28 Март, 2023 14:57 1 892

Данаил Георгиев пред ФАКТИ: Хората очакват от следващия парламент да излъчи правителство (ВИДЕО)

  • данаил-
  • георгиев-
  • бсп-
  • левицата-
  • избори-
  • парламент-
  • кабинет-
  • радев

От „Левицата“ искаме да направим левия избирател отново активен, казва кандидатът за депутат

Данаил Георгиев пред ФАКТИ: Хората очакват от следващия парламент да излъчи правителство (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

От няколко години виждаме, че парламентът работи в ненормална обстановка, събира се и се разпуска бързо. Имаме поредица от избори, които повлияха на отношенията между гражданите и политиците. Говоря за всички политици, дори към тези, които са опитват да променят нещо. Просто гражданите отказват да слушат, отказват да се интересуват от политика, да участват активно в политиката. Хората развиха някаква чувствителност към това, което се говори на сбирки. Това е причината да се опитваме по други пътища да стигаме до хората по места. Събираме се с по-малки групи от хора, в по-тесни кръгове и се опитваме да предадем нашите послания. Такава е кампанията, но тя е такава и за всички останали политическа партии, защото хората се отказват да се срещат и да слушат на големи сбирки. Аз не обвинявам никого за това. Тази дълга спирала от избори и това често разпускане на парламента свали доверието в политическата система и в политиците като средство и като начин, по който хората могат да решават проблемите си. В „Левицата“ сме се заели с нелеката задача да възвърнем това доверие. В този смисъл следващият парламент трябва да успее да намери съгласие за формирането на правителство, защото това е очакването на хората. Те очакват да има парламент, да се приеме бюджет, да се приемат законите, свързани със съдебната система, законите, свързани с възстановяването на социалната справедливост и повишаването на доходи, да се предприемат законодателни мерки, които да овладеят повишаването на цените и инфлацията. Това може да стане само със стабилно правителство, което има стабилна парламентарна подкрепа. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Данаил Георгиев, кандидат за депутат от „Левицата“ – №14 в бюлетината.

Попитан как си обяснява, че президентът стана противник на част от политическите партии в лицето на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, защото двете страни имат големи разминавания по външно политическия въпрос за Украйна, той каза, че надали това е най-важната тема, която стои пред българското общество.

„Темата за Украйна някак измества акцента от по-важните теми, защото има други първостепенни въпроси, които са по-важни за хората. Не казвам, че войната не е сериозно нещо, защото се развива близо до нашата граница, но при нея не се вижда, че няма да утихне в краткосрочен план. Основателни са страховете хората, нормално е да са обезпокоени, но не може това да бъде първият закон и първият проект за решение, който ще бъде внесен в парламента. Разбирам партиите, които са в дясното политическо пространство, че това е тема, по която трябва да намерят обединение, въпреки че по повечето други теми са на коренно противоположно позиции, но предполагам, че това им се спуска и отстрани. Също така им се спуска и този въпрос като основен, по който да намерят общ език за правителство. Смятам, че те ще направят такъв опит. От доста време се върти този рефрен за евроатлантизма и виждаме, че лидерите от двете страни на тези два големите блока, които са десни, подготвят своите привърженици за подобен ход“, добави той.


В коментар дали „Български възход“ и ИНТ са конкуренти на „Левицата“, защото и трите партии са на ръба да влязат в парламента, той каза, че партиите са различни.
„Не смятам, че сме конкуренти с „Български възход“ и „Има такъв народ“. Нашата кампания и това, което ние смятаме и предлагаме на нашите избиратели, е различно от тях. Нашата цел е да мотивираме хората, които традиционно са гласували за левицата в България. Виждали сме за лявото да са гласували между 700 хиляди и един милион души. В последните години сред тях имаше много, които или отказаха гласуват, или се пренасочиха към други партии, към други участници в политическия живот. Ние искаме да възстановим участието на тези хора в правенето на леви политики. Искаме да ги накараме да бъдат заинтересовани, въпреки че може да са разочаровани по някаква причина от действията ръководството на БСП. Но сега искаме отново да ги поканим да гласуват за лява формация, за леви политики. Смятам за неоснователни обвиненията на Корнелия Нинова, че обединението „Левицата“ е проект, който е фалшив двойник и се опитва да отцепи гласове от БСП. Напротив, ние сме насочени към това да агитираме хората, които са се отказали да гласуват, които са разочаровани от БСП, да спечелим отново тяхното доверие към нашата формация. Левите хора, които харесват ръководство на БСП, имат право на своя избор, ние сме го приели това, ние уважаваме мнението им и позицията на всеки. И точно това бе водещият мотив, когато се създаде „Левицата“, че искаме да направим левия избирател отново активен“, каза още Данаил Георгиев.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Платена публикация

Свързани новини