Last news in Fakti

5 Септември, 2023 15:38 8 709 242

Проф. Искра Баева пред ФАКТИ: Новата българска държава започва от 3 март 1878 година! (ВИДЕО)

  • искра-
  • баева-
  • 3 март-
  • празник-
  • русия-
  • история

Кой в Русия чества 3 март? Кажете ми…, пита тя

Проф. Искра Баева пред ФАКТИ: Новата българска държава започва от 3 март 1878 година! (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Много съм учудена от факта, че изобщо се повдига темата за националния празник 3 март и да се сменя. Учудвам се и за начина, по който се интерпретира 3 март като руски празник. Кой в Русия чества 3 март? Кажете ми… 3 март е български празник, защото това е датата на създаването на новата българската държава, с усилията на българите. Да, те са подпомогнати отвън, и от Русия, но без българското участие нямаше да има и външна помощ. Това си е български празник и това, че срещу него се води война от русофобска гледна точка на политическо ниво, е просто липса на стратегическо мислене. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ историкът проф. Искра Баева.

„3 март е опората, на която съществува българската държава. Реално българската държава е изградена тогава – 3 март 1878 година. Тази модерна българска държава, в която сме днес. Това е началото и ние би трябвало да градим върху тази традиция, защото този празник е изцяло български, защото ни кара да помним българското усилие. Всичко, което следва след 3 март 1878 година, е последица. И 6 септември е последица - какво ще съединяваме, ако не си се освободил преди това. И 22 септември - как ще обявиш Независимост, ако нямаш държава преди това. Всички действия - и съединението, и независимостта, двете Балкански войни, Първата и Втората световна война… Всичко това остава в историята като България, защото имаме 3 март. Днес трябва се гордеем и с нашите успехи, и с пораженията, ако искаме да имаме достойно съществуване в съвременния свят. Аз забелязвам и нещо друго - желанието на политическите сили и движения да присвоят успехите, но да се дистанцират от неуспехите. Но националното съзнание включва и едното, и другото. Неуспехите понякога са по-полезни от успехите, защото от тях се правят изводи. Изобщо никога през ума ми не е минавала мисълта, че може да излязат политици и да говорят против 3 март“, коментира още Баева.

„Имам чувството, че политиците живеят само в днешния ден, а перспективата им е само до следващите избори. Липсва им много по-дългосрочна стратегия, която да насочва държавата напред. Дори и те да не управляват през следващия мандат, ще бъдат там като политици, ако искат да градят една по-устойчива тенденция за развитието на страната“, допълни гостът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 114 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Винету

    112 160 Отговор
    Тази изобщо знае ли какво е подписано на тази дата или слуша Мутрофанова ....

    Коментиран от #51, #58, #69, #139

  • 2 по Вазов

    120 77 Отговор
    Кат Русия няма втора
    тъй могъща на света

    Коментиран от #81

  • 3 честен ционист

    42 24 Отговор
    Не новата, а първата.
  • 4 принципно

    109 129 Отговор
    Датата е друга,но всеки повтаря измислената дата от комунистите. Жалко, че българи не си знаят истинската си история,а повтарят пренаписаната от комунистите,а те са с промити мозъци от руснаците

    Коментиран от #21, #145, #240

  • 5 Те тези "професори"

    105 106 Отговор
    учат децата ни на русофилия в университетите.

    Коментиран от #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сталин

    85 50 Отговор
    Аспиранта на Калифорнийския университет Джон Адамс,за подготовка на дипломна работа попитал ChatGTP да състави рейтинг на най добрите държави в историята на човечеството.Отговора шокирал изследователя- най добрата страна за последните пет хиляди години изкуствения интелект е определил СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ

    Коментиран от #116

  • 8 БГ малоумник

    100 98 Отговор
    Само малоумник може да си мисли, че след цели 12 руско - турски войни за Проливите на Босфора, руснаците са дошли да ни "асвабаждават". И от това нещо, българина изпада в дълбоко унижение за столетия напред, защото руснака като чуе името „Болгария“, първото нещо , което изрича е: " а мы вас асвабаждали".

    Коментиран от #33, #83, #133, #221

  • 9 Kирил

    49 47 Отговор
    Започва с подписването на Берлинския договор.

    Коментиран от #182

  • 10 кьоравия орк

    59 35 Отговор
    лъже.после идва берлинския конгрес
  • 11 Румем

    78 102 Отговор
    Амън от професори, политици и мафиоти в наща България. Национален празник трябва да е на 24 май. Точка. От азбуката сме придобили говоренето, а после с такива кат теб учени прецаквахте България. Същото кат яйцето и кокошката. Да живее 24 май

    Коментиран от #17, #35, #55, #70, #163

  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    73 74 Отговор

    До коментар #5 от "Те тези "професори"":

    Докато не бъдат уволнени всички "историци" от "Институт за исторически изследвания" към БАН, няма да се оправим ....
  • 13 алчночервен

    59 53 Отговор
    Б О К Л У К
  • 14 Може да има и 5 национални празника

    39 47 Отговор
    Чудят се за какво да се изказват и да се противопоставят! Млади хора гинат в катастрофи ежеминутно, но по - важно е да обсъждаме дати от историята и да си показваме професорските титли, нали?
  • 15 Майна

    81 70 Отговор
    Не е вярно . След 03. 03 . Русия назначава свои хора руснаци на всички управленски позиции в България . От тогава започва покварата в политиката на България, и така до ден днешен чрез Радев .

    Коментиран от #130

  • 16 Име

    38 47 Отговор
    Какво се е случило на 3 март?

    Коментиран от #237

  • 17 Оня

    76 17 Отговор

    До коментар #11 от "Румем":

    Според мен сме можели да говорим и преди 24 май ама нейсе :)
  • 18 Стеф БГ

    48 43 Отговор
    Във връзка с предложение на ДБ, ПП, ГЕРБ и др. за промяна на датата на националния ни празник 3 март
    Предлагам да изберем между 2 ( две ) важни за България и българите дати :
    - 1 юли - Берлински договор от 1 (13 ст.стил ) юли 1878 г.;
    - 27 ноември - Ньойски договор 27 ноември 1919 г.
    На всяка от тези „любими“ за българите дати, дедите на тези, на които сега нашите евроатлантици целуват задниците са направили големи добрини на България !!!

    Коментиран от #37

  • 19 Име

    62 40 Отговор
    На 3 март Руската и Османската импери са подписали за прекратяване на огъня. В договора не става дума за никаква България или някаква нова държава. и Ако става дума за Третата Българска Държава, тя е създадена с Берлинскяи Конгрес. Да вземе да празнуваме него!
  • 20 Българин

    74 60 Отговор
    За Искра Баева и другите комунисти новата българска държава започва от 09.09.1944 г. и е трябвало да приключи през 1962 г. като 16та съветска республика.

    Коментиран от #36

  • 21 777

    22 4 Отговор

    До коментар #4 от "принципно":

    Обясни ти,като един виден историк.
  • 22 33 г. US колония стигат, времето е наше!

    70 43 Отговор
    България е първата държава в света, отрекла се от Деня на Освобождението си и създаването на Държавата си, заради раболепие
  • 23 ФЕЙК - либераст

    40 14 Отговор
    Предлагам националния празник да е ДАТАТА НА ВСТЪПВАНЕ В ДЛЪЖНОСТ НА СЪОТВЕТНОТО ПРАВИТЕЛСТВО. Защото при сегашната ситуация в милата ни Родина всяко правителство отрича предишното, но продължава политиката и кражбите му. ТАКА МОЖЕ ДА ИМАМЕ ПО 2-3 НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИКА ВСЯКА ГОДИНА !
    И все повече ще обедняваме ! Защото думата "Празник" идва от там, че ПРАЗНИ ДЖОБА, а иначе щеше да се казва ПЪЛНИК !
  • 24 Студопор

    50 28 Отговор
    Че защо в Русия да честват 3ти март? Ние сме тези, които са освободени от османско робство. Не те...!
  • 25 Хаха

    44 36 Отговор
    Така е казала,но вътрешно в себе си е убедена,че началото е,9 .09.1944.

    Коментиран от #32

  • 26 Пъха

    41 32 Отговор
    Тая госпожа какви смешки говори либералната бъгларска държава е създадена на 10 ноември 1989 година от тогава не би трябвало да празнуваме национални и културни празници а само световни тем подобни хелоини, валентини, дни на куче, котка там нещо си ден на имигрантите, ден на джендърите, ден на оцелелите от пожари, ден на пазаруването, ден на преяждането, ден на лъжата или ден на наивността
  • 27 Ба бе да

    48 41 Отговор
    Тая ще брани руските интереси повече от българските.
  • 28 ТрампЛин

    43 24 Отговор
    “3 март е опората, на която съществува българската държава. Реално българската държава е изградена тогава – 3 март 1878 година.”

    Реално погледнато това не е така до 1989! Защо изведнъж се реши точно 3 март? Има ли някъде документ доказващ думите на тази историчарка? Нещо подписвано от български представител?

    Коментиран от #151

  • 29 Казуар

    48 37 Отговор
    Другарке професорке Баева, на 3 март България е била територия завладяна от Русия без определени граници очертаваща се като руски доминион и не стана благодарение на западните велики сили. И ако не беше европейска страна не граничеща с Русия щеше да последва съдбата на Грузия, Армения и други граничещи с Русия.

