30 Юни, 2020 18:25 27 929 52

Григор Здравков пред ФАКТИ: Пеевски може и да кадрува, но подписът е на Борисов

  • наркотици-
  • гдбоп-
  • арести-
  • григор здравков-
  • легия ''антимафия''

Председателят на Легия ''Антимафия'' коментира арестите на висши полицаи от отдел ''Наркотици'' към ГДБОП

Григор Здравков пред ФАКТИ: Пеевски може и да кадрува, но подписът е на Борисов - 1
Снимка: ФАКТИ

''Тук ще се позовем на правителството, че това са двамата най-висши ръководители на служба БОП, които трябва да се борят с наркотрафика и наркоразпространението в страната. Мисля, че единият е началник на направление ''Противодействие и борба с наркотрафика и разпространението на наркотици'', а другият е шеф на група или сектор, нямам точна представа.'' Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ председателят на гражданското сдружение Легия ''Антимафия'' - Григор Здравков. Думите му са по повод шумната акция отпреди няколко дни, в която бяха задържани служители на отдел ''Наркотици'' към ГДБОП, които са покровителствали наркоразпространители. 

Заради разразилия се скандал шефът на ГДБОП - Ивайло Спиридонов, подаде оставка.

''Обикновено добрите бандити и те са с дългогодишни кариери'', така Григор Здравков отговори на констатация на водещата Маринкова, че обвинените висши полицаи са с дългогодишни кариери в системата на МВР.

''Аз бих казал, че наркобандите са зависими от тези двама господа ( Цветан Панков и Кирил Ванков от отдел ''Наркотици''), тъй като самото съществуване и реализация на приходи от наркотици, от трафика, зависи от тези хора, колко време ще дадат на бандата да се развива и сформира, преди да бъде реализирана. Знаете, че има успешни реализации, които са провеждали двамата. Плюс това съм абсолютно убеден, че те не са станали бандити, когато са влезли в бизнеса ''Борба с наркотрафика'', коментира шефът на Легия ''Антимафия''.

''Покрай този случай има и фейк новини. Не виждам какво политическо има някой да отиде да вземе 5000 лева белязани банкноти. Преди това да даде указания за не толкова известна местност, или там място, където да бъдат оставени мобилните телефони. Тук важното за мен е, че тези двамата вече не са в бизнеса с наркотиците, а не конкретният повод защо са хванати. Лошото е, че не са само двама, има още поне трима човека, които са забъркани и са в органите на МВР. Аз не бих казал имена, но единият от тях се занимава с това да пуска фейк новини през връзките си с ваши колежки. Една от тези фейк новини е, че са били открити 1,5 млн. евро. Няма такива работи'', добави Григор Здравков.

''Това, което не го знаете, е, че има проведени още два обиска, като аз дори ще си позволя да кажа и  приблизителни адреси. Единият обиск (б.р. показва изображение) е ето тук, това са намира в зоната на зоопарка. Това е блокът, в който е проведен единият обиск, там пари не са намерени (б.р. отново показва изображение). Това е апартаментът на т.нар. приятелка на единия от бандитите.

За другия обиск само ще ви кажа кварталът кой е - Дружба. Там са били три лица от женски произход, едното е дете и затова няма да ви кажа адреса. Там са намерили около 70 000 лева или евро. Там е интимната приятелка на по-младото момче от арестуваните, на Кирил Ванков'', разкри Здравков.

