Last news in Fakti

28 Февруари, 2023 14:47 1 728 13

Ще се сблъскат ли ВМРО и БСП за референдума за Истанбулската конвенция? Доц. Наталия Киселова пред ФАКТИ (ВИДЕО)

  • наталия-
  • киселова-
  • магнитски-
  • референдум-
  • бсп-
  • вмро-
  • избори

Не очаквам САЩ да дадат документи и доказателства по новия списък „Магнитски“, каза тя

Ще се сблъскат ли ВМРО и БСП за референдума за Истанбулската конвенция? Доц. Наталия Киселова пред ФАКТИ (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

БСП трябва да създаде Инициативен комитет, в който влизат между 5 и 15 човека, след което да дадат заявка в Народното събрание за инициатива и да започнат да събират подписи. При референдумите у нас въпросът така трябва да е бъде формулиран, че отговорът да е положителен - да е „да“. Социалистите обявиха, че ще инициират референдум, а въпросът ще е свързан с джендър идеологията. Но сходна инициатива е вече в ход. Тя е на журналисти и общественици, да ги наречем, които са около ВМРО и тяхната телевизия. Така че към настоящия момент вече има такава инициатива. Ще видим какво ще излезе. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ доц. Наталия Киселов, преподавател по Конституционно право.

Тя също коментира и инициативата на ВМРО, които на тези избори „ще почиват“.

„Чуваме ги да агитират да се гласува с „не подкрепям никого“. Това е много интересен подход, защото партиите се регистрират реално, за да участват в избори. Когато „не подкрепяш никого“ осъществяваш две неща. Първо, реализираш задължението си да гласуваш, но и покачваш избирателната активност. Това няма да повлияе на процента действителни гласове, които са „за“ влизане в парламента. Като цяло това е странна позиция, която е по-присъща за граждански организации. Реално, когато гласуваш с „не подкрепям никого“, подкрепяш големите, защото гласът ти повишава избирателната активност. Също така чуваме, че този тип гласуване ще се създаде впечатление за по-голямо участие. В действителност усилията на ВМРО може да са насочени към това да кажат, че сме изправени пред много сериозна криза и колкото повече не гласуват, това ще отрезви политиците. Политиците по-скоро ще ги отрезви високата избирателна активност, която излъчва реални кандидати. С „не подкрепям никого“ гласовете няма да се отразят на разпределението на мандатите“, добави тя.

Попитана за списъка „Магнитски“, доцент Киселова обяви, че без доказателства всичко това увисва във въздуха.

„Не очаквам САЩ да дадат документи и доказателства. Ако искаха да го направят, щяха да са го направили. Целта на САЩ с тези санкции е да защитят интересите си. По-скоро ще видим това българската държава да търси някакъв интерес да запази санкционираните, защото иначе ефектът е като домино и ще има проблем. Ако някой влезе с лицата в някакви финансови отношения, това е проблем“, добави тя.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Булекзит!

    17 6 Отговор
    Конституционният съд вече се произнесе за Истанбулския ферман, а султанът го денонсира та вече не е и Истанбуски, а изцяло брюкселски. Викам да им теглим една българска на тия самозабравили се и да си караме по нашите закони. Нито са ни питали, нито някъде в Европа е гласувано да ставаме всички брюкселска губерния и някакво си Политбюро да ни управлява. Айде стига соц инициативи от интернационални комсомолци. Да ходят на Бузлуджа като предците си и да не ни занимават с тъпотии. ЕС има къде по-важни и належащи проблеми за решаване.
  • 2 Сатана Z

    12 6 Отговор
    В САЩ всеки е виновен до доказване на противното,за разлика от Римското право.Подоно на Киро Простото и неговата любовница Лена Парапета,които ползваха публикации в Гугъл за доказателство срещу Руското влияние в БГ
  • 3 Кисел Киселов

    3 3 Отговор
    Киселата Киселова пак киселее и създава киселини на публиката. Аман! Няма ли други юристи в тази държава? Няма ли други учени- професори, сериозни хора, ссъс задълбочени познания , а не със знания на деловодител.
  • 4 Калин

    11 6 Отговор
    " за списъка „Магнитски“, доцент Киселова обяви, че без доказателства всичко това увисва във въздуха."....всички сме наясно, че това е списък за политическа саморазправа с неудобни на американската колониална управа лица.
  • 5 Ха ха ха

    11 0 Отговор
    Какъв референдум те е патил ма? Мислиш че сме толкова прости? Имаме Решение на Конституционния Съд. Щом се е произнесъл, ще ви трябва доста зор да промените Конституцията на РБ. Въпроса е приключен. Хитреци!
  • 6 А ми

    5 1 Отговор
    щом няма да дадат документи и доказателства това всичкото става шменти капели. По нашенскому Уйдурма на Хегемона. Всички са невинни. Кайкто се знае от веки веков-няма труп, няма престъпление. Точка. Пък и на Хегемона времето му е започнало да изтича безвъзвратно и процеса ще се ускорява.
  • 7 МНЕНИЕ

    2 1 Отговор
    Като чуя за този наболялпролем, все ми е пред очите едно ТВ предаване
    Гост бе г-н Пезидента Р.Радев
    МисиркатаТВ зададе провокиращ въпрос за т,н.конвенция с ироничен тон
    Президента Радев го попита - А вие чели ли сте тази конвенция....
    запитания взе да се гуши и някакви недомлъвки
    - Ами вземете и я прочетете - му каза Президентът
    ТА И СЕГА , първо трябва да се прочете, а не да се тълкува, и тази конвенция едва ли е препъни камък
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Грозила, пак Изпълзя!! Тая за каква се

    0 0 Отговор
    Мисли?? На всяка манджа Меродия
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 За протокола

    1 0 Отговор
    След като ни побъркаха от избори и хората изгубиха интерес към тях, сега партиите се надпреварват да организират референдуми за да си отстояват мястото в политическия цирк у нас. Не очаквам този цирк да е успешен и да продължи дълго и като всяко чудо и той ще е за "три дни". Проблемът е, че днешните ни измислени политици дискредитират и изхабяват основните инструменти и на пряката и на представителната демокрация и тук трябва да се запитаме - от глупост ли го правят или това е целенасочено действие, което цели да покаже несъстоятелност на демокрацията и да ни тикне пак обратно в ръцете на някой бащица, който да ни управлява еднолично. А както виждаме, у нас има много такива кандидати в различни образи - на бащица, на фюрер, на строгия но справедлив, на "лидера от западен тип" и т.н.