Last news in Fakti

5 Септември, 2023 15:06 2 468 3

Крупните инвеститори определят средната или минимална работна заплата в общините! Росен Цветков пред ФАКТИ (ВИДЕО)

  • росен-
  • цветков-
  • избори-
  • севлиево-
  • фирми-
  • заплащане-
  • икономика

Демографията е най-големият проблем на страната ни - обезлюдяването на районите, казва гостът

Крупните инвеститори определят средната или минимална работна заплата в общините! Росен Цветков пред ФАКТИ (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Разглеждаме различни варианти как ще се кандидатираме за местния вот и с какви хора. Можем да участваме в различни модели, които могат да бъдат направени по места, но за мен най-важното е да издигнем свободни хора от партия " Консервативна България". Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Росен Цветков от партия " Консервативна България".

Той даде пример със Севлиево, защото дълги години общината се славеше като едно по-добро и по-хубаво място за живеене. Цветков може да е сред кандидатите за кмет.

„За съжаление, за община Севлиево доброто време бе 2005-2010 година. Това бяха годините, в които общината се развиваше като икономически субект. Днес смятам, че трябва нов икономически модел, защото в един момент, когато имате крупни производители и фирми в дадена община, те на места се сглабят, влизат в съответните отношения с местните фирми. И какво води тази сглобка след това - така контролират заплащането в съответния регион и не може да имаме ръст на заплащането. А така се спират всякакви нови инвестиции, не се стимулират нови компании да влязат и така да се повиши заплащането. Просто крупните инвеститори определят средната или минимална работна заплата в общината. За хората остава - ако искаш. Това е проблем по места, но можем да направим различни мерки, с които да мотивираме по-качествени и по-добри инвеститори, готови да дават по-високо възнаграждение, да дойдат, защото така ще носят по-висока принадена стойност. Днес какво имаме - в много общини основен поминък е рудодобивът или преработката на дървен материал. Всичко това директно го изнасяме. Какво остава за България? Това са признаците на държава от третия свят, която другите страни източват. Това ли искаме!?“, попита гостът.

Според него крупните фирми държат населението на социален минимум, а не бива да е така.

„Всичко това може да се промени, ако се развие друга структура на икономически отношения в съответния регион. Смятам, че това е бъдещето. Да привлечем различни IT компании или иновативни компании в малките и средните общини, за да може да спрем преселението. Демографията е най-големият проблем на страната ни - обезлюдяването на районните. Тези „бели петна“, в които превърнахме държавата. Ако погледнем картата, последното преброяване показа не отчайващи, а стряскащи данни - различните общини са намалели с над 20%. И като погледнем профила какви хора са изчезнали от тези региони, ще видим, че това са точно младите и жизнени хора, които са в работоспособна възраст. Те или са избягали в чужбина, или са поели към големите градове. Тази миграция трябва да спре, а това може да стане през нов икономически модел в съответните региони“, добави гостът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    14 1 Отговор
    Много голямо нищо. Кой иска да се върне от чужбина и да работи за някой крупен бизнесмен в България? Па и за демография заговорили, нахалници! Тук освен американски и турски крадци, друго нищо не може да вирее.
  • 2 Антиатлантик

    9 2 Отговор
    В Шумен има един голям и четири по-малки турски заводи.
    Много са коректни. Спазват закона до запетая. Но всички собственици казват едно:
    "Можем да плащаме повече, но не ни дават. Заплашват ги със спънки и проверки ако над скочат средната за града заплата. А тя се определя от 3 - 4 големи наши фирми.
    В Разград, Търговище, Силистра и Русе е същото. Предполагам, че навсякъде е така.
    ДОКОГА???
  • 3 ха ха

    6 0 Отговор
    и това не е мафиотски сговор а държавна политика , та нали същите бизнесмени ги инструктира съответния министър или регионален кмет който пък е инструктиран от някой препоръчан политик от еднопартийния парламент