките в статията излиза,че след 7-8 години сме избили разликата в цената.А дали след още 7-8 години,когато тамън сме излезли на голям плюс,то няма да се наложи основна смяна на батериите поради ограниченото заряд-разряд,и така да излезем не на нула,а дори на загуба,че сме си купили електричка!

    Коментиран от #64

  • 62 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #33 от "И ти ли си един от "инженерите"":

    За електрическа тротинетка ли си изчислил 3 квт за поддържане на 40 км/ч?За движение на автомобил с тази скорост тази мощност не е достатъчна.Може да се получи на Марс,там гравитацията е по слаба и липсва атмосфера.Пак няма да ти излязат сметките и никой не се интересува от празните ти приказки.

    Коментиран от #65

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Ти пък кога си смятал

    2 2 Отговор

    До коментар #62 от "Гост":

    За да знаеш?
    Дал съм ти данните за гумите, ако можеш смятай и дай резултат, ако не можеш да смяташ просто мълчи в ъгъла и не се обаждай какво ти се е струвало и какво не.

    Коментиран от #66

  • 66 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #65 от "Ти пък кога си смятал":

    Няма нужда да смятам и така се вижда че грешиш яко.Донякъде разбирам стремежа ти да лъскаш имиджа на Тесла,все пак за това ти плащат.За да изкараш рекорда на някакви аматьори ентусиасти с Тесла за истина,използваш груба стъкмистика и нарушаваш физични закони,използваш в изчисленията си невъзможни коефициенти на триене и съпротивление.Да не изчисляваш за Тесла Роудстър на Мъск,която е в космоса.Една електрическа тротинетка и трябва повече за да се движи.

    Коментиран от #70

  • 67 Гумите не можеш да ги сметнеш посмъртно

    1 1 Отговор

    До коментар #56 от "Turbo":

    Но пък лесно можеш да сметнеш мощността за преодоляване на въздушното съпротивление на онзи същия автомобил, който се нуждае от 1000 коня за да вдигне 400 км.

    Щом за всяко удвояване на скоростта се нуждае от осем пъти повече мощност, щом при 400 км се нуждае от 1000 коня, каква мощност ще е необходима на същия този автомобил за да преодолее въздушното съпротивление с 50 км в час?

    Формулата ти е дадена - за всяко двойно намаляване на мощността делиш на осем.

    От 400 км в час намаляме двойно и отиваме на 200 км в час, 1000/2=125 коня за 200 километра в час.

    Намаляваме на 100 км в час. 125/8=15,6 коня само за въздушното съпротивление без гумите.





    Намаляваме на 50 км в час 15,6/8=?

    Можеш ли да сметнеш от колко коня се нуждае от двигателя този спортен автомобил с 1000 коня, за да преодолее въздушното съпротивление при 50 км в час?

    Тук не се иска вяра и предразсъдъци. Цифрите са си цифри и са достатъчно красноречиви, а физиката си е физика, независимо дали признаваш физичните закони или не. Кажи какво казва физиката и дали си съгласен с нея?

    Коментиран от #77

  • 68 DrivingPleasure

    4 1 Отговор

    До коментар #59 от "Контакта си е контакт":

    Нека махнем моя пробег - средното за европа е 13 000 км според евростат
    8 години х 13 000 = 104 000 км

    Разхода ми по борд компютър е 4.1 (зимат 4.3-4.5 но зимата карам по малко) нека е зимен
    104 000 : 100 х 4.3 = 4472 литра

    горивото с отстъпката ще го закръгля на 2.50
    4472 х 2.5 = 11180 лева за 8 години!!!

    какви спестени гаражи те гонят какви глупости?
    Това е ТОТАЛ! а не разликата за тия 104 хил км! Абе и ние можем да смятаме и сметката на ЕЛ никога не излиза!

    Коментиран от #193, #198

  • 69 незнайко

    12 0 Отговор
    Достатъчно беше да прочета ( бензинът на средна цена от $0,867 за литър (31 декември 2021 г.).) За какво става дума ясно ли Ви е ? 0.867 х 1.71 = 1.48 ЛЕВА !!! Ние богатите нека да плащаме по 2.45 лева !!! ОТВРАТ !!!
  • 70 Хората са ти дали пример

    3 2 Отговор

    До коментар #66 от "Гост":

    Един спортен автомобил се нуждае от 1000 коня за да вдигне 400 км в час. Не си ли съгласен с тях?


    Ако не си съгласен, приеми че Тесла Плайд не е толкова аеродинамичен, че да може да вдигне 400 км със своите 1000 коня и затова са го направили с максимална скорост само 320 км в час.

    Сметни за него, защото физиката казва абсолютно същото - 125 коня за 160 км в час, 15,6 коня за 80 километра в час, и 2 коня за 40 км в час.

    Пак физични закони, какво да ги направиш? Един автомобил в се се нуждае от около киловат мощност за движение с 40 км в час, както и да го смяташ.

    Коментиран от #81, #86

  • 71 Язе

    4 1 Отговор
    Да разбирам,че този е обикалял само около къщата си?Като тръгнеш на почивка,как зареждаш като битов потребител?Зарядните на EVN в Пловдив,щели да таксуват по 0,99ст на kwh.Ай сега да смята този.

    Коментиран от #73

  • 72 Що бе смятай за твоя

    4 2 Отговор
    Защо ще смяташ за чуждите разходи, нали били фалшиви?

    Ти нали ходеше всеки уикенд на 400 до 600 км? И ти ли пътуваш с 80 км в час по магистралата за да поддържаш 4,1 на сто разход? Хайде и ние да имаме автомобили и да сме ги карали по магистрала, за да знаем колко харчат?

    Ама хайде да се съгласим с тебе да видим как излизат сметките

    Излиза, че на седмица изминаваш около 1000 километра, за които изразходваш 110 лв гориво.

    Тесла модел 3 при 90 км в час харчи 16 киловатчаса на 100 км, ако съм нагъл като тебе, ще трябва да намаля разхода на поле 13 киловатчаса за да съответства на твоите четири на 100 с твоя режим на шофиране, но нека ги оставим 16.

    Това прави двайсетина лева за ток в къщи по 14 стотинки и още 10 на бързи зарядни станции за всеки случай по 70 стотинки за киловатчас. Общо 30 лв.

    Разлика 80 лв на седмица, 4200 лв на месец. За година въртиш 50 хиляди километра което предполага поне 800 лв за обслужване и консумативи на двигателя и отидоха на 5000 годишно. За 8 години са си точно 40 000 лв.

    Електромобил си заслужава да се купи точно когато се кара по много, а не да си джиткаш по 5 км градско на ден. Тогава и Трабант подарък да ти дадат, пак ще си на загуба че го имаш.

    Коментиран от #75

  • 73 Колко пъти да повтарям

    1 5 Отговор

    До коментар #71 от "Язе":

    Електромобилът не е за всеки? Този е въртял по 60 км дневно. Къде мислиш, че е ходил? От друга страна почти всяко българско семейство има по два автомобила, да не мислиш че в Щатите са по-назад от нас? Спокойно единият от тях може да е електромобил, въпреки че Тесла се продава толкова именно защото може да се ползва и за основен автомобил, защото зарежда бързо, в Щатите има зарядни станции навсякъде и са на прилични цени.
  • 74 DrivingPleasure

    7 2 Отговор
    При 80 разхода ми пада на 3.7 карай да върви - разликата в цената на колата няма ли да сметнеш?
    Една електричка е 80-100 хил среден клас Голф, Фокус, Астра е 40 хил - за 8 години с късмет ще си избил само тази цена!
    Като искаш карай ел, ама не ми казвай, че и аз трябвало :)

    Коментиран от #76

  • 75 А забравих

    1 5 Отговор

    До коментар #72 от "Що бе смятай за твоя":

    Това всъщност е сметка за автомобил с анекдотичен разход 4 на сто и реален разход на Тесла модел 3. Също така няма никаква повреда за отстраняване по двигателя, а само предписаните от производителя консумативи и периода им на смяна. Никакво турбо, никакви датчици, никакви смени на свещи, кабели, филтри за тези 400 000 км и въпреки това 40 000 лв спестено от гориво за 8 години. При реален разход 8 на сто, за тези осем години излиза че спестеното е два пъти повече или почти цяла Тесла модел 3 с твоя годишен пробег.

    И то без да се налага да караш с 80 км в час по магистралата, за да пазиш двигателя и да пестиш гориво и да се подиграваш на тесните които се задминават, че карали с 90 км в час, защото до началото на миналото лято нямаше къде да заредят по магистралата, а сега вече има минимум 5 места едно от които с 200 киловатови зарядни станции, където за пет минути се "сипват" 100 допълнителни километра за 11,50 лева и си продължаваш по пътя.

    Коментиран от #80

  • 76 Аз не карам по толкова

    2 5 Отговор

    До коментар #74 от "DrivingPleasure":

    Иначе отдавна да съм минал на електричка. При моите шест седем хиляди километра годишно мога да си позволя да се возя и на такси и вероятно ще ми излезе по-евтино.


    Но пък като спомена цена, не забравяй да включиш и продажната цена накрая.

