Last news in Fakti

20 Декември, 2022 14:02 4 311 40

Проф. Христо Пимпирев пред ФАКТИ: С кораба „Св.Св. Кирил и Методий“ България пише история (ВИДЕО)

  • христо-
  • пимпирев-
  • антарктида-
  • кораб-
  • българия-
  • история

8 журналисти ще отплават с кораба, за да предават как той се движи в световния океан, каза изследователят

Проф. Христо Пимпирев пред ФАКТИ: С кораба „Св.Св. Кирил и Методий“ България пише история (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Българският научноизследователски кораб „Св.Св. Кирил и Методий“ ще отплава от Варна на 27 декември към Антарктида. Това е историческо събитие за страната ни и така България става морска нация. Тръгваме на Стефановден, така че имаме и кой да ни закриля. Аз ще бъда включен във втората част на българската група, а първата част вече е работи в Антарктида. Първата група стигна дотам с чилийски кораб. За първи път изследователски български кораб ще излезе през Средиземно море, ще прекоси Атлантика, ще мине през пролива Дрейк. Просто ние ще докажем на света, че сме морска нация. Че не сме затворени в едно вътрешно континентално море. Това обяви пред Лили Маринкова и студио ФАКТИ и предаването „Разговор“ проф. Христо Пимпирев, който е ръководител на българската научна мисия в Антарктида.

„Просто ние пак влизаме в играта. Корабът ни вече ще може да участва в редица европейски програми, във финансирането на такива изследвания като борба с микропластмасата и замърсеността на световния океан. Животът ни зависи от световния океан. Океанът има хранителни ресурси, а ние вече сме около 8 млрд. човека на Земята. Ако замърсим океана, хранителните ресурси ще измрат. За България това е историческо плаване. Когато корабът се върне от Антарктида, той ще прави изследвания в Черно море. За да видим то колко е мръсно. Корабът ни ще бъде използван непрекъснато, а сме го купили само за 1 млн. лева“, обясни проф. Пимпирев.

Той поясни, че 8 журналисти ще отплават с кораба, за да предават как той се движи в световния океан.

Проф. Пимпирев добави още, в националната програма за полярни изследвания има редица проекти, които ще се работят тази година, а част от тях са свързани с биология.

„На Антарктида има уникална флора и фауна, уникални микроорганизми, които могат да се видят само там. От тях се извличат различни ензими, които се използват за лекарства – и против рак включително. Имаме силни проекти в областта на геологията. На територията на нашата база открихме злато и редки метали, които са много важни за съвременните технологии“, добави проф. Пимпирев.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КраварскатаФекалнаКолония

    16 7 Отговор
    Дописва последния ред на бъдещата си забравена история.
  • 2 Дидо

    34 9 Отговор
    Всяка година експедиция и никакво научно откритие.

    Коментиран от #5

  • 3 стар морякъ

    41 3 Отговор
    едно време корабите на Океански риболов обикаляха тези места без проблем. тоз сега ще открива топлата вода. с едно уто4нение 4е тръгваха от Бургас.
  • 4 Кака Наска Байконурова

    32 11 Отговор
    На този масон как не му писна да лъже простолюдието, че видите ли бил ходил на Антарктида. Алоо, само до остров Ливингстън те пускат, не можеш и да припариш до Великата ледена стена, камо ли да погледнеш през нея. Земята е ПЛОСКА, Пимпи - пиян масончик.
  • 5 Панталейко

    24 4 Отговор

    До коментар #2 от "Дидо":

    Пере пари дъртака.
  • 6 МИНУВАЧ

    27 8 Отговор
    А каква е ползата за страната ни, че сте там.
    Добре, че не се сетихте да сте там по време на ИЗБОРИ, щото щяхте да искате избирателна секция и там.
    А освен пингвини и бели мечки, нещо друго маскирано не срещнахте ли
  • 7 Калмук

    27 9 Отговор
    Като чета по-горните коментари, вместо кораб за научни експедиции, трябваше да изплющим N броя казана за ракия и още толкова чушкопека !!!

