Last news in Fakti

21 Декември, 2022 19:44 7 790 86

ЕС е на път да въведе обратно добра практика при смартфоните

  • телефони-
  • смартфони-
  • устройства-
  • батерии-
  • европейски съюз

Ще видим ли отново масови устройства със сменяеми батерии?

ЕС е на път да въведе обратно добра практика при смартфоните - 1

Само преди месец европейските власти обявиха официално решението си за въвеждане на единен порт за зареждане, сега международните депутати са на път да принудят производителите на смартфони да направят още една промяна в устройствата, която ще бъде от полза, както на околната среда, така и на крайните клиенти, които използват устройствата.

Става въпрос за позабравените в последните години сменяеми батерии, които само до преди десетилетие „хвърчаха“ по пода когато изпуснехме телефона си. В ерата на смартфоните тези части вече не са толкова лесно сменяеми и обикновено се крият под стъклен или метален капак и са свързани директно с платката на устройството.

Все още няма официална информация за това кога ще бъде гласувана тази гласувана тази промяна и дали изобщо ще се случи подобно нещо, но положителните доводи за влизането на тази мярка включват именно екологичните въпроси, които често са засягани в политиката на ЕС през последните години.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    30 21 Отговор
    ЕС е на път да се разпъти,влече го в безпътицата бе,толкоз дрога и извращения,нормално е..
  • 2 мдааа

    21 26 Отговор
    Китайците много, ще се "зарадват" от това!
  • 3 Няма да го

    74 10 Отговор
    Позволят алчните от епъл, които с годините се доказаха, че правят всичко против потребителя! Първи въведоха тая порочна практика с батериите, премахването на зарядните и още 10000 неща. Нищо хубаво не съм видял от тез

    Коментиран от #4, #5, #7

  • 4 лигитимно право

    68 2 Отговор

    До коментар #3 от "Няма да го":

    Да ама ако ЕС кажат значи ще стане така за Европа. Разбира се, Apple и останалите няма да го въведат другаде, защото ще е в техен ущърб. Аз съм с две ръце всеки да може да си сменя лесно батерията. 90% от хората си вземат друг телефон именно заради нея вместо да отидат на сервиз и да я сменят. Общо взето си прав, че сме потърпевши от евтините игри на компаниите на, които вече и бушмените се смеят и ги знаят.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иван

    21 3 Отговор

    До коментар #3 от "Няма да го":

    Няма да го позволи никой, който иска печалба.

    Коментиран от #24

  • 8 ЕС първо да помислят

    23 12 Отговор
    как всеки да си сменя батерията на джендомобила това ще е по-екологично.Сигурно от една бат.на кола стават поне хиляди смартфона.Чудят се как да се покажат че работят като нашите галфони тук.ЕС да гласуват и приемат минимална заплата за всички членки на ЕС 1500€. И швабите да си махнат въглищата.Става ли я?

    Коментиран от #28, #86

  • 9 Иван

    12 35 Отговор
    А хората наясно ли са какво ще загубят с това? Безжично зареждане? Здравина на корпуса? По-добра защита от вода и пясък? Или е по-важно да си сменяме батерийката?

    Коментиран от #16, #29

  • 10 От една страна

    36 3 Отговор
    От една страна да ти е несменяема батерията е удобство - пази се по добре от външни фактори. Но от друга има една много важна характеристика - може да се проследява по всяко време. Тоест и без да си активирал възможността за локализиране на устройството се знае къде е телефона в момента.
    Освен това много изправни телефони се изхвърлят поради по - сложния и скъп начин за подмяна на батерията. Другото удобство на сменяемите батерии е, че може бързо да се подмени изтощена със заредена батерия - правил съм го доста пъти преди.

    Коментиран от #13

  • 11 емм

    19 0 Отговор
    Аз още имам хубавото старо Lenovo Vibe S1 Lite
    Работи си само дето китайците не дават гаранция на батерията повече от 6 месеца,и до тук съм с 3-та за 6 години

    Коментиран от #30

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Зевзек

    11 11 Отговор
    Това не е добра идея при водонепромокаемите телефони. Ако телефона не издържа на вода, тогава да се сменя батерията.

