Last news in Fakti

15 Юни, 2022 18:16 1 622 18

Над 800 000 електромобила Tesla се разследват заради автопилота им

  • tesla-
  • автопилот-
  • мъск

Автономната система за шофиране може да бъде забранена в САЩ

Над 800 000 електромобила Tesla се разследват заради автопилота им - 1

Националната администрация по безопасност на движението в САЩ ще разгледа по-сериозно случаите на катастрофи с автомобили Tesla, оборудвани със системата Full Self-Driving Beta, известна още като автопилот. Проблемът, който от администрацията разследват е свързан с реакцията на автопилота при потенциални инциденти и спрели автомобили, които се отзовават на сигнали. Властите разследват как и по какъв начин автомобилите на Tesla предупреждават водачите за тези проблеми.

Към момента потенциално засегнати са над 800 хиляди автомобила от всички актуални модели на Tesla, включително Model S, Model X, Model 3 и Model Y, произведени в периода между 2014 и 2021 година. Националната администрация ще разгледа по-задълбочено как превозните средства оборудвани с този софтуер реагират при взаимодействие с пристигнали на мястото на инцидент превозни средства със специален режим на движение. Властите заявиха, че продължават разследването на ниво инженерен анализ и ще поискат повече информация от Tesla, след като сториха това през миналия август и отново през октомври.

Над 800 000 електромобила Tesla се разследват заради автопилота им

Властите искат да разберат и какви промени по-точно прави Tesla в системата за автопилот чрез интернет ъпдейтите, които компанията прави. Припомняме, че собствениците, които участват в бета програмата подписват споразумения за не разгласяване на данните около програмата. От администрацията споделят, че до сега са разследвали 16 катастрофи в които системата е прекъснала контрола над превозното средство средно „по-малко от секунда преди първото взаимодействие при катастрофа“. Въпреки, че видеата доказват, че водачите са имали време за реакция и биха могли да предотвратят потенциалния инцидент, осем секунди преди удара.

При повечето шофьори ръцете са били поставени върху волана, както е по изискване на системата за автопилот, но при четири от катастрофите или 25%, колите изобщо на са издавали звукови или светлини сигнали при използване на автопилота. От администрацията ще разгледат още 100 катастрофи, които са се случили при използването на автопилота.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 омъскаряване

    16 4 Отговор
    Само сляпа вяра в "свети" Илон движи фанатиците, останалото са жертвоприношения!
  • 2 Турбо

    8 4 Отговор
    Време беше да го забранят.

    Коментиран от #6

  • 3 Ако си

    8 4 Отговор
    Купиш Тесла. Ще изядеш голяма тесла 😂🤣😅
  • 4 Механик

    9 4 Отговор
    Сакън! Не забранявайте автономните системи! Младите електро-джендъри няма да има как да си цъкат фейсбукчето докато колата ги кара към собствената им смърт.
  • 5 Гост

    7 4 Отговор
    Това са половината произведени Тесли.

    Коментиран от #7

  • 6 Точно така е

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "Турбо":

    Крайно време е да забранят Тесла, трети закон на Нютон и законът за запазване на енергията, защото турбо не може да ги разбере.

    Също така трябва да забранят на хора с по-бавни реакции от осем секунди да шофират. Повечето инциденти са станали на магистралата, където Тесла блъска патрулки пожарни и всичко спряло в лентата за движение с включени сигнални светлини.

    Не е нормално осем секунди да гледаш че автомобилът ти се е засилил срещу патрулката или пожарната, уж ръцете ти са на волана, а да не реагираш нито да заобиколиш препятствието нито да удариш спирачките, а после да обвиняваш всички светии, включително Илон Мъск.

    Ама е така, като не са учили физичните закони, какво ще се случи при сблъсъка.

    Коментиран от #9

  • 7 Глупости

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Тесла все още не е произвела толкова автомобили! Тя не фалира ли преди няколко години? Виж че не е произвеждала автомобили след 2021 година!

    Коментиран от #8

  • 8 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Глупости":

    Още не е фалирала.Първо ще се срине пирамидата Биткойн,следва Тесла.
  • 9 От село

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Точно така е":

    Ти какво очакваш от хора който чакат с дни на опашка та да не изпуснат най новата стока на мъск било то тесла или апълджийски лъжи .... една голяма малоумщина
  • 10 Хохо секса

    6 1 Отговор
    800 хиляди автомобила???

    Защо не дадат сравнителна статистика?
    Колко произшествия има с 800 хиляди автомобила управлявани от човек и тези с помощта на автопилот?
    За да можем да се ориентираме...
  • 11 Симо

    3 3 Отговор
    Еди ден ще пише за един мошеник, подкрепен естесвено от група мошеници на най-високо ниво, как са манипулирали и окрали групата на наивните мечтатели. Фючър белийвърите и дриймърите.

    Коментиран от #14

  • 12 Георги

    3 3 Отговор
    Закривай цирка.
  • 13 Драго

    3 4 Отговор
    Нещо не му върви бизнеса на Мъски.Десет процента съкращаване на работниците в заводите на Тесла,локдауна в Шанхай продължава, сега и забрана на автопилота.Сто катастрофи ли трябваше да станат,за да го забраните?

    Коментиран от #15

  • 14 Така е!

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Симо":

    Този измамник праща въображаеми спътници с въображаеми ракети, които съвсем въображаемо след като си изпълнят мисията кацат обратно за повторно използване.

    Всеки здравомислещ човек знае че това е напълно невъзможно и този е пълен измамник и ни залъгва с анимации.

    Освен това продажбите на Тесла също са въображаеми и са само на хартия, като ни лъжат от най-високо ниво. Досега никой не е виждал Тесла на живо, а само някакви ютубъри ни обясняват колко хубав автомобил било това и колко бил бърз с фалшиви клипове.

    То даже не е много сигурно дали съществува човек на име Илон Мъск или и той е измислица на онези измамници на най-високо ниво.

    Добре че има такива умни като нас с тебе за да се усетят че това е пълна измама и да кажат на останалите да внимават! Браво другарю!
  • 15 Чаят

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Драго":

    Вярно всичко му тръгна наопаки тази година и се очаква огромен срив на продажбите. Вече няма да има ръст на продажбите 87% като миналата година, а само около 50-60% и ще продаде само половин милион повече автомобили, отколкото миналата година!

    Направо жив да го ожалиш на фона на останалите които, са много добре по-добре защото очакват спад на продажбите спрямо миналата година и ще продават по половин един милион по-малко от миналата година.

    Наистина много лоша година за Тесла и много добра за останалите, нали.
  • 16 Гошо хубавеца

    3 2 Отговор
    Закривай
  • 17 Бензинчо

    2 2 Отговор
    Те не го ли спряха автопилота?
  • 18 Владо

    3 0 Отговор
    Напълно безполезна и опасна екстра е автопилота.