    Коментиран от #80

  • 30 Рускии бабуха

    45 36 Отговор
    Таз предозиралата лелка и тя ще дава акъли май..ой лельо българската държава не започва от 1878 година нали се сещаш?
  • 31 Василев

    37 37 Отговор
    Е,много склеробабе! Кой го интересува за мнението на този В а М п И р!
  • 32 ТрампЛин

    43 30 Отговор

    До коментар #25 от "Хаха":

    Точно така! Устата изрича 3 март, а в сърцето отеква…9 септември!!!
  • 33 Изтрепа рибата

    42 19 Отговор

    До коментар #8 от "БГ малоумник":

    А колко английско, френско, германско - турски войни е имало за да ни освобождават ?
  • 34 Мемфис

    49 36 Отговор
    Аман от тази комунистическа из-мет! От 1878 г до сега България не е видяла от ушанките нищо друго, освен измами, кражби, изнудвания и подли убийства! БГ е най- пострадалата държава, поради подлостта на русофилите!
  • 35 РумеМе

    25 11 Отговор

    До коментар #11 от "Румем":

    Ти и след 24.05 не си придобил нищо!
    Побъркан джедай си!
  • 36 Е да де

    22 8 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    трябвало е, сега приключихме като 27 република ..
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Златен скункс

    32 20 Отговор
    Отново сороснята изпълзя и ни облива с отрова,ако не си освободен, какво можеш да направиш?
  • 39 Българин

    40 23 Отговор
    Госпожата е живото доказателство за компетентността на червените професори. На всичко отгоре има претенциите кафе историк.
  • 40 инж. Ганчо Илков

    40 27 Отговор
    Учудвам се как Професори Историци Манипулирали Българската История в посока Преклонение пред Държава Узорпирала страната ни в интерес на Комерсиалните си Цели все още живеят с насаждане на определена Проруска Идеология. Един Народ може да се бори с поробителя, но истинската Свобода е тогава когато отвоюва и създаде самостоятелна Държава. Държавата е когато има собствена Администрация, Съдебна Система, и Правно Защитни Институции (Армия, Полиция, Съдилища, Прокуратура). Основния Закон в една Държава е нейната Конституция. Първата Конституция на България след отвоюването от Турското Иго е Търновската. Тя е Утвърдена на 16 АПРИЛ 1879 година. От тази дата може да се говори, че по онова време вече има Държава България. Трети МАРТ, е също Национален Празник, но и преломен момент на осъзнаване. Русия, обявява Война на Турция, не от прекалена Симпатия към българите, а защото се възползва от създалия и се Шанс. В тази Война участват Украинци, Финландци, Румънци и дори Японец. За това 3 МАРТ може да се чества като Ден на Международната Солидарност. Историците, да обърнат повече внимание на поведението на Руската Дипломация относно България след Руско Турската Война.

    Коментиран от #48, #78

  • 41 Истината

    33 21 Отговор
    На 3 март не се появява нищо. Появява се на Берлинския конгрес, който изпълнява точките от Райхщадското споразумение между Австро-Унгария и Русия от 1876 година, според което в случай на руски успех няма да се образува голяма славянска държава на Балканите. Освен това Русия отнема от Турция населения предимно с българи район на Нишко, Лесковатско, Пиротско и Вранско и го подарява на Сърбия! Общо са отнети 14 600 км2 български земи заедно с българите там.

    Русия отнема от Турция Северна Добруджа, територия от 15 500 км2 и я подарява на Румъния заедно с българите там. За какво освобождение тогава може да стана въпрос. За сравнение Княжество България, което е васално на Турция е с територия от 63 752 кв. км и има население 2 007 919 души.

    Коментиран от #65, #68

  • 42 Еш...

    36 28 Отговор
    Цитат от Уики: "Санстефанският мирен договор е прелиминарен (предварителен) мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877 – 1878) г. и урежда, макар и неокончателно, обособяване на Трета българска държава след близо пет века османско владичество в България." Край на цитата.

    Трети март е датата, която след 500 години забвение и мрак, отново слага България на картата на света! И за това са загинали, и са били осакатени, или поругани стотици хиляди, може би дори милиони българи!

    Кое не е ясно, юроди? Коя дата е по-величава от тази? Това е връх на национално-освободителните ни движения!
  • 43 БгТопИдиот🇧🇬

    22 22 Отговор
    Коз як-смененте си тр олове.те с ПО–ГРАМОТНИ !!!

    Голем вой и мучене чета коментарите .
  • 44 Много баби хилаво дете

    18 12 Отговор
    Каква е ползата като вече сме в съюз с Великите сили и военната им организация НАТО които са срещу Русия
  • 45 Синя София

    32 21 Отговор
    Нашите комунисти са вечни руски подлоги
  • 46 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    23 9 Отговор
    "Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година в Търново.1 С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз приема титлата „цар“.

    Отхвърлянето на османското върховенство от България е последвано от анексирането на османските провинции Босна и Херцеговина от Австро-Унгария и предизвиква една от многобройните кризи в международните отношения в навечерието на Първата световна война.2 Независимото Царство България е признато от Великите сили през пролетта на 1909 година."

    Коментиран от #59

  • 47 Златен скункс

    25 14 Отговор
    Щяхме да ходим пеша, а църквите щяха да са по ниски от бея/църква св Димитър в Сливен/.Е, сега сме алафранга и ядем банани/който може да си купи.
  • 48 Искра Баева

    31 22 Отговор

    До коментар #40 от "инж. Ганчо Илков":

    На таз и четох биографията и точно тя е която пише бг учебниците през последните 40 години..такава сенчеста личност но задължително лице на събранията на БСП
  • 49 Наблюдател

    24 20 Отговор
    Празнуването на подписването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г. и обявяването на този ден за празник и то национален е смешно и нелепо! Русия много добре знае, че Санстефанският договор НЯМА КАК да бъде одобрен от Велики сили. Споровете възникват от неспазването от страна на "Освободителката" на предварително сключените споразумения с Австро-Унгария – по-специално Райхщадското споразумение от 1876 г., Будапещенската конвенция от 1877 г. и Лондонското споразумение от 30 май 1878 г. Основното противоречие се състои в предварителното съгласие на Русия, документирано в посочените по-горе споразумения и конвенция,
    НА БАЛКАНИТЕ ДА НЕ СЕ СЪЗДАВА ГОЛЯМА ДЪРЖАВА
    Съгласно текста на Райхщадското споразумение Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Отоманската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“

    Коментиран от #52, #54

  • 50 Механик

    18 15 Отговор
    Това, което все пак е възможно да се направи, е да се смени датата на националния ни празник. Така поне митовете и лъжите около 3 март няма да са централно събитие в нашата историческа памет.
    За сравнение ще припомня
    какво празнуват нашите съседи,
    които също като нас са задължени на руско-турските войни за своята независимост, без този факт май да ги вълнува особено.
    На 15 и 16 февруари Сърбия чества две събития като свой национален празник - едното е началото на въстанието в Орешац от 1804 година; другото събитие е първата сръбска конституция от 1835 година.
    Гръцкото кралство възниква благодарение на руско-турската война от 1829-1830 година, но национален празник на държавата е началото на гръцкото въстание от 1821 година.
    Румъния чества като свой национален празник датата 1 декември 1918 година, когато Румънското кралство се обединява с Трансилвания, Банат и останалите области в днешната територия на държавата.
  • 51 сигурно знае

    13 12 Отговор

    До коментар #1 от "Винету":

    Договора от Св.Стефаново, с който България исвободена и поема по пътя на независимоста.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 5% чугуни продължават да фалшифицират

    22 19 Отговор
    Тоз бабишкер ако ги запитам защо липсват от масовите учебници едни 50 години руски военни действия на наша територия от 1820 до 1870 много ми е интересно какво ще отговори
    БИЛО Е СТРАШНО НАВРЕМЕТО КОМУНЯГИТЕ ДА ОБЯСНЯВАТ КАК СЪС ДИБИЧ ЗАБАЛСКАНСКИ НЕ СМЕ БИЛИ ГОЛЕМИ БРАТЯ..ПЪК ВИДИШ ЛИ ПОСЛЕ С ГЕНЕРАЛ ГУРКО СМЕ СТАНАЛИ ГОЛЕМИ БРАТЯ

    Коментиран от #171

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Аман

    23 19 Отговор
    Г-жа Баева е не просто руски агент, тя е руснак-агент. Нещо като Митрофанова на стероиди.

    Коментиран от #60

  • 57 Развийш ли

    21 18 Отговор
    Тази безсрамница какви глупости и лъжи говори Ама те съвсем ни хващат за калдарини Вече архивите говорят Няма скрито покрито Народа чете и осъзнава заблудите на продажните комунисти
  • 58 Д,Димитров

    23 14 Отговор

    До коментар #1 от "Винету":

    "Тази" изобщо знае какво говори! Може би и Българските ОПЪЛЧЕНЦИ загинали в тази война са послушали Митрофанова!? Като че Вие господине сте спали на уроците по история или предците Ви са били паши и бейове загубили робовладелческият си статут?? Тогава Да - "не знае".
  • 59 а бе коя

    17 13 Отговор

    До коментар #46 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Българска държава отхвърля зависомостта си от османската империя 1908 ??? до 3-ти март съществували ли сме въобще на картата било то като зависима или независима държава??? до 3-ти март е имало само османска империя !!! и България се е появила като име отново на 3-ти март независимо от формата или границите но от тогава въобще тази територия се е отделила от османската империя

    Коментиран от #84

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Палячо

    9 3 Отговор

    До коментар #55 от "Прабългария":

    Айде кажи си го Българина е говорил на руски да ти олекне
  • 62 Вие какво искате

    19 9 Отговор
    Русия да декларира че ще направи голяма държава с излаз на три морета
    Турците панически подписват Санстефанския мирен договор на 15 км от Босфора защото руската армия и флот в черно море с руски муниции и с обоза от България са щели да превземат проливите и да завоюват незнайно каква територия и акватория от османската империя даже има вероятност и от втори фронт от Кавказ е можело да се настъпва
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Софиянски

    11 7 Отговор
    Свобода и почитания за г-н Васил Божков, добре сте Си дошли у дома г-н Божков. Кажете сега от къде ги почваме неверниците ,които не повярваха във Вас г-н Божков? От цеките ли, тези долни отрепки... или от мазния и хитър чи фут от Банкя, а може би от неналапалите се и вечногладни Дани и Севда, Вие кажете г-н Божков...
  • 65 Пич

    17 11 Отговор

    До коментар #41 от "Истината":

    Цитирам те:
    Освен това Русия отнема от Турция населения предимно с българи район на Нишко, Лесковатско, Пиротско и Вранско и го подарява на Сърбия! Общо са отнети 14 600 км2 български земи заедно с българите там.

    Сега обясни моля, от кого отнема и какво имаше България преди това? Кога го имаше? И щеше ли да има?

    Коментиран от #149

  • 66 Горд българин

    20 12 Отговор
    На 3 март 1878 г. се извършва измамата Санстефано .

    Санстефански предварителен мирен договор от 03 март 1878 г:
    Член 2. Черна гора. Независимост. Характерът и формата на отношенията между Турция и Черна гора ще бъдат определени по-късно.
    Член 3. Сърбия. Независимост. Граници.
    Член 5. Румъния. Независимост. Обезщетение ще се изплати на Румъния.
    Член 6. България. Автономно трибутарно княжество с християнско правителство и народна милиция.
    ---
    Трибутарното княжество е зависимо княжество, поставено в подчинено положение спрямо друга държава суверен в международноправен аспект, което ежегоден плаща данък - трибут.

