13 Септември, 2022 14:56 4 639 16

Соня Момчилова пред ФАКТИ: Аз съм критик на Емил Кошлуков, но той доказа, че е мениджър ВИДЕО

  • соня-
  • момчилова-
  • сем-
  • бнт-
  • кошлуков

В епохата на постистината истината се превръща във фалшива новина, а това е пагубно…, казва председателят на СЕМ

Соня Момчилова пред ФАКТИ: Аз съм критик на Емил Кошлуков, но той доказа, че е мениджър ВИДЕО - 1
Снимка: Факти.бг

Аз съм най-големият критик на Емил Кошлуков. Казала съм всичко, което имам да казвам за него. А много хора искат шефът на БНТ да е мениджър… Кошлуков е мениджър, той го доказа, ако гледаме финансовите резултати. Като регулатор, има правила, че когато нещо работи, СЕМ се меси минимално. Заплатите в БНТ са увеличени с 40%, когато дълговете на телевизията се намаляват… Гледаемостта се връща, плурализмът се връща. Какви претенции да имаме? Нали това слушаме от депутатите, че трябва мениджър. Когато приемаме отчет на медии, ние приемаме резултата от работата. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ Соня Момчилова, председател на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Относно конкурса за шеф на БНТ тя добави, че Ирина Величкова е пуснала жалба и се чака решение на съда.

„Не следва да предприемаме друго в момента, защото има обжалване. Тя обжалва факта, че не сме публикували решението си в държавен вестник, а ние не сме длъжни. Тя е получила мейл за приключването на конкурса, но от нейна гледна точка нещата не стоят така и процедурата не е завършена. Тя е юрист. Разчитаме на мъдростта на съда“, добави Момчилова.

Попитана каква свобода ни липсва днес в медиите, тя каза: „Проблемът е автоцензурата. Има посивяване, уплаха, несмелост в медиите, невъзможността да се отличава някой. Рядко се канят гости, които са атрактивни и говорят свободно. Алтернативата е да се покани човек, който се предлага от партиите. В епохата на постистината истината се превръща във фалшива новина, а това е пагубно.“

Относно коментарите за проектозакон на Европейската комисия за медиите, който обхваща и това как се финансират те, тя отбеляза, че наблюдава активиране на работата на европейските регулатори.

„Трудно е да се дефинират законови текстове. Всяка страна има своите особености, включително и публика. Много е важно да се съхрани нашия облик, битността на медиите. У нас възникна интересен казус. Гражданин подаде жалба да му се изплати обезщетение от 1 млн. лева, защото са му спрени руските телевизии. СЕМ няма вина. СЕМ не е изисквал от операторите да спрат руските канали, а само сведохме информация до тях, че има такова решение на ЕК. Също така се обмисля в Холандия инфлуенсъри, които имат над 500 000 последователи, да минат под наблюдение, защото става въпрос за голямо обществено влияние. В Интернет така се получава. Времето ще покаже, защото като гъби се роят сайтове, хора, които говорят свободно, ненаказуемо. Без възможност да се проследява кой ги финансира. В това има очарование, но може и да се стигне и до уродливи феномени. Биха могли така край националисти да пропагандират. Това и се случва. На тв Алфа наложихме солидна глоба, заради техни съждения за войната в Украйна“, добави Момчилова.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома

    21 2 Отговор
    Със средния си пръст нали како
  • 2 Не така де

    19 3 Отговор
    Знаем ги такива критици. Много си мазна.
  • 3 12340

    17 7 Отговор
    Соня Момчилова пред ФАКТИ: Аз съм критик на Емил Кошлуков, но той доказа, че е джендър и половина.
  • 4 Демократ

    17 3 Отговор
    Тези хора не знаят съдържанието на думите закон,правила,да не говорим за чест и достойнство.Ако добрите мениджъри в България се определят по документи с невярно съдържание и по стаж като ченге,спор няма - на първо място в света сме.
    Това се решава от контролния държавен орган.Докато е така нищо няма да се промени.Според този орган,добрият мениджър на държавната телевизия е добрия послушко на партията водач,добрия манипулатор на истината,добрия нарушител на законите и правилата и липсата на срам и съвест.
  • 5 Кажи честно

    14 3 Отговор
    Ейй, Сонче, да не би Рундю и ДПС-холограмата да са ти изпяли "Ша ти скъсам г..." ако махнеш "дългото краче" ? :))))
  • 6 До тук

    14 6 Отговор
    До тук е доказано само че е ченге. За друго не съм чул !
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 9 Отговор
    КОЙТО си може си може
  • 8 Слагачка

    12 4 Отговор
    Тая лелка гледа ли БНТ и какво гледа като няма гледаемо предаване, а филмите са ги давали вече по някой друг канал, да не говорим за филмите от преди 89та повтарят отново и отново.
  • 9 Соня Момчилова

    11 2 Отговор
    Мазна, слузеста, Радева подлога.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Tиаго

    2 0 Отговор
    Ужас!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ха ааах

    0 1 Отговор
    За тази Гудзила въртенето на милиционерски филми нонстоп мениджмънт ли е???!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.