Last news in Fakti

14 Февруари, 2014 13:27 3 389 2

Дефицит на алуминий в автоиндустрията

  • алуминий-
  • ford-
  • f-150-
  • novelis-
  • alcoa

Въпреки все по-масовото навлизане на въглеродните нишки в конструкцията на автомобилите, основно оръжие за борба с наднорменото им тегло си остава алуминият. Audi и Jaguar отдава използват авиационния метал за колите си, но с навлизането на едри играчи като Ford в доставките предстоят трусове, прогнозират експерти. Едно е от алуминий да се изработват елитни лимузини като A8 и XJ, а съвсем друго - милиони пикапи от серията F-150.

"Вече няма производител в Северна Америка, с който да не сме водили преговори", разказва пред Detroit News Том Бони, представител на най-големия доставчик на листов алуминий в света Novelis.



По думите на Бони включването на Ford сред крупните купувачи на лекия метал е принудило други автомобилни компании да преразгледат плановете си след представянето на новото поколение F-150. Причината е проста - сега произвежданият алуминий не стига за всички. В момента на производителите на автомобили се падат около 6% от доставките на алуминиеви листове, но тъй като все повече компании внедряват материала в конструкцията на колите си, делът може да нарасне до 25% през следващите няколко години.

Според Detroit News Ford вече сложил ръка на внушителни доставки на алуминий и производителите на метала спешно търсят начини да увеличат мощностите си. Novelis и техният главен конкурент Alcoa трескаво строят нови заводи, които трябва да бъдат готови през следващите 30 месеца. Alcoa отваря две нови фабрики Щатите и една в Саудитска Арабия без опасения за възвръщаемостта на инвестициите, тъй като голяма част от бъдещата продукция вече е продадена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    4 0 Отговор
    Ми вижте световната геодезическа карта на света и се обърнете към...Русия.
  • 2 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Като им трябва алюминий да се обърнат към нашите мургави биснесмени, те ,ще им набавят!