7 Юни, 2017 15:28 8 378 42

Ще спрат ли катастрофите с новите мерки? (ВИДЕО)

  • кат-
  • контрол-
  • камери-
  • кръв
Ще спрат ли катастрофите с новите мерки? (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Законът за движение по пътищата е сред най-лобистките. Ако това правителство съумее да се опази от лобизма при изработването на новия закон, ще се получи нещо хубаво, но аз не храня такива надежди. Това заяви в студиото на ФАКТИ председателят на УС на АКАБ Красимир Георгиев.

"Имаме нужда от тотална ревизия на знаците в страната. Никъде пък го няма катаджии да се крият между храстите и да те чакат. Да се наричат скоростна, а не пътна полиция, те следят само скоростта", коментира Георгиев.

Според него манталитетът на шофьора се определя от правилата и когато те са логични и отразяват обществена необходимост, тогава и манталитетът ще бъде нормален.

Георгиев беше категоричен, че премахването на табелите за видеонаблюдение няма да даде никакъв резултат за намаляване броя на катастрофите и жертвите.

"Ако това даваше резултат, нямаше да има табели в другите страни. Там идеята не е да отрежат главата на водача, а да му показват, че на пътя съществува контрол", каза още той.

Цялото интервю с Красимир Георгиев гледайте тук:


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Николай Николов

    79 10 Отговор
    Оправете пътищата и вдигнете доходите на хората значително за да могат да си вземат по-нови коли с по-добри системи за спиране и чак тогава ще има ефект.Каква е тази простотия която правите,само глоби,друго освен да предизвиквате агресия на пътя няма да направите.

    Коментиран от #6

  • 2 Темида

    45 11 Отговор
    Николай, прощавай ама това с по-новите и по-добри коли е тотална глупост. Мен ако за деня не ме засекът и прередят от лява лента да застане посредата на кръстовището пред мен поне 3-4 X6-ци (нови и хубави коли) все едно не съм шофирал.

    Коментиран от #10, #11

  • 3 georgi

    46 3 Отговор
    Поставени ограничения на скороста , както им дойде или както им се плати. Лоши пътища и тъпи полицаи, как ги избират не знам, липсват маркировки, знаци, мръсни пътища с всевъзможни нануси и мн. други. Накрая шофьорите виновни, да плащат глупаците а те със сирени и др. се движат както царе. Въпрос..за колко време може да се пътува от София до Варна спазвайки всички знаци за ограничения глупаци от АПИ

    Коментиран от #26

  • 4 Pilot

    37 7 Отговор
    Глобите нищо няма да променят, няма да налеят акъл на безмозъчните комплексирани л..нета гъзета с още по големи л..нета наречени BMW -та. Това е жалката истина, с тия пътища и разпадащи се в движение трошки какво друго да става...
  • 5 той

    35 1 Отговор
    Закон за простотията е нужен, поне 50% от ПТП стават от малоумие и комплексарщина.
  • 6 Пенчо

    23 4 Отговор

    До коментар #1 от "Николай Николов":

    Доходите да вдигнат добре,всеки е съгласен. Но докато има безмозъчни индивиди мислещи се за пилоти от F1, инструктори,катаджий,дай-аджии и т.н. А що се отнася до возилото колкото по лъскаво скъпо за предпочитане от някой индивиди немско ,толкова по нагло държание очаквайте. В случая возилото е мерило за наглост.
  • 7 Кичка

    28 4 Отговор
    Най напред трябва да се оправи просташкия манталитет на една част от българските шофьори!
  • 8 киро

    30 3 Отговор
    Преди половин година бях в Ирландия за две седмици. Изминах около 4000 км. не видях нито една катастрофа, нито едно шосе или улица в ремонт, полиция почти няма. Техните междуградски пътища са много по тесни от нашите и без банкет, ограничението е 100 км/ч. дори и през населени места. Но всички са изключително толерантни и проява на уважение към останалите участници. За да станеш пълноправен водач обаче трябва да минат две години след като си положил изпит с различни ограничения и без наказания за нарушения. Това със сигурност кара хората да ценят шофьорските си книжки. Това е. А тук е пълно с комплексари и некадърни шофьори. Дори и тези които си мислят, че като карат бавно и дават предимство и когато е тяхно объркват движението и изнервят останалите. Не всичко е в ограничението на скоростта. Шофьор съм с 30 г. опит и над милион км. зад гърба.

