Last news in Fakti

15 Март, 2024 13:04 1 287 6

Повечето шофьори се страхуват от автономните автомобили

  • waymo-
  • автономни автомобили-
  • проучване

Данните са от проведено наскоро проучване

Повечето  шофьори се страхуват от автономните автомобили - 1

Мнозинството от хората се страхуват от автономните превозни средства, което изглежда се засилва през последните години, докато доверието в тези превозни средства намалява едновременно с това. Според проучване на ААА цели 66% от анкетираните изразяват страх от самоуправляващите се превозни средства, което е забележително увеличение спрямо 55% през 2022 г. Въпреки че тази цифра е малко по-ниска от 68-те процента, отчетени миналата година, тя все пак подчертава преобладаващото опасение към автономните технологии. Обратно, доверието в автономните превозни средства остава в застой на ниво от едва 9 процента от 2023 до 2024 г., като допълнителни 25 процента изразяват несигурност. Тези цифри представляват спад от съответно 15 и 30 процента, отчетени през 2022 г.

Макар че идеята за напълно автономни превозни средства може да провокира трепет, изглежда, че потребителите са отворени да приемат определени технологични постижения в своите автомобили. Повече от половината от анкетираните проявяват интерес към функции като автоматично спиране, автоматично спиране при движение назад и асистент за поддържане на лентата. Ентусиазмът обаче намалява, когато става въпрос за по-усъвършенствани системи като активен асистент за шофиране, към който интерес проявяват само 42%, и адаптивен круиз контрол, предпочитан от едва 49%.

Въпреки очарованието на тези технологии за подпомагане на водача, потребителите трябва да бъдат предпазливи, както показва друго проучване на ААА, което разкрива липсата на надеждност при тях. Неотдавнашно проучване на системите за автоматично спиране отзад установи, че само един от 40 тестови пробега е завършил без сблъсък, като половината от автомобилите не са успели да спрат пред неподвижни пешеходци, разположени зад автомобила.

За тези, които с нетърпение очакват появата на напълно автономни превозни средства, чакането може да се удължи. През последните месеци подразделението Cruise на General Motors се сблъска със значителни предизвикателства по отношение на безопасността, докато Waymo на Google изглежда е една от малкото организации, които са напълно ангажирани с разработването на технологията. Макар че разширяването на роботизираните таксита на Waymo в Лос Анджелис е обещаваща стъпка, интегрирането на тази технология в ежедневните пътнически автомобили остава далечна перспектива, като предстоят години на усъвършенстване и преодоляване на регулаторни пречки.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цъцъ

    5 1 Отговор
    Ми то си е за страх, като те удари няма, кого да нариташ дори
  • 2 гожвя

    8 1 Отговор
    Като знам, как ми работи уиндоуса, си е за голям страх.
  • 3 банкеръ

    6 2 Отговор
    Аз на темпомата нямам 100 % доверие , пък какво остава за изкуствения интелект .Все едно да оставя жената да кара .
  • 4 ⚜️Лопата с чип⚜️

    4 1 Отговор
    Автономните автомобили са измислени отдавна! Наричат се такси! Извън майтапа, най силно ме тревожи , че по някое време , неизбежно някой майстор Гошо ще реши да си го ремонтира сам!
  • 5 Асгард

    4 1 Отговор
    Не разбирам защо всички нови технологии имат за цел да спрат мисловния ни процес?

    Коментиран от #6

  • 6 Тод

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Асгард":

    Основната идея е, да можеш да правиш нещо друго, докато се придвижваш.