    Коментиран от #27

  • 8 Раданч Татлъту

    6 4 Отговор
    Професор Пимпирев 26/7 е професора с най-голям!🥳🤡👍
  • 9 Някоя си

    10 0 Отговор
    Тоя професор ич не е зиморничев🤣🤣 аз чустно бих искала да съм някъде из южна америка сега.... На експедиция до някой плаж...ако може..😁😝🤣

    Коментиран от #21

  • 10 дддд

    38 5 Отговор
    Офф писна ми от този хрантутник Пимпирев. Така ли няма някой друг да ходи до Антарктида вече, та той е на 70г.?! От десетки години само този турист си прави екскурзии за държавна сметка. Не знам и какво толкова откриват там. Вероятно прекарват времето си в ядене и пиене. Търсили "уникални микроорганизми"..?! Колко години ги търсят?
  • 11 Ивайло Табаков

    12 7 Отговор
    Абе човече, та ти стъпи на самия полюс, бе. Вземи да станеш премиер, че от харвардските измамници и Тиквата нищо няма да излезе
  • 12 Иван

    24 7 Отговор
    Глупости на тракалета,фалира държава, ще финансира експедиция до южния полюс!!!!!
    Всичката Мара втасала, Дерт и Антарктида. Толкоз кражби, далавери, болни, безработни, работещи бедни, те на Круз на Южния полюс, явно всичко е издухано и на 10-мата журнал..я
    са им намери ли доходността далавера за държавна издръжка, Белким и напраят малко отвличаща
    реклама от пропадналата политика, фалиралата икономика,
    Деградилалото образование, здравеопазване, култура, демографска катастрофа и т.н. и т. н. Край нямат проблемите, но никой не иска да ги рарешава!!!!!

    Коментиран от #14

  • 13 Сатана Z

    28 4 Отговор
    “Корабът ни ще бъде използван непрекъснато, а сме го купили само за 1 млн. лева“, обясни проф. Пимпирев.“

    Кои сте ВИЕ,които сте си бръкнали в джебовета и да извадите 1 милион лъва за това корито?
  • 14 Кламук

    13 4 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    Ще ти кажа кое наистина е глупост - фалирала държава да плаща 25 ст на литър бензин без никакви ограничения.
  • 15 Бамбука

    21 3 Отговор
    Стига лъжи. Кораба беше закупен за 1.5 млн., купиха една щайга о после наляха още 5.5. млн за ремонти. Въпроса ми е излизал ли е командния състав на борда в Атлантическия океан, знае ли какво да очаква ? Това да не ви е Варненското езеро ? Кой ще поеме риска, кой ще застрахова кораба и екипажа ? Защо толкова заслепени от суета хора поемат този неоправдан риск ? Желая професора да се качи на борда от момента на отплаването и после да приказва.

    Коментиран от #22

  • 16 Бесен

    27 2 Отговор
    Вечния турист на държавни разноски. За кувьози няма , за болни дечица няма , но но за този лентяй има пари. Да "изследва " полярния мъх и температурата на замръзване на ракията. Няма ли капка съвест ?

    Коментиран от #17

  • 17 Калмук

    15 2 Отговор

    До коментар #16 от "Бесен":

    Парите за кувьози и болни деца отидоха за подпомагане на "социално слабите" , които не слизат от джиповете. Досега, държавата (т.е. от моите и твоите данъци) им е дала почти ДВЕСТА МИЛИОНА лева !!! ДВЕСТ МИЛИОНА !!!!
  • 18 Греяна ракийка на Антарктика

    15 6 Отговор
    Излишно харчене на пари. Тази наша база е построена навремето с помощта на СССР. Американците не биха го допуснали, ако тогава бяхме под тяхна власт. Сега ни дават право само да купуваме чертежи на самолети срещу 100% предплата и без неустойки в договора за несвоевременна доставка на стоката. Балкан разлика.
    А Пимпирев нека си пътува. Имали сме бол пари, дали сме му, както би казал Бай Ганю.
  • 19 Навалний

    15 3 Отговор
    Тоя нищо никога не е работил!
  • 20 мани мани

    13 0 Отговор
    ако зависеше от мен, то щях да купя 10 такива кораба - 10млн. лв. народна пара щях да похарча, но щеше да има смисъл ... щях и 10 мед. хеликоптера да купя ... обаче управлява мафията!
  • 21 Навалний

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Някоя си":

    Е те отиват точно там в Южна Америка! Патагония е южна америка оттам се отива на южния полюс!
  • 22 мани мани

    14 1 Отговор

    До коментар #15 от "Бамбука":

    е, тва ако е тъй, то голямо набутване ... 7млн. лв. не бих дал :)
    ясно защо хитреца ня да плава сега, а ще види първо дали кораба може да премине дрейк, че тогава ...

