Last news in Fakti

7 Декември, 2023 17:33 1 575 4

Художникът Христо Вачев пред ФАКТИ: В България много автори остават анонимни (ВИДЕО)

  • христо вачев-
  • художник-
  • изкуство-
  • картини

Истината е, че в момента няма пазар за произведения на изкуството. Сега се толерира въз основа на цена

Художникът Христо Вачев пред ФАКТИ: В България много автори остават анонимни (ВИДЕО) - 1

В България много автори остават анонимни, докато техни произведения са високо оценени в чужбина. Ето аз например 30 години нямам нито една откупка в местна галерия, която за това е създадена. Когато се върна от международен форум вместо едно поощрение да се откупи тази творба и да се притежава от тази галерия, от там просто казват браво, случило се. Това коментира в студиото на ФАКТИ пред Лили Маринкова художникът Христо Вачев.

Имам произведения, които са в галерии в Осака, Берлин, а в България нула. Не ми се ще да говоря как тук определени хора се разпореждат в галериите. Преди се купуваше без критерии и селекция, сега назначените в галериите хора преследват лични интереси, заяви Вачев.

Истината е, че в момента няма пазар за произведения на изкуството. Сега се толерира въз основа на цена. Има картини, които дори се подаряват и след като се подарят започват фанфарите, как тази картина е в Президенството или Народното събрание. Това подбива истинските стойности на изкуството, каза художникът.

Какво каза още в студиото на ФАКТИ Христо Вачев вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 0 Отговор
    Авторите на чалгатекстовете са все анонимници.
  • 2 Ти, този,

    0 0 Отговор
    Че не съм те чула!
    Остават тия, които са некадърни!
    Гнус!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.