    За 100 хиляди лева си купуваш Тесла модел 3 и следващите осем години не караш ford focus, от класа на golf, а караш Тесла от класа на BMW 3 и Mercedes c-class.

    За 8 години и 400 хиляди километра ще си дал 40000 повече за гориво, с късмет ще си купил автомобила само за 40000 лв и с още по-голям късмет ще го продадеш за 10 на осмата година.


    В крайна сметка удоволствието ще ти е излязло 70000

    8-годишната Тесла ще я продадеш за 20-30000 лв и пак ще ти излезе толкова само, че няма да си карал голф през това време.

    Но това са сухи сметки без вложена емоция и си прав че всеки сам си избира какво да кара, защото кеф цена няма. Не е глупак този който си купува автомобил за 2000 лв нито пък този, който си купува за 2 милиона лева, нито пък ние по средата, какъвто и автомобил да караме.

    Карай си твоя автомобил с кеф какъвто и да е той и да не ти пука! Лека и безаварийна!
  • 77 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #67 от "Гумите не можеш да ги сметнеш посмъртно":

    Колко пъти трябва да ти се повтори,че скоростта участва само в изчисляването на въздушното съпротивление.Както си почнал да делиш на 8,то стана манджа с грозде.Извади първо триенето в гумите,за да получиш верен резултат.

    Коментиран от #78, #79

  • 78 Дрън-дрън

    0 3 Отговор

    До коментар #77 от "Turbo":

    Да ти припомня ли че и сам стигна до извода, че два пъти увеличаване на скоростта увеличава два пъти мощността за преодоляване на на съпротивлението на търкаляне на гумите?

    Дал съм ти както параметрите за да изчислиш съпротивлението на търкаляне на Тесла, така и крайния резултат на сметките. Вярни ли са ми сметките или не? Дай твоя резултат за тези параметри?
  • 79 А ако поне малко разбираше от математика

    0 3 Отговор

    До коментар #77 от "Turbo":

    При тази мощност от 1000 коня, съпротивлението на търкаляне е около 1 процент от цялата мощност и почти не влияе на крайния резултат дори да ги сложим 5% и 50 коня, Как мислиш че ще се промени сметката ако мощността не е 1000, а 950 коня за преодоляване на въздушното съпротивление при 400 км в час?


    В единия случай резултатът при 50 км в час е 1,85546875 конски сили

    А в другия случай е
    1,953125 конски сили за преодоляване на въздушното съпротивление при 50 километра в час.

    Дали има някакво практическо значение за настоящия спор в който дори пет конски сили ви се струват малко защото имате предубеждения и вярвания и не вярвате в науката, физиката и математиката, както и на мене?
  • 80 DrivingPleasure

    8 4 Отговор

    До коментар #75 от "А забравих":

    Много обичам някой като ми обяснява какъв ми е разхода - ти ако караш някой 20 годишен дръгел с 8/100 разход - мечтай си за евтино ел. Аз карам модерен дизел със среден разход 4.1/100 по борд. На магистралата със 120 съм на 4.5. Ти си бленувай как изкарваш 40 бимки, маниите ти не ми пречат ;)

    Коментиран от #82

  • 81 Оня с коня

    6 1 Отговор

    До коментар #70 от "Хората са ти дали пример":

    Ако впрегна два коня в тежък автомобил като Тесла,дали ще успеят да го теглят с 40 км в час?Колко тежи Теслата,2 или 3 тона?Много яки коне имате в Тесла.
  • 82 Жив и здрав

    1 4 Отговор

    До коментар #80 от "DrivingPleasure":

    Карай си малкото автомобилче, но не ме карай и аз да се качвам на такова. Моя автомобил трябва да наруши физичните закони, за да харчи под 5 при 120 километра в час, и под 6 при магистрална скорост, ако ще да е с най-модерния двигател, защото челното съпротивление не пита какъв ти е двигателя. За градско да не говорим за под шест при това тегло и мощност.

    Както казах, всеки е свободен сам да избира какво да кара и как да го кара.

    А автомобила на жената харчи колкото твоята кола, но само когато я карам аз. А уж карам по-бързо. Така че и до двигател не е.

    Както казах, кеф цена няма и не съм купил автомобил, за да пестя. То пък при моя пробег ще е едно спестяване... Сега като смятам, 6000 километра по 8/100 са 480л са 1200 лева на година. То само загубата от цената на автомобила е няколко пъти повече. Пък и 8 години няма кой да кара един и същ автомобил.
  • 83 брех

    8 0 Отговор
    Най евтино е когато изобщо няма кола.
  • 84 Паразит

    7 1 Отговор
    Въпрос:
    Вярно ли е, че шофирането на електричество е по-евтино от това на бензин?

    Отговор:
    Вярно е, но само ако си въртиш педалите на динамото сам или с жена си!
  • 85 ComfortablyNumb

    4 5 Отговор
    Ганчо е нелечим, вятър го вее на бях Гоуф ( дизел разбира се) на задница лепнал стикер показващ среден пръст на коведарите ваксъри и цепи мрака ... в Европейския съюз със цивилизованите ...
  • 86 Оня с коня

    8 0 Отговор

    До коментар #70 от "Хората са ти дали пример":

    Липсва ти практически опит за да ми отговориш на въпроса.Два коня могат да теглят без проблем двутонен автомобил с нормален ход от 5 км в час.Ако искаш да теглят с 40 км в час конете трябва да са повече.Гледай някой уестърн и си помисли,защо дилижанса се тегли от 4 или 6 коня,като самия дилижанс не тежи 2 тона.Впрягат повече коне за да може дилижанса да се движи с по висока скорост.

    Коментиран от #102

  • 87 DrivingPleasure

    8 2 Отговор
    4.5метра и тон и половина надали е автомобилче :) Ти ако си любител на СУВ аз не!
    И проблема е, че принуждавате хората да минават на ел - ако не беше "зеления" фашизъм - карайте квото ви воля и си взимайте квито ви воля ел кошници няма да ви ги плащам аз! И си плащайте данъци за тях, не сте богопомазани или поне не трябва да сте!!
  • 88 Име

    4 1 Отговор
    Няма как да е по-евтино при положение, че електрическата е два пъти по-скъпа от тази с двг.
  • 89 Знайко

    1 7 Отговор

    До коментар #42 от "Електромобилите не са за всеки":

    "576 лв годишно за "гориво" означава по 1,60 лв на ден"

    За да караш автомобил освен горивото има и други разходи като застраховка, данъци, технически преглед ... При ДВГ автомобилите, когато се включат всички разходи, включително покупката на нов автомобил всеки изминат километър излиза над 0,70-0,80 евро. Като горивото е само 0,10-0,20 евро на километър, т.е. 10%-15% от цената на всеки изминат километър.
  • 90 Добата

    10 0 Отговор
    А като стане време за смяна на батерийката ко прайм. Никои не го брои това. Едно ДВГ може да изкара и 500к км без основен ремонт, но батерията си се скапва бързичко. Всички сме гледали клипчето с онзи които си запали Теслата заради смяна на батерия. Електричките не са вариант за момента. Ако тръгнем да кажем Варна-София или някаква по-дълга дестинация и трябва да се спира за да заредиш 2-3 пъти и ако е преди/след празници не ми се мисли какво опашки и какво чудо ще е за заряд. За сега стават за градско, нищо друго.

    Коментиран от #91

  • 91 Гледай правилните клипчета

    2 9 Отговор

    До коментар #90 от "Добата":

    Защото имаше и друг клип, каква и новина тук за Тесла от същата година, която имаше същите проблеми като тази взривената, но собственикът не беше чакал 8 години за да може да изтече гаранцията и чак тогава да се сети, че първите батерии на Tesla имат проблеми.

    Както виждаш на онзи който беше минал милион километра му бяха ремонтирали батерията напълно безплатно и даже му бяха дали оборотна батерия, докато ремонтират неговата, а след това му я бяха върнали когато вече беше навъртял половин милион километра.

    За първите 320 хиляди километра беше сменил три четири двигателя които също имаха детски болести като батериите. След това без никакви ремонти постави световен рекорд на Гинес за един милион километра, а скоро беше направил милион и половина километра без повече ремонти нито по батериите нито по двигателите. Тоест милион на батериите и 1,18 милиона на последния двигател.

    Дали някой ДВГ може да измине 1,18 милиона без никакви ремонти и дори без никакво обслужване?

    А този дали е навъртял 1,5 милиона километра градско, щом не стават за извънградско? Не само че не е карал градско а също така всеки ден е зареждал батерията на бърза зарядна станция, а това скапва батериите много по-бързо отколкото на бавна зарядна станция. Щом последната батерия е издържала милион километра на бързо зареждане, колко ли ще е живота на една батерия, ако не я тормозиш толкова?

    И не забравяй че това са първите батерии на Tesla които са проектирани за лаптопи от p
  • 92 Павел

    4 1 Отговор
    А за непрекъсното покачване на тока? Нали до 5г ще е по-скъп от бензина, ако продължава така.
  • 93 Гледай правилните клипчета

    4 4 Отговор
    И не забравяй че това са първите батерии на Tesla които са проектирани за лаптопи от panasonic, а както тези на модел 3, така и тези новите които започват производство в Тексас и Берлин са проектирани специално за електромобили и са много по-добри.

