Last news in Fakti

28 Март, 2023 16:25 2 424

Стефан Янев пред ФАКТИ: Липсва ми дебат каква е нашата цел и посока на развитие пред България (ВИДЕО)

  • стефан янев-
  • български възход-
  • избори-
  • партии-
  • румен радев-
  • президент-
  • украйна-
  • армия

След като дадени партии обвиняват президента за кабинетите му, очаквам в следващата стъпка тези партии да обвинят и Конституцията, казва лидерът на "Български възход"

Стефан Янев пред ФАКТИ: Липсва ми дебат каква е нашата цел и посока на развитие пред България (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

За последните две години за пети път сме на избори. За някои било нещо нормално, но за нас не е, защото липсва истинският дебат - какво искаме като общество да направим ние самите със себе си заедно, каква е нашата цел и посока на развитие пред България. В същото време ни говорят за псевдодебати по глобални проблеми, какво се случва в другия край на света и как България би могла да повлияе на този процес. И ние го дебатираме това вместо да мислим как да подобрим нашето здравеопазване и образование така, че да осигурим бъдещето на децата, които ще развиват България. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Стефан Янев, лидер на партия „Български възход“ – №15 в бюлетината.

Попитан как президентът се превърна в основната фигура, която се атакува от различни партии заради служебните правителства и се обвинява, че той владее властта повече от две години, Янев каза, че така е по Конституция.

„След като дадени партии обвиняват президента за кабинетите му, очаквам в следващата стъпка тези партии да обвинят и Конституцията, че тя е виновна, защото по Конституция президентът назначава служебните правителства. Невъзможността на партиите да водят диалог, да намерят онези необходими баланси, онова базисно съгласие по национални приоритети, ни води в хипотезата, че при липса на съгласие президентът назначава правителството. Именно тези партии, чийто дефицит на диалог води до това решение, обвиняват президента, че неговото служебно правителство не върши работа“, каза още Янев.

Относно упреците към Румен Радев, че е прекалил със своите правомощията за военната помощ за Украйна, след като има решение на 48-то Народното събрание, лидерът на „Български възход“ смята, че решението на парламента е доста „отворено“.

„В 48-то Народно събрание бе взето решение за военна помощ за Украйна и има конкретика дотолкова, че са определени неща като първа стъпка – 1, 2, 3. От там нататък процесът и самото решение е направено така, че да е “отворено“. Какво имам предвид - при необходимост и при възможност да се взема това, което излиза от името на Българската армия, което може да се даде. Ето така въпросът е „отворен“ – дали ще дойде отвън, дали ще дойде от българския бюджет или нещо ще бъде закупено сега, остава отворен процес самото решение. Проста така се дава възможност за маневриране в едната или другата посока. В този смисъл обвиненията, че някой нещо не е направил, не е сериозно. Съдържанието на решението и детайлите в него са класифицирана информация, но при събиране на 49-то Народно събрание ще може Комисията по отбрана или ако е необходимо и в зала на закрито заседание да се дебатират тези неща. Така ще се изчистят нещата, ако някой има съмнение. Това споразумение – от 48-то НС, е действащо. В него може да се добавят и да се вадят неща. Но какво чуваме в публичното пространство. От една страна се говори да се даде всичко каквото имаме, но проблемът е, че никой не гледа от страната на българския интерес, който казва, че националната сигурност на България се осигурява от Българската армия. И тази Българска армия трябва да бъде достатъчно добре осигурена, за да може да гарантира базисната сигурност на страната. В този смисъл, ако трябва да говорим за даване на още нещо, то не трябва да е преди да е ясно ние от какво имаме нужда, за да гарантираме националната си сигурност“, добави Янев.

Попитан за напрежението, което създаде финансовият министър, когато говори за бюджета, Стефан Янев определи това като грешка на комуникационната стратегия на този екип на служебния кабинет.

„Какъвто и бюджет да бъде внесен в парламента, той ще мине през гласуване. Това е един процес на одобрение и гласуване на бюджета, чиято процедура достатъчно дълбоко и прозрачно изработва отделните пера в него и навлиза във всички параметри. Това означава, че не е толкова важно какво ще бъде внесено, как ще бъде поднесено и колко е плашещо, а ще видим накрая гласувания бюджет. Тогава можем да разсъждаваме дали е плашещ, или не бюджетът, дали има нещо драматично. Въпросът е в това, че през последните години се нагледахме на къси парламенти. А поведението на партиите в тези къси парламенти, които знаят, че предстои предизборна кампания, става много щедро и започват да обещават едно, второ, трето. И тези големи обещания се правят с идеята, че като дойде следващият редовен кабинет, той ще подреди нещата. Нареждайки обаче тези неща, когато развързваме кесията на разходите, а не правим сметка кесията на приходите каква ще е, какви са възможностите на икономиката, на бизнеса, създаваме предпоставка за навлизане в една спирала от заеми за държавата. Много хора предупреждават да не стигне до такъв сценарий, защото навлизане в спирала от заеми означава, че поставяме икономиката на допълнително изпитание, по-трудно ще се борим с инфлацията и с всичко онова, което ни притеснява в момента“, каза още Стефан Янев.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Платена публикация

Свързани новини