    Има и други проблеми, като умишленото премахване на функции с цел принуда потребителите да купуват новите модели без да имат нужда от това.
  • 15 гост

    14 3 Отговор
    е то сегашните боклуци се чупят още преди да е заминала батерия

    Коментиран от #31

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Само да си питам

    11 10 Отговор
    Абе колко ще ме глобяват, ако продължаваме да ползвам стари телефони с несъместим на "условията" в нелигитимната квазифедерация ЕС куплунзи за зареждане? Извращението ЕС(ССР) трябва да падне както падна СССР!!!

    Коментиран от #32

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сфсфсфсфсфсг

    5 0 Отговор
    А ще задължат ли , брандовете да продават телефоните си със зарядно? Щото това е ...
  • 20 Гост

    8 0 Отговор
    ЕС е на път да върне изцяло въглищните централи.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Иван

    2 12 Отговор
    Прогрес, но наобратно. Великият ЕС.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Иван

    4 16 Отговор

    До коментар #24 от "сат@нински ирла@ндски б0клук":

    Все пак трябва да знаят Ганьо кога си пие ракията, за да му пуснат новините, да се ядоса на политиците, да организира бунт и да дестабилизира държавата. Всичко е измислено.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Правиш ли разликата

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "ЕС първо да помислят":

    По колко пъти на месец си зареждаш батерията на телефона? Колко време ти изкарва батерията, въпреки че няма активно охлаждане и отопление и се скапва по-бързо от тази на електромобил?

    Моя телефон е на три години и го зареждам всеки ден. Редовно пада до 0, като забравя да го заредя през нощта, та се налага да го зареждам на бързо зарядно през деня, а нощно време оставям зарядното и се зарежда всяка нощ на 100%. Това е сигурна рецепта за бърза деградация на батерията, но въпреки това продължава да си изкарва цял ден, ако не го тормозя да пусна да слушам клипове по цял ден от youtube. Това са минимум 1 000 зареждания.

    Това се равнява на около 400 хиляди километра на електромобил, а техните батерии са много по-добри от тези на телефоните и се ползват в много по-щадящ режим.

    А относно въпросът ти, батерията на всеки електромобил може да се сменя.
  • 29 Почти за първи път

    11 3 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Няма как да не се съглася с тебе:

    "А хората наясно ли са какво ще загубят с това? Безжично зареждане? Здравина на корпуса? По-добра защита от вода и пясък? Или е по-важно да си сменяме батерийката?"

    Единственото което искам да допълня е, че едното не пречи на другото. Така или иначе батерията трябва да си я купиш от някъде. При човека който ми поддържа техниката, смяната на батерията с включен труд ми е 60 лв. Е колко да спестя, ако си я поръчам по интернет и мога да я сменям сам? Само куриерските услуги ще ми струват колкото труда за смяна, но при разглобяем капак ще изгубя всичко което си описал, а и телефонът вероятно ще е по-дебел и тежък, а също така и по-грозен.
  • 30 Ето тук е тънкият момент

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "емм":

    Както виждаш когато са ти оставили вариант да сменяш батерията, още с производството са я предвидили като консуматив и дори не е включена в гаранцията, защото не е част от телефона. За шест години си сменил три батерии, което означава че още в гаранция си сменил първата батерия.

    При не сменяемите батерии много внимават каква батерия ще сложат в телефона за да не си усложнят живота с гаранциите.

    Коментиран от #61

  • 31 Проба грешка

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    "е то сегашните боклуци се чупят още преди да е заминала батерия"

    Вземи си едно xiaomi и пак ще си поговорим. Вече трета година и дисплея дори му е здрав, въпреки че съм му махнал всички протектори от една година насам, за да ми реши по-бързо от дилемата дали е дошло време да го сменям.

    Вярно, че батерията вече не му изкарва по два дни включително с тормоз, но както казах смяната на батерията струва 60 лв с труда.
  • 32 Наистина ли не можеш да разбереш

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Само да си питам":

    Или само се правиш на глупав?

