Last news in Fakti

24 Юни, 2013 11:25 4 515 3

Tesla сменя батериите за 90 секунди

  • tesla-
  • model s-
  • елън мъск-
  • електромобил

Американският производител на електромобили Tesla демонстрира технология, която позволява автоматизирана смяна на изтощени акумулатори със заредени в рамките на минута и половина. Сравнителен експеримент, проведен на една най-бързите бензиноколонки в Лос Анджелис (дебит 45 литра в минута), показва, че за времето на пълно зареждане на Audi A8 могат да бъдат заменени батериите на два електрически седана Model S.

Процедурата изисква спирането на специална платформа на някоя от станциите на Tesla за бързо зареждане, където капацитетът на акумулаторите може да бъде попълнен за около час и половина. Механизмите и електрониката под електромобила го повдигат над земята, изваждат изтощените батерии и ги заменят с нови. На водача дори не се налага да излиза от колата.

Пред Forbes основателят и шеф на Tesla Илон Мъск споделя, че смяната на батериите ще струва на собствениците на Model S между $60 и $80. Полученият комплект акумулатори ще може да се връща или на зарядната станция срещу същата сума, или директно на производителя. Ако сменените батерии се окажат по-нови от предадените, от Tesla ще изисква от собственика допълнителна сума, чийто размер ще бъде уточнен на по-късен етап.

"От самото начало разработвахме Model S с идеята акумулаторите да могат да се сменят по-бързо от времето, което изисква зареждането на автомобил с ДВГ", обяснява Мъск. 

Първите зарядни станции, снабдени с новата технология, ще заработят в Калифорния до края на годината. По-нататък Tesla планира да разположи подобни платформи по пътя от Бостън до Вашингтон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    1 0 Отговор

    ХОРАТА МИСЛЯТ НЕ СА КАТО НАС ДА КАРАТ САМО ТАКА УРБУЛЕШКАТА И НЕ САМО ТОВА ТОКА МУ Е МАЙКАТА НЕ ГОРИВАТА ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ПОЧНЕМ ДА КАРАМЕ НА ТОК СТИГА С ТОВА ГОРИВО СТИГА ЗАМЪРСЯВАНЕ СТИГА ОТРОВА ЗА НАС И НАЩА ПЛАНЕТА НЕКА СМАЖЕН МОНИПОЛИТЕ ТЕ НЯМАТ МЯСТО В БЪЛГАРИЯ И В СВЕТА
  • 2 Alehandro

    0 0 Отговор
    Симеоне, първо се образовай, че на нас ни трябват образовани млади хора.
  • 3 Пламен Георгиев

    0 0 Отговор
    Браво !
    Света има остра нужда от хора като г-н Мъск !
    Виждал съм автомобила на живо и съм много впечатлен . Чудесен дизаин , кръстоска между екзотична супер кола и седан с ежедневна употреба . За съжаление не мога да коментирам динамичните му качества .