    Коментиран от #100

  • 94 Теодор

    6 0 Отговор
    Пишете абсолютни глупости. В България киловатчаса на зарядна станция е 70 ст. киловат + 50 ст. първоначална такса. което е 3 пъти по скъпо от колкото в САЩ където минимална заплата е 3 пъти по висока което прави зареждането в България 9 пъти по скъпо. Хайде сега карайте електромобили или карайте нафтови печки с негална нафта да видим кое е по евтино.

    Коментиран от #98

  • 95 100

    6 1 Отговор
    Зреждаме от домашен контакт??? Колко време пътува тези километри за една година(времето е пари)? Безлатни станции(Какви маршрути трябва да избираме)? Среден разход(друг път). Повишаване на цената на горивата(на тока цената сякаш си стои все така) ? Какви са тези реклами???? .... Дано ти плащат хубави пари за тези бози....
  • 96 Иванчо

    3 1 Отговор
    Стига писахте глупости - само снобари, комплексари и будали си купуват електрокари! А защо не пишете за колите, които са с двигатели, използващи вода ( има такива построени в Япония, но ликвидираха фирмата и собственика) и за колите, използващи свободната енергия в плостранството ( има такъв напълно функционален мотоциклет също изработен в Япония, но по-нататъшното му разработване и усъвършенстване също е забланено)!
  • 97 DARK

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "много зависи":

    Хем е така , хем не е погледни един 8 клапанов 2 литров карбуратурен двигател отпреди 35 години, виж един съвременен, първия има 2 датчика за температура на охладителната и за температура на маслото. Съвременният няма да ми стигне тук да изреждам гората от датчици камо ли всичко останало набучено по двигателя за да бъде направен по икономичен и по ефективен, дори не ми се зачеква и болната тема за материалите вложени в съвременните мотори за да ги "олекотят". Сега за петролните автомобили за мен лично по големия проблем винаги е бил , че ние както и повечето държави по света петрол нямаме.В момента има 2 световни сили които са основно такива благодарение на горивата. На едните валутата им е основната разменна монета за петрол , а другите имат необятни залежи.Съответно всички по някакъв начин трябва да се съобразяваме с тия световни играчи.На България петрола и седи като един огромен търговски минус , всяка капка изкопаемо гориво или газ я внасяме , ако сме на електромобили картинката ще е по различна. Да още имат трески за дялкане но и малкото недостатъци (с изключение на пробега и теглото) бързо се адресират. Само преди 10 години тия батерии се зареждаха за по няколко часа до денонощие , сега за минути може да се натика огромен заряд до 80% от капацитета им.
  • 98 DARK

    2 2 Отговор

    До коментар #94 от "Теодор":

    Па ела бате в столипиново на нелегалния ток , стига си се занимавал да смучиш нелегално нафта от рейса де го караш ще ти окапят зъбите от толкова смукане на нелегална нафта.
  • 99 макак така

    3 1 Отговор
    Абе къде е антиелектрика бе?!?! Къде се изгуби тва момче хубаво? Сигурно още празнува фалита на Тесла и вдига наздраве с хубава нафта дето я е източил от служебната баничарка хахаха! Давайте друзя - борете капитализъма и заради него че работата не отива на добре! Да не стане да ви спрат копейките че ще стане мазаляк хаха
  • 100 Оня с коня

    3 0 Отговор

    До коментар #93 от "Гледай правилните клипчета":

    Какво стана,ще могат ли два коня да теглят Тесла с 40 км в час?Намери ли правилните клипчета,клоун.

    Коментиран от #101

  • 101 Turbo

    2 0 Отговор

    До коментар #100 от "Оня с коня":

    Тесльо може да пробва и с магарета хахахаха браво,разсмя ме имаш чувство за хумор.

    Коментиран от #104

  • 102 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #86 от "Оня с коня":

    Тесльо сега рови в ютуб и търси клипове с дилижанси,за да види колко коня ги дърпат хахахаха
  • 103 За съжаление

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Купих си кола на метан":

    Метана е вързан към цената на природния газ (той си е природна газ)
    Дизела, бензина и "газ" са нефтопродукти и са свързани с цената на петрола.
    Когато цената на природната газ се увели 5-10 пъти, то подобно поскъпване има и на метана.
    Проблема, който показваш, е, че когато всички минем на ток (отопление на домовете, гориво за колите) потреблението на ток ще скочи, а "пазарния принцип" ни учи, че при по-голямо търсене цените растът. (по-голямо предлане не се очаква, защото нашите власт имащи хич не се интересуват от производство на евтин ток (ядрени проекти))
    Та... и ни го турят и ще продължат да ни го турят.
  • 104 А ти сметна ли?

    0 3 Отговор

    До коментар #101 от "Turbo":

    Още чакам да ми провериш сметките, колко киловатчаса енергия на 100 километра е необходима за преодоляване на съпротивлението на търкаляне на гуми с коефициент 0,008 за автомобил с тегло 2500 кг.

    Щом твърдиш, че не са 5,448 киловатчаса, колко са според тебе?

    Разбрахме какви са ти предположенията за конете и магаретата и каретите. Дай сега да се върнем към физиката и да видим каква мощност е необходима за съпротивлението при търкаляне при 40 км в час за тая Тесла с тези не толкова добри гуми, а са само най-добрите, които излизат от фабриката с автомобила?

    Ако искаш можеш да сметнеш и за най-добрите на пазара, които са с коефициент 0,005?

    Вероятно мога да намеря и Tesla теглена от коне в ютуб, но според мен ще е по полезна да ти намеря някой клип Как се смята съпротивлението при търкаляне, че като гледам не можеш да се справиш без чужда помощ?

    Коментиран от #108

  • 105 Николай

    3 2 Отговор
    Купуваш си по-скъпа кола и след 8 г. сияеш от радост, че си избил парите и те удря новината, че ще трябва да смениш батерията и пак си вътре.

    Коментиран от #107

  • 106 Властите не се интересуват

    1 4 Отговор
    Но пък заинтересуваните от цените на тока рязко се заинтересуваха от строежа на нови централи и поеха инициативата в свои ръце, като решиха след като държавата не мисли за тях да помислят сами за себе си и да си инсталират собствени централи по покривите.

    Други предприемчиви бизнесмени, си направиха сметката, че дори да не им трябва ток за лична консумация, цените на фотоволтаичните централи са изключително ниски, горивото за тях е безплатно, но пък добивът може да се продаде на много висока цена.

    Към момента изграждането на фотоволтаична централа е (беше, защото цените започнаха да поскъпват заради повишеното търсене) 1000лв за киловатчас, а централа с такава мощност произвежда по 1,2 до 1,4 мегаватчаса енергия всяка година.

    Актуалната цена на борсата без ДДС за утре е цитирам:

    "421.48 лв. за MWh и обем от 90 383.40 MWh с ден за доставка 10 февруари 2022 г., сочат данните от търговията. "


    Тоест за всеки инвестирани 1000 лв, годишната възвръщаемост е 500 до 600 лв по настоящите цени на енергията, ако ще я продаваш на борсата.

    Ако ще я купуваш, спестяванията са по 700-800 лв годишно.

    Дали пък са глупави, че си инвестират парите и ще си ги върнат за две години, а след това 25 години ще ползват безплатен ток без да чакат държавата да им строи АЕЦ?

    Въпросът е какво ще правим толкова много ток като пекне слънце, ако се осъществят проектите на всички, които са дали заявление само за последните две години?
  • 107 Другия вариант

    2 2 Отговор

    До коментар #105 от "Николай":

    Купуваш си евтина кола. Осем години даваш пари и тя вече ти струва повече отколкото токът и първоначалната цена на скъпата кола, свършва и живота и осъзнаваш че си дал повече пари но осем години си карал по скапаната кола. По-добре ли ще се почувстваш?

    А защо не отвориш eBay и да видиш по колко вървят "скапаните" батерии? В общи линии като продадеш тези "скапани" батерии можеш да си купиш чисто нов евтин автомобил.

    Пет киловатчаса блок от батерия на Тесла струва над 1000 долара, а батерията се състои от 16 такива блока.

    Другият вариант вместо да разпродаваш колата, просто да си купиш един от тези блокове и да замениш повредения в твоя автомобил.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Turbo

    5 0 Отговор
    Няма нужда да смятам. Всеки интелигентен човек със средно образование от житейски опит ще ти каже,че с два коня няма как да теглиш 2,5 тона Тесла с 40 км/ч.Този път се изложи здраво с изцепката си.Не ми пробутвай разни невъзможни тесларски коефициенти на триене със специални гуми "Тесла" ,нещо много нули си сложил.Тези гуми имат съпротивление като на лед.Ако си карал някога на лед ще знаеш как се тръгва или спира на лед.

    Коментиран от #111, #112, #113, #116, #121, #122

  • 111 Така ли било?

    0 4 Отговор

    До коментар #110 от "Turbo":

    А ти на какъв коефициент смяташ? Да не би да е онзи, записан в учебника по ДВГ, отпечатан през 1970 година за гумите произведени през 1960 година? Я дай коефициентът да се посмеем?