    От 2025 година е забранено да се продават нови телефони с друг порт за зареждане, а от 2035 година да се продават нови автомобили с ДВГ.

    Никой нито ти забранява нито ще те наказва, ако през 2050 година си ползваш nokia 5310 с кръгъл куплунг за зареждане и си караш Москвича.

    Най-много за Москвича да ти забранят да влизаш в централни зони на големи градове, но спокойно можеш да си го караш на село и по извънградски пътища в цяла в България.

    Казано по друг начин никой не ти забранява да пикаеш само защото е забранено да се пикае във фонтана.
  • 33 Джон

    2 10 Отговор
    Апъл имаха програма за сменяне на стари батерии срещу 50 лв в официален сервиз, направено професионално. Дано още да я имат.

    Коментиран от #34

  • 34 Учудвам се

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Джон":

    Много добра цена за смяна на батерия?

    Те за кабел за зареждане ви дерат повече отколкото за батерия и то с включен труд.

    Коментиран от #35

  • 35 Джон

    0 7 Отговор

    До коментар #34 от "Учудвам се":

    Новите кабели на Апъл са обвивка от специална плетка, която ги прави практически неразрушими, така че 50 лв си заслужава, но можеш да си купиш и за 2 лв от битака.

    Коментиран от #36, #47

  • 36 Я пак, я пак?

    10 0 Отговор

    До коментар #35 от "Джон":

    Като са неразрушими защо въобще ги продават?

    Племенничката вече е с iphone и постоянно сменя кабели. Неразрушими са само, ако ги ползваш за зареждане на телефона на нощното шкафче, но не и ако играеш игри докато зареждаш.

    Без да съм много сигурен, май проблемът въобще не е в кабела, а в самия куплунг който се огъва при невнимание, защото е много тънък. Тоест оплетката не помага много.

    Това беше и болното място на микро usb. С usb с този проблем отпадна. Не случайно и вашите кабели са с usb c от страната на зарядното, а не с лайтънинг от двете страни. Точно защото така е много по-здраво и надеждно.

    Лайтънинг се ползва по икономически причини - дране на кожи на клиенти и производители, които си плащат за лиценза, а не по технически причини.

    Коментиран от #37, #38

  • 37 Джон

    0 10 Отговор

    До коментар #36 от "Я пак, я пак?":

    Казах за новите кабели. При старите, след време обвивката се втърдяваше, напукваше се и почваше да се рони, а жиците се оголваха. Новите са с плетка, практичеки неразрушими. Купуваш веднъж - ползваш цял живот. Това ви е за доказателство, че Апъл не прави пари от кабелител Оттук-нататъка кабелите на Апъл са вечни и темата е приключена!

    Коментиран от #39

  • 38 Джон

    1 10 Отговор

    До коментар #36 от "Я пак, я пак?":

    Никакъв проблем няма с куплонги на лайтнинг кабели и никога не е имало. Има при usb-c. Проблемът на старите апъл кабели беше, че се продаваха с много мека обвивка, която с времето се втърдяваше и напукваше и се оголваха жиците, въпреки това кабелите работеха безотказно на куче. Всички обивнява Апъл, че го правели нарочно, за да продават повече кабели. Е, новите им кабели вече не се късат.

    Коментиран от #58

  • 39 Офф боже боже

    12 0 Отговор

    До коментар #37 от "Джон":

    Вземи малко се осъзнай, че си лесна плячка и донор на най-големите измамници на века. Специална оплетка вика, "разбирача". Аз до сега си карам с един кабел и нямам никакви забележки а на работа нали ги гледам зарядни, кабели през месец се купуват както на личните така и на служебните тояги. Толкова години ви правят на паляци а дажее не се усещате. Обвивките им ги правят от рециклирани боклуци и даже крайния продукт се оказва боклук. Само за протокола , няколко човека ги шибна тока от тия боклуци които бяха с оголени жици. Тъй , че внимавайте много...рано или късно оригиналния кабел почва буквално да се рони долу то порта и почва нагоре. Хвърляте го директно в боклука където му е мястото.

