Last news in Fakti

26 Януари, 2024 12:02 2 364 4

Apple отново се „огъна“ под натиска на ЕС

  • apple-
  • ios-
  • iphone-
  • app store

Компанията взе няколко нови решения

Apple отново се „огъна“ под натиска на ЕС - 1

Принудени от Закона за цифровите пазари на ЕС, Apple обяви значителни промени в iOS, App Store и сърфирането в своята платформа. Тези промени, които ще бъдат въведени с версията на iOS 17.4 през март, имат за цел да се съобразят с новите разпоредби и да въведат повече гъвкавост и избор за потребителите.

Една от забележителните промени е отварянето на алтернативни браузъри в iOS. Въпреки че потребителите вече могат да изберат браузър по подразбиране, различен от Safari, понастоящем всички браузъри в iOS трябва да използват WebKit енджина за рендиране на Safari. С новите промени алтернативните браузъри ще могат да използват всеки предпочитан от тях енджин за рендване.

Още по-значимо е решението на Apple да разреши алтернативни магазини за приложения в iOS. Въпреки, че компанията ще прилага "основен преглед" за всички приложения, независимо дали са от App Store или от алтернативни източници, това бележи отклонение от предишната затворена екосистема на Apple. Процесът на преглед ще включва автоматични проверки и човешки прегледи, за да се гарантира безопасността на приложенията, като преди изтеглянето им ще се показват ясни описания на функционалността на приложенията.

Apple също така ще отвори функционалността на NFC в iPhone в ЕС, позволявайки на алтернативни портфейли и банкови приложения да използват метода "докосване за плащане" и да бъдат зададени като метод по подразбиране за мобилни плащания. Този ход има за цел да насърчи по-голямата конкуренция и избор в областта на цифровите плащания.

По отношение на плащанията в приложенията App Store ще въведе нови възможности за разработчиците да използват доставчици на платежни услуги в своите приложения, както и възможности за обработка на плащания чрез външни уебсайтове. Потребителите ще бъдат информирани, когато дадено приложение използва алтернативна обработка на плащания, а Apple ще проверява дали разработчиците точно съобщават тази информация чрез нов процес на преглед на приложенията.

Що се отнася до таксите, приложенията за iOS в App Store в ЕС ще плащат комисиона в размер на 10 % или 17 % за трансакциите за цифрови стоки и услуги, като за тези, които използват обработка на плащанията в App Store, ще се начислява допълнителна такса в размер на 3 %. Приложенията, разпространявани от алтернативни пазари за приложения, ще плащат "такса за основна технология" в размер на 0,50 евро за всяка първа годишна инсталация на година над праг от 1 милион. Apple изчислява, че 99% от разработчиците ще получат намаление или запазване на таксите, а по-малко от 1% ще плащат такса " такса за основна технология".

Тези промени отразяват отговора на Apple на регулаторния натиск и усилията ѝ да отговори на опасенията, свързани с конкуренцията и избора на потребителите в рамките на нейната екосистема. Прилагането на тези актуализации в ЕС ще даде представа за това как Apple се ориентира в тези нови изисквания и дали подобни промени ще бъдат приложени в световен мащаб.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джон

    2 13 Отговор
    Отварят вратите за всякакви хакерски глупости, каквито винаги е имало в Андроид. Не е проблем, само андроидаджия ще инсталира гугълски боклуци на Айфон, а андроидаджията вече е свикнал да е хакнат, така че нищо ново

    Коментиран от #4

  • 2 Е46ца

    10 2 Отговор
    Ще се огъне ами..Те трябва да ги забранят да се продават, заради крадените им патенти най малко , ама нали си плащат яко.Както винаги за едни има закони за други не.
  • 3 Браво

    7 2 Отговор
    ЕС е за потребителя и анти-монопола, Епъл - за монопола и анти-потребителя!
  • 4 Памперс Деменциев

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Джон":

    Надай се кИре на пияна жена, точно те да си отворят системата - лъжат като дългогодишна жителка на Максуда.