Last news in Fakti

24 Ноември, 2022 15:02 2 452 6

Слави Василев пред ФАКТИ: Шансът на кабинет на малцинството е нула (ВИДЕО)

  • слави-
  • василев-
  • герб-
  • избори-
  • партии-
  • бюлетини

Парламентаризмът в България такъв, какъвто е замислен през 90-те години, е изчерпан, казва политологът

Слави Василев пред ФАКТИ: Шансът на кабинет на малцинството е нула (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Шансът на кабинет на малцинството е нула. Няма как да просъществува кабинет на малцинството без подкрепата на друга формация, която да си развали физиономията пред обществото. Правителство на малцинството не решава проблемите като при редовно правителство. ПП просто няма как да бъдат подкрепени. Партиите не показват диалог и не целят това, а да нокаутират противника. Още в нощта на изборите казах, че шансовете за кабинет са нищожни. В момента партиите се конфронтират, за да има какво да говорят по време на предизборната кампания. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ и предаването „Разговор“ политологът Слави Василев.

Относно конфликтът между Русия и Украйна, той каза, че оценката на България не се разминава с мнението на нашите съюзници.

„Оценката ни е просто малко по-прагматична. Смятам, че президентът Радев е прав в своята позиция, защото утре може конфликтът да спре и страните ще седнат на масата за преговори. Великите сили винаги ще намерят диалог, в това включвам и големите държави в ЕС, които имат много остра реакция срещу Русия сега, но малките и периферни държави, като България, като седнат на масата на преговорите няма да имат тази тежест. Ние ще останем да си сърбаме попарата, надробена от Кирил Петков, поради която отношенията ни с Русия са вечно затворени. И това не предвещава нищо добро“, каза Василев.

„Факт е, че хората нямат доверие на администрирането на избори с хартиени бюлетини. Всеобщото чувство, което усещаме, е, че хората нямат доверие в хартиената бюлетина. Говоря за начина, по който се броят гласовете. Това е обстоятелството, с което политиците трябва да се съобразят“, добави той.

„Очаквам и първият мандат, и вторият, а по всяка вероятност и третият да не бъдат успешни. Ако ГЕРБ не успеят с кабинет, не съм сигурен, че ПП ще са по-подготвени. Това не поставя толкова въпрос за подготовката на ГЕРБ, ПП или друга партия да управлява, а поставя под въпрос, в широкия смисъл на думата, функционирането на политическата система. Аз съм от хората, които от много време смятат, че парламентаризмът в България такъв, какъвто е замислен през 90-те години, е изчерпан, той не произвежда устойчиви резултати. Виждаме, че не само мнозинство не може да се формира, а и сериозни реформи не могат да се направят“, добави той.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никола Гешев

    11 8 Отговор
    Аналлизаторът на Мунчо Крадев, момчето на доносника от ДС Васил Василев повтаря като папугай хибридки, спуснато от ген. Решетников и бълнува за президентска Република начело със зелен чорап, с татуирани сърп и чук под фуражката!
  • 2 ЕКСПЕРТ БИЛ?

    11 4 Отговор
    ТОА КАК ХВАЛЕШЕ ПРОМЯНАТА, ЧАК ЛИГИТЕ МУ ТЕЧАХА?
  • 3 ДО ФАКТИ

    9 5 Отговор
    На тая баща му ли ви плаща да го дундуркате.
    Какъв политолог е тоя онуфри.
  • 4 тикви продажни

    9 2 Отговор
    Обявете партиите за противозаконни за да я има България!
  • 5 Гошо

    6 2 Отговор
    Ненормалник!
  • 6 НЯКОЙ

    7 2 Отговор
    Радетелят за президентска република или по аналогия с Кремъл "Лакеят на Радев" !