''Аз ви обяснявам, че вървят две паралелни истории. Едната е фейк история на хора, които са замесени в това рекетиране и са все още служители, (б.р. на МВР) която минава през определени журналисти. Другата история е това, че информацията, която ни дава прокуратурата е откъслечна. Защо го прави аз не мога да кажа. Това, което мога да ви кажа е, че човекът, който е пропял, ако искате ще ви кажа и трите имена, казва се Десислав Велиянов Танев. 1977 г. е роден. Ако не знаете - това е този, който се е правил на служител, сътрудник на ДЕА. Представил е една карта от полицейски синдикат, на който и вие можете да станете член като платите съответната такса. Легитимирал се е пред всичките наркодилъри, той е бил като момчето за поръчки, което е доставяло парите. Това обикновено се прави, за да няма директен контакт. Но методичните наставления, ако мога така да го кажа, по какъв начин да се разпространяват наркотиците, са ги правили и тези двама служители, които са били задържани. И тъй като става въпрос за смъртта на нашите деца и пари от смърт, въпрос на време е да ви кажа и през кои журналисти са работили, за да ги прикриват. Нека да видим как оттук нататък ще се развие цялата тази история. Искам да кажа, че в момента журналисти, които са разследващи, се занимават с това да обясняват тези двамата какви са били добри, тъй като имат личен контакт с човек, който е в този бизнес и не е арестуван'', направи още разкрития събеседникът на Лили Маринкова.

''Другото нещо, което не знаете, те ви го намекват от прокуратурата, е, че преди това ръководство на вътрешна сигурност, без да казвам дали е добро или лошо, е имало човек от вътрешна сигурност, който ги е предупреждавал за всички разработки и сигнали, постъпили срещу тези колеги и не само срещу тези колеги. И затова вътрешна сигурност ви казва: ''Ние имаме податки за тези хора от години, но се работи активно в последните шест месеца и най-активно в последните три''. Това е истината, която няма да чуете. Другото нещо, което няма да чуете е, че действително имат железни доказателства за това, че тези двама служители евентуално са съпричастни към рекет на софийски организирани групи за разпространение и трафик на наркотици, но не могат да представят към този момент никакво годно доказателство за това, че те са проваляли международни акции. Това не означава, че те не са проваляли международни акции, но нямат такова доказателство. Ще ви обясня защо. Едно е да знаеш, едно е да наложиш някакви факти, но друго е е да ги ''облечеш'' така, че да са годни пред съд. За мен е важно, че има хора, които са свидетелствали против тези и че има и белязани пари. Каквото и да ви разказват адвокатите... Това е техен бизнес, законен, да защитават хората'', заяви още председателят на Легия ''Антимафия''.

''Ние по-надолу от това, което сме в момента, няма къде да стигнем. Излиза началник на вътрешната сигурност и ви казва: ''Ние имаме данни, че тези хора са работили да покриват канала за кокаин за износ''. В същото време не ви казва този кокаин как е влязъл. За да го изнесем трябва да го внесем. Не може да намерите 400 кг кокаин, който е в Студентски град, (последната случка) и никой да не ви казва как е влязъл'', коментира още той.

Здравков е категоричен, че не може да има голям международен канал за разпространение и трафик на кокаин (например), който да действа без съдействието на митнически служители. 

''Проблемът с наркотиците е много отдавна. Защо го казвам това? Защото ''под шапката на Благоевград'' са едни от основните канали на гълтачите на кокаин и едни от основните канали на трафика на хероин за Европа'', разкри още той.

Григор Здравков, под формата на въпрос към министъра на вътрешните работи, намекна, че за служители в Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) има сигнали, че се занимават с трафик на хора.

''Мога да ви задам един риторичен въпрос. Всички знаем и всичките в Европа твърдят, че България е най-големият производител на амфетамин. Вие да сте чували за разработка за амфетамини? И да са хванали служители (държавни) и частни предприемачи, които се занимават с търговия на амфетамини? Няма. Да сте чували хероин да минава от тук? А продължава да минава през България  50% от световното количество хероин'', заяви с увереност Здравков.

Лили Маринкова попита госта си и за оставката на вече бившия шеф на ГДБОП - Ивайло Спиридонов, а той ѝ отговори така: ''Аз повече се чудя защо няма оставка на вътрешния министър и на главния секретар. Извинявайте, но вътрешният министър със сигурност е одобрил тези назначения.''