    Коментиран от #33

  • 9 ИВО

    25 1 Отговор
    КОГАТО СПРЕ КОРУПЦИЯТА В КАТ И ЗАПОЧНАТ ДА СЕ ВЗИМАТ КУПЕНИТЕ КНИЖКИ НА МАМИНИТЕ СИНЧЕТА,ТОГАВА ЩЕ ИМА ЕФЕКТ
  • 10 Трифонов

    14 26 Отговор

    До коментар #2 от "Темида":

    "Тотални глупости" са идиотщините, които ти си написал!!! Абсолютно нелогично и ненормално е да се толерира ползването на 10, 15 и 20 годишни барутници, защото точно това е държавната политика в момента. Собственикът на чисто нов автомобил с Евро 6 и 8 въздушни възглавници, с деформируеми зони по купето, предпазващи пешеходците, на кола, която е 190 к.с., а консумира 7/100 и която спира от 100 до 0 за 36 метра... дължи 800 лева годишен данък. Ти, с 20 годишната талига, която не отговаря на никакво Евро, има една неработеща въздушна възглавница (ако изобщо има такава), спира от 100 до 0 за 50 метра (ако изобщо спре), гори 15/100 или има монтирана в багажника бомба, за да те придвижва с 90 умрели магарета и при удар с над 50 км.ч. в купето настава кървава баня, дължиш... 15 лева данък!?
    Айде сега ти ми кажи къде е логиката на тая тъпотия!? Независимо от обстоятелството, че броят на автомобилите в цивилизованите държави непрекъснато нараства, броят на жертвите в ПТП и на сериозно пострадалите, непрекъснато спада. Направи си справка колко тежко пострадали и умрели е имало например в Германия за 1980г. и колко има за 2016г. и ще видиш, че броят им е драстично по-малък през 2016г.
  • 11 Трифонов

    9 26 Отговор

    До коментар #2 от "Темида":

    ... А населението на държавата и главно автомобилите са се увеличили в пъти за това време. На какво се дължи според теб тази статистика? На камери? На глоби? На пътни полицаи? Всички тези фактори може и да имат някакво значение, но за този резултат има само една съществена причина - съвременните автомобили са несравнимо по-сигурни и просто пазят човешкия живот и здраве. Катастрофи стават, но умрелите и тежко пострадалите са несравнимо по-малко именно заради това, че автопаркът им е нов. У нас е обратното - държавата, чрез малоумната си данъчна политика, стимулира ползването на барутници по на над 10 години, Ганьо - обладан от идеята да не настине и да не се мине – купува. А като се лепне някъде със 70 км.ч. просто... умира. За разлика от този, който се е лепнал с новата си кола. Той в 9 от 10 случая излиза, изтупва се и си продължава живота. Когато до 3-тата година от купуването на новата кола, хората се освободят от данък, до 5-тата се събира 30 лева, а след 5-тата година започне главоломното му, ежегодно увеличение така, че една 10 годишна барака със 150 к.с. да дължи 5000 лева годишен данък, т.нар. „война по пътищата“ ще се води само с нови коли и затова с относително малко жертви и пострадали. Просто е, ама се иска ма-а-а-алко да помислиш.