    Коментиран от #40, #41

  • 40 Не харесвам iphone

    4 6 Отговор

    До коментар #39 от "Офф боже боже":

    Но пък и ти говориш глупости как някой ще го шибне тока от оголен кабел на зарядно. Че си купуват често кабели съм съгласен и е и мое наблюдение.

    Коментиран от #42

  • 41 Джон

    0 12 Отговор

    До коментар #39 от "Офф боже боже":

    Ето с такива кабели ми дойдоха новата клавиатура и тачпада в службата. Това нещо е вечно!

    Коментиран от #43

  • 42 Истина е

    7 0 Отговор

    До коментар #40 от "Не харесвам iphone":

    Не ги удари 220волта но все пак го усетиха. Случи се на два пъти и спряха да ръчкат. Не са глупости, а самата истина.
  • 43 Такива продължават

    12 0 Отговор

    До коментар #41 от "Джон":

    Да ви продават за айфоняците. Справка - официалния сайт на Apple. Оригинален разпадащ се потенциално опасен малотраен боклук. Всеки с айфон знае за качеството на кабелите, а ти продължавай да си баеш на главата. Смятай колко са нагли! ..Тоолкова години да ви ги пробутват и да продължават в същия дух.

    Коментиран от #44, #48

  • 44 Джон

    0 11 Отговор

    До коментар #43 от "Такива продължават":

    Не знам за какво говориш. С Магсейф зареждам, не е мръднал, но и не го пипам много. Макбука обаче постоянно го местя и опъвам кабела, нищо му няма. Виждал съм много скъсани кабели за Андроид.

    Коментиран от #45, #46

  • 45 Я пак, я пак?

    7 1 Отговор

    До коментар #44 от "Джон":

    С какъв кабел ти е макбука? Да не е онзи същия usb си по който плюеш?

    Коментиран от #50

  • 46 Хаха

    16 1 Отговор

    До коментар #44 от "Джон":

    Ти ни стана ясен отдавна, че на бялото ще кажеш черно. Аз не познавам човек ползващ айфон и да незнае за кабелите им еднодневки. Навремето още имах 6,7 серия айфон и бях учуден как може да ги правят такива. За жалост още от преди това а и до ден днешен ги правят такива калпави. Проблем от такова естество с кабел на андроидските ми телефони до сега съм нямал. Едно е да си реалист друго е да си просто фен и да си затваршя очите само,когато ти е удобно. За щастие има любители на тая марка , които вдигат шум , че да може епъл да ограничат своеволията си.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 И не само

    9 2 Отговор

    До коментар #43 от "Такива продължават":

    Нека добавя , че и пиновете им често се изтъркват на лайтингг портовете и спират да зареждат.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Джой

    1 12 Отговор

    До коментар #45 от "Я пак, я пак?":

    Приятелю, Апъл е пръвата фирма, която въвежда USB-C. Заради Апъл се появява USB-C периферия и после другите фирми се престрашават да пробват USB-C. Апъл винаги е първа. Първа въвежда мишката, графичния интефейс, Първа добави cd-rom, първа го махна, първа сложи USB, първа го махна (и всички опищяхте света). Първа махна floppy disk, първа премина на ssd дикове, в абсолютно всичко е първа и понякога другите фирми първо се смеят, но винаги копират! Говори за китайските фирми, не се бутат при Апъл!

    Коментиран от #51

  • 51 Поправителят

    12 0 Отговор

    До коментар #50 от "Джой":

    Поспри се малко с Епъл са първи във всичко.
    Мишка + графичен интерфейс - Xerox
    Първия лаптоп с вграден CD-ROM IBM - 1994
    Първите масови отделни устройства са на Philips и DEC 80-те
    Първите лаптопи със SSD - IBM (отново), някъде 1991г., диска е на PCMCI карта, като разширител
    M$ Windows 95 има поддръжка на USB от средата на 1997, просто първия компютър изцяло и само с новия стандарт е Apple G3 1998
    Може да са първи с това да се рекламират, че са първи. Нямат едно откритие, което някой друг да не е използвал и използва вече преди тях.