Без да споменава директно името на Делян Пеевски, водещата вкара Григор Здравков в хипотеза, че може някой друг, човек извън изпълнителната власт, да назначи новия шеф на ГДБОП. Мнението на шефа на Легия ''Антимафия'' по този въпрос е следното: ''Всичките глупости за това, че Пеевски ще кадрува - да, може и да са верни, но от Борисов зависи, а и от вътрешния министър. Не виждам защо тук трябва да набъркваме Пеевски, подписът е на министър-председателя и на вътрешния министър. Всеки сам си избира какво да прави в този живот.''

На въпрос дали има международен отзвук, Григор Здравков отговори така: ''Не. Аз ви казах, че ние сме толкова на дъното, че просто седят и ни се подиграват. Задочен пример за това е Шенген. Знаете, че от 2009 г. Борисов иска да влезе в Шенген. Мога да му кажа, че и 20 години да е министър-председател, Шенген няма да види. И проблемът не са паспортите, проблемът е, че нямат доверие на нашите служби. Ето - това е поредният пример. Няма как, което и да е уважаващо себе си разузнаване или контраразузнаване да ни даде достъп до тяхната база данни. Включително говорим и за евреи, включително говорим и за американците. Много отдавна са ни отписали.''

Гостът на ФАКТИ добави, че за международните операции всичко ни се казва в последния момент, което показва недоверието към нас.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

  


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чух в метрото

    126 5 Отговор
    Oщe oт врeмeтo нa coцa e тaкa - бизнec нa ДC(БКП)! Кaтo хвaнaт нaркoтик и гo прeпрoдaвaт, a зa нac тъпитe изгaрят дeмoнcтрaтивнo брaшнo в пeщитe нa Крeмикoвци! Фaрмaция Дупницa e cъздaдeнa зa прoизвoдcтвo нa кaптaгoн - Зaпaдът бeшe прoпищял!Cлeд 1989 г. кaнaлитe ce зaпaзихa и бяхa пoвeрeни нa "нaши" хoрa! И тaкa 30 г. !!! Cкaндaлът ceгa e мaлкo пo- cилeн бушoн, зa дa oцeлeят бaш мaйcтoритe!!!

    Коментиран от #8, #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 чичо

    133 13 Отговор
    още два три записа и баце влиза в кардиологията
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 незнайко

    118 6 Отговор
    Това, че почва да се говори открито без страх е добре . Дали ще има полза е друг въпрос. Когато не се вземат мерки навреме, нещата ескалират и връщане няма . Само преврат както в Румъния може да промени малко нещата . ИЗРАЗА " МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА " Е ИСТИНА !!!
  • 8 Сесесере

    34 38 Отговор

    До коментар #1 от "Чух в метрото":

    Комунингерска му работа, и ние одъртяхме ама и те нямат измиране, брей!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Фактъ

    70 19 Отговор
    Когато нямаш акъл и аргументи са ти виновни комунистите без да се усещаш , че си тъмно червен комунист
  • 11 Електра

    22 68 Отговор
    Мисля, че вида на човек е право пропорционален, на неговата подлост и некомпетентност...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Много интересен разказ ама

    40 2 Отговор
    Питам се няколко неща. 1. Защо са задържали групата преди няколко месеца, която им дава подкупите? 2. Във вътрешна сигурност има къртица, която предупреждава корумпетата и не могат да я хванат, но ловят къртици на айдуците в цялото МВР. 3. Задържани са служители на ГДБОП и служителка на ГДНП, но разследването тече в ГДБОП и там се подават оставки плюс заместника на главния секретар, който явно е по запознат и отговорен от главния секретар. 4. Основните организатори на групата за продажба на дрога се оказват на свобода с леки мерки и основни свидетели срещу задържаните полицай. 5. Кой сега ще продължи да работи и да спира прадажбата на дрога от тази група свидетели срещу полицай? 6. Кога ще излезе информацията за пътя на задържаната дрога и има ли други задаржани в чужбина по пътя й, а ако има какво обясняват за ставащото в България?