    Коментиран от #14, #32, #34, #35

  • 12 123

    20 1 Отговор
    Как с промени в закона за ДП държавата ще замести липсата на пътища и те ще станат по-безопасни. Наличните "автомагистрали" - по-старите са с обратен наклон - Нови Хан - Вакарел, новите отсечки вече са на вълни , в Северна България няма магистрала, магистрала "Черно море" е химера. Ако се изпратят снимки в нета на 2-ро и 3-то класни пътища те са тип "Багдад". Но тарикатската ни държава прави безплатни промени в закона за ДП. Пари за пътища има - винетки, такси за ТИР, приходи от митници и конфискация на незаконно имущество, отдаване на концесия с тол такси . Да сключим договор за 50000 китайски строители без спазване на ЗОП! и за 2-3 години ще имаме автомагистрален пръстен с отклоненията и още толкова 2 и 3 клас пътища. После втори договор за улична мрежа за 20 големи града пак без ЗОП! като таксите за синя и зелена зона отиват при изпълнителя , а не в ЦГМ, за да няма "братовчедски обръчи от фирми"
  • 13 ликвидатор

    20 1 Отговор
    Когато тази паразитна структура КАТ бъде премахната и АПИ постави по 100 бр. стационарни камери на най-опасните места във всяка област, тогава няма да има война по пътищата. Никой ли в България не разбира че е абсолютно безмислено съществуването на КАТ.... Колко хора трябва да измрат за да се види че резултата от тяхната работа е нула
  • 14 Борис

    31 1 Отговор

    До коментар #11 от "Трифонов":

    Трифонов на хората които РАБОТЯТ за 500 лева им се забранява да купуват коли ,това ли искаш да кажеш?Щото с тая заплата незнам как ще си купя нова кола.Що не се огледате в коя държава живеете ,слет това помислете малко и чак тогава се изказвайте.Не бъркайте фантазийте си с реалноста.

    Коментиран от #36

  • 15 Корковата тапа

    5 1 Отговор
    И тоз го стяга шапката.
  • 16 Катаджии

    11 1 Отговор
    Без катаджии по пътищата, които спират за всяко нарушение. Колко пъти ви се е случвало да видите катаджия да спре някого за отнемане на предимство или за наказание на пешеходец, блуждаещ между колите на Лъвов мост. Няма. Т.к. първо няма катаджии, а дори и когато ги изкарат на акция, те си чоплат носовете и не обръщат внимание на нарушителите покрай себе си. Да не говорим че самите те нарушават закона, примерно говоренето по ГСМ-ите.
  • 17 мале мале

    13 1 Отговор
    Чета коментари и се отчайвам, ясно защо сме на тоя хал. Във всяка бяла държава законите за данъците (както и повечето при нас) са с прогресиращ характер за да има справедливост и повече събираемост на средства които да се влагат в инфраструктура или каквото и да било. Та демек този който има ново луксозно жилище в добър район и тн се облага с по голям данък отколкото другия със по старо и в покрайнините жилище. При движимото имущество е същото. Идеята е че който печели повече плаща повече. Друг е въпроса това как се случва в нас. Кой укрива доходи, кой си е регистрирал колата като товарна или на инвалид и тн....А и в другите държави не всички карат коли до 5 г. И пътищата не са летища. Друго стои в корена на войната по пътищата и то е като цяло проблема на цялата ни нация. Народът трябва да управлява държавата си (поне при демокрацията) а не да обвиняеаме и чакаме някой да ни оправи :)
  • 18 АСК

    9 2 Отговор
    Добре, като идея, но в крайна сметка, какъв ще е резултата повече катастрофи повече жертви :((((

    в германия 90години, когато навлиза ABS на колите вестниците гръмват справихме с катастрофите и ще намалеят жертвите на пътя в крайна сметка се оказва, че жертвите са се увеличили и то точно при новите коли с ABS.

    Наличието на системи за безопасност не означава, че НЕУЯЗВИМ и БЕЗСМЪРТЕН на пътя.

    Докато не се научим, че правилата и законите са затова да се спазват нещата няма да се оправят.

    Налагането на наказания за нарушения да е бързо и неотменно, за да не се създава усещане за БЕЗНАКАЗАНОСТ.

