Last news in Fakti

11 Юни, 2024 14:38 3 190 39

Валери Найденов пред ФАКТИ: Трябва да се промени избирателната система (ВИДЕО)

  • валери-
  • найденов-
  • избори-
  • мажоритарен вот-
  • референдум-
  • глас-
  • величие-
  • меч

Просто е имало табу върху тези партии – „Величие“ и МЕЧ, да не се включват в изследванията, за да не се разчува за тях, казва журналистът

Валери Найденов пред ФАКТИ: Трябва да се промени избирателната система (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Изборите наесен са може би неизбежни. Но нека се върнем към референдума през 2016-а, когато народът се произнесе. Преди референдума имахме табу да не се говори за мажоритарния вот. И после, след като изведнъж се разбра за какво става дума, след като мина референдумът, избухнаха всички тези политолози, благолози да обясняват колко е лошо. Как ще падне таванът, ако се случи. Табуто беше нарушено. И тези всички анализатори се хвърлиха с телата си да спасят бента да не рукне. Трябва да се промени избирателната система, защото това е лечението. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ журналистът Валери Найденов.

„Ако погледнем какво е днес, то е същото. На онзи референдум гласуваха общо 3,5 милиона човека за мажоритарния вот в два тура, като 2,5 милиона от тях бяха „за“, а имаше и едни заблудени 500 000, които бяха „против“. Сега не знам дали има 2 милиона, които са гласували общо. Е, имаме ли в тази държава демокрация, след като така е блокиран гласът на народа. И сега се казва, че това не е било криза, а било катастрофа“, сподели Валери Найденов.

„И да продължа с табутата. Имало е табу да се говори за партия „Величие“ и партия МЕЧ. Говоря за социолозите. Вижте, няма как да се пропусне в социологията едно такова представителство. Просто е имало табу върху тези партии - "Величие" и МЕЧ, да не се включват в изследванията, за да не се разчува за тях. Социологията е точна. Просто така не може да се пропусне партия, която влиза в парламента. Можеше поне 1% да има дадат, но не го видяхме“, каза още гостът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дърто ченге, главен редактор

    22 15 Отговор
    на 24 часа, глашатай на "честните бизнесмени" от Първа частна банка, тръгнал ум да раздава!
    Няма край това национално предателство, ей, няма!

    Коментиран от #9

  • 2 ИНЖ1

    24 19 Отговор
    Стига са ни заблуждавали. Изборната система не е проблема, а Правосъдната.

    Коментиран от #17, #22, #32

  • 3 Гост

    32 1 Отговор
    МЕЧ.... имаше реклама по радиото,,,до като за Величие...ни вопъл...ни стон....

    Коментиран от #20

  • 4 пак същите

    16 0 Отговор
    и кой ще я промени
  • 5 УРА,, УРА

    49 0 Отговор
    Не трябва да се допускат хора да избори, ако нямат средно образование. Омръзна ми да гледам купени неграмотници, които не знаят за какво са изборите и за кой гласуват.
  • 6 кмета на врани кон

    52 0 Отговор
    как може живещи във ТУРЦИЯ да гласуват за нашето бъдеще ,.;
  • 7 радикални реформи

    29 3 Отговор
    Някой най-после да се осмели да говори за промяна! Не само това, г-н Найденов - много неща трябва да се променят! Никога няма да се измъкнем от този омагьосан кръг, ако провеждаме постоянно избори, без да променяме нищо! Да се ограничат привилегиите на партиите! Както и държавните им субсидии! Държавата хрантути едни партийни елити, които като спечелят избори, за благодарност я крадат, чрез всички известни корупционни схеми! Какво сме постигнали след 17 години членство в ЕС? Страните, които не са в ЕС са по-добре от нас по всички показатели - икономика, заплати, правосъдие, здравеопазване, образование...Стига с тази мафиотко-олигархична партокрация!
  • 8 Павел пенев

    19 12 Отговор
    Промяната на избирателната система е задължителна,както и на Конституцията, където от парламентарна да преминем в президентска република с пряк избор на Президента.. Не може да имаме просперитет с депутати като Кирчо, Кокорчо, Пинокио, генерала Гном,Ицо хазарта,Мартин Димитров, Боко тиквата,Лена Бориславова, или такива като Делян Пеевски и Доган,които не са стъпили в парламента години наред. Ако това бъде предложено на гражданите ще видите,че ще излязат да гласуват с желание.