    Дай сметките да ги проверим?

    Провокирахте ме да намеря и клип. За разлика от тебе, който обясняваше интернет бил пълен с Tesla с консумация 10 киловата при 40 км в час, но така и не намери един-единствен клип да споделиш, много набързо намерих един клип, който потвърждава моите сметки. Клипът е направен от истински инженер по ДВГ, на който цял свят се доверява и специализираните издания редовно публикуват клиповете му.

    Интересно защо и той получава същите като моите резултати? Сигурно защото живеем в една и съща паралелна реалност и ползваме една и съща физика? Май с него живеем и в една и съща година и е дал съвременни коефициенти на гумите. И "съвсем случайно" става въпрос точно за гумите на Тесла.

    А защо Тесла? Ами защото стана известен именно с негативните си видеа относно Тесла, а колкото повече задълбаваше, толкова повече започна да вижда и предимствата на Тесла и накрая взе, че си купи една. Точно както и Джеймс Мей. Сега чакаме и Джереми Кларксън да си купи и опорните ти точки съвсем ще отпаднат.

    Коментиран от #115, #117, #118

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Остави го

    0 4 Отговор
    Той още не може да се сети, че към двата коня за преодоляване на челното съпротивление на един от най серодинамичните автомобили в света, трябва да добави и още три коня за съпротивление при търкаляне във впряга.

    Горкия още не прави разлика между мощност и енергия. Но ме подсещаш че мога да говоря в коне за мощност и в киловатчаса за енергия за да започне да прави разликата. Той като види киловатчас и веднага го мисли за мощност и си прави грешни изводи.
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #111 от "Така ли било?":

    Пак ли с няколко ника ще пишеш за подкрепа хахахаха провери какво е конска сила в любимата си Уикипедия преди да се изложиш отново.
  • 118 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #111 от "Така ли било?":

    Тази Тесла да не е левитира, че с два коня да я теглиш с 40 км в час?
  • 119 Гост

    4 0 Отговор
    С такъв коефициент на триене на гумите ще се пребиеш още на първия завой.Първо обаче трябва да успееш да потеглиш от място,защото при толкова нисък коефициент на триене тежката Тесла може да забуксува на място и да не тръгне.

    Коментиран от #123

  • 120 Цена на батерията

    4 0 Отговор
    След 7 години като плати човек 10бона в зелено за батерия, къде остана икономията? Да не говорим за факта, че като презимуват 3 години батериите КПД то им пада с 30-40% след още 2-3 зими КПД е вече около 40%. това означава по-къс път и пак толкова енергия за зареждане. След 7 години ще платите за нова батерия, а старата трябва да се рециклира, също скъпо удоволствие за сметка на кого? Точно така на тези дето не могат да спестят за кола. Та кое беше по евтино?!
  • 121 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #110 от "Turbo":

    Защо се занимаш с този фантазьор?Неговата работа е да възхвалява Тесла и да се кланя на идола си.

    Коментиран от #125

  • 122 Майтапа настрана

    0 3 Отговор

    До коментар #110 от "Turbo":

    Ама сега се замислих, че всъщност изкарахме абсолютно едни и същи цифри, само че е при тебе беше 5,5 киловата съпротивление за търкаляне при 40 км в час и твърдиш че скоростта нямала значение, а аз ги сметнах 5,5 киловатчаса енергия за изминаване на 100 километра и твърдя че скоростта има значение.

    Вероятно даже сме смятали по една и съща формула едни и същи резултати, но ти пак си объркал мощност и енергия.

    Ами не не е 5 киловата без значение от скоростта. Мощността

    Коментиран от #124

  • 123 Ох горкия

    0 2 Отговор

    До коментар #119 от "Гост":

    Той си мисли, коефициента за съпротивление на търкаляне определя сцеплението на гумите! Без коментар, че ще ме изтрият за обида!
  • 124 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #122 от "Майтапа настрана":

    Формулата е една тесльо.
    Р=F.V
    Р е мощност в квт
    F е сбора от всички съпротивителни сили в N
    V е скорост в м/с
    Няма как да се получи в квтч.
    Отделно в учебника пише,че за движение на автомобил с тегло 1 тон трябва да се приложи 200 N сила.
    Р= 200.11,1 м/с=2,2 квт за тон.При 2,5 тона се получава 5,5 квт мощност за движение с 40 км/ч.

    Коментиран от #127, #128, #129

  • 125 Ох горкия

    1 2 Отговор

    До коментар #121 от "Гост":

    Ти май още не можеш да схванеш че не защитавам Тесла, а защитавам физичните закони от такива които не ги признават и се забавлявам в процеса.

    Не виждаш ли че аз използвам физични закони и си доказвам тезите, а ти работиш с предположения?

    Турбо за разлика от тебе се опитва да смята, ама нещо не му се отдава и каквото и да смята излиза перпетуум мобиле. Засича че автомобила му харчи 12,5 киловата мощност, но вярва че е на гумите му отиват 23,45 киловата.


    Вижда че Тесла черпи 3,7 kW мощност от батерията и в момента спори, че само от съпротивлението на търкаляне от тези 3,7 киловата се доставят 5,5 киловата до колелата и още два киловата за съпротивлението на въздуха

    Тоест се опитва да ме убеди че от 3,7 киловата мощност черпена от батерията, след като премахнем 80% загуби от преобразуване на електрическата енергия в механична, 3 киловата механична мощност преди трансмисията, след трансмисията на колелата се предават 7,5 киловата.

    Поредното перпетуум мобиле.

    Коментиран от #130

  • 126 знаещия

    3 7 Отговор
    разберете..........електрическите коли са много по-икономични и не замърсяват градовете...точка по въпроса!
  • 127 Толкова ли било просто

    0 4 Отговор

    До коментар #124 от "Turbo":

    А къде е разликата между каране с вида спорт и каране със специализирани специално проектирани гуми с ниско съпротивление при търкаляне?

    Никъде в твоята формула не видях да използваш някакъв коефициент който да е свързан с точно определена гума и нейния размер. Виждаш ли колко си далеч от истината?
  • 128 Клипът

    0 4 Отговор

    До коментар #124 от "Turbo":

    Този клип е за разликата в ефективността на електромобилите само при смяна на размера на гумите. Пряко е свързан с темата на статията и я допълва информативно. Не противоречи на никое от правилата затова моля клипът да бъде одобрен този път! Дори смятам че подобна статия ще е изключително информативна за читателите, защото това не се отнася само за електромобилите, а ще намали разхода на гориво на който и да е автомобил. Благодаря предварително!

  • 129 Прочети формулата

    0 4 Отговор

    До коментар #124 от "Turbo":

    В петата минута в клипа в мнение 128 има формулата и пример със смятане на съпротивление при търкаляне. Ето и цитат от цялото съдържание на коментар 128, за да ми кажете каква е причината за да не го одобрите, ако решите отново да го направите.
    Няма нито една причина за изтриване на коментара:


    "Този клип е за разликата в ефективността на електромобилите само при смяна на размера на гумите. Пряко е свързан с темата на статията и я допълва информативно. Не противоречи на никое от правилата затова моля клипът да бъде одобрен този път! Дори смятам че подобна статия ще е изключително информативна за читателите, защото това не се отнася само за електромобилите, а ще намали разхода на гориво на който и да е автомобил. Благодаря предварително!"

    Коментиран от #131

  • 130 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #125 от "Ох горкия":

    Турбо не се "опитва",а смята като грамотен инженер с формули и обосновка.Не ми пробутвай разни невъзможни коефициенти на съпротивление на триене от 0,005.По голямото съпротивление на триене ти осигурява по голямо сцепление.Така е при зимните гуми,по силно нарязан грайфер ти осигурява по голямо триене и по добро сцепление.
    И не си въобразявай че с 3квт мотор от косачка ще задвижиш Тесла с 40 км/ч.
  • 131 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #129 от "Прочети формулата":

    Пак ли ще ми прожектираш клипчета.Формулите ги има в всеки учебник от механотехникум и в нета.За мен нещо от туба не е доказателство.

    Коментиран от #133

  • 132 Клипа

    1 4 Отговор
    И за да не чакаш одобрение на клипа от модератор може и сам да го намериш в ютуб

    Заглавието му е Why Big Wheels Are A Bad Idea On Electric Cars - Range Impact!

    В петата минута е изчислението.
    Дали този е някакъв случаен ютубър, който не е чел учебници? Както виждаш смята разлики мощността дори при смяна на размера на гумите и техния вид, а наш турбо слага абсолютно всички гуми под общ знаменател.
  • 133 Умълча се нещо?

    0 4 Отговор

    До коментар #131 от "Гост":

    Какво стана не ти ли харесаха конете? Спря да пишеш и с двата Ника? Този е истински инженер, нали?

    Хубаво, че ме подсетихте за клипове, че линковете ги трият.