    Защо не отидете в Сърбия и да мините покрай училище с превишена скорост и да видят полицаите. Наказанието е директно на съд и в затвора.
  • 19 azzzzz

    18 0 Отговор
    когато спрат да продават книжките/служба дай и инструкторите/ може да говориме за други неуредици.как всички неграмотни цигани карат коли?омочковци на 18,19г. карат татковите джипки като са им купили книжките преди седмица.бате бойко требе да разбере че змиата се тепа откаде главата.ане да сьздава по добра схема за корупция.
  • 20 бпбп

    5 15 Отговор
    трябва да се махнат знаците, тъпака зад волана като види знака и намаля после пак газ и за превишена скорост конфискация на колата и отнемане на книжка за винаги, да видим тогава дали нама да се научат как се кара
  • 21 Лост

    13 4 Отговор
    Навсякъде по света има катастрофи. Има автомобили- има катастрофи. Всичко друго е Бла, Бла ,Бла.
  • 22 Лост

    13 3 Отговор
    Катастрофират автомобили, падат самолети, потъват кораби, такъв е живота, който сам си е създал Човек.
  • 23 мъжкар

    6 7 Отговор
    Отговора е категорично НЕ!!Аз предложих ТРИ ясни и конкретни мерки които наистина ще бъдат ефективни и определено ще спрат катастрофите по пътищата.1 ЗАТВОР 2 КОНФИСКАЦИЯ НА АВТОМОБИЛА 3 ГЛОБИ ЧЕТИРИ И ПЕТ ЦИФРЕНИ СУМИ.Нагледен пример давам за да ме разберете правилно.Някакъв селяк или 20-годишен келеш кара с превишена скорост.Спират го ако скоростта е до 50км над ограничението санкцията е отнемане на книжка за 3 години и 5000лв глоба.Ако обаче скоростта му е над 50км без значение вътре или извън града тогава санкцията трябва да бъде конфискация на колата отнемане на книжката затвор 5 години и 15000лв глоба която той ще трябва да заплати в рамките на 1 месец ако не я плати му се иззема цялото имущество ако няма такова тогава лежи по 1 година за всеки 1000лв от дължимата сума демек 15г за глобата и 5 г за нарушението 20г.Вечер в новините ще бъдат задължени да казват по всички медии колко хора са били арестувани и вкарани през изминалия ден в затвора и колко хиляди левове глоби са наложени.Това мога да ви гарантирам че ще подейства доста сериозно и доста търгаши ще спрат да се правят на състезатели.Някой казва "ами добре той така сума ти хора трябва да вкараме затворите"Аз отговорям като вкараме 50 човека по тая схема ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ДЖИГИТИ ще си седнат на задника защото като знае че няма пет кинта в джоба и го заплашват зверски глоби плъс затвор тогава много бързо ще вземе да им идва акъла дето по принци си го нямат.
  • 24 мъжкар

    7 4 Отговор
    Моите мерки изглеждат драстични но обстановката по пътищата е драстична и изисква такива мерки .Това което става по пътищата се превърна един вид в тероризъм вече не можеш да пътуваш спокойно по пътищата защото просто не знаеш дали ще стигнеш.За мен хората които карата ПИЯНИ ДРОГИРАНИ И С ПРЕВИШЕНА СКОРОСТ са ТЕРОРИСТИ а за един терорист наказанията трабва да са особено тежки.Така че приканвам ръководството на МВР да се замисли над моите предложения.

    Коментиран от #42

  • 25 Дрударя Милиционер

    6 2 Отговор
    Доста време ще измине докато милиционерите (каквито са още в Бълария) станат полицаи.
  • 26 Пурко

    1 6 Отговор

    До коментар #3 от "georgi":

    Не разбрах, какво са ти виновни полицаите. Може ли да ми обясниш.
  • 27 Гост

    3 1 Отговор
    Само го погледнете този полицай на снимката,какво търси посредата на пътя с ръце в джобовите?
  • 28 Борис

    5 0 Отговор
    Пурко понеже питаш ще ти отговоря.Знаеш ли колко пъти като ме спрът в нарушение е имало ,е сега ша трбе да пишеме или.....А в сърбия сигурно знаете какво се случва съд, плащаш( не двайсетачка) и заминаваш.Преди седмица минах около500км.там и не разбрах че съм карал.В петък от Елин Пелин до Пажарджик и обратно и имах чуството че съм носил колата на гръб.А слет шофиране 2часа в София излизам с главоболие.Е точно как ще помогнат полицайте като знаеш че с 20 или 50 лв минаваш без по сериозни санкций.
  • 29 фен

