Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 18:09 1 511 4

Година допълнителна гаранция след ремонт, това предлага ЕС

  • поправка-
  • смартфон-
  • apple

За момента не е взето окончателно решение

Година допълнителна гаранция след ремонт, това предлага ЕС - 1

Европейският съвет и Парламентът постигнаха временно споразумение по директивата за правото на ремонт, като очертаха няколко важни аспекта. Производителите ще бъдат задължени да удължат гаранцията на потребителите с още 12 месеца след ремонт.

По силата на тази директива ЕС ще наложи на производителите да извършват необходимите ремонти в разумни срокове, като се запазва правото на потребителите да избират между ремонт и замяна на дефектни продукти, които все още са в гаранция. Стандартизираният европейски формуляр за информация за ремонт, който се предоставя безплатно, има за цел да подпомогне малките сервизи в по-доброто управление на взаимодействието с клиентите.

Като прогресивна стъпка ЕС планира да създаде европейска онлайн платформа за ремонт, която да предлага подробна информация за ремонтните услуги в страните членки. Въпреки че процесът на превръщане на тези разпоредби в реално законодателство ще изисква известно време, това е положителна стъпка в посока на овластяване на потребителите и насърчаване на по-устойчив и благоприятен за ремонтите подход в рамките на европейския пазар.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 22 Отговор
    И кой ще плати сметката за тая хипотетична удължена гаранция? Ганчо нали?

    Коментиран от #2

  • 2 ВсиЧкоСе

    5 21 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Всичко се слага в крайната цена - искаш ремонт: плащаш по-скъпо... или както на запад: сменяш стоки първите няколко седмици: връщаш ги с опаковката, те ги залепят и ги пращат във Веригите в България като нови... пак ги продават и то на добра цена: те ги ползват, ние плащаме цената като за ново...
  • 3 Пежо

    1 1 Отговор
    Това, дето го измислят уж в интерес на потребителите, ще доведе до още по-високи цени.Всичките регулации само влошават положението.С колите сме на кяр.Политиците са основният виновник за влошаването на качествата на новите автомобили.Пътят към Ад-а е постлан с благи намерения...

    Коментиран от #4

  • 4 :)))))

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пежо":

    айде поредния потребител...дето иска да го еееее....ат