Last news in Fakti

3 Септември, 2013 11:48 2 598 8

Microsoft купува Nokia

  • microsoft-
  • nokia

Акциите на Nokia поскъпнаха с 40% на фондовата борса в Хелзинки

IT-гигантът Microsoft обяви, че купува подразделението на Nokia за мобилни устройства. Сделката е на стойност $7.2 млрд. и ще бъде осъществена през първото тримесечие на 2014 г.

Microsoft ще са сдобие с всички патенти на Nokia, а 32 000 служители на финландската компания преминават на подчинение на софтуерния гигант. Шефът им Стивън Елоп напуска поста си, за де се избегне конфликт на интереси. Елоп напусна Microsoft през 2010 г., за да оглави Nokia.

Акциите на Nokia поскъпнаха с 40% на фондовата борса в Хелзинки. При затварянето вчера те се продаваха за 2,96 евро за акция. Днес при подновяването на търговията те се търгуваха в диапазон между 4,15-4,2 евро.

Експерти отбелязват, че сделката е повратна точка в усилията на Microsoft да разнообрази дейността си и да се превърне от производител на операционни системи в компания, предоставяща различни услуги.

Microsoft навлезе на пазара на мобилни устройства едва през 2012-а. Таблетът Surface обаче не се продава добре, което коства поста на сегашния директор Стив Балмър. Главен претендент за негов заместник е Стивън Елоп.

Допреди няколко години Nokia бе най-големият производител на мобилни телефони в света, но пропусна революцията на смартфоните. Финландците заложиха на операционната система Windows Phone, след като техният софтуер Symbian се провали тотално срещу конкуренцията на iOS и Android.

Продажбата на мобилни телефони за второ тримесечие на 2013 г. - Източник: Gartner

Производител

Продадени бройки в млн.

Пазарен дял

Samsung

107.5

24.7%

Nokia

60.9

14%

Apple

31.9

7.3%

LG

17

3.9%

ZTE

15.2

3.5%

Други

202.3

46.5%

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пацо

    0 0 Отговор
    "Финландците заложиха на операционната система Windows Phone, след като техният софтуер Symbian се провали тотално срещу конкуренцията на iOS и Android."
    А защо заложиха на Windows след като всички други компании масово залагаха на безплатната отворен код Android?
    Може би защото "Шефът им Стивън Елоп напуска поста си, за де се избегне конфликт на интереси. Елоп напусна Microsoft през 2010 г., за да оглави Nokia"?
  • 2 Капиталист

    0 0 Отговор
    Защото Стивън Елоп е троянският кон на Майкрософт,а Windows Phonе е най добрата операционна система за мобилен телефон и тепърва ще търпи развитие и ще се налага,особенно след закопуването на нокиа.Бил е опасен,а войната с ейпъл не е приключила.Първи рунд го спечели Били,и вторият ще го спечели,само че Стив го няма за да види това.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Симеон Тасев

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Капиталист":

    Е ТАКА СИ Е ПРАВ СИ
  • 4 Симеон Тасев

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Капиталист":

    евала поне един човек дане мисли че андроида е кой знае пък какво
  • 5 Пацо

    0 0 Отговор
    Момент, че нещо не ми е ясно:
    Nokia имаше една мобилна ОС наречена Symbian, която беше силно затворена и скъпа. Когато се появи конкурент - отворена и безплатна ОС Nokia изгуби първото си място и тръгна надолу. Всички експерти и специалисти ги посъветваха да отворят Symbian и/или да я направят достъпна за програмисти и разработчици. Те обаче я изхвърлиха (без да я отварят) и я замениха със същата такава силно затворена и скъпа ОС.
    Това си е класически икономически кретенизъм и в резултат Nokia продължи надолу. И как точно Microsoft спечели първия рунд? Те само губят до сега.
  • 6 ei toq

    0 0 Отговор
    Който както иска да го приема но Nokia винаги са били номер 1 и си остават номер 1.Samsung направиха чупените си Galaxy S... и си мислят че са фанали господ за шлифера.Доста от приятели ми които имат модели на Samsung казват че съжаляват че са ги купили.
  • 7 InTrue

    0 0 Отговор
    До номер 6..
    Мисля,че не си запознат с развитието на Самсунг, поглъщат всичко по пътя си ! И има една тестова програма за възможностите на телефона ..Можеш да провериш кои телефон води с двойна преднина ;) .. S4 ...има толкова събрана технология в него...за която дори не можеш да си представиш ;) Наистина не са Железни (не търпят на сблъсък с пода) но все пак това не е тухла , а Смартфон... И вероятно твоите приятели имат от най-ниския клас и за това се оплакват ;д

    Коментиран от #8

  • 8 ei toq

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "InTrue":

    Виш сега всеки възход си има и падение.До преди няколко години Samsung бяха никои хората ги знаеха с това че прават техника.Направиха 3-4 хубави модела хората зеха да ги купуват и си мислят че са някой на пазара.Nokia от доста години са номер 1 сега последните 1-2години замряха малко но след още извстно време пак ще са начело