    Коментиран от #145

  • 134 Нищо не икономисвате

    4 1 Отговор
    Тва е страшна пропаганда и измама...целта е да се накарат офцете да купуват нов продукт и зялата световна икономика да се пренастрой към ел колите което ще генерира стотици трилиони сега и напред в бъдещето докъто някой ден световните управници не кажат че и ел колите са вредни и ше има пак пренастройване

    Коментиран от #135

  • 135 Така е!

    1 4 Отговор

    До коментар #134 от "Нищо не икономисвате":

    Електромобилите не са най-чистото нещо на света, но това е единствената работеща технология която може да започне да сменя ДВГ, който е много много много по-мръсен от електромобилите. Все от някъде трябва да се почне.

    Големи надежди се таяха за водорода, но технологиите на батериите вече го задминаха и той няма шансове поне за леките автомобили. Дори теоретични шансове няма, да не говорим за практически приложими технологии.
  • 136 Мммда

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тра-ла-ла":

    То зимата излиза по-скъпо, шефа спря повече от половината и върна старите. Като се задържало над 10 градуса щял да ни ги върне пак.не държат ток нещо.
  • 137 Инкасатор

    6 1 Отговор
    Да си предсравим, че на камрито му светне лампата за гориво, първата бензиностанция и за 10 мин си заредил за още 700км!
    Ами нисана...цената за зареждане на обществена колконка е доста по-висока, а отнема и доста време...
    С тези спорове електричка или двигател с ветрешно горене отвличат вниманието от същноста. На какво гориво ще се движат контейнерите по море, как ще ми пристигат частите за опела от склада в гемания и как на ток Мъск ще си изтрелва теслите в октрития космос....
    Пак ни мажат очите, фабриките бумкат въглища и газ...
  • 138 ттт

    5 0 Отговор
    Автономен пробег 240 km. Пътувал съм два пъти до Будапеща и обратно с кола - веднъж на газ, 350 km автономен пробег и веднъж на дизел - 1000 km автономен пробег. Не може да зареждаш на 350 и на 1000. Всичко се случва - задръстване, неработеща бензиностанция, дори да объркаш пътя. Карам винаги с максималната допустима скорост, изваждам висенето по митници. На дизел стигах около три часа по-бързо! Икономисвах време от само едно зареждане. А и дизел се зарежда по-бързо от пропан-бутан. Е ток - най-бавно. С електричка с 240 km автономен пробег на такув дълъг път не бих тръгнал! С камили би било по-бързо.

    Коментиран от #139, #202

  • 139 Много си чевръст

    0 6 Отговор

    До коментар #138 от "ттт":

    Щом успяваш да заредиш газова бутилка за 3 часа си представям колко си оправен. Никога не си купувай електрически автомобил! Карай се дизела. Сигурно и зареждането на дизел ти отнема поне два часа.

    Ама да ти кажа проблема явно не е в автомобилите, защото Tesla например, за 20 минути зарежда 300 километра. Три часа са 9 такива зареждания, които осигуряват 3000 километра пробег.

    Три часа почивка на 3000 километра шофиране лично на мен не ми се струва много. А на тебе? Ако толкова те притеснява, че ще закъснееш с три часа за ангажимента на 3000 километра и можеш да изчислиш времето на пътуването толкова прецизно, просто трябва да тръгнеш три часа по-рано.

    От моя гледна точка Това си е чист хейт, защото за 300 километра до морето спирам поне веднъж на някоя бензиностанция, но не да зареждам, а за по кафе и цигара. Морето няма да избяга, пък и спирането си е калкулирано във времето за пътуване и не закъсняваме за настаняването в хотела.

    Коментиран от #140

  • 140 ттт

    4 0 Отговор

    До коментар #139 от "Много си чевръст":

    Отиваш на станцията. Служителят те чака на контакта, веднага те включва, плащаш му на ръка. Чудесно, но не става така. Да не говорим, че бензиностанцията не е на самото трасе както в България, а на отбивка, която е доста настрани, реално не се вижда от пътя. Така, че с няколко зареждания три часа наистина се правят.

    А като заредиш за 300 km, след 200 пак трябва да зареждаш, ако не искаш репатрак на дизел да те пренесе до зарядната станция.

    Коментиран от #203

  • 141 Дсса

    2 0 Отговор
    Много ме кефи аргумента, че вечерно време си я включваш в контакта. Това е невъзможно за поне 95% от собствениците. В по-големите градове хората търсят по 10 минути и повече място за паркиране.

    Коментиран от #143, #144

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Аргументът е железен

    0 4 Отговор

    До коментар #141 от "Дсса":

    Тези които живеят в панелка, която струва по-малко от Тесла модел 3 втора употреба, дори на теория нямат проблеми със зареждането на електромобили.

    Тези които на този етап могат да си позволят закупуването на електрически автомобил, нямат проблем със зареждането, защото само за цената на електромобила мога да си купят 4 гаража.

    На практика само обезценяването на автомобила им за няколко години ще е повече отколкото цената на гараж.

    Проблем със зареждането може да има някой, който кара автомобил за 5000 лв, който така или иначе няма как да кара електромобил.
  • 144 Паркомясто

    0 5 Отговор

    До коментар #141 от "Дсса":

    Така е в България. В белите страни не можеш да си караш автомобил в големия град, ако нямаш собствено паркомясто. Понякога паркоместата струват повече, отколкото автомобила.

    Коментиран от #150

  • 145 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #133 от "Умълча се нещо?":

    Този инженер от клипа къде е завършил,института в Карлуково,защо не си покаже дипломата.Всеки може да се обяви за инженер и да се снима в туба.Предлагам ти експеримент.Ти осигуряваш Тесла Плейд.Аз осигурявам два коня и въжета.Ще успеят ли два коня да теглят Тесла с 40 км/ч?Слагай каквито си искаш левитиращи гуми с коефициент на триене 0,00000005 ако искаш.

    Коментиран от #146, #147

  • 146 Хайде на друг бас

    0 4 Отговор

    До коментар #145 от "Гост":

    Аз се качвам на колелото а ти връзваш за твоето колело един кон и се надбягваме? Ако искаш можеш да се качиш директно на коня да видим кой ще вдигне по-голяма скорост?

    Това според тебе е доказателство, че аз развивам повече от една конска сила ли е?

    За един кон е трудно до невъзможно в зависимост от породата да достигне 40 км в час дори и без допълнителен товар, както си тичат свободно. И 100 коня да закачиш, повече от 20-30 км в час не можеш да вдигнеш.

    Вече усещаш ли се колко глупаво е предложението ти?

    Кажи сега какво казва физиката?

    Коментиран от #149, #151, #153

  • 147 Истински инженер е

    0 4 Отговор

    До коментар #145 от "Гост":

    Този е доказан инженер, чиито клипове се публикуват в специализирани автомобилни издания и досега никой не му е намерил грешки. Когато все пак ги допусне, още в следващия клип ги поправя.

    Да виждаш по този клип да има забележки?

    Дал ти е граница на коефициентите на гумите на пазара от 0,005 до 0,015, дал ти е и коефициентите на гумите с които Тесла излиза от фабриката от 0,008 до 0,01.

    Ако не си съгласен с някой от тези коефициенти, дай доказателства с марка и модел на гума и нейния коефициент?

    Ето турбо например е смятал с коефициент 0,02 дай някоя гума на Тесла, която има такъв коефициент, защото според този истинския инженер, такава гума няма на пазара и най-калпавата гума има коефициент 0,015.

    Напълно свободен си да дадеш доказателства, че греши. Ще ги приема.
  • 148 Къде е турбо инженера?

    2 4 Отговор
    Нещо се покри когато се появиха истински инженери?

    Сигурно е на работа и проектира поредната скоростна кутия, която на входа има 3 киловата мощност, а на изхода 7,5 kW.

    Нали все пак е учил по учебници за перпетуум-мобиле и работи по специалността!

    Даже има баничарка и магазин за прикритие, за да не го гръмнат петролните компании, че им подбива бизнеса.

    Коментиран от #152

  • 149 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #146 от "Хайде на друг бас":

    Щом на един кон ще му е трудно да тича без товар с 40км/ч,как тогава с две конски сили ще дърпаш 2,5 тона Тесла с 40км/ч?Един кон за кратко време може да работи с до 10 конски сили.За продължителна работа с повече от една конска сила не може.Затова движение с 40 км/ч само с две конски сили физически е невъзможно.Поне така казва Джеймс Уайт в определението си за конска сила в стария ми учебник.

    Коментиран от #154

  • 150 Дсса

    3 0 Отговор

    До коментар #144 от "Паркомясто":

    За коя бяла страна говориш? Защото имам опит от САЩ и от Германия и там не е така. Мои познати в Манхатън плащат за подземен гараж в сградата 85 $ на денонощие. Реално до никаде в Манхатън не могат да отидат с колата. Използват я за извънградско пътуване. Веднъж отидохме с нея до ботаническата градина в Бронкс, намериха място на около половин час ходене от нея.