    Коментиран от #54, #55

  • 52 Пак не ми отговори

    12 0 Отговор

    До коментар #49 от "Джон":

    Кои са тези вашите кабели? Usb С към usb С? Това не бяха ли андроидските кабели, против които постоянно говориш?

    Тоест всеки един потребител на андроид може да ползва и вашите кабели, което всъщност е и крайната цел на заниманието. Всички да произвеждат едни и същи кабели и който иска да си купува такъв от 50 лв, а който желае да си купи от 2 лв. Само че оригинален лайтънинг кабел от който и да е производител не може да струва 10 лв, защото само лицензионните такси, които трябва да се заплатят на apple са повече и дори кабел с качеството на такъв от 2 лв би трябвало да струват 12 лв.

    Но пък шийповете обясняват как кабела от 12 лв е много по-качествен от някакво китайче за 8 лв, при положение че себестойността на самия кабел на китайчето е 4 пъти повече и са вложени четири пъти по-скъпи материали.
  • 53 Хахаха

    13 0 Отговор

    До коментар #49 от "Джон":

    Първо на първо моите кабели са без оплетка, защото са си здрави и без тов и просто нямат нуцда от такава за разлика от вашите еднодневки. Второ ти чуваш ли се въобще колко смешен ставаш вече? Най-добрата оплетка? хахаха чак ми става жал :):(. Епъл са най-големите плагиати, измежду всичките. Копират от андроид всичко що се наложи от 2014-2015 чак до сега, а до преди това имаха тук-таме някакви идеи.
  • 54 Прадааа

    10 0 Отговор

    До коментар #51 от "Поправителят":

    Да не забравим и първия телефон с тъчскрийн - LG. Точно го каза, така си ги рекламират нещата и манипулацията е налице. Да не говорим и за дезинформацията , която налагат. За това и доста хора са им в капана и пляскат глупости без да се осъзнават. Като жонка-фанката

    Коментиран от #57

  • 55 Джон

    0 12 Отговор

    До коментар #51 от "Поправителят":

    Xerox инвестира огромна сума за времето си в Апъл. Да не мислиш, че Апъл са нахлули в взлом в Ксерокс и са откраднали? Колко компютъра са продали Ксерокс с мишка и графичен и интерфейс? Едно е да имаш идея, друго е да го направиш читаво и полезно. Ксерокс не могат, затова дават на можещите.

    Изреждаш ми фирми, които експериментират, но не могат да го направят качествено и се отказват. Затова Апъл е първи!

    Коментиран от #56

  • 56 Чудя се

    5 0 Отговор

    До коментар #55 от "Джон":

    По тези твоите същите критерии дали Тесла модел 3 или tesla модел s е първият електромобил в света?

    Преди това всички останали са имали идея що е това електромобил и са се опитвали да го произведат, ама tesla е направила първият читав и полезен автомобил.

    Ще ми помогнеш ли с дилемата кой в крайна сметка кой от двата модела е първият електромобил в света?

    Усещаш ли колко абсурдно звучат твърденията ти?

    Едно е да изобретиш нещо, но е съвсем друго да подобриш вече съществуващ продукт, но да се биеш в гърдите, че ти си го измислил.
  • 57 Поправителят

    8 0 Отговор

    До коментар #54 от "Прадааа":

    Първият мобилен "телефон" с тъчскрийн всъщност пак е IBM - 1992, след него нещо масово, което е достъпно за простолюдието е Ericsson R380s - 1999/2000. И двата са с резистивен тип тъчскрийн. Прадата е първия с капацитивен тъч и излиза тъкмо 2-3 месеца преди първия iPhone.

    Коментиран от #59

  • 58 Старото - ново

    11 0 Отговор

    До коментар #38 от "Джон":

    Ми те все още са си старите на айфоните и наистина са проблемни. И не се казва куплОнг, а куплУнг.
  • 59 Джон

    1 17 Отговор

    До коментар #57 от "Поправителят":

    Айфон е първият смартфон. Айфон промени играта. Макбук е първият лаптоп. Апъл Лиза е първото ПЦ. Айпод е първият плеър, Аймак е първият компютър без кутия. Всичко друго е жалки и неуспешни експерименти, които не спечелиха сърцата на хората.