    11 0 Отговор
    Трябваше да спрат продаването на книжки ..............след дъжд качулка все по зле ще става много негодници се качиха на коли
  • 30 Катя Дичева

    5 0 Отговор
    Няма нужда да се харчат излишни пари за камери по колите на полицаите, да се купуват нови полицейски автомобили и да плащаме луди пари за заплати на катаджии които пишат глоби на който си решат. Докато не се направи видеонаблюдение по всички пътища с камери за скорост както е в чужбина няма да спрат убийствата по пътищата. Това че има знак за камера е предупреждение за внимание. Какви са тези измислици на 100км. да има 3или 5камери и да отчитат средна скорост. Хората навън на всеки 200м. имат камери и глобите пристигат в къщи а те са солени и за това всеки спазва знаците .Няма полицаи по пътищата.Толкова много излишни заплати плаща народа и за това сме и на това положение.
  • 31 Шаран БГ

    3 2 Отговор
    Катастрофи ще има-нормално е. Лошото са многото жертви, а те идват със скоростта и неспазването на правилата.Никой не ги спазва !! Кой кара по улиците на града максимално с 50 км/ч, кой кара извън града максимално с 90 км/ч? За магистралите нямам наблюдения. Но да се разрешава максимална скорост от 140 км/ч е непонятно за мен. Това са близо 40 метра в секунда !?!?Още- за превишение на скоростта с 2-3 км в ДДР /1988 г/ са ме спирали и ми е отправена " сериозна забележка" - без малко и да ме глоби "дойчото".Вярно е, че колите ни са стари. Как да си купя нова? Сестра ми в Испания получава 1100 евра на месец. Живее с около 200-250 евро, 400 евро за наеми и плаща 340 евро за новата си кола, която ще изплати след още две години. Всичко във връзка с колата е застраховано от фирмата продавач .Обикаля със нея цяла Европа и си гледа работата. Друго интересно за нашите политици - те го знаят ,но не им пука!! Навярно нямат далавера. Преди25 години Израел е била на същото дередже като нас -стари барутници - страната е била задръстена. Какво са направили хитрите евреи, аз не знам. Имало е някакво решение на техния Кнесет! Разпореждане или договорка с техните банки - за две години по улици и пътища на Израел е имало само нови коли!? И така до ден днешен...............
  • 32 Попай

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Трифонов":

    Абе, не ми се обяснявай с "мощната" си кошница 190 коня, за пистата ли се готвиш, хахаха... Човекът се оплаква от манталитета на комплексираните селяндури у нас, тук не говорим за пари, а за комплекси! В една Швейцария повечето от тукашните "супер скъпи" коли минават за едва ли не средна градска кола, в Норвегия Тесли-те са като хлебарки по пътищата, а у нас е чудо невиждано, простите тикви живеят за едните демонстрации. И съответните им половинки-труженички и те са така по улиците. Едно е да можеш да натиснеш, нещо което аз също харесвам и правя, когато се наложи, друго е да не си пиеш хаповете и да се мислиш, че света почва и свършва с теб, съселяните ти и още 5-10-20 клетници дето работят за теб за по 300лв и ти избиват разходите по мършавия живот...
  • 33 Веско

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "киро":

    Често ходя в Ирландия и това което казва Киро е напълно вярно. И въпреки че движението е обратно там се шофира много по лесно. Там за първи път ми се случи камион да отбие за да пропусне колоната зад него
  • 34 smeh

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Трифонов":

    Не се хаби, няма да бъдеш разбран. Наскоро изпадна една статистика от соц време и се оказа, че въпреки малкото коли тогава сме давали 2-3 пъти повече жертви годишно. Разбира се, че причината е предимно заради автопарка.
    Преди време неволно станах свидетел докато чаках за ГТП, как собственик на кошница, чиито спирачки даваха по голям процент отклонение от допустимото се караше на хората работещи там, че не го пропускали !!! С цялата си наглост изтърси, че на него нямало да му се налага да натиска спирачките "докрай", като на теста !!! Тръгна си с приказките, че там не го пуснали, но щял да отиде там където да мине ! Това го пиша просто за пример какво представлява типичния потенциален убиец на пътя, молейки се да не помете някой на пешеходна пътека "защото няма да му се налага да натиска спирачките докрай"...
  • 35 Кичка