    Независима България става на 22 септември 1908 г.

    Референдум за 3 март - когато поне едно поколение българи са учили истинската си история, а не руската версия за нея!
  • 67 Ха ха хааааааааа

    15 15 Отговор
    Успяха и тази червена другарка да активират да рЕвЕ и пищи по разни студия .....
  • 68 явд

    18 11 Отговор

    До коментар #41 от "Истината":

    Цитат от Уики: "Санстефанският мирен договор е прелиминарен (предварителен) мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877 – 1878) г. и урежда, макар и неокончателно, обособяване на Трета българска държава след близо пет века османско владичество в България." Край на цитата.

    Трети март е датата, която след 500 години забвение и мрак, отново слага България на картата на света! И за това са загинали, и са били осакатени, или поругани стотици хиляди, може би дори милиони българи!

    Кое не е ясно, юроди? Коя дата е по-величава от тази? Това е връх на национално-освободителните ни движения!
  • 69 вег

    17 11 Отговор

    До коментар #1 от "Винету":

    Цитат от Уики: "Санстефанският мирен договор е прелиминарен (предварителен) мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877 – 1878) г. и урежда, макар и неокончателно, обособяване на Трета българска държава след близо пет века османско владичество в България." Край на цитата.

    Трети март е датата, която след 500 години забвение и мрак, отново слага България на картата на света! И за това са загинали, и са били осакатени, или поругани стотици хиляди, може би дори милиони българи!

    Кое не е ясно, юроди? Коя дата е по-величава от тази? Това е връх на национално-освободителните ни движения!
  • 70 сдг

    17 10 Отговор

    До коментар #11 от "Румем":

    Цитат от Уики: "Санстефанският мирен договор е прелиминарен (предварителен) мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877 – 1878) г. и урежда, макар и неокончателно, обособяване на Трета българска държава след близо пет века османско владичество в България." Край на цитата.

    Трети март е датата, която след 500 години забвение и мрак, отново слага България на картата на света! И за това са загинали, и са били осакатени, или поругани стотици хиляди, може би дори милиони българи!

    Кое не е ясно, юроди? Коя дата е по-величава от тази? Това е връх на национално-освободителните ни движения!

    Коментиран от #98

  • 71 Поздрави на госпожа Баева

    15 16 Отговор
    Мога и друго да го запитам тоз бабишкер
    Как така вечно фалиралата Просия решава спонтанно да изхарчи милиони златни рубли за да освобождава някакви хора от филантропски подбуди видиш ли..
    Преди тая война има още 10 руско-турски войни при всяка от които Имперска Русия претърпява териториално разширение за сметка на Османската империя..77-78 година балканския фронт е второстепенен..като междувременно Русия успява да присъедини големи територии в Кавказ и стигат до град Карс включително..ние тогава може да сме били повода..но далеч не сме били целта на тн освобождение..никоя империя от 19 век не води война от хуманитарни подбуди това е разцвета на колонизацията де факто..най-малкото може да си го позволи икономически немощна страна като Русия ако не смята че отговаря на нейните директни собствени интереси
  • 72 Aлфа Bълкът

    10 12 Отговор
    Тази соросоидка откога е русофилка?
    Сигурно откакто е при Радев, а Радев е един масоно-републикански лакей, облечен като руски шут.
    Сега Тръмп е уж приятел на Жужи и затова Радев застъпва за руските интереси.
    Но скоро ще трябва да дава отчет защо в България е изтървал властта и я е дал на илюминато-неолибералите от демократическата партия преоблечени в ЕС фрагове.
  • 73 Дрън, дрън ... съветски чугун

    15 14 Отговор
    3 март не беше празник до 91г, беше обикновен работен ден. През 1991 г. при правителството на Андрей Луканов, хомосъветикус от БКП замени съветския 9 септември с русския празник 3 март, само да не е български.

    Коментиран от #93

  • 74 !!!?

    14 15 Отговор
    „Новата българска държава започва от 3 март” !!! Значи 3 март не е национален празник на България, а само на „новата”, докато 24 май с събирателен Национален празник на древната, среновековната, новата и най-новата българска държава !!!?

    Коментиран от #82

  • 75 опълченец

    17 14 Отговор
    Другарите комунисти, като са такива застъпници за 03.03., да ни обяснят защо в периоде 09.09.1944-10.11.1989 год., датата 3 март не беше национален празник? Нали това е най- великата дата в нашата история. Гнусната йезуитска същност на комуниста не му позволява да си признае, че 3 март се използва за манипулиране на хората и разделяне на народа. 3 март не е руски празник, но е избран от МАСКВА, да си прокарва мръснишката политика тук.
  • 76 Съдията Дред

    13 11 Отговор
    Предрагам 13 юли , денят, в който завърши Берлинският конгрес и настоящите ни евроатлантически партньори ни орязаха здраво от всякъде и поставиха началото на няколко национални трагедии.

    Коментиран от #102

  • 77 Хайде ново комедийно шоу

    11 11 Отговор
    Долнопробна и русофилноувредена както винаги .
  • 78 Лаврентий Берия

    14 14 Отговор

    До коментар #40 от "инж. Ганчо Илков":

    Точно тази ли Професорка, Инженере...?! През 2019 на Събора на Левицата Професорката получава награда лично от Корнелия Нинова за изследвания на тема... Димитър Благоев. Специализира политически науки във Варшавския универсистет през ...1985. Завършена комунистка. Кое тук е чудното? Но като си почнал, върни лентата и през 1828-1829 година. Тогава руснаците превземат Добрич и Варна през 1828, а през 1829 Иван Дибич превзема Созопол, Шумен, Айтос, Карнобат и Сливен, Оряхово, Габрово а Генерал Гейсмер влиза в София. Русия печели войната и сключва Одринския мирен договор. България - остава поробена. Това не притеснява българските русофили. Нищо, че Николай I смята, че трябва да запази османското присъствие на Балканите.

    Коментиран от #94

  • 79 След 3ти март

    14 11 Отговор
    половин България е турски вилает, другата половина руска губерния.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Общество

    13 7 Отговор

    До коментар #2 от "по Вазов":

    А децата ви в САЩ учат?
  • 82 Град Симитли

    7 3 Отговор

    До коментар #74 от "!!!?":

    Глупак.
  • 83 Абе

    14 5 Отговор

    До коментар #8 от "БГ малоумник":

    Правилно си си измислил ника:)),ама вземи да прочетеш речта на Стамболов пред народното събрание и чужди представители, с която лобира Граф Игнатиев да стане княз на България, той поне е всичко друго,но не и русофил. И в тези войни с Турция Русия успява да помогне на всички христянски държави на балканите да се освободят от османците,а в нашата война е било ясно,че и дума не може да става за проливи, тя е с позволението на западните сили за решаване на източния въпрос.А Русия на със Сан Стефанския договор прави дързък акт против предварителните договори,ами ако от запад го бяха подписали също:))))Ами Игнатиев дописва в него и Бургас и южно от него,без войските да са били дотам,прочетете Стамболов ,има я речта му в нета:)

    Коментиран от #106, #170

  • 84 Българин

    13 12 Отговор

    До коментар #59 от "а бе коя":

    Нищо не се появява на картата на 3 март приятелю.

    Коментиран от #136

  • 85 Вече сме независими в ЕС и за всеки

    1 9 Отговор
    Празник си има празнуващи
    Турция трябва да празнува също 3 март защото знае че е клиент на производителите и продавачите на оръжие от запада и санстефанския предварителен договор след време ще бъде нищожен както и Става на берлинския конгрес 1879 просто Русия и българите не са разбрали че ще могат да превземат Босфора Дарданелите и Мраморно море не знам фронта от Кавказ докъде е могъл да стигне защото Русия води война на два фронта
  • 86 1122

    17 9 Отговор
    АКО НИКОЙ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ НЕ Е РАЗБРАЛ ТОВА КОЕТО КАЗВА прф.Баева,могат тихо да напуснат Народното събрание и да отидат някъде да си търсят прехраната на друго място. Н С ,не е място за хора които не обичат България,и които искат само да печелят на гърба на българския народ.Такива хора не са представители на народа,това са интересчии и сребролюбци.
  • 87 История с документи

    15 11 Отговор
    Спомените за някога силна България — тази, която постига Съединението през 1885, която обявява своята Независимост през 1908 и, която през септември 1916 освободи от румънци и руснаци родната Добруджа
    бяха смазани първо от съветския ботуш, а после от комунистическите му слуги тук. А 45 години комунистическа пропаганда и образование довършиха останалото. Паметта за самоотверженост, идеализъм, успех, нравствени и военни подвизи трябваше да бъде изличен! Трябваше да остане само преданост към Партията и СССР. Резултатът е невежество, непознаване на собствената история, колективна загуба на идентичност и национален нихилизъм.
    Кой днес знае нещо за сраженията за “непревземаемата" крепост Тутракан?
    Кой днес се сеща за великите български генерали ген. Киселов, ген. Тошев, ген. Кантарджиев, ген. Колев, ген. Жеков, ген. Вазов, ген Жостов, ген. Протогеров и мн. мн. други? Кой помни полковник Дрангов?!
    Десетилетия наред образователната система тук е внушавала на българските деца(сега вече родители и прародители) единствено робство, робство, робство, неуспехи, национални катастрофи, предателства, провали… Не военни победи, не политически успехи, не възход, не триумф, а комплекс за малоценност. Сякаш всичко е така замислено от комунистическия апарат с цел да се “смени чипа” на този наш издържлив народ и да се модифицира генно в някакъв мърляв кооператив от несретници, неспособни на каквото и да, самообричащи се се на поредния провал, самобичуващи се.
  • 88 Историк

    14 10 Отговор
    Тъй като другарката Баева все пак е титулуван историк, не може да бъде извинена, че не знае ФАКТИТЕ за фалшификацията, която се опитва да пробута.

    Причината 3 март да е празник само в България, е защото в Русия е избито цялото Царско семейство (с което е и свързан този ден), а Русия се управлява от наследниците на организацията, която е избила руското царско семейство. Всеки специален акт на внимание към този ден би значавал повдигане на исторически неудобни въпроси, на които НКВД/КГБ/ФСБистите не биха искали да отговарят (или да им се задават).
  • 89 Истината

    12 12 Отговор
    В Сантефанския договор не пише нищо за "освобождение". Пише за окупация. А в Берлинския договор (член 22) е регламентиран и окупационният дълг на България към Русия. Той се образува от разходите на императорското правителство в Санкт Петербург по поддръжката на окупационните руски военни части и гражданската администрация - Управлението на императорския руски комисар в Княжеството 1878/1879 г.