    Коментиран от #39

  • 18 Гробар съм

    71 9 Отговор

    До коментар #16 от "Пацо":

    Едно от малкото същества, дето не му пука да казва истината!!!
  • 19 Инфо

    13 78 Отговор
    Този разбирач пък от кой коптор се излюпи бре ?!?

    Коментиран от #38, #45

  • 20 Ученика

    48 4 Отговор
    Шенген не вярва на сълзи...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Победа

    10 30 Отговор
    За Бойко
  • 23 А БЕ ПРЕДАТЕЛИ БЪЛГАРСКИ,

    27 26 Отговор
    ЗАБРАВИХТЕ ЛИ КОЙ И КОЯ ПАРТИЯ НАПРАВИ ПЕЕВСКИ ШЕФ НА ДАНС! ПРОВОКАТОРИ , НАРОДЪТ ПОМНИ И НЕ ЗАБРАВЯ !
  • 24 jorj

    16 38 Отговор
    Комунистите ще докарат и генералисимуса на дявола, за да излъжат обществото!!!!!! Хора, българи, не го ли разбрахте най-накрая !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ¡¡¡!!!! ¡!!!!!! ¡¡! ¡!! ¡¡!!!!!!!!!! ¡! ¡!!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Дааа

    42 2 Отговор
    Всички наркотици - производство и канали за към запада са под покровителството на ДС още от времето на соца и нищо не се е променило. Нито алчността, нито липсата на честност във всяко едно отношение.

    Коментиран от #28

  • 28 Защото

    32 8 Отговор

    До коментар #27 от "Дааа":

    Човек на ДС ни управлява и до сега. Живково наследство. И кокала няма да го пусне лесно. Да не кажа изобщо.
  • 29 Ооо

    23 5 Отговор
    Излиза че вулгарният АТИЛА от Блиц е казвал истината и бил прав !!!!
    Предполагах го но че е толкоз Лошо незнаех ......
  • 30 А беее

    34 2 Отговор
    КОЙ ПО- ТОЧНО ГИ НАЗНАЧИ ТЕЗИ ХОРА ТОЧНО В ТЕЗИ СЛУЖБИ?????

    Коментиран от #40

  • 31 Алоуу

    29 6 Отговор
    Григор Здравков да каже ЗА СНИМКИТЕ С ЧЕКМЕДЖЕТАТА!!!!! ЧИИ СА??? КАК СА СЕ ОЗОВАЛИ ТАМ?????
  • 32 Човек

    42 2 Отговор
    ГРИГОР ЗДРАВКОВ, В ПЕРУ ЗА 1 КИЛОГРАМ НАПКОТИЦИ СЕ ВЛИЗА В ЗАТВОР ЗА 8 ДО 15 ГОДИНИ. А У НАС - КАК Е?????????????? ЗА ОТКРИТИ ПОЛОВИН ТОН НАРКОТИЦИ????
  • 33 Нормален

    10 49 Отговор
    Мразя ББ, мразя герП, мразя измисленото грипче, с което ни разсипват, но, това "Квазимодо" само лае и нищо съществено!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Стилиян

    14 22 Отговор
    Здравков да каже първо защо го изритаха от митницата а след това да се прави на разбирач.
  • 37 Здравков,

    11 5 Отговор
    що не каже едно време в митницата как си носеше документите за обработка от дома си?