    Коментиран от #155

  • 151 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #146 от "Хайде на друг бас":

    Усети ли се че ще загубиш и веднага променяш условията.Едни яки мъже се състезават да дърпат 40 тонни камиони с въже за няколко метра с мравешка скорост.Не е проблем да дърпаш 40 тонен за кратко разстояние и време.Тесла Плейд се е движила 24 часа с 40 км/ч и е изминала 1078 км.Впрегни два коня в Тесла и се опитай да повториш рекорда.За 24 часа ще изминеш около стотина километра с 5 км/ч и с няколко смени на конете.
  • 152 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #148 от "Къде е турбо инженера?":

    Не познавам Турбо лично,само от споровете.Има си работа,не си изкарва парите като троли като теб.Тук истинския инженер не си нито ти,нито оня от клипа.Турбо не заслужава обидите,които му прикачваш.
  • 153 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #146 от "Хайде на друг бас":

    Сега погледнах в нета.За кратко разстояние един състезател кон може да галопира с до 60 км/ч.Нормален кон без проблем може да галопира с 40 км/ч.Ако влачи Тесла не може.
  • 154 Хубаво де

    0 4 Отговор

    До коментар #149 от "Гост":

    Очевидно не разбираш, че проблемът на конете не е в силата, а това че не могат да тичат толкова бързо.

    Дори и за един кон няма да е проблем да дърпа две тесли вързани една за друга, но с нормална за него скорост.

    Колко коня според тебе ще са нужни за да дърпат камионът на Тесла с 10 километра в час, ако общото му тегло е 20 тона? Май трудно схващаш защо на един ТИР са му достатъчни 200-300 коня, а на един спортен автомобил 500 коня не му стигат? Очевидно нищо не си разбрал от статията.

    Послепис. И като започнеш да смяташ за конете теглещи 20 тона камион, гледай да си седнал и преди това пий някое хапче успокоително, да не направим някоя беля!

    Коментиран от #156

  • 155 Е така де!

    0 5 Отговор

    До коментар #150 от "Дсса":

    Както виждаш не ми говориш за паркиране в някоя градинка. Задължително трябва да имаш осигурено паркомясто, независимо дали е лично или под наем.

    Коментиран от #186

  • 156 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #154 от "Хубаво де":

    Точно в това е проблема,който ти отказваш да видиш.Тесла Плейд ще се движи с две конски сили,но никога няма да е с 40км/ч.За тази скорост нужните коне трябва да са повече.Един ТИР с мощност 200 -300 коня се движи с 90-100 км/ч.Един спортен автомобил с 1000 к.с. ще вдигне 400 км/ч.За ускорение ти трябва въртящ момент,за скорост ти трябва мощност.Две конски сили за скорост 40км/ч не стигат.

    Коментиран от #159

  • 157 Аз ли излагам турбо?

    0 4 Отговор
    Той сам започва да твърди за перпетуум мобиле, после защитава тезата си по половин година въпреки че още в началото на спора съм му обяснил, че това е физически невъзможно.

    Имаш данните, имаш формулите, смятай! Той също може да ги сметне. На теория е необходима много по-малка мощност отколкото е измерена на практика и това е напълно нормално, защото има допълнителни консуматори, освен гумите.


    Турбо се опитва да ме убеди че при измерени 3,7 kW консумация, до гумите се доставяли 7,5 киловата, което означава, че при 90% КПД на трансмисията, двигателят доставя 8,33 киловата механична мощност, а при 80% КПД на преобразуване на електрическата енергия в механична заради загуби в електромотора и електрониката, означава че само двигателите черпят от батерията 10,4 киловата, което означава че за 2,5 часа работа за изминаване на 100 километра, този автомобил харчи 26 киловатчаса енергия. Все още ли смяташ че изчисленията му са верни?


    Все още ли смяташ че с 40 километра в час Тесла не може да измине дори 400 км с 98 киловатчаса енергия и всичко е рекламни клипове?

    Аз на такъв инженер не вярвам, че въобще може да е инженер, защото сметките никога не му излизат, за разлика на онзи от клипа. Как пък от цял свят само вие двамата не сте съгласни с неговите сметки?

    Попитах те за реален коефициент на гумите и още не си ми отговорил. С какво не си съгласен тогава?

    Коментиран от #158

  • 158 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #157 от "Аз ли излагам турбо?":

    На измервания от тесларска реклама нямам доверие.Някакви ентусиасти аматьори от клуба на притежателите на Тесла в Италия дали 3,7квт.
    Посъветвах Турбо да не спори с фантазьор,а то и аз се увлякох да споря с плоскоземец.Пътувай с вятъра.

    Коментиран от #160

  • 159 Ако можеше да разбереш формулата

    0 4 Отговор

    До коментар #156 от "Гост":

    Щеше да знаеш, че за едно и също тегло, четири пъти по-ниска скорост, означава четири пъти по-ниска мощност. Тоест, ако за дърпане на 20 тона са ти необходими 20 коня при скорост 40 км в час, то при 10 км в час ще ти трябват 5 коня.

    Също така, при четири пъти намаляване на теглото, ще ти трябват четири пъти по-малка мощност.

    Тоест за дърпане на 5 тона товар с 40 км в час ти трябват пет коня.

    Хайде сега познай дали при един и същ резултат от пет коня на теория, на практика също ще се справят?

    Колко коня са ти необходими за да дърпат едно колело със 100 километра в час?




    Разбираш ли си малоумните въпроси? Хайде да спрем да говорим за коне, а?


    Колко вдига твоята кола на първа скорост? Ако и добавиш още 500 коня колко ще вдигне на първа скорост? Ще вдигнеш ли 200?

    Коментиран от #161, #210, #211

  • 160 Турбо го доказваше с формули

    0 4 Отговор

    До коментар #158 от "Гост":

    Ти как доказваш твърденията си?

    Колко харчи Тесла на 100 километра при 40 километра в час според тебе, щом не е 10 киловатчаса? И ти ли отричаш като турбо физичните закони?
  • 161 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #159 от "Ако можеше да разбереш формулата":

    Пак ли ще ми доказваш нещо с измислени примери,в които си нагласил цифрите в своя подкрепа без да изчисляваш нищо.Гледаш звездите и познаваш резултата.Пътувай с вятъра,плоскоземец.

    Коментиран от #162

  • 162 Разбра ли нещо от клипа

    0 4 Отговор

    До коментар #161 от "Гост":

    Очевидно не си. Точно по тази формула са сметнати моите близо 5,5 киловатчаса енергия за преодоляване на съпротивление на търкаляне при коефициент на гумите 0.008 и зададеното от турбо тегло от 2,5 тона, въпреки че на практика теглото е по-малко.

    Турбо поне показа сметката си макар и грешна, защото неговият коефициент е 0,02, като се е подвел да го препише от учебник писан преди 50 години, като поне за гумите произвеждани преди 50 години все пак сметките са му верни.

    Аз така доказах тезата си. Турбо също го направи. Ти как я доказа? Никой даже не разбра каква е тезата ти?

    Колко киловата мощност са необходими за преодоляване на съпротивлението на търкаляне на колелата при движение с 40 километра в час на тази Тесла с тегло 2,5 тона или колко енергия е необходима за изминаване на 100 километра?

    Какво точно защитаваш, като нищо не си казал?

    Коментиран от #163, #164

  • 163 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #162 от "Разбра ли нещо от клипа":

    Съпротивителната сила в Нютони,умножена по скоростта в м/с дава мощност в киловати.Турбо ти е написал формулата.Измисли нова физика.Колкото и да ми спориш,това не променя физичните закони.Само сектантите на Мъск мерите мощност в киловатчаса и карате Тесла Плейд като перпетуум мобиле.Утре може да измислиш движение на Тесла с 40 км/ч и отрицателна мощност,защото по време на движението батерията се зарежда.
  • 164 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #162 от "Разбра ли нещо от клипа":

    Защо да си губя времето да смятам,като то и така се вижда че 2 к.с.са недостатъчни.Турбо ти ги сметна 5,5 квт.Една Тесла изразходва около10- 12 квтч/100 км при 40 км/ч.Това е мощност около 4-5 квт.Турбо е по близко да верния резултат.

    Коментиран от #165

  • 165 Ето че не можеш да смяташ

    0 4 Отговор

    До коментар #164 от "Гост":

    Така и не я научихте тази формула за мощност и енергия. Нали и аз ти казвам абсолютно същото - тест за не харчи 10 kW при 40 километра в час, а 10kWh/100км при същата скорост. За вас Това е едно и също, но за всеки който поне малко разбира от физика не е!

    Мощността е равна на енергията върху времето, тоест 10/2,5 = 4 киловата от батерията.

    От тези 4 киловата, които самият ти даваш като начални данни, турбо ги докарва до 5,5 киловата за съпротивление при търкаляне плюс още 2 киловата за челно съпротивление и то на колелата - общо 7,5 киловата изходяща мощност от 4 kW входяща - КПД 187% - поредното доказано от вас съществуване на перпетуум мобиле.

    При 12 киловата на 100 километра, КПД пада малко и е "само" 156%

    Коментиран от #167

  • 166 Още една сметка

    0 4 Отговор
    Самият ти казваш че при 40 км в час, теслата харчи 10 киловата часа на 100 километра. Знам че не си много добър по математика но сигурно ще можеш да сметнеш колко километра би трябвало да измине със 100 киловатчаса батерия при този разход.

