Last news in Fakti

19 Септември, 2022 09:02 8 968

Настройки на смарт телевизори – как да ги направите перфектни

  • телевизори-
  • настройки-
  • emag-
  • смарт телевизор

Няколко практични съвета за настройката на смарт телевизори

Настройки на смарт телевизори – как да ги направите перфектни - 1
Снимкa: Shutterstock

Докато сте в магазина и разглеждате, всички модели смарт телевизори изглеждат зашеметяващо. Имат съвършена картина и страхотен звук. Но когато се приберете у дома, имате чувството, че с Вашия телевизор не всичко е както трябва. Случвало ли Ви се е това? В следващите редове ще Ви дадем няколко практични съвета за настройката на смарт телевизори, така че да постигнете и използвате най-доброто, което те могат да Ви предложат.

Проверете кабелите и приемниците

Преди да започнете каквито и да било опити за подобряване на картината и звука, проверете дали сигналът, който получавате, е с наистина добро качество. За да имате добра картина, трябва да получавате HD сигнал с висока разделителна способност. Ако изпитвате затруднения, свържете се със своя доставчик на интернет и телевизия и помолете за съвет. Освен това препоръчваме да използвате само HDMI кабели за връзка с телевизора.

Настройте контраста и яркостта

Повечето телевизори имат предварително настроен режим на работа на картината. Но тв ентусиастите знаят, че винаги има начин той да се подобри. За целта намерете в менюто на телевизора къде са настройките за контраст и яркост. Задайте почти пълен контраст и ниво на яркост под половината. Така черното ще бъде още по-тъмно, а останалите цветове – много по-богати. А и ще се отървете от „избелялата“ картина, която повечето телевизори имат заради фабричните си настройки. Имайте предвид, че голяма част от телевизорите са настроени на доста висока яркост, за да изглеждат по-добре в магазина.

Калибриране с инструмент

Проверете дали в пакета си за Disney или Pixar например имате инструмент за калибриране. Това е безплатно приложение за телевизори, което самостоятелно ще направи специална настройка на яркостта, контраста, цветовете и високоговорителите, за да Ви даде максимално добро преживяване, докато се наслаждавате на филмите.

Потърсете „сапунена опера“

Голяма част от HD изображенията изглеждат малко остри и неестествени, сякаш са снимани с евтина камера. Но с малък трик можете да се справите и с това. Много от съвременните смарт телевизори имат допълнителен ефект, наречен „сапунена опера“. Потърсете го и се убедете, че е включен. Той ще намали замъгляването при движенията и ще ги направи по-плавни и реалистични, като компенсира по-ниската честота на кадрите с допълнителни кадри, които генерира сам.

Този ефект не се харесва на всички потребители, но със сигурност си струва да го изпробвате. Ако не Ви допадне, просто го изключете.

Настройки на звука

Най-добрият начин да получите наистина качествен звук от новия си телевизор е да добавите система за домашно кино с аудио-видео приемник и поне пет високоговорителя, разположени из стаята според указанията на производителя. Ако нямате голям бюджет, една саундбар система също ще свърши добра работа.



Свързани новини