Last news in Fakti

28 Юни, 2024 20:41 1 014 0

Какво ще се случи с Apple Intelligence в Европа?

  • apple-
  • inteligence-
  • ios

Очаква се развитие на ситуацията

Какво ще се случи с Apple Intelligence в Европа? - 1

Apple обяви редица нови функции с изкуствен интелект под шапката на "Apple Intelligence" на своята WWDC презентация. Тези функции обаче няма да бъдат достъпни за потребителите на iPhone и iPad в Европейския съюз. Като причина за това изключване Apple посочва несигурността около Закона за цифровите пазари (DMA) на ЕС. Целта на DMA е да създаде по-справедлив цифров пазар чрез насърчаване на конкуренцията.

Ръководителят на ЕС по въпросите за конкуренцията Маргрете Вестагер разкритикува решението на Apple. Тя предполага, че Apple вярва, че техните функции с изкуствен интелект ще се разглеждат като антиконкурентни в ЕС.

Коментарите на Вестагер повдигат въпроси. Макар и критични, те не потвърждават официалната позиция на ЕС по отношение на конкурентоспособността на интелигентните технологии на Apple. Освен това, без пускане на пазара, ЕС няма да има възможност да проведе разследване.

Съществуват две възможни причини за този ход на Apple: Истинска загриженост за въздействието на DMA върху техните функции или стратегическо забавяне, за да се избегнат потенциални антитръстови разследвания.

Apple се стреми да си сътрудничи с ЕС, за да намери решение. Подобно забавяне на Google с Gemini в ЕС предполага, че Apple може да пусне функциите след решаване на регулаторните въпроси.

Засега потребителите на iPhone 15 Pro и Pro Max в ЕС няма да имат достъп до Apple Intelligence.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА