Last news in Fakti

11 Ноември, 2022 16:20 6 285 4

Каква е тайната зад големия пробег на Ioniq 6? (ВИДЕО)

  • hyundai-
  • ioniq-
  • ioniq 6

Аеродинамиката на колата помага за изминаването на до 614 километра

Каква е тайната зад големия пробег на Ioniq 6? (ВИДЕО) - 1

Hyundai Ioniq 6 е един от най-издръжливите автомобили от класа си в дисциплината за най-много пробег, като според данни от корейския производител, колата може да измине до 614 километра с едно зареждане според стандарта WLTP. Това е постигнато с помощта на 77.4кВч батерия, която макар да не е малка, съвсем не е рекордьор по капацитет.

Въпреки това, тайната на колата не се крие в нейната батерия, а в нейния дизайн. Докато някои производители разчитат на традиционен дизайнерски език, инженерите и дизайнерите на Hyundaiтук са работили заедно, за да постигнат рекорден за марката коефициент на съпротивление от едва 0.21. Този дизайн е заимстван от коли от средата на миналия век като Phantom Corsair, Saab Ursaab и други.

Друг ключов „играч“ във вдъхновението за дизайна на колата е самолетът от Втората световна война Supermarine Spirtfire. Неговите елементи се виждат в задната част и по-конкретно спойлера, който помага за отвеждането на въздуха от колата, както може да се види. Колата преминава през множество тестове, включително и насрещен вятър с 200км/ч, който да изглади дори и най-малките несъвършенства на дизайна.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джамбaза

    17 1 Отговор
    Supermarine Spirtfire!
    Петък следобед на някой му се пие здраво!
  • 2 УМЕН

    4 6 Отговор
    Лелееее, жълтурите току що изобретиха топлата вода

    Коментиран от #4

  • 3 Гост

    1 3 Отговор
    Иначе хич не са копирали Мерцедес CLA
  • 4 Иванов

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "УМЕН":

    Жълтурите скоро ще владеят целия свят . Колкото и да им се подиграваш - боли ги ...онова.