    В моята математика излизат 1000 километра, та ми е любопитно колко излизат по твоята, че ти ги смяташ по различен начин и две плюс две не винаги е четири?

    Коментиран от #168, #169

  • 167 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #165 от "Ето че не можеш да смяташ":

    Върни се назад и пак прочети пост 124.Цитирам" F е сбора на всички съпротивителни сили".Там Турбо е изчислил общо 5,5 квт мощност.
    При 12 квтч/100 се получава 4,8 квт мощност.Да видим кой е по близо.
    Турбо 5,5 квт
    Многониковото 2 конски сили
    Гост 4-4,8 квт.
    Турбо е по близо от теб до верния отговор,получил е малко повече, заложил е по висок коефициент на триене на гумите.

    Коментиран от #170

  • 168 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #166 от "Още една сметка":

    Разхода на Тесла е 10-12 киловатчаса/100 км при 40км/ч.Данните съм взел от един форум на собствениците на Тесла.
  • 169 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #166 от "Още една сметка":

    Пробега ще е от 833 до 1000 км.

    Коментиран от #171

  • 170 А прочете ли какво смята?

    0 3 Отговор

    До коментар #167 от "Гост":

    Това е формулата за съпротивлението на търкаляне на гумите. Само за тях изкара 5,5 киловата от 4- 4,8 киловата консумирана мощност от батерията. Не ти ли светва лампичката?

    На мен направо ми крещи ПЕРПЕТУУММОБИЛЕЕЕЕЕЕ.... Поредното, но със сигурност и не последното. С колкото и ника да пишеш, всеки път лъсва, че не можеш да направиш разлика между мощност и енергия.

    Хайде сега да изчакаме и другия Ник турбо какво ще каже по въпроса в своя защита. Стига си му се правил на адвокат? Хайде да видим от него, колко е въздушното съпротивление ?

    Да видим и дали може да сметне правилното съпротивление при търкаляне, след като има абсолютно всички необходими данни за коефициентите на гумите.

    А аз чакам от тебе да сметнеш колко киловата мощност са необходими за преодоляване на съпротивленито на търкаляне на гумите на ТИР с 20 тона общо тегло при 10 км в час?

    Коментиран от #172

  • 171 Е така де!

    0 3 Отговор

    До коментар #169 от "Гост":

    След като с най-обикновени гуми хората постигат 1000 км, какво те учудва че някой е купил най-добрите гуми с ниско съпротивление на търкаляне на пазара и е постигнал 78 км отгоре?

    Както виждаш всичко е напълно реалистично както от практическа гледна точка с измерена консумация на електрическа енергия от батерията, така и на теория със смятане на съпротивлението на търкаляне и въздушното съпротивление. И двете сметки излизат.

    Коментиран от #173

  • 172 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #170 от "А прочете ли какво смята?":

    А твоите две конски сили какво са?При 4-4,8 квт консумирана мощност само 2 к.с. или 1,5 квт до гумите.Пресметни колко е КПД на трансмисията,пълен абсурд.Ако преизчисля сметките на Турбо с по нисък коефициент на триене,ще се получи верен резултат.

    Коментиран от #175

  • 173 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #171 от "Е така де!":

    Я сметни с твоите две конски сили какъв резултат ще се получи?Малко тесларска математика.
    2 к.с. са 1,5 квт
    1,5.2,5=3,75 квтч/100
    100 : 3,75=2666 км
    Пробегът с 40 км/ч с разход 2 к.с се получава 2666 км
    тесларско перпетуум мобиле.

    Коментиран от #174, #177

  • 174 Пак пропускаш нещо?

    0 5 Отговор

    До коментар #173 от "Гост":

    Конските сили не са две! По-малко са. Ако си спомняш, за въздушното съпротивление изчислих 0,8 киловата при 40 км в час.

    Към тях трябва да добавиш и 5,5 киловатчаса за 100 километра за съпротивление на търкаляне на гумите, което за 40 километра в час означава още 2,2 киловата и общо стават 3 киловата механична мощност към гумите за движение с 40 км в час.

    Колко коня са това?

    Хайде сега добави и 10% загуби в трансмисията и 80% КПД на двигателя и инвертора и виж колко ще се получи консумацията от батерията?

    Май сметките излизат, а?

    Коментиран от #178, #185

  • 175 Ами изчислявай де

    0 3 Отговор

    До коментар #172 от "Гост":

    Турбо нали казва че е изчислил 2 киловата мощност за въздушното съпротивление при 40 километра в час.

    Сметни колко ще стане въздушното съпротивление при 80 км в час, след като знаеш че мощността се увеличава осем пъти при удвояване на скоростта?

    След като получиш резултата го умножи по 8, да видиш колко мощност ще е необходима за 160 км в час.

    Колко коня са това? Май отидоха към 200? Е след като според турбо най-аеродинамичният автомобил на света се нуждае от 200 коня за да вдигне 160, Как така автомобили с по 80 коня и много по-лоша аеродинамика също вдигат 160?

    Коментиран от #184

  • 176 Попитах за изчисления

    1 2 Отговор
    И се покри и Гост. Сега чакаме третия и четвъртия резервен Ник, за да не се излага Турбо с оригиналния.
  • 177 Шок и ужас

    0 2 Отговор

    До коментар #173 от "Гост":

    А сега пий хапчета за успокоение и седни, преди да продължиш с четенето.

    За да се движи камиона на Tesla с 10 километра в час при тегло 20 тона, ще са необходими само 2,7 киловата мощност за преодоляване на съпротивлението на търкаляне на гумите. Поне това казва физиката.

    Хайде сега да чуем какво ти казват предразсъдъците?

    За 40 километра в час, ще е необходима четири пъти по-голяма мощност - 10,9 киловата, а ако увеличим общото тегло до максималното възможно от 40 тона, то за движение с 40 километра в час, съпротивлението на търкаляне на колелата е 21,8 киловата.

    Толкова ли ти казваше шестото чувство?

    Коментиран от #179

  • 178 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #174 от "Пак пропускаш нещо?":

    Я се върни и прочети своя коментар 70.Цитирам
    2 коня за движение с 40 км/ч........или 1 квт.Сега станаха 3 квт.Я ги увеличи още малко до 4,8 квт и ще се съглася.Турбо е по близо до верния отговор.Да не би да си мислиш че ще вися 24 часа да ти отговарям?
    Не си познал.Гаргарата с теб ми харесва,но до време.Такъв депил като теб виждам за първи път.

    Коментиран от #180

  • 179 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #177 от "Шок и ужас":

    Това по време на следобедния сън ли ти се присъни?Аре чао с тия сметки на салфетки.
  • 180 Научи се да четеш

    0 2 Отговор

    До коментар #178 от "Гост":

    Мнение 70 е продължението и отговорът на мнение 67 защото ти дори не можеш да разделиш 15,6 на осем, след като са ти казали как се смята нещо.

    Ето написаното в мнение 67, което не се отнася за теста за автомобила от примера в статията:


    Намаляваме на 100 км в час. 125/8=15,6 коня само за въздушното съпротивление без гумите.

    Намаляваме на 50 км в час 15,6/8=?

    Коментиран от #181

  • 181 Пак редактора

    0 2 Отговор

    До коментар #180 от "Научи се да четеш":

    Да се чете:

    Ето написаното в мнение 67, което не се отнася за Tesla, а за автомобила от примера в статията:
  • 182 От чужбина

    3 0 Отговор
    Преди време в България имаше едни книжки "Аз ремонтирам Лада, Москвич, Вартбург..." В книгата за ремонти на Вартбург имаше и едни диаграми за разхода на гориво. Разхода се оказва най-нисък ако карате на най-високата предавка при минималната скорост която не тормози двигателя. Специално за Вартбург беше някъде около 75км/ч. Другото което си спомням беше разхода в зависимост от размера на гумите. Ако ползвате широки гуми то разхора се вдига значително. Тесните гуми дават икономия на гориво, но са по-нестабилни. Дори карането с отворен прозорец вдига разхода. Като цяло може да се каже, че това е валидно и за електрическите автомобили, но там "разхода" се мери в електрически киловат/часове. И така, каквато и кола да карате за по-нисък разход е добре: Да не карате излишен товар. 100кг излишен товар вдигат разхода с около 1 литър бензин. Да карате с добре напомпани гуми. Меките гуми вдигат разхода. Да не карате с излишно висока скорост. Високата скорост вдига разхода. Да подберете гумите да са "енергоспестяващи". Стила ви на шофиране също е важен. Шофирането "газ-спирачка" вдига много разхода. За целта е добре да държите по-голяма дистанция в градски условия.
  • 183 1232

    2 0 Отговор
    Нисан Леаф в Америка 19000 долара, у нас 90000 лева ?!?!?!?
  • 184 Оня с коня

    1 0 Отговор

    До коментар #175 от "Ами изчислявай де":

    Нахрани ли двата коня,дето теглят Теслата.Ако са гладни няма да могат да теглят тоя кошник с тегло като на БТР.
  • 185 Оня с коня

    3 0 Отговор

    До коментар #174 от "Пак пропускаш нещо?":