    Коментиран от #24

  • 23 Пимпирев!! Колко цистерни Уиски и колко

    16 2 Отговор
    Милиона Народна Пара, потрошихте през тея, Години, за няма нищо!! Канадката идва, ли редовно да се виждате на Експедициите!! У ти направи титли и кариери, като Овчаров с, неговите изисмени Каманаци!?
  • 24 Бамбука

    10 3 Отговор

    До коментар #22 от "мани мани":

    Възраст на кораба 37 години, отчитайки стареенето на метала, якост, еластичност, здравина в световната практика корабите след 30 годишна възраст отиват за скрап. Това е свързано и с Международната Конвенция за опазване на човешкия живот на море. Погледнете кораба, който заседна до Калиакра - 33 години. Продажна цена 276 000 лева. Коя офшорна фирма, на кой приближен до властта наложи покупката на тази "щайга " ? Може да ни цакат като овце, но днес говорим за живота на екипаж и придружаващи. Няма ли да изцапаме имената на Светиите утре ? Що за безразсъдни решения ? Нямам думи.
  • 25 Бамбука

    8 0 Отговор
    Моля да се дадат детайлни данни за кораба, свидетелства за клас , автономия на плаване, навигационни системи, главен двигател и спомагателни механизми, скорост, консумация гориво, вода, масла, храна, спасителни средства, финансово икономически разчет на рейса до крайната точка и обратно, застрахователи, опит на екипажа за плаване в подобни райони на плаване. Говоря за необходимата отговорност на институциите в разходване на държавни средства.
  • 26 Стоян Александров

    8 3 Отговор
    Абееееее еййй я кажи колко милярда кървави български пари Ти излиза гяволъка бееее ? Ние мрем от беднотия, мизерия, просташка политика и политици, а Ти гуляеш на гържа на този ИЗЧЕГЪРТАН И ОМЕРЗЕН НАРОДЕЦ. ЧЕРВЕНОНОСКОООО ПО- ДОБРЕ МЪЛЧИ, ЧЕ КАТО ТЕ ЗАБЛ........Ъ........
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Митьо джибрата

    5 2 Отговор
    Пимпира с тоя пиянски нос ако повърне в океана що е излапал и изпил за тези 30++++ години....вярвайте потоп ще настане....и не заради ,,затоплянето и топенето на ледовете"
    ...:)))
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бегай !

    6 0 Отговор
    Тоя пияница и много прост.БМФ години наред кръстосваше океаните за улов на риба,ама това беше когато бяхме НРБ.Кораби-заводи.Ловиш и консервираш.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 васИк атанасова

    3 2 Отговор
    и ти е написа като призова хората да се ваксинират
    сега масово умират хора на средна възраст и то внезапно

    Коментиран от #35

  • 34 бай Гъдю

    3 1 Отговор
    Повтаря пътя на Юлия и Дончо Папазов - Като има кой да дава пари, защо да не ги харчи и да пишат за него? А за Народа каква е ползата?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Наблюдател

    4 1 Отговор
    Първият и то наистина построен в България, а не закупен втора ръка научно-изследователски кораб е Академик.
  • 37 мнение

    3 0 Отговор
    не другарю българия излишно пръска пари за да си правиш екзотични екскурзии
  • 38 мнение

    1 0 Отговор
    не другарю пимпилев имаме достатъчно история просто българия излишно пръска пари за да си правиш екзотични екскурзийки на гърба на държавата,па и командировачни ти плащат за екскурзиите
  • 39 гост

    2 0 Отговор
    не другарю пимпилев имаме достатъчно история просто българия излишно пръска пари за да си правиш екзотични екскурзийки на гърба на държавата,па и командировачни ти плащат за екскурзиите
  • 40 Бай Благой

    0 0 Отговор
    Интересно ми е с толкова много похарчени пари какво се откри на този континент. Какви ползи за човечеството са достигнати?
    Едни огромни средства се хвърлят в тази пустош и аз лично не съм виждал доклади, анализи или някакви изследвания които могат да са в ползва роду..