    Сумата е изчислена на 10 618 250 рубли и 40 копейки - 89 640 000 златни лева - 32 тона злато. Дългът се изплащал на руското правителство по негова сметка в Banque de Paris et des Pays-Bas (Париба), Париж. През 1890 година е направена една вноска, но редовното изплащане е подновено едва през 1896 година. Окупационният дълг на Княжество България е окончателно погасен през 1902 година със средства от големия външен заем, емитиран чрез Банка Париба. До тази дата София издължава на Петербург общо 26 446 000 лева.

    Изплащането на източнорумелийската част на дълга е отлагано многократно до 1912 година. Тогава България и Русия договарят план за погасяването му, който така и не е задействан.Опростен е след Първата световна война със споразумение между правителството на Александър Стамболийски и болшевиките.

    В крайна сметка България плаща на Русия за освобождението си - 27 070 609 лева.

    Коментиран от #178

  • 90 Българин

    13 9 Отговор
    Събра ли се съветските марионетки и започват подписка срещу българския празник 24 май.
    Ще им позволим ли на тези национални предатели и слуги на московското блато да тровят още Родината ни ?
  • 91 Кочо

    9 7 Отговор
    Началото на Бг държавност е Берлинският конгрес, може и Ньойския договор за по актуално или още по актуално - Парижкия договор след ВСВ, или 10 ноември за край на комунизма, първия митинг на СДС, 10 януари или палежа на партийния дом, премахването на музея на Димитров, идването на царя и Герб на власт, влизането в НАто и влизането в ЕС, победатата на ансамбъла на олимпиадата, договора с Македония, победата на Нургюл, но във връзка с 24 май, победата на писателя Господинов! Богат избор! Забравих САЩ 94, Тереза Маринова и Стефка Костадинова с вечния рекорд, както и Лили Иванова - 1400 години на сцена!
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Лаврентий Берия

    12 8 Отговор

    До коментар #73 от "Дрън, дрън ... съветски чугун":

    Естествено! Едната окова се замени с друга такава - Мейд ин Раша. Затова и комунистите в България зорко бдят в българското училище до не се изучава много задълбочено периода преди Руско Турската война от 1877, нито Райхщадското споразумение, нито Сан Стефанския договор и последвалия го Берлински, нито действията на руската дипломация при Николай I, нито как над 13 хиляди кв.километра български земи с над 200 хиляди българи биват дадени от руския емисар Коцебу на Милош Обренович със Султанския Хатишериф от 1833 който руснаците издействат. Такива въпроси биха озадачили българската русофилия, и за това в България историята се изучава по Дядо Вазов - за да си спестим вълнения и въпроси.

    Коментиран от #105

  • 94 Ами

    11 9 Отговор

    До коментар #78 от "Лаврентий Берия":

    Какво толко теб притеснява, че завършила във Варшава,че без червената армия и съдружието ни с нея в борбата с фашистите България щеше да загуби земи до Стара планина.Цяла западна Украйна е от такива земи взети от Румъния, Унгария и Полша. ЧeРВЕНАТА АРМИЯ СЕ НАСОЧВ КЪМ ТУРСКАТА НИ ГРАНИЦА НЕ СЛУЧАЙНО КАТО ВЛИЗА ТУК.А дедите на Пасито нямаше да ги спасим .Няма христянска държава на балканите дето Русия да не помага срещу османците,на нас най много.

    Коментиран от #100, #103

  • 95 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    10 7 Отговор
    Народ, който не си знае историята е обречен да е робски народ. Българите дълги години, ни учеха на фалшива истори. Аз съм от това поколение, но постепенно поправям това, като чета и научавам истинската история.

    Вижте в Wikipedia потърсете картите в стаията "Берлински договор" и вижте какво е представлявала България през 1878 г.
  • 96 Лъжата не е другата гледна точка

    12 5 Отговор
    Когато правиш интервю по предварително известна тема трябва да си подготвен и когато събеседника ти говори нагли лъжи и манипулации, би следвало да го коригираш.
    Това не е журналистика! Това си булю, булю,булю, булю, булю,булю ...
  • 97 Българин

    16 11 Отговор
    Чудя се как другарите Искра Баева, Андрей Пантев и Юхновски, Дърева е останалите "инициативници" са живели преди 1990 година когато 3 март не беше национален празник. И как са аргументирали, че 9 септември а не 3 март е националният празник.
  • 98 Aлфа Bълкът

    22 9 Отговор

    До коментар #70 от "сдг":

    Риторика на Русия в 21век подчинена на феодализма за господари и васали в една европейска държава е алогизъм породен от безкрайните имперски интереси които нямат място в модерния свят повече от век.
    Не случайно комунизмът се е опитал да ги премахне в Русия. Минало е времето на империите, мина времето на комунизма и Светът продължава напред, ако руснакът иска да живее в забвение и технологично изоставане, това си е негов проблем. Ние искаме да продължим напред и да надградим себе си в бъдещето. И щом има символи които пречат на възхода и модернизацията на България към белия свят, то тогава ще трябва да ги премахнем. Такива символи са 3март и паметникът на съветската армия.
  • 99 Историк

    15 9 Отговор
    Такива като тази са участвали в активното фалшифициране на българската история, чрез пробутването на руски лъжи и "пропускането" на факти свързани с дейността на руските "освободители" и техните представители спрямо България и български изявени личности. Тук прави същото, с повтарянето на множество откровени неистини, или полуистини.
  • 100 Истината

    15 10 Отговор

    До коментар #94 от "Ами":

    И Румъния, и Сърбия, и Гърция се освобождават от османска власт в резултата на войните между Руската и Османската империи. Но никога и никой техен историк не си е позволил да пише, че дължат свободата си единствено на Русия! Никъде в тези съседни страни няма да видите доминиращи руски и съветски окупационни монументи, засенчващи техните собствени национални паметници. Никъде няма да видите техни храмове, посветени на измислени руски светци. Никой техен политик не би и си помислили да каже, че не са се освободили сами от "турска влада", "stăpânire otomană" и "Τουρκοκρατία", или че дължат собствената си свобода на някой друг.
    Това може да го прави някой наистина робски в своето самосъзнание народ. Никой друг народ!
  • 101 Измамата Санстефано

    11 5 Отговор
    Чл. 8. Турска войска не ще има вече в България и всички стари укрепления ще бъдат съборени за сметка на местното правителство.
    До пълното създаване на местна милиция, достатъчна да поддържа реда,
    сигурността и спокойствието и чийто брой ще бъде определен по-късно с едно
    съглашение между отоманското правителство и руския императорски кабинет, руски
    войски ще заемат страната и ще подпомагат комисаря в случай на нужда.
    Тази ОКУПАЦИЯ ще бъде ограничена също за един срок приблизително от две
    години.
    Ефективът на руския ОКУПАЦИОНЕН КОРПУС, съставен от шест пехотни дивизии и
    две кавалерийски, който ще остане в България след изпразването на Турция от
    императорската армия, не ще надминава петдесет хиляди души. Той ще бъде издържан
    за сметка на ОКУПИРАНАТА СТРАНА. РУСКИТЕ ОКУПАЦИОННИ ВОЙСКИ в България ще запазят
    своите съобщителни връзки с Русия не само през Румъния, но също през пристанищата
    на Черно море – Варна и Бургас, където те ще могат да организират, докато трае срокът
    на ОКУПАЦИЯТА, необходимите депозити.

    Чл. 9. Размерът на ГОДИШНИЯ ДАНЪК, който България ще плаща на
    сюзеренния двор, като го внася в банката, която Високата порта ще посочи по-
    късно, ще бъде определен по съгласие между Русия, отоманското правителствои
    другите кабинети в края на първата година от дейността на новата организация.
    Този данък ще бъде установен върху средния приход от цялата територия, която
    ще съставлява кн

    Коментиран от #111

  • 102 Лаврентий Берия

    7 6 Отговор

    До коментар #76 от "Съдията Дред":

    Само да не забравиш, че в Райхщад тези парньори са сключили предварително споразумение с Освободителите ни, което прави Сан Стефанския договор леко ненужен и води до Берлинския конгрес. От руска страна - Александър II и Александър Горчаков. И обезсмисля това дето се нарича Сан Стефански идеал.

    Коментиран от #118

  • 103 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    8 8 Отговор

    До коментар #94 от "Ами":

    "Цяла Западна Украйна е от такива земи взети от Румъния, Унгария и Полша."

    Само, че защо не си написал, че тези земи са взети/завзети/ от Русия? И защо не си написал, че тези земи не са Руски.

    Крим не е нито украински, нито руски, Крим е османски сулатанат.

    Коментиран от #112

  • 104 ЕДГАР КЕЙСИ

    12 8 Отговор
    БАБА ИСКРА , СЪС СЕТНИ СИЛИ ....,.... ПРЪСКА ОТРОВНИ ВЕЩЕСТВА КЪМ ........ ПРАВИТЕЛСТВОТО И НАРОДА ........ БАБО СТИГА БАЯЛА ....... ЗАСРАМИ СЕ ....

    Коментиран от #108

  • 105 Айде,бе

    8 1 Отговор

    До коментар #93 от "Лаврентий Берия":

    И защо да не се изучава Райхщафското споразумение,напротив ,всички знаем ,че войната е с позволението ма запада ,но с ограничения и за никакви проливи и дума не може да става.Достатъчно е речта Стамболов за избор на княз Игнатиев да се изучава и ще стане ясно.И като разберат ,че няма христянска държава на балканите дето Русия да не е помогнала за освобождението илин езависимоста от осмацитеи пак ще им стане ясно.Да не говорим,че най новите изследвания показват,че прабългарите са се омешали със славяните още век и половина преди да дойдат тук.

    Коментиран от #124

  • 106 Кочо

    10 9 Отговор

    До коментар #83 от "Абе":

    Забележи, приятелю, че всички, които са се опитали да пренебрегнат щенията на Запада Русия да не прави Българска държава на юг от Стара планина, са убити в кратък срок от дългата ръка на Сорос! Припомни на невежата публика, колко след 1878 година живя генерал Скобелев, дръзнал навръх Коледа да премине Балкана и настъпи в Тракия! Колко живя майката на Скобелев, дошла в България! Колко живя стария генерал Скобелев - баща! На самият цар Освободител не бе простено и загина при пореден атентат! Полковник Николай Бакланов, спасителя на Шипка - колко го оставиха жив?! В същото време, полковници, донесли с неразумните си действия беди, живеят далеч след първите десетилетия на 20 век! Като злополучния полковник Алексей Жеребков, например! Те са хора на Сорос!

