Last news in Fakti

9 Март, 2023 16:03 2 000 7

Андрей Цеков пред ФАКТИ: Причината прокуратурата да се активизира за пътните проблеми, е ефектът от "Магнитски"2 (ВИДЕО)

  • андрей цеков-
  • прокуратура-
  • пътни проблеми-
  • ефект-
  • магнитски 2

В последните месеци ние навлязохме в един нов сезон на същия сериал - "Откраднати магистрали", той вече е "Тънките магистрали", коментира бившият заместник- министър на финансите в кабинета на Кирил Петков 

Андрей Цеков пред ФАКТИ: Причината прокуратурата да се активизира за пътните проблеми, е ефектът от "Магнитски"2 (ВИДЕО) - 1
Снимка: ФАКТИ

За първи път въпросът за проблеми в пътното строителство беше поставен при първото служебно правителство през 2021 г. по 2 направления. От една страна министър Виолета Комитова по това време обяви факти, свързани с непрозрачно възлагане на обществени поръчки чрез инхаус процедури. Както на магистрала "Хемус", така и по отношение на язовирите. Така и по отношение укрепването на свлачища. За първи път тогава нейният заместник- министър Иван Шишков обяви, че има съмнения, че под прикритието на текущи ремонти са правени основни ремонти. Същевременно Асен Василев в качеството му на служебен министър на финансите установи, че една огромна парична сума, надвишаваща 5-6 млрд. лв, е била изплатена както по инхаус процедури, така и по договори за текущи ремонти. Без тези пари да са предвидени в закона за държавния бюджет. Дори имаше подаден сигнал от служебния кабинет тогава- от министъра на финансите до прокуратурата. Която , за съжаление, се десезира по този проблем. Не намери данни за наличие на престъпление. Аз лично съм чел отказа, в който единственият аргумент е, че всички решения за разходването на тези суми, са взимани от управителния съвет на АПИ, който е колективен орган. Пък наказателната отговорност била лична. И поради тази причина не може да се търси отговорност.
Това каза в студиото на ФАКТИ пред Лили Маринкова Андрей Цеков, бивш заместник- министър на финансите в кабинета на Кирил Петков.
Той каза още:

Всъщност в последните дни, в последните месеци, бих казал, че ние навлязохме в един нов сезон на същия сериал "Откраднатите магистрали". Който е под надслов "Тънките магистрали", вече.
Аз не мога да твърдя, че прокуратурата ще се захване с глобалния въпрос около магистралите, тъй като единствената индикация, че тя по някакъв начин е осъзнала, че пътното строителство е потенциален източник на много значима корупционна схема, е искането на прокуратурата да и бъдат предоставени материалите и доказателствата, събрани в МРРБ, относно качеството на строителството.
Както споменах първият сигнал беше подаден до прокуратурата от министър Асен Василев, още като служебен министър. На второ място служебният министър Бойко Рашков събра достатъчно доказателства за обсебване и пренасочване на получени аванси по магистрала "Хемус", при това в размер 55 милиона, които са изтеглени от банка, в брой, и са изчезнали. И ги няма. И то за участък, чието строителство изобщо не е започнало. Едва преди няколко месеца прокуратурата повдигна обвинения срещу четирима ръководители на пътно-строителни фирми, които са участвали в изграждането на този участък. Или е планирано да участват в изграждането на този незапочнат участък. Допълнителен сигнал бе подаден и в резултат на работата на въпросната междуведомствена комисия, в която и аз участвах. Която установи, че при възложени договори за текущи ремонти на стойност около 700 милиона лева, всъщност са правени основни ремонти на стойност над 3 милиарда лева. И те са изпълнявани без строителни книжа и без разрешение за строеж. По отношение на качеството на тези изпълнени работи ние имаме също толкова големи съмнения, колкото по отношение качеството на Северната тангента. Много ще е интересно да бъдат направени проби в тези пътни обекти. Това са хиляди километри пътна мрежа, които са изплнявани без строителни книжа. За да се види изпълнени ли са основните изисквания към строежите.
Доказателства са предоставяни през целия период в последната година и половина. Според мен, причината за активизирането на прокуратурата всъщност е ефектът от "Магнитски"2. Защото българската прокуратура е изправена между декларацията в "Магнитски"2, която ясно ни казва, че по високите етажи на властта в България има доказана корупция. И че тази корупция остава абсолютно неразследвана от българската прокуратура. И те са изправени през тази декларация и заплахата, евентуално, за последващ позорен списък "Магнитски"3, в който, може би , ще видим и хора от прокуратурата. Ако продължи да бездейства. Всичко това беше причината родната прокуратура най-после да предприеме някакви първоначални действия.

Как коментира Андрей Цеков случая с бизнесмена Велико Желев, каква роля играят в последните 30 години наследниците на комунистическия режим, още данни за пътни нарушения- във Видеото


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обективен

    13 6 Отговор
    Прокуратурата и каскета пазят граб и дпс като зениците на очите си.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сатана Z

    4 6 Отговор
    Намерете някой независим експерт да коментира ,а не този коропитек с промит мозък от "Отровено общество"

    Z
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Реалист1

    0 0 Отговор
    Доколкото знам АПИ са трима човека. Според прокуратурата отговорността била колективна в този случай и не може да се търси отговорност.
    Те съвсем ни взеха за балъци.
    Значи ако краде един може, но ако крадат трима те вече не могат да бъдат съдени!!!