    Тц, тц пак не позна.Три киловата са около 4 конски сили.Четири коня пак няма да стигнат за да теглят каруца 2 тона с 40 км в час.Дай друго предложение,белким познаеш.Двойка на изпита по физика за гимназисти с суп.
  • 186 Дсса

    1 0 Отговор

    До коментар #155 от "Е така де!":

    И само на него ли ще ти стои колата? Защото мръднеш ли, друго място няма.
  • 187 да ти се скапят биелни лагери

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "80 цента за литър":

    тва да не е на дедо ти москвича дето и на милион километри
  • 188 Tito

    5 0 Отговор
    Това за пробега 700км е просто една лъжа.пробега на всичките им е между 250-300км.но забележи ако те хване задръстване на магистрала става страшно та не ми ги хвалете тези коли нямат бъдеще
  • 189 Хънтър Епстийн

    6 0 Отговор
    Сметката е манипулативна.
    Никой не зарежда основно на домашна станция.
    Реално в гаража се ДОЗАРЕЖДА.
    Зарежда се на платени зарядни станции, където цената в момента е около 70 -стотинки - 1 лев или около 10- 15 лв на 100 км.
    Това е по-скъпо от повечето дизели и LPG коли под 100 к.с.
    Карането на ток не е по-евтино.
    А после идват минусите
    - ограничен пробег.
    - пестене от парно и съответно пътуване на студ
    - редукция на пробега през зимата
    - скъпа батерия или съответно брутална обезценка при препродажба
  • 190 хо ха

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "80 цента за литър":

    я кажи на нова кола с двг колко от тея части си сменил за 5-7 години преди да пишеш. тея неща то по същата логика може и за елколите да се пише сменена батерия, сменени части по ходовата част сменени части по таблото или ново сменени комутатори и още много неща.
  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 генчо

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    в дания дизела е по ефтин от бензина, ама не идва от лукойл може би затова
  • 193 Директор

    1 0 Отговор

    До коментар #68 от "DrivingPleasure":

    Не е много коректно да се сравнява Тико /с този разход 4.5 л/100км няма какво друго да е/ със седем местен седан Тесла.
    И тези километри дето ги минаваш през седмицата и уикендите, съвета ми е купи си нормална кола, а не мъчи себе си и семейството си.
  • 194 Елко

    1 0 Отговор
    Отворете си ушите. На ток е 3 пъти по-евтино, отколкото на бензин, ако зареждаш вкъщи. Ако зареждаш на обществените, икономията ти е около 10 процента и не си заслужава. Това е сметката от зареждането на плъг ин хибрид.
  • 195 Елко

    2 0 Отговор
    Отворете си ушите. На ток е 3 пъти по-евтино, отколкото на бензин, ако зареждаш вкъщи. Ако зареждаш на обществените, икономията ти е около 10 процента и не си заслужава. Това е сметката от зареждането на плъг ин хибрид.

    Коментиран от #197

  • 196 кучето

    2 0 Отговор
    Цените на бензинз та цените на бензина а цените на тока падат нали? А като се скапят тия батерий смятате ли го а че електричката струва 40% повече смятате ли го.Все едно слушам реклама за ваксина от Файзер.Искате да ги купим и караме 5-6 г. и да ги хвърлим нали, продавайте си ги на левите резби там.
  • 197 Минко

    1 0 Отговор

    До коментар #195 от "Елко":

    Елко бате ми аз кат съм на 6-тия етаж от де да я заредя бе?
  • 198 Карлсон

    3 0 Отговор

    До коментар #68 от "DrivingPleasure":

    Тури си перка на гаража слънчев панел туй онуй и келепира готов тъй поне разправят тесларите.
  • 199 курти

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "80 цента за литър":

    У наше село синя зона няма бе.
  • 200 SDEЧЕВ

    3 0 Отговор
    НА ДЕСЕТАТА ГОДИНА ЕЛ. АВТО СТРУВА 2 ПЪТИ ПО МАЛКО ОТ АНАЛОГ БЕНЗИН. СЪОТВЕТНО НЯМА БЕЗПЛАТЕН
    ОБЯД. ПЕЧАЛБАТА ОТ ЗАРЕЖДАНЕТО СЕ ГУБИ В ОСТАТЪЧНАТА СТОЙНОСТ. НИКОЙ НЕ БРОИ КОЛКО ЛИЧНО ВРЕМЕ СЕ ГУБИ С ВИСЕНЕ ПО ЕЛ. КОЛОНКИ.. ЛИЧНОТО НИ ВРЕМЕ Е НАЙ ГОЛЕМИЯ НИ РЕСУРС -САМО С НЕГО РАЗПОЛАГАМЕ,ПАРИТЕ СА ЗА ДА СИКУПИМ ПОВЕЧЕ СВОБОДНО И ПРИЯТНО ВРЕМЕ. ВИСЕЙКИ НА КОНТАКТА СИ ГУБЕШ ОТ ЖИВОТА

    Коментиран от #201

  • 201 3-фазния

    0 2 Отговор

    До коментар #200 от "SDEЧЕВ":

    ИСКАШ СМЕТКАТА ОТ БГ СОБСТВЕНИК ЛИ? ЕЕТО Я. ЗА 5 ГОДИНИ ТЕСЛА МОДЕЛ 3 LONG RANGE ИЗЛИЗА С 64,362 ЛЕВА ПО-ТЪНКО ОТ, ШКОДА СУПЪРБ 2.0 ТДИ. КАК Е?

    ОСВЕН ТОВА,
    звучиш като човек с 0 км зад волана на такава кола. Времето в труд за гориво защо не го броиш? Работи 2 дена в седмицата за бензин или нафта, свидят му се 2х20 минути на DC станция. Освен това електроавтомобилът в ежедневието се зарежда за 4 секунди - 2 закачаш кабела, 2 го откачаш ;)

  • 202 3-фазния

    0 0 Отговор

    До коментар #138 от "ттт":

    Реалният живот говори друго

  • 203 3-фазния

    0 0 Отговор

    До коментар #140 от "ттт":

    Отново в грешка

  • 204 ДиД

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Знайко":

    Супер интересно. Обаче, на мен нещо не ми стана ясно. Пример: Преди 40 години, дизелов двигател 3.0лтр, 6 цилиндъра с турбо - около 160к.с или по-малко. Разход - 11-12. Днес, дизелов двигател със същата кубатура и турбо докарват близо 400кс. Разход - 8-10. Да, може да е с 4 турбини, но КПД трябва да се гледа на целият агрегат, а не на гол двигател. Затова нещо не ми се вързва прозентите КПД на агрегата. А ако се говори само за брутален двигател без да е част от силов агрегат….то си е просто теоретично. Друг пример: бензин, 1.4лтр, 4 цилиндъра без турбо. Преди 40 години - 60кс. Разход - 7-8. Днес 1.4лтр, бензин, без турбо - 90-100кс. Разход - 7-8. Не забравяй, че ката цяло - теглото на автомобилите се е увеличило значително, заради изискванията за безопасност. Накъде водя: цялостната ефективност на силов агрегат с бутален двигател се повишава и има все още да се развива.
  • 205 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 206 САП

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "dadada":

    Поинтересувай се от къде идва(произвежда) LPG и ще разбереш, че сметката ти е без кръчмар.

    Не се ли произвежда бензин и дизел няма LpG
  • 207 Бобса

    1 0 Отговор
    Да не забравяме, че малкия пробег на ел. мобилите ги прави практични само в града или там, където има достатъчно на гъсто зарядни станции и то от бързо зареждащите. Реално още не са конкуренти на конвенционалние и скоро, може би, няма да бъдат.
  • 208 Hajmana

    1 0 Отговор
    Аритметиката е проста! Цена на toyota- 20000$. За nissan -27400 ($19,900 с федерален данъчен кредит). Ама като сложиш лихвите по него, пак си стават 27400. Т.е. раазлика от 7400$, която, както пише в статията, се компенсира за 8г. А в САЩ, дали хората купуващи нови коли ги карат повече от 5г. С две думи, ценова контра и финансова загуба. Ама цената на горивата щял са се качва. Добре, а тази на тока ще намалява, така ли?! За момента според мен, няма пазарна логика в това да предпочета електромобил. Скъпо ми е!
  • 209 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 210 Събирам охлюви, като събера някой и друг

    1 0 Отговор

    До коментар #159 от "Ако можеше да разбереш формулата":

    Трилион, ще ги впрегна в първия български звездолет и ще се прославя. Абе, хора, четете, учете, ама не от някакви неграмотни инфлуенсъри, ами си отворете учебниците от осми клас. Четох и първо ми беше смешно, но после стана страшно! Хора, четете, че нещата стават сериозни, а знаещите и можещи скоро няма да са сред нас.
  • 211 Събирам охлюви, като събера някой и друг

    1 0 Отговор

    До коментар #159 от "Ако можеше да разбереш формулата":

    Трилион, ще ги впрегна в първия български звездолет и ще се прославя. Абе, хора, четете, учете, ама не от някакви неграмотни инфлуенсъри, ами си отворете учебниците от осми клас. Четох и първо ми беше смешно, но после стана страшно! Хора, четете, че нещата стават сериозни, а знаещите и можещи скоро няма да са сред нас.