    Коментиран от #119

  • 107 Мишел

    9 8 Отговор
    След 9 септември 3 март е бил обявен за "остатък от буржоазната празнична система на капиталистическа кампания". Сигурно и другарката Баева е останалите по-възрастни от "Инициативтият на Радев комитет" са одобрява това начинание и изобщо не са протестирали, че "историята се идохочава" Трети март е определен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет от 27 февруари 1990 г., и с Решение на 9-ото Народно събрание от 5 март 1990 г. С Указ ще бъде обявено, че е само празник, но не и национален.

    Коментиран от #110

  • 108 Ха ха

    4 5 Отговор

    До коментар #104 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Тоя пък се писал Кейси:))),баш пророка ма Америка, само ,че той битер Ванга русофилски предсказания има:))),даже нарича Русия, "Фара на надеждата засвета":))
  • 109 Истината

    8 3 Отговор
    "Първостепенният интерес на Русия изисква щото Османската империя да не бъде заменен от могъща гръцка или славянска политическа единица, която би била в състояние да унищожи руското влияние в този регион. Райхщадската програма напълно отговаря на тази необходимост с предложеното разкъсване на Турция на малки, автономни или независими държави, българска, сръбска, албанска и гръцка, достатъчно големи за да съществуват, твърде мънички за да се освободят от Русия и предопределени са обезпечат на Русия дълготрайно влияние в басейна на Черно море. "
    /Секретна записка написана от руският посланик във Виена граф Евгений Новиков, активен участник в преговорите в Райхщад и в Будапеща когато са сключени двете конвенции от 1877 година.
    На 10 /22 юли1876 година непосредствено след сключване на Райхщадското споразумение съставя секретна записка която изпраща на канцлера Горчаков, който я представя на императора /съхранява се в Архива на външната политика на руската империя, фонд "Канцелария" /

    Коментиран от #117

  • 110 Кочо

    15 9 Отговор

    До коментар #107 от "Мишел":

    А преди 9 септември 1944 г. 24 май е бил забранен за празнуване, защото ... ясно защо! В годините на принадлежност на България към фашистката Ос! Запомнете! Премахнат ли 3 март, ще премахнат и 24 май! Но, няма значение коя дата ще е празник, след като скоро тази държава ще липсва!
  • 111 Историк

    14 11 Отговор

    До коментар #101 от "Измамата Санстефано":

    Според теб дали другарката професор Баева ги знае тези ФАКТИ, и НАРОЧНО се прави, че НЕ СЪЩЕСТВУВАТ, или просто пак са й поръчали от Държавна сигурност да се активира, да да удържа руската амбразура?

    Коментиран от #127

  • 112 Абе

    11 8 Отговор

    До коментар #103 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Именно ,взети заради участието ма Румъния и Унгария с фашистите и нас щяха да вземат затова щяха да ги дадат на Югославия и Гърция или Турция. А ако Русия нямаше сили с Екатерина велика да отвоюва КРИМ,,нямаше да има сили и нас да освободи,нямаше да има България, а султанат.Мислете преди да пишете глупости:))

    Коментиран от #115

  • 113 Дядото 😀😀😀😀😀😀

    14 9 Отговор
    Новата Българска държава започва от Бузлуджа, Конгреса на тесните котенца с дълбоките гърла, абе на комундетата
  • 114 Кочо

    12 0 Отговор
    Вие не забелязвате ли, че българите ставате все по малко! Аз да ви кажа честно, преди няколко години установих, че като видя магаре се радвам, защото са на изчезване! Тези дни установих, че срещна ли българин се радвам по същата причина! Лятос е малко по добре, но есенно - зимния сезон - само кози, кучета и цигани! Не, че са лоши, но българи срещам все по рядко....!
  • 115 Много банално Василев съм

    6 4 Отговор

    До коментар #112 от "Абе":

    Абе другар..как Сталин ще даде съветска територия на неутрална Турция или пък на Гърция която е съюзник на Великобритания и където гръцките националисти успешно избиват гръцките комунисти веднага след като германците излизат от там

    Коментиран от #122

  • 116 Ххххххххх

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Сталин":

    Въпроса е кой е програмирал ChatGPT. Може да е някой американски социалист, особено ако е в Калифорния.
  • 117 Абе

    4 4 Отговор

    До коментар #109 от "Истината":

    Как ще я замени като и Гърците и те с помощта на Русия се освобождават и те канят руския посланик на своя празник .И кой ще позволи на Русия да направи най голямата христянсла държава на балканите, в която като освободителна няма как да да не е най обичана,въобще и 24 май ако щете показва свързаността на нашите народи от векове за векове,както казваше нашия аналог на Едгар Кейси:)
  • 118 вамп

    6 7 Отговор

    До коментар #102 от "Лаврентий Берия":

    Когато стане въпрос за договор,то това е отношение между две страни.В СанСтефанския лист хартия,думата България изобщо отсъства.Няма я,ми каза "една жена".България не е страна в договора,защото юридически не съществува.
  • 119 Лаврентий Берия

    6 5 Отговор

    До коментар #106 от "Кочо":

    Пич, е ти не си сам! Александър II е убит с осмия /по спомен/ атентат от Народна воля - която в най добрия случай е крайно лява предимно терористична организация. По онова време Русия е във властта на левите и анархическите течения. Много от тогавашните деатели са под влиянието на Херцен /Идейния баща на Революцията/. Всичко това води до Революцията от 1905, Временното правителство на Керенски, Революцията от 1917 и Гражданската война чак до 1922. Хвани та прочети поне "Бесове" на Достоевски - леко да пооправиш мирогледа. Какъв Сорос те е подгонил?
  • 120 Калин

    7 10 Отговор
    Представете си как националният ни празник става 24 май - денят на СОЛУНСКИТЕ ( а не българските) двама братя които византийската империя изпрати като политически пратеници по земите на Моравия и Украйна да проповядват христистиянство и за да разбират какво им се проповядва на раята после техните ученици им направи писменост . Тогава България даже не е имало, защото сме били под византийско робство.

    Коментиран от #144, #150

  • 121 Някой

    1 2 Отговор
    Галя нареди????
  • 122 Абе

    4 4 Отговор

    До коментар #115 от "Много банално Василев съм":

    Ами такива са били исканията ма съседите ни и то не без основания и със симпатоята на Чърчил. Иначе Слава Богу, че не я дава и България не губи земи ,за разлика от другите ,които са били профашистки и губят войната.9 септември донякъде ни спасява:)
  • 123 пенсия

    6 6 Отговор
    Само малоу---е евроатлантици и академико не могат да го проумеят,че всички са били за османлиите и същите през 1943-45 година ни БОМБАНДИТАТ и сега ни крадат ИД---И
  • 124 Лаврентий Берия

    7 4 Отговор

    До коментар #105 от "Айде,бе":

    Ама "разбира се"! Той и Запада попречи на Николай I да освободи България през 1829! Нещо повече - тласна го да стовари 20-хиляден руски Корпус който да защити Османската империя от Мехмед Али - и така, Русия да определя сама политиката в Проливите. Не си спомням само дали "Запада" не подари на Милош Обренович Неготин, Зайчар, Тимошко... и така до 13 000 кв.километра български земи. Може пък ти да "помниш"?
  • 125 Тази не беше,ли

    6 4 Отговор
    Регистрирана в един сайт?
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 КВА АМБРАЗУРА........ ЧИ НИ РАЗБРАХМЕ..

    2 3 Отговор

    До коментар #111 от "Историк":

    ДАЖЕ НЕ СИ ПРОЧЕЛ КВО ПИШЕ ЖЕНАТА..... НИИИИИИИИКОЙ НЕ ЧЕСТВА В РЪЦИЯ 3 МАРТ?!!!! ПАНЯТНА... ЗАТУЙ ЕВАЛАА МАШАЛЛА АШКОЛСУН АФЕРИМ НА ТАЯ МЪДРА ЧЕСТНА ЖЕНА
  • 128 ДИЖЕЙ БАЙ Дрън ПЪН

    4 2 Отговор
    НИЙ ТОГАЗИ СКАЛПИРАХМЕ ИНДИАНЦИ ИНДИАНКИ И ИНДИАНЧЕТА ОКОЛО ЛЕТА 1878 ОМИРОТВОРЯВАХМЕ ГИ С КОЛТ И УИНЧЕСТЪР
  • 129 АМАН

    11 5 Отговор
    Във всички нормални държави национален празник е ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА. Т.Е. 22.09. ВСИЧКО ДРУГО Е РОБИЯ.
  • 130 ПЮЮЮЮ НЕЗКА НЕМОЖАЛИ

    2 5 Отговор

    До коментар #15 от "Майна":

    ДА ОТИДЕШ НА ПЛАЖ В ЦАРЕВО ДА СА КЪПИШ ЧИ БЕЛКЕМ ВОДАТА ТА ЗА ВЛЕЧЕ В АТЛАНТИДА ДЕТ ТИЙ ФЪРЛЕН ПЪПА АТЛАНТИЧЕСКИ...
  • 131 Хаха хаха ха

    7 3 Отговор
    Червена ГЪЗрожденска шизофрения!
    От какъв фашизъм ни освобождава Русия?
    България единствена спасява евреите си!
  • 132 българка

    8 2 Отговор
    "Новата българска държава започва от 3 март 1878 година" и свършва на 09.09.1944 година! Сега комунистите и техните последователи всячески пречат България да тръгне по пътя на просперитета и благоденствието! Колко още ще ги търпим???
  • 133 ГеювИ

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "БГ малоумник":

    Малоумник
  • 134 Иванов

    6 3 Отговор
    Този спор за кой празник сме е като спора за ден на победата или деня на Европа и двете имат своите силни аргументи аз съм за ден на победата в единия случай без да съм русофил,във нашия случай обаче е много трудно да избера но съм склонен малко повече за 3 март защото тогава се възстановява отново българската държава след 482 год.османаско владичество.

