Last news in Fakti

26 Февруари, 2014 09:11 2 779 2

Учени регистрираха най-големия сблъсък на Луната с метеорит - Видео

  • луна-
  • метеорит

Учени са наблюдавали разбиването на рекордно голям метеорит на Луната, предаде АП.

Сблъсъкът е генерирал проблясък от толкова ярка светлина, че тя би била видима от Земята, става ясно от допуска в списанието на Кралското астрономическо общество.

Разположената в южна Испания система от телескопи за наблюдение на Луната, известна като MIDAS Moon Impacts Detection and Analysis System е засекла сблъсъка на 11 септември 2013 г. в 20:07 ч. по Гринуич в областта на Луната, известна като Море на облаците.

Учените смятат, че метеоритът с тегло от 400 кг. и скорост от 61 000 км/ч се е разбил в лунната повърхност, създавайки кратер с широчина от 40 м.

При удара е освободена енергия равна на тази при взривяването на 15 т. динамит.

Испанските учени очакват колегите им от НАСА в най-скоро време да наблюдават кратера и да им изпратят снимки.

„Това е най-големият и ярък сблъсък, който ние сме наблюдавали на Луната“, заяви пред Би Би Си проф. Хосе Мадиедо от Университета Хуелва от югозападна Испания.

За разлика от Земята Луната няма атмосфера, която да й служи като щит срещу метеоритите. По тази причина луната повърхност е осеяна с кратери като доказателство за сблъсъците.

През последните месеци много от учените променят своето мнение и смятат, че сблъсъците с метеорити с размер от 1 м. в диаметър са много по-чести, отколкото се смяташе преди.

През март 2013 г. учените наблюдаваха друг голям сблъсък на метеорит, но този път на Марс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никой

    0 0 Отговор
    Е добре де, като е било толкова видимо от Земята, защо никой не го е заснел ами ни показват тука някакви тъпи анимации...

    Коментиран от #2

  • 2 bugs_bunny

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Никой":

    Едно време Талес гледал звездите и паднал в дупка в древна Атина. Днес гледаме да не се минем и гледаме тротоара без да подозираме, че нещо може да ни прасне отгоре....