    Коментиран от #60

  • 60 Малко история

    8 1 Отговор

    До коментар #59 от "Джон":

    На колко години си бил през 1992?

    Коментиран от #64, #65

  • 61 Опитния

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ето тук е тънкият момент":

    Пълни ГЛУПОСТИ!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Джон

    0 1 Отговор

    До коментар #60 от "Малко история":

    На 9
  • 65 Джон

    0 7 Отговор

    До коментар #60 от "Малко история":

    Ти не разбираш ли, че това е лошо направен смартфон, недовършен, сделан, неизпипан, неизползваем, и неудобен? Нещата са много по комплексни. Първият смартфон е на Апъл, а този, който ми показваш никой не го е ползвал.

    А какво ще кажеш за Апъл Нютон, чията разработка започва през 1987? Да кажем, че той е първото смарт устройство? Не, той е експеирмент, на който още не му е дошло времето, но насочва Апъл към правия път, който води до Айфон. Някоя друга фирма да намерила правия път?

    Коментиран от #66, #69, #74

  • 66 Григорий

    11 1 Отговор

    До коментар #65 от "Джон":

    И малките деца почват да разбират що за алчна сбирщайн компания са епъл , които не уважават и играят срещу потребителите си. Нагли егоцентрици бълващи пропаганда с една едничка цел - печалба. За да ви вземат парите са готови да ви пробутат всякакви надценени боклуци зад добре прикрит лъжлив PR , фалшиви обещания подплатени от красиви думи. Жалко за истинските им любители и потребители патещи от фенчета като теб , които не защитават правата си и не виждат по-далече от носа си. Ти си вече в клопкта им, ходеща зомбирана касичкаа. Ако бе бяха потребителите... ония истинските, които успяха да разобличат епъл в какво ли не още щяха да ви пробутват дефектните бътърфлай клавиатурки. Но нейсе, дръжте си телефоните правилно за да не губят обхват и продължавайте да вярвате. :)
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Весо

    2 0 Отговор
    Всъщност смяната на батерията на повечето телефони е сравнително лесна.Задните капаци са залепени,разлепват се след нагряване със сешоар,батерията също,батерия около 40 лв лепило b-7000 за 10 лв и две сръчни ръце ;)
  • 69 Помогни ми с дилемата

    3 0 Отговор

    До коментар #65 от "Джон":

    Тесла модел 3 или tesla модел s е първият електромобил в света? Още не си ми отговорил!

    Коментиран от #70, #71

  • 70 Джон

    0 7 Отговор

    До коментар #69 от "Помогни ми с дилемата":

    Тесла е първия електромобил. Както Ксерокс е първата копирна машина. Дори и да не са били първите, хората така са ги запомнили, защото са първите масово разпространени, добре направени, работещи, практични. Да, Тесла е първият електромобил. Доколкото си спомням Тесла номер 3 се появи по-късно, но това са подробности, защото първият електромобил е просто "Тесла".

    Първият компютър е Апъл. Това са видели хората за пръв път в тяхното училище, някъде в началото на 80-те в Америка.

    Коментиран от #72

  • 71 Джон

    0 5 Отговор

    До коментар #69 от "Помогни ми с дилемата":

    Преди Тесла коя марка електромобили най-често се срещаше по шосетата?

    Коментиран от #73

  • 72 Ти да видиш!

    5 1 Отговор

    До коментар #70 от "Джон":

    А хората наричат мен теслар и сектант на Тесла.

    Само че аз никога не съм си позволил да кажа, че Тесла е качествен автомобил, а дори и през ума не може да ми мине, че е първият електромобил по какъвто и да е критерий.

    Отдавам почит на Тесла затова че направиха електромобилите практични, бързи и използваеми и накараха останалите да ги последват и конкурират, но до толкова. Нито са първите, нито са неповторими, нито пък мога да кажа, че правят качествени продукти.

    Стотици пъти съм казвал, че в един момент китайците ще ги задминат, дори и по технологии. Както се вижда най-бързо зареждащия се автомобил към момента е китайски и го прави за 15 минути с 450 киловата. Почти два пъти по-бързо от Тесла.

    Също така повечето батерии са китайски. Тоест мога свободно да изразя безпристрастно и обективно мнение без да си мисля какви вреди ще нанеса на реномето на Тесла.

    Ти можеш ли да кажеш поне един недостатък на iphone или apple? А дано, ама надали. За тебе историята на света започва с iphone и преди това не е имало нищо!

    Коментиран от #75

  • 73 Ти шосе виждал ли си?

    4 0 Отговор

    До коментар #71 от "Джон":

    Разбира се че най-срещаната марка беше nissan leaf. А дори към момента най-срещаните електромобили по шосетата в българия са на спарк, а те нямат Тесла.
  • 74 Поправителят

    5 0 Отговор

    До коментар #65 от "Джон":

    И кое му е смарта на първия iPhone, нямаше 3G, камерата беше от класа на приставките за Siemens и Ericsson от преди няколко години, а не можеше да записва и видео, нямаше и половината функции на "недодялания" Symbian. Една историйка - При излизането на "великия" първи телефон на Apple бях в щатите. По джобовете ми се мъдреше Sony Ericsson P990i. Тъч, камера със светкавица, мобилни данни, бърз WiFi....а да, разширяема памет с достъпни карти. Няколко местни си бяха накупили iPhone-и и ги възхваляваха как няма такова друго устройство на пазара, да ама не. След кратка демонстрация как снима и на слабо осветление, възпроизвежда видеа от интернет и мога да сваля практически, каквото си пожелая от мрежата, бяха меко казано разочаровани. За персонализации и хиляди приложения няма смисъл да говорим. Много преди iPhone имаше Nokia 6600, 9200 (..50,90), N-Gage.. SE P810, 900, 990, които бяха всичко друго, но не и експерименти с лимитирани тиражи.

    Коментиран от #83

  • 75 Джон

    0 10 Отговор

    До коментар #72 от "Ти да видиш!":

    Китайците никой няма да задминат в нищо, те са копирачи. Не знам как е възможно да си толкова заблуден за техните възможности. Те са си типични комунисти, ние бяхме същите - копирахме Правец от Апъл, автобуси Чавдар от Сетра и тн. Нашият строй затъпява кративното мислене. Не се надявай на Китайците да задминат който и да е, те паразитират.

    Повечето батерии са китайски, защото Китай е завладял Африка, но един ден ще изгонят окупатора.

    Айфон няма недостатъци от моята потребителска гледна точка. Единствения негативна емоция, която съм изпитвал от проудкт на Апъл е когато започнах да си купувам първите апълски джаджи, тогава на следващата година излизаше нова а аз толкова много исках да я имам... ставаше ми гадно, че нямам най-новото. С времето се научих да оценявам Айфон и другите продукти заради това което са в основата си, а то не се променя.

    Нисан лийове почнах да виждам в София, когато вече имаше тесли. Същото е било и по целия свят.

    Първият айфон имаше операционна система, имаше приложения, имаше истински браузър! Допреди това браузърите на преносими устройства бяха... нямам думи. Първият айфон имаше жестово, за пръв път човек започна да работи нормално с пръстите си, без писалки и подобни. Хората се изибваха да го купят, ти не знаеш какво беше и това беше когато масовият потребител не беше чувал за айфон. Минаха години, когато обикновения селянин чу за айфон и още няколко години, преди да си го купи.
  • 76 Джон

    0 11 Отговор
    Помниш или Айпод с 80гб твърд диск? WTF, нещо нечувано. Хората имаха всичката музика на света в джоба си. А колко удобно беше да намираш песни, да търсиш в спицъци, с click wheel. Допреди това плеърите бяха смешни. Спомням си 2004 в Швейцария, един богат арабин се бръкна и купи на место плеъра на един тайванец, защото ние не бяхме виждали, никой не беше виждал, чувстваше се скок във възможностите. Това е апъл.

    Да ти казвам ли за поървите макбуци, когато лаптоп беше нещо концептуално, което фирмите още бяха далеч преди да го направя използваемо. Реално, Макбук е първият лаптоп.