    Коментиран от #140

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 въпроса е

    5 4 Отговор

    До коментар #84 от "Българин":

    поради каква причина сме се отделили от османската империя ??? дали султана доброволно ни е оставил да се отделим или сами сме завоювали свободата си !! айде кажи поради каква причина сме били 500 години под турско робство а после изведнъж сме получили независимост !! дай да видим каква е причината...според мен основната причина е руско турската война...теб може и американците да са те освободили . въобще не смятам , че руснаците безкорисно са воювали с турция но ме интересува крайния ефект...СВОБОДАТА

    Коментиран от #142

  • 137 БРАВО

    3 3 Отговор
    НО кой ще те чуе и разбере
  • 138 Край

    7 9 Отговор
    1856 Кримска война - турци французи и англичани бият Русия. И през ум не им минава да освобождават българите и дъражава да им правят. Още щяхме да ги обичаме и байраците да ум веем.
    1878 г Русия побеждава Турция и освобождава българите и им прави държава от нищото. След 500 г. Тук не е имало и помен от българска държава. Русия прави пощи полиция армия министерства парламент и конституция на новата държава. Обучава и образова хора за това. Кой как защо ама проливи ама Задунайска губерния ама … са просто глупости.

    Коментиран от #143, #146

  • 139 СМЕШКО

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Винету":

    Ами ти,... не слушаш никого и не четеш нищо.
    Според теб каква роля е изиграла руско-турската война за развитието на България
  • 140 бай Даньо

    1 1 Отговор

    До коментар #134 от "Иванов":

    Но колко от коментиращите тук мислят като вас

    Коментиран от #239

  • 141 Айде

    3 4 Отговор
    Бабче, историята няма общо със стратегическото мислене! 3886
  • 142 Историк

    6 4 Отговор

    До коментар #136 от "въпроса е":

    Ами, ако те интересува крайния ефект "свободата", ти "свободата" си не си я получил в резултат на войната от 1878 година, а в резултат от обявяването на НЕЗАВИСИМОСТТА на България.
  • 143 Историк.

    6 3 Отговор

    До коментар #138 от "Край":

    "и освобождава българите " Това е категорично невярно. НИКЪДЕ в документите след войната не пише, че българите стават независим народ. Цитирай къде и в кой договор е написано такова нещо.
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Знаеш ли коя подред

    8 6 Отговор

    До коментар #138 от "Край":

    Е тази Руско турска война и колко от тях са водени на територията на България .Като се осведомиш ,Читателю.Тогава ще разбереш и истината.Ще разбереш и ,че след доста от войните на наша територия не са ни освобождавали.А с армията се изселвало толкова население ,че обезлюдявало цели области.Причети мнението на Раковски за изселването на българите в Русия.И също си обясни освобождението на Гърция Как всички се освобождават преди нас.Последна Македония ,Виж кога.Толкоз ги е интересувала България ,че последни или когато интересите им са съвпаднали..Тогава.И вижте чии посланник не си е мръднал пръста за свободата на Левски.Руския разбира се .Четете Мнението на Левски Ботев и Раковски за руснаците или Замълпете Завинаги.
  • 147 Лаврентий Берия

    6 6 Отговор

    До коментар #126 от "€вроаталник-Дж€н д€ ра$т":

    Забравил си да напишеш за Кем-трейлс, чипирането с ваксиниране, и плоскоземието. Но инак добре изпълнена задача на шут! Бравос, печелиш голямата награда - макетно ножче за защита на "традиционните православни семейни ценности"!
  • 148 Комунисти вън от Бг

    6 7 Отговор

    До коментар #145 от "ало":

    За комунистите историята на България започва от 9.9.44! Те въобще не знаят че България е съществувала още през 681 дори и преди това като Стара велика България над Дунава! Комунисти вън от БГ веднага!

    Коментиран от #153

  • 149 Лаврентий Берия

    5 6 Отговор

    До коментар #65 от "Пич":

    И викаш, "пич", че те..руснаците с право и като победители от Руско Турската война от 1829 откъсват населените с българи земи и ги дават на Сърбия. Щото, това им е правото, понеже тогава са знаели, че след четиридесет и кусур години току виж освободят и България?! Робския ген е много, ама...много силно засегнат при русофилите.

    Коментиран от #152

  • 150 Опълченец

    1 3 Отговор

    До коментар #120 от "Калин":

    Калине, ти изби рибата, бе момче. Хахахахаха
  • 151 Алфа херинга

    6 6 Отговор

    До коментар #28 от "ТрампЛин":

    Реално е точно така. Още на следващата година, започва да се чества тази дата. После комунягите забраняват 3 март, за да се възстанови отново след 89та. Сега новите комуняги искат пак да го забранят. Изводът е, че ние вече повече от 75 години не можем да се отървем от комуняги.
  • 152 Айде,бе

    9 5 Отговор

    До коментар #149 от "Лаврентий Берия":

    Особено при Пустите Клисурци, станали Московци, а панагюрци Донски казаци:)и при опълченците били се рамо до рамо с руснаците и жертва ли се едни за други,те са били големи русофили или не:)))И сигурно заради заради 29 година е трябвало да се примирие с турското робство.Русия е помогнала за освобождението на балканите на всички христянски държави и не може да се гледа нейната политика от собствената си малка куличка:)))Факт е ,че без Русия на балканите щеше да е султанат,а тя е закрилница и спасителна за всички христянски държави на балканите ,но де факто най много помага на нас:)
  • 153 Абе

    7 6 Отговор

    До коментар #148 от "Комунисти вън от Бг":

    Те добре,че са били те,че България без тях след всв щяха да и вземат земи съседите до Стара планина:)И такива като теб можеше да се озоват,я в Сръбско,я в Гръцко ,я в Турско:)То като ти четем бездарието ,ти не си загуба,ама земите как се връщат после и 5 века пак няма да ни стигнат без Русия:)

    Коментиран от #157

  • 154 Червена амулувица!

    5 6 Отговор
    А защо 2-рата Българска Държава да е по-маловажна! При това сме се освободили сами! Цял живот е “ претворявала” повелята на Партията в науката!

    Коментиран от #162

  • 155 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор
    Да Живее
    Република
    България
  • 156 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор
    Винету е Художествена измислица
  • 157 Мдааа

    6 5 Отговор

    До коментар #153 от "Абе":

    Всички руски наколенки чертаят ли чертаят "червени линии" и ни "плашат" със "студена зима". Да се чуди човек откъде ли са ги научили тези неща.

    Коментиран от #168

  • 158 ТТТ

    5 6 Отговор
    Аман от рузки мекерета.
  • 159 Точен

    6 5 Отговор
    1.Без 3 март нямаше да има България и пр. "празници".
    2.3 март се празнува като национален празник още от 1981 г, т.е. още по времето на Бай Тошо.
    3.24 май е гръцки празник, защото глаголицата е създадена от гърци за чехите и словаците, а кирилицата е 90 % гръцка азбука от 1 в. пр.Хр.

    Коментиран от #164

  • 160 БЪЛГАРИН

    5 5 Отговор
    ТАЗИ ПРОСКУБАНА КВАЧКА Е НАЙ – ДОБРЕ ДА СЕ ЗАПИШЕ КАТО ДОБРОВОЛКА ПРИ ПУТИН И ДА ЗАМИНАВА ЗА УКРАЙНА.
  • 161 ТТТ

    4 4 Отговор
    Едно време комунистите лъжеха народа, че при брадатите демократи няма да има пенсия. Сега пак същото. Нашата историческа наука е много длъжна на народеца. По- скоро прилича на рузка пропаганда, а не на наука.
  • 162 Абе

    5 3 Отговор

    До коментар #154 от "Червена амулувица!":

    Вие не разбрахте ли ,че няма празник достоен за наш национален без главна роля на Русия:)Без 3 март няма кво да съедини,а независимостта ни е платена на Турция от Русия, даже болшевиките ни опростяват дължимото напълно:)))24 май е общодлавянски празник,празнуват го главно в Русия и у нас и в Македония с претенции от къде са братята,те пък са със спорен произход и геюръцки:)).А без Русия, без държава каква кирилица щеше да просъществува:))),че то ония Петър Стоянов като стана президент искаше да я сменя с латиница:))Сега либерастите големи славяни станаха за празника,иначе ако ги питаш не били:))))

    Коментиран от #166

  • 163 Все тая

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Румем":

    От азбуката сме придобили говоренето….🙄а преди това сме комуникирали с жестове и звуци. Браво бе … корифей🤣
  • 164 Историк

    5 4 Отговор

    До коментар #159 от "Точен":

    1. Абсолютна фантасмагория
    2. Какво ни интересува кой режим е "празнувал" руските лъжи?
    3. Какво ни интересува какво празнуват гърците? НИЕ на 24 май празнуваме БЪЛГАРСКАТА писменост
    4. И руската е "90 %" българска азбука, отивай при Путин да му обясниш, че говори на български
  • 165 патриот

    4 3 Отговор
    Датата Трети Март, за мен е по скоро тъжна, защото с отпадането на Санстефанският мирен договор, отпада и надеждата ни за придобиване на територията, осигуряваща излаза на Бяло Море! А при такава обстоятелства, как да си настроен празнично? Не става!
  • 166 Историк

    7 1 Отговор

    До коментар #162 от "Абе":

    Не "разбрахме", защото не е вярно. :)

    И Съединението и обявяването на Независимостта са станали БЕЗ Русия. И слава Богу, иначе нямаше да се случат.

    Коментиран от #184

  • 167 антибляд

    6 3 Отговор
    Как може тази женица да се зове професор по история?
    Каква българска държава започва на 3 март, след като на този ден е подписано предварителен мирен договор, който не съобщава никъде в себе си името на държавата България. Няма и поканени българи дори при подписването и това е ясно защо - защото ние българите - не стоим на дневен ред. Всеки с малко мозък и желание може да провери документите и да се увери. Стига да не е копeйка, комунe, или въобще рософил.