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Трифонов":

    А бе Трифонов като ти чета поста явно много мразиш 10 годишните"барутници" ? Че те новите Дачии и разни Кии и не знам си какви знайни и незнайни екзотични марки са по опасни!По добре да караш 10 годишна кола която нова е струвала 80000лв от колкото которник който като нов се купува за 20000.Каква сигурност да очакваш от такъв бюджетен боклук?И въпреки всичко катастрофирте със смърни случаи ставан най ,вече заради високата скорост!
  • 36 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Борис":

    Той Трифонов вероятно си е "купил" нова кола на лизинг и я изплаща с парите изкарани от гледането на моркови на село и сега го е яд,че ще стане негова чак когато я изплати а това няма да е скоро пък тя до тогава, ще стане за боклука!
  • 37 1234

    1 0 Отговор
    Каквито и закони да измислят като никой не следи за тяхното спазване ,каква полза от това.Тия които продават книжките трябва ТРАЙНО да станат пешеходци заедно с тия на които са ПРОДАЛИ такива документи,защото те са истинските убийци по нашите пътища.Те целенасочено са давали съгласието си да бъдат избивани хора по пътищата ни.Това са хора БЕЗ СЪВЕСТ ,а са на ръководни постове?Алчни залагат живота на съгражданите си за пари.Такива не трябва да се допускат до отговорна работа.Само с кирка и лопата за тях,защото пак ще започнат да правят далавери.
  • 38 1234

    2 0 Отговор
    Айде, Трифонов много се изхвърляш.Докопал си се до някаква по платена работа,и си купил някаква си нова кола,и сега си ГОЛЯМАТА РАБОТА.Не колата е виновна за катастрофите,а ЗАД КОРМИЛНОТО УСТРОЙСТВО което като седне в нова кола и забравя къде се намира.Виждам как спират нови коли в дървета ,из нивите или се блъскат челно в тирове,защото си мислят,че като е нова колата,тя може всичко.ДА,АМА НЕ. Като седнете в новите коли,забравете,че не сте сами на пътя.Изгубвате чувството за ТОЛЕРАНТНОСТ , ЗА ПРАВИЛА , ЗА ОТГОВОРНОСТ. АЙДЕ СЛОЖИ СИ РЪКАТА НА СЪРЦЕТО И СИ ПРИЗНАЙ ЧЕ Е ТАКА.
  • 39 Ники

    1 0 Отговор
    Първо при нас вече всичко живо е на колела ... масовите автомобили са абсолютни трошляци не покриващи никакви съвременни стандарти Погледнете статистиката на КАТ Колко са тия дето са умрели че били пияни и дрогирани ? Колко са тия дето са се ударили с 250 ? Колко са умрели в следствие на превишена скорост ? казват че са 1/3 или 1/2 да де ама полицаите по презумпция си пишат превишена скорост в тия ситуации щото е най просто
  • 40 Васил

    3 0 Отговор
    Преекспонира се въпроса със скороста, не е той най-големия проблем. Смятам, че отнемането на предимство, неправилното изпреварване, минаване на червено, употребата на наркотици и алкохол процентно са взели много повече жертви и са бич за масовия водач. Има пътища без ограничения на скороста ,а има ли такива с разрешено нарушаване на изброените по-горе правила?
  • 41 Васил

    1 0 Отговор
    Преекспонира се въпроса със скороста, не е той най-големия проблем. Смятам, че отнемането на предимство, неправилното изпреварване, минаване на червено, употребата на наркотици и алкохол процентно са взели много повече жертви и са бич за масовия водач. Има пътища без ограничения на скороста ,а има ли такива с разрешено нарушаване на изброените по-горе правила?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.