    Недей да говориш за фирма, която ти е прекалено сложна. Апъл преди всичко е Human Interface фирма, която стъпи на откритията на Xerox, но Ксерокс доброволно е инвестирал милиони в Апъл, а самият Xerox Parc си е нещо като държавна инициатива. В Апъл е събрано най-доброто на американския гений.

    Коментиран от #84, #85

  • 77 Фаньо-Жонито

    15 3 Отговор
    Пак почна да пляска глупостите си. Ти си неспасяем случай просто! Колкото и да не ти се иска епъл са най-големите КОПИРАЧИ, а аз си ги наричам просто плагиати, прикрити лъжци и манипулатоти, които не ви уважават като потребители. Сбирщайн компания ..разчитайки на всеобщия труд на над 120 откупени компании. Те не се втурват да правят нещо , което би отнело години, те просто го откупват, слагар си техния "печат и го представят като техен продукт. Те не ви имат за нищо повече от подвижни касички.
  • 78 до ЕС

    3 1 Отговор
    Най после измислиха топлата вода. Сега е времето да го приложат и при електричните, а не да се сетят по-късно.....както обикновено спят!

    Коментиран от #79

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 До коментар 78

    0 2 Отговор
    Какво за електричките? Каква точно ти е идеята? Да можеш да си купиш батерия от супермаркета и да си я смениш сам?

    Хайде следващия път преди да дадеш някоя глупава идея първо да си я формулираш за себе си, какво точно искаш да кажеш, преди да я напишеш. Защото съм сигурен, че и ти не знаеш какво точно предлагаш.
  • 81 черният джо

    2 2 Отговор
    Някои може би помнят когато тези цивилизовани въведоха стандарти за селскостопанските продукции ,; Пример картофите трябва да отговарян на следните стандарти или доматите като цвят, големина, и ако сте забелязали те бяха като фабрични тоя стандарт го имаше и за краставици и т.н. В Европа числото на гейовете се е увеличило многократно последните години .В момента в Америка на трансгените се е увеличило хиляди пъти. Сега тези трансгени гейове са решили да въведат стандарти и за смартфоните нови стандарти тъй като те не са производители но те искат да определят Световните стандарти мислейки се че са центъра на Вселената.В действителност центърът на технологиите и производctвото вече не е Европа а е Далечният Изток. черният джо

    Коментиран от #82

  • 82 Бълг славянин

    0 0 Отговор

    До коментар #81 от "черният джо":

    Ти какво работиш?
  • 83 Знайко

    2 0 Отговор

    До коментар #74 от "Поправителят":

    Потвърждавам! До ден днешен ползвам Nokia 808 със Symbian Belle refresh ,с 42 мегапикселова камера на Carl Zeiss , от 2005 и като правиш ХД видео и зумнеш записа не става на квадрати! Даже след като тубата си смени енджина и ми спряха видеата през браузър, сега има ново приложение за гледане на тубата Jtube се казва и работи супер! Имам и китайска антивирусна , която сканира кофти линкове получени като смс или друго. ....и Горила глас и HDMI мини порт и блутуут трансфер без загуба на качество....да не изреждам...напишете Стийв Лийчер за подробности!
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Знайко

    4 0 Отговор

    До коментар #76 от "Джон":

    ...аааа забравих да ти кажа...гледам ип телевизия през Hypnotix на 17 инча екран без да се включва нито вентилатора на CPU-то , нито вентилатора на GPU-то! Ейпъл- в канала! Помниш ли .....не помня, беше преди Ейпъл да почне да смуче кинти от потребителите и да ги ограничава! Ти си спомни, какво беше Ейпъл и в какво се превърна! Линукс Торвалд да ми се обади да ми каже сметката си. за да му пратя 10 € за добрата работа!
  • 86 Баварец

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ЕС първо да помислят":

    Ушко, ти изкарваш ли с твоя труд 1500 евро + 54% за осигуровки и данъци? Едва ли, особено след тези ти писания! Та хубаво, ама не! "Тати ще ти купи колело, ама друг път"