    Коментиран от #172, #176, #190

  • 168 Ами

    2 5 Отговор

    До коментар #157 от "Мдааа":

    От историята,от къде и от дните си баш русофили опълченци и Пустите Клисурци станали Московци,а и като гледаме и сега цялата държава се крепи на Аеца ,ток продават ,за 30 г.1 завод няма построен, ако не просават ток от Аеца вноската за евросъюза не могат да платят;).Всички обекти с нац значение са от тогава с руско участие.:)))

    Коментиран от #174

  • 169 Илю

    6 3 Отговор
    Професорката да обясни защо Митрофанова се пени толкова за Смяната на 3-ти март? Нали за Русия тази дата била нищо според Баева?
  • 170 Все тая

    1 0 Отговор

    До коментар #83 от "Абе":

    Чукча не читател, чукча писател 🤣
  • 171 Кръгъл

    0 5 Отговор

    До коментар #53 от "5% чугуни продължават да фалшифицират":

    либералфашист
  • 172 Абе

    2 2 Отговор

    До коментар #167 от "антибляд":

    Ти що не прочетеш на Стамболов речта ,с която лобира за Граф Игнатиев да стане княз на България пред народното събрание и чужди представители, да видиш какво е3 март ,той поне не е бил русофил със сигурност ,нито пишман като теб:)))

    Коментиран от #175

  • 173 Овчаров

    5 4 Отговор
    На 3 март Турция отстъпва северна България на Русия. Свободна България няма. Българите, решили да си върнат суверенитета от Турция и Русия, извършват Съединението." Освободителката" скъсва дипломатическите си отношения с България, изтегля офицерите си, командващи българската армия, иска от Турция да нападне България, насъсква сърби и румънци и т. н. Г-жо проф., носител на орден...що не си гледате старините?
  • 174 Мдаа

    4 1 Отговор

    До коментар #168 от "Ами":

    Коя "история", онази, фалшифицираната ли?

    АЕЦа колко ток мислиш, че произвежда от ОБЩОТО произведено количество ток в страната?

    Явно нямаш и и БЕГЛА представа какво е строено в страната, затова ръсиш измислици на кило.

    Какво значи "руско участие"? Дали са ти нареждане ли?
  • 175 Историк

    6 2 Отговор

    До коментар #172 от "Абе":

    Всъщност в началото на политическата си кариера Стамболов е бил точно русофил. Преди да се убеди от личен опит какво значи да имаш руснаците за "асвабадители" и да стане ВЪРЛ БЪЛГАРОФИЛ (обратното на русофил). Точно както Вазов, и всъщност ВСЕКИ, който е имал "удоволствието" да си има нещо общо със северноазиатските варвари.
  • 176 Комунисти вън от Бг

    5 3 Отговор

    До коментар #167 от "антибляд":

    За комунягите и русофолите, българите и бг държава не съществува! Ще трябва да ги пращаме насила към РФ, няма друг начин, защото са доста нахални и нагли!
  • 177 андрей от тв.

    2 4 Отговор
    найстина е вярно това което казва тя, и като махнахме мавзолея да не хванах ме господ за ху........

    Коментиран от #179

  • 178 Иванов

    3 1 Отговор

    До коментар #89 от "Истината":

    по - лъжлива информация не може да измисли никой .
  • 179 Комунисти вън от Бг

    5 0 Отговор

    До коментар #177 от "андрей от тв.":

    А комунистите имат ли нещо общо с Господ??? Не знаеш ли каква идеологията на комунизма??? Да се кланят пред портрета на диктатора!!!
  • 180 българин

    6 0 Отговор
    Тая патка нали е професор, освен 9.9 друго знае ли, нагла, лъжлива, дърта мумия.
  • 181 Ивелин Михайлов

    0 3 Отговор
    Според най-големия Исторически парк в света до Варна, тя е права!
  • 182 Исторически парк

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Kирил":

    Берлинският договор унищожава България!
  • 183 Знаещ

    4 1 Отговор
    На Баева и викат руското мекере.

    Коментиран от #185

  • 184 Айде,бе

    0 1 Отговор

    До коментар #166 от "Историк":

    Без Русия, без Русия кво щеше да съединят и то с войската обучена от Русия, сестрите медицински всички остават, само офицерите изтеглят заради чуждите държави и заради неприятната на рускиябимператор към нашия княз,който на Руския бащата назначава и е бил любимец.Независимостта ни след обявяването е платена на Турция от Русия с дълга ,който има да плаща от руско турската освободителна война78г и и така се уреждат сметките безкрайно.Болшивиките после опрощава напълно този дълг на България към Русия. Преди да пишете глупости,проверете фактите има го навсякъде в нета,речта на Стамболов за граф Игнатиев също я има в нета:)

    Коментиран от #187

  • 185 Айде,бе

    0 1 Отговор

    До коментар #183 от "Знаещ":

    А ма Стамболов как му викат,щото неговата реч пред народното събрание и чужди представители, в която иска Граф Игнатиев за княз на България е къде,къде по русофилска:))),има я в нета ,прочети я :)))

    Коментиран от #186, #189

  • 186 Знаещ

    0 0 Отговор

    До коментар #185 от "Айде,бе":

    Е, какво, и той си е руско мекере1
  • 187 Историк

    3 0 Отговор

    До коментар #184 от "Айде,бе":

    С фантасмагории тип "без руски газ не можете" не се занимавам. Те са ясни.

    Факта, че не знаеш нищо за опитите на Русия да предотврати Съединението и обявяването на Независимостта на България, включително с многобройни враждебни за българската държава ходове казва достатъчно за цялостното ти "мнение".
  • 188 50 години изследва историята

    5 0 Отговор
    и пак говори глупости. Как е възможно да се твърди, че държавата ни е основана на конкретна дата, 3 март 1878 г. Кога се е появила държавата в Свищов, който руснаците са окупирали още през лятото на 1877 г. Имали ли сме на 3 март 1878 г. държавен глава, правителство, парламент. Кога руската окупационна власт, наричана от майцепродавците временно руско управление, е предала управлението на органите на новата българска държава. Има ли учебник, в списването на който професорката е участвала, в който да пише, че в членове 8 и 9 от Санстефанския договор е уредена руската окупация на България (там пише черно на бяло - окупация), както и задължението на България да плаща издръжка на руската войска и данък на Високата порта. Какво празнуваме на 3 март. Руската окупация ли?

    Коментиран от #192

  • 189 Историк

    3 0 Отговор

    До коментар #185 от "Айде,бе":

    Ти дори не знаеш, че Стамболов е русофил, преди да разбере какво представляват реално "асвабадителите" започвайки да работят срещу българския монарх, и да се превърне във ВЪРЛ БЪЛГАРОФИЛ (обратното на русофил).

    Коментиран от #198

  • 190 Пенчо

    4 3 Отговор

    До коментар #167 от "антибляд":

    Представи си че резултатът от войната беше обратен и на 3 март Русия губеше войната. Щеше ли да има Берлински конгрес, Съединение, Независимост, Балканска война, празнуване на 24ти май ? Щяхме ли сега да си пишем на български ? Ми по-скоро не според мен ...

    Коментиран от #197

  • 191 Ядосан

    4 2 Отговор
    Тая дърта лъжкиня и манипулаторка със сигурност знае, че новата българска държава, макар и зависима от Великата пората, е създадена не на 3 март 1878 година, а на 13 юли 1878 година, когато е подписан Берлинския договор. Сан Стефанският прелиминарен договор е един параден лист, незначещ абсолютно нищо, защото разпределението на земите на Османската империя трябва да се реши от всички велики сили, а не само от Русия, която много добре знае това!
  • 192 Пенчо

    0 1 Отговор

    До коментар #188 от "50 години изследва историята":

    Значи сам признаваш, че България като бъдеща държава е спомената в Санстефанския договор тъй като има да плаща на Русия и Турция

    Коментиран от #194, #195

  • 193 Пенчо

    1 0 Отговор
    Санстефански мирен договор,

    Член 6.
    България ще образува автономно, трибутарно княжество, с християнско правителство и народна милиция.
  • 194 Историк

    3 0 Отговор

    До коментар #192 от "Пенчо":

    В цитираното от теб черно на бяло си пише, че България не е независима държава. Какво я прави държава?
  • 195 България - Източна и Западна -

    2 0 Отговор

    До коментар #192 от "Пенчо":

    е спомената още на Цариградската посланическа конференция от 1876 г. Защо да не честваме като национален празник 21 декември, когато проектът за Органически устав на българските области е връчен официално от представителите на Великите сили на Високата порта.

    Коментиран от #202

  • 196 Кукумявка професор няма

    3 1 Отговор
    Ето какви са ФАКТИТЕ и ДОКУМЕНТИТЕ:
    По указание на Москва и с активните действия на тогавашния посланик на СССР в Бългапия,
    генералът от КГБ Виктор Шарапов,
    на 10.11.1989 г. на пленум на ЦК на БКП
    от поста Генералният секретар Тодор Живков
    е подменен с не по-малко верният на Москва,
    Петър Младенов.
    Седмица по-късно, на 17 ноември 1989 г.
    Тодор Живков е освободен и от поста му на председател на Държавния Съвет на НРБ.
    На негово място е избран новият генерален секретар на ЦК на БКП Петър Младенов.
    Партийно-държавната подмяна, проведена в края на 1989 г. в България,
    се извършва изцяло по указания и чрез съгласуване с Москва.
    Петър Младенов, като генерален секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет
    и Андрей Луканов, като министър-председател на правителството на НРБ,
    са оръдията на Кремъл, за политиката на ПОДМЯНА на ПРОМЯНАТА,
    Петър Младенов като Председател на Държавния съвет на НРБ,
    на 27 февруари 1990 г.
    подписва Указ № 236 на Държавния съвет на НРБ,
    с който обявява 3 март – денят на Освобождението на България от османско иго.
    Всъщност на 3 март 1878г. в Сан Стефано,
    владеенето на българските земи от Османската империя
    е заменено с БЕЗСРОЧНАТА им окупация,
    като РУСКА ДУНАВСКА БАЛКАНСКА ГУБЕРНИЯ.
    Указът за националния празник е подписан
    от Петър Младенов и от секретаря на Държавния съвет Никола Манолов.
    На 15-тата сесия на 9-то Народно събрание на НРБ, проведена на 5 март 1990 г.,
    тогавашният председател на комунистичес

    Коментиран от #199, #200

  • 197 А ти се представи, че в края

    2 0 Отговор

    До коментар #190 от "Пенчо":

    на 14. век балканските държави бяха взели насериозно опасността от османците и се бяха обединили, за да отблъснат нашествието. Щеше ли да има руско “освобождение”.
  • 198 Айде,бе

    0 1 Отговор

    До коментар #189 от "Историк":

    И така да е ,това как променя историческите факти.То и сега има такива,пламенни комунисти ,после пламенни либерасти:)))Само,че той и генКолев преди да поведе войниците си срещу руснаците им казва,че той винаги ще е благодарен на Русия за освобождението :))Само,че днешните либерасти и майка си ще предадат ,като оня кандидат за кмет и опълченците и априлци ,които се вдигат с мисъл за Русия и душата си продават ,съгласни са с извращенията на многополовите си господари от запад ,жалка работа:)

    Коментиран от #201

  • 199 Кукумявка професор няма

    4 1 Отговор

    До коментар #196 от "Кукумявка професор няма":

    Станко Тодоров,
    внася за утвърждаване от народните представители
    Указ № 236 на Държавния съвет /според архивите на НС/ със следните думи :

    „Моля народните представители,
    които са съгласни 3 март
    да бъде обявен за национален празник на Народна република България,
    да гласуват (Ръкопляскания)
    Всички са съгласни, но все пак да попитам, има ли против?
    Няма.
    Въздържали се?
    Няма
    Решението е единодушно.“
    Така всички комунисти, червени земеделци и „ОФ-безпарийни“,
    без дебати и без други предложения приемат в НС
    наложения от Москва 3-ти март
    за национален празник на България.
    И така , вече над 30 години…
    ТАКИВА са ФАКТИТЕ и ДОКУМЕНТИТЕ
  • 200 Ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #196 от "Кукумявка професор няма":

    Вече имаме участник счупил тъпомера:)))))

    Коментиран от #204, #206

  • 201 Историк

    3 0 Отговор

    До коментар #198 от "Айде,бе":

    Дадох ти информация за да опровергая подвеждащите ти думи за Стамболов и май единственото, което ти остана е да започнеш да използваш "сигнални думички".