    Коментиран от #43

  • 38 от Антимафия чудиш ли се

    29 7 Отговор

    До коментар #19 от "Инфо":

    Там ,ти сигурно не ходиш!
    Човека си работи по проблемите и е доста начетен и компетентен,казва много истина.Дано има повече като него.
  • 39 дежурни по смяна винаги има

    14 3 Отговор

    До коментар #17 от "Много интересен разказ ама":

    Чакай бе човек, ти се намираш в България, кой ще ти отговори на тези "нахални" въпроси, нали ти става ясно едно, че идва друга смяна и продължава ,каза ти го и Премиера,"сменяй ги и продължаваме"...на виделото, свещ не ще.
  • 40 аз не съм ги назначил

    8 4 Отговор

    До коментар #30 от "А беее":

    "Кой" ги назначи, как кой?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Руските подлоги,

    11 4 Отговор
    от нашето така жалко предателско племе . Не напразно са ни нарекли племе !
  • 43 Дръндрън

    6 2 Отговор

    До коментар #37 от "Здравков,":

    ??? A прoдължaвa дa минaвa прeз Бългaрия 50% oт cвeтoвнoтo кoличecтвo хeрoин'', зaяви c увeрeнocт Здрaвкoв.
    Е тук изби рибата!!!
  • 44 Аз1234

    0 1 Отговор
    А какво е това НСБОБ?
  • 45 Zodiac

    4 21 Отговор

    До коментар #19 от "Инфо":

    Този изрод"Квазимодо" защо му давате трибуна , да плаши децата ли?
  • 46 Хаджиментов

    12 4 Отговор
    Еее, помним и един министър на МВР, който си общуваше с криминални типове и мафиоти и ги предупреждаваше кога да бягат, защото ги разселдват.
    Помним и една партия, която предложи и назначи Д. Пеевски за шеф на ДАНС, а Премиерът му даде пълен достъп до най-секретните архиви още преди да е назначен.
    ЗАЩО?
    Какво е взел и какво е употребил Пеевски от тези архиви?
    Помним и кой предаде списък с българските разузнавачи зад граница на турското посолство. Този индивид сега е един от най-богатите хора в България, и на практика я управлява.
    Помним и кой рапортуваше за всичко пред руските тайни служби.
    Помним много неща.
    Накратко, не става въпрос за пробойни в кораба, а за един разбит кораб, а ние оцеляваме върху дъски и други материали, останали от него.
  • 47 Джо Сатриани

    7 3 Отговор
    Ако тез неизвестни юнаци вземат като начало 5 000-10 000 , то колко ли вземат хубавци като Влади Горановци , Цецо Цветановци , Бойко Борисовци ? И затова ли имат шкафчета пълни с евро по 500 и златни кюлчета ?
  • 48 коагулатор

    11 2 Отговор
    РИБАТА СЕ ВМИРИСВА ОТ ГЛАВАТА ! А ние всички много добре знаем КОЙ е главата в БЪЛГАРИЯ , нали ?
  • 49 Гацо от Пудрия

    10 0 Отговор
    Граничните се занимават с трафик на мигранти....НСО заработват като наемни убийци в извън работно време ..ГДБОП с трафик на наркотици...омазали са се с лай на в МВР. КЛОАКА И РАЗВЪДНИК НА МАФИОТИ И ПРЕСТЪПНИцИ..и на всичкото отгоре нагли бе, искат увеличение на нощните..ПФУУУУУУУУУ....СМРААААААААД, МА МНОГО СМРАД БЕЕЕЕ
  • 50 ПЕНКО

    6 1 Отговор
    И НА ДВАМАТА ДЕБЕЛИ ИМ Е "ПРЕЗ ОНАЯ РАБОТА " ОТ ПОСТОВЕТЕ ВИ !!!!!!!
  • 51 вили

    2 2 Отговор
    Бългaрия в мoмeтa ce упрaвлявa eднoличнo и зaдкулиcтнo oт Бoйкo Бoриcoв,Дeлян Пeeвcки,Coтир Цaцaрв, Гeшeв,Дoмувcкички и Aхмeд Дoгaн чecтитo ви нeвecтa!
  • 52 Наблюдател

    3 1 Отговор
    Мафията в България е на власт и е сложила под контрол почти всички институции, а както е известно тя контролира на всякъде търговията с наркотици, оръжие, "жива плът".... Освен това за Мафията "дъно" няма, а българската единствена в Света има и Министър председател!!