    Стамболов много ясно е дал да се разбере какво са правили руските "асвабадители" и как са работили СРЕЩУ България и българската държавност.

    Това са фактите.

    Коментиран от #207

  • 202 Ами

    2 0 Отговор

    До коментар #195 от "България - Източна и Западна -":

    Най малкото заради опълченците,които удържат заедно с руснаците Шипка и извоюват победата с която България се връща на картата и въобще като име на държава

    Коментиран от #213

  • 203 Абе българи

    5 2 Отговор
    3 ти март ни е наложен от московлиите за национален празник за да сме крепостни от векове за векове. Не се страхувайте БЪЛГАРИ от референдум, ще издухаме русофилята и лъжепатриотите като тази баба и предателя фатмак.
  • 204 абе хилещия се, истина е истина

    2 1 Отговор

    До коментар #200 от "Ха ха":

    Коментара ти счупи тъпомера.
  • 205 Захари

    2 1 Отговор
    Според мен национален празник трябва да е денят на независимостта.

    Коментиран от #208

  • 206 200 да ти го наместя

    0 0 Отговор

    До коментар #200 от "Ха ха":

    Патентовай си тъпомера.

    Коментиран от #209

  • 207 Айде,бе

    0 1 Отговор

    До коментар #201 от "Историк":

    Къде е дал,в речта си ли за княз Игнатиев, или в думите на генерал Колев:)Той никога не е отрекъл ролята на Русия за освобождението ни после либерастките щения го променят ,но няма лошо ,то е ясно,че и от него е имало нужда,защото Русия дотогава създава болници,войска ,всичко Железници и някои други неща правилно идват от Европа със заслугите и ма Стамболов, но тък вече се намесват парите :),то и сега е така ,либерастите обаче се извратиха страшно за пари,направо ноеи половете откриха:)))

    Коментиран от #218

  • 208 Обясни го на русофилитиците

    5 0 Отговор

    До коментар #205 от "Захари":

    Що за освобождение със зависимост? Ако е било освобождение защо след 30 години сме обявили независимоста на България и от кого?

    Коментиран от #210, #212

  • 209 Ха ха

    2 2 Отговор

    До коментар #206 от "200 да ти го наместя":

    Тва либерастите сте много жалки в бездарието си:))))

    Коментиран от #211

  • 210 Захари

    3 1 Отговор

    До коментар #208 от "Обясни го на русофилитиците":

    Не може да им се обясни, тях не ги интересува истината, а какво са им казали да говорят.
  • 211 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 212 Абе

    1 0 Отговор

    До коментар #208 от "Обясни го на русофилитиците":

    Тя и Румъния след освободител ата ни война 78 г получава официално независимост,ама тва либерастите много половете открихте:)))),ама ама акъл в главите си хич:))),само като ви прочете човек разсъжденията и му ства някак весело на душата:))))

    Коментиран от #222

  • 213 Победата на Шипка

    2 2 Отговор

    До коментар #202 от "Ами":

    е от 11 август. Ако наистина ти пука за подвига на опълченците, трябва да държиш на тази дата, а не на 3 март, когато е подписан Санстефанският договор за руска окупация на българските земи.

    Коментиран от #215, #223

  • 214 Абе

    1 2 Отговор

    До коментар #211 от "абе хилещия се,":

    То архива,няма лошо,ама заключението ,че оттогава сме губерния си е твое лично постижение :))),направо изкърти тъпомера;)))

    Коментиран от #217

  • 215 Горките русофилитици

    5 1 Отговор

    До коментар #213 от "Победата на Шипка":

    Не знаят че Санстефано е квартал на Истанбул. Лъжепатриотите и това крият!

    Коментиран от #219

  • 216 Класика

    2 3 Отговор
    Браво!
    Народен съд за еничарите от ПП и ДБ!

    Коментиран от #227, #228

  • 217 Абе абето

    1 0 Отговор

    До коментар #214 от "Абе":

    Писах ти да си патентоваш тъпомера. Стана досаден и еднотипен като комунистическа униформа.
  • 218 Историк

    1 0 Отговор

    До коментар #207 от "Айде,бе":

    "после либерастките щения го променят"

    Хахахаа.

    "либераски" щения в човек с авторитарно управление, част от Регентския съвет и защитник на Фердинанд

    Така става, когато използваш опроки от 21ви век за събития от 19ти век - ставаш за смях.
  • 219 Санстефански мирен договор

    2 3 Отговор

    До коментар #215 от "Горките русофилитици":

    Подписан в Йешилкьой , квартал на Истанбул. Да ви е честит национален празник.
  • 220 Фен4е То

    2 2 Отговор
    Само децата на бившото БКП искат да махнат 3 март ФАКТ !! То за това си се прибраха във партийният дом и символите си седят !! Там те не пречат ама Моча пречи !?? Що ли !??
  • 221 Фен4е То

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "БГ малоумник":

    Трябваше викаш да си седим под турско за да не сме унизени ли бе чипик !!

    Коментиран от #225

  • 222 Абе абето

    1 0 Отговор

    До коментар #212 от "Абе":

    Весело ти става на дребната ти душица от бялата черта.
  • 223 Айде,бе

    5 3 Отговор

    До коментар #213 от "Победата на Шипка":

    Ква окупация,бе:)))цял народ чака Русия, войната е с позволението на западните сили:))),окупацоя:)))и Шипка е 1 критичен момент от войната,а Плевен ,а Стара Загора, където опълченците разказват за чудесата на Самарското знаме,сегашните безродници ще ги делите ли,опълченци от руснаци.:))И къде ще го делите ,на Шипка,про Стара Загора или в победата :))А Русия съедини България още на Сан стефано,граф Игнатиев плично дописва Бургас и южните части в договора,защото войските не стигат до там, и Стамболов и другите са знаели това и неслучайно го искат за княз.Че той по българин от някои тук е бил,дето съжаляват май ,че са свободни,ама не си харесват кой ги освободил,добре,че дедите са го харесвали и викали,че да я има сега България:)Беше ми приятно да се позаблявавам с бездарието и глупостта на либерастите тук:))),ама ми се поизхаби батерията на жсма и ще ви оставя да потвърдите помежду си бездарието си:)))),аз вече му се насладих за днес:)
  • 224 Фен4е То

    0 1 Отговор
    Кой и кога решава 3 март да е празника !! Той комунист ли е бил !?? Той по малко от вас ли знае историята !?? Кой премахва този празник до 92 год . Роднина ли е ви е !??

    Коментиран от #226

  • 225 И пак си чепик

    0 1 Отговор

    До коментар #221 от "Фен4е То":

    Самоунизен от векове за векове.
  • 226 Абе Фен4е То, явно си непросветен

    5 1 Отговор

    До коментар #224 от "Фен4е То":

    Андрей Луканов го предлага и е национален празник от 1991 година. Комуноруски празник.
  • 227 Опитай се да кажеш

    1 0 Отговор

    До коментар #216 от "Класика":

    или напишеш това с името си и ще пострадаш по най-неочаквания за теб начин.
  • 228 Класика е

    3 4 Отговор

    До коментар #216 от "Класика":

    Разстрел без съд за приканващите за Народен съд за еничарите от ПП и ДБ !
  • 229 Фатмака разединител

    4 0 Отговор
    Иска да чества разделянето на България на юга- Източна Румелия и на севера- Княжество България. Това е станало на 3 март 1878 година. Ако това беше освобождение, както казва разединителя нямаше да има 22. 09. 1908 година обявяване на независимоста на България.
  • 230 Иванчо

    5 2 Отговор
    Тая полуграмотна професорка знае ли, че руснаците 5 пари не дават за българите.
    Тръгнали са към проливите, водят бойни действия и южно от Дунав и в Кавказ.
    Накрая пълна свобода получават Сърбия и Румъния, но не и България, защото така е уговорено преди войната с Австроунгария.
    Стига с тия подмазвачески опорки.
    Да не говорим, че Русия подтикна Сърбия да нападне България след обединението.
    Аман от русоблизачи.
  • 231 Мирослав

    0 1 Отговор
    Защо,толкова много хора в България не искат да имаме чисто БЪЛГАРСКИ празник,нещо чисто българско,което не е свързано с никоя друга държава. Самите българи не искане да сме българи.
  • 232 Благоев

    1 0 Отговор
    България е възстановена като държава на берлинския конгрес в рамките на източната криза. В този контекст Санстефанския договор се явява като фалшива новина.
  • 233 Ами не мрът

    1 0 Отговор
    Тия гадове бе пфуу...
  • 234 Костадин Костадинов

    2 2 Отговор
    А тъй Баева,ние с тебя здрау държим руския кокъляк! Слава на Путин - от подмазващи кът меня, щот ми плащат разбира се!

    Коментиран от #242

  • 235 Столетов

    2 2 Отговор
    Права сте,проф. Баева,чест и почитание !
  • 236 Сър Пичук

    1 0 Отговор
    Тази руска професорка ли е или българска?!?!?
  • 237 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 238 ганю

    0 0 Отговор
    така си е политиците сега не виждат по напред от чурките си
    като Киро дето ашладиса лена на остена
    умни и пращят от акъл
  • 239 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 240 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 241 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 242 Този коментар е премахнат от модератор.