    Коментиран от #13, #19, #21

  • 9 Милчо лаков

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Дърто ченге, главен редактор":

    Като си голем хитрец,направи и ти нещо значимо.Вестникът имаше тираж един млн.на ден.
  • 10 омуртак

    21 0 Отговор
    ИЗБОРИТЕ СЕ НАГЛАСЯТ ВЪВ САРАИТЕ

    Коментиран от #28

  • 11 инж. Ганчо Илков

    11 1 Отговор
    Политолози, Социолози, Статистици, Политически Анализатори, Журналисти и какви ли не Припяват, за увеличения брой негласували. В Действителност, Вината изцяло е в Конституцията. Потвърждава се далновидноста на Александър Лилов. Той е Автор на Сценария, Утвърден на Юлския Пленум 1987 година на БКП, който определи Политическите Събития в България провеждащи се и Днес. По Важните Моменти на този Сценарии са: Партийна Субсидия; Насищане Политическото Пространство с Политически Проекти (Първият - БСП); Изолиране на Общественоста от Изборния Процес, превръщаща я в Безгласен Наблюдател; Създаване на Мафиотизирано Парламентарно Мнозинство Създаващо Олигарси чрез Усвоената Съдебна Система и Регулаторни Органи. Имайки в Предвид Вменения Вождизъм, създаване на Затворен Кръг - Избори, Боричкане за Входа на Парламента и отново Избори, до безкрай.

    Коментиран от #23

  • 12 Абе Величие защо няма

    6 0 Отговор
    Европейски депутат

    Коментиран от #15

  • 13 Казуар

    17 10 Отговор

    До коментар #8 от "Павел пенев":

    Искаш да кажеш президентска република от руски тип, и президента да се учи от методите на Путин. Я по добре се скрий в дупката.
  • 14 Дрън дрън та пляс

    10 2 Отговор
    Трябва да има поне 4 начина за гладуване и да стане задължително, иначе шишлика и тиквенила ще дерибействат вечно в тая пробита държава
  • 15 Трябва

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Абе Величие защо няма":

    Да има 5,88 процента.

    Коментиран от #37

  • 16 Стършел

    11 0 Отговор
    Спиране, или минимални субсидии, вдигане % праг за влизане в НС, ЕП. Да се финансират само, примерно, получилите при избори над 3 или повече% И много още елементарни неща, които ги знае всеки, за да се спре тъпотията, която сега е изгодна само за шмекерите в политиката! Но това при сегашното статукво е невъзможно-няма сами да си отрежат клона на който седят!
  • 17 А така а

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "ИНЖ1":

    Защо някой в партийната централа да решава за кой да отиде гласа ми??? Защо партийните централи имат монопол върху гласа на избирателя??
  • 18 Глупостите болшевишшки край нямат

    8 9 Отговор
    Какво болшевишко величие и какви ченгесарски мечове?
    Европа не ви иска! Идете в рф и там се баламуркайте!
    Не пречете на българите да бъдат европейци и свободни!
    Мизеррни купейкаджийй!
  • 19 баш психиатър

    20 4 Отговор

    До коментар #8 от "Павел пенев":

    Опасно е да се дава цялата власт в ръцете на само един човек.Аз съм против президентските републики.По-добре ще бъде да се вдигне бариерата от 4% на примерно 10%,и да стига с тия субсидии на някакви си партийки с по 1 %.
  • 20 112

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Странно, ютюб нямаш ли, отвсякъде изкачаха.
  • 21 инж. Ганчо Илков

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Павел пенев":

    Номерът е, Важните Моменти в Живота на Българинът, да се Определят чрез Референдум. Съдебната Система да бъде Де Политизирана и с Публичен Контрол върху Съдебните Решения. НАРОДЪТ е Суверен, към Който Парламента трябва да се Допитва и пред когото да се Отчита за Извършеното. Тоест, Политиците са Слуги на НАРОДА. Това трябва да бъде Вписано в Презюмбюла на Конституцията. На Провалени в Парламента Депутати не трябва да им се дава Втори Шанс. Лидери като Борисов, Пеевски, Нинова, Костадинов, Петков, Василев, Трифонов, ако имат елементарна Чест и Доблест, трябва да си подадат Оставка, а не да се Величаят като Вождове.

    Коментиран от #38

  • 22 Напротив

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "ИНЖ1":

    Само мажоритарната система ще доведе читави и отговорни депотати
    Сега знам кандидати които две изречения на кръст не могат да съчинят

    Коментиран от #27

  • 23 Ето едно много

    14 0 Отговор

    До коментар #11 от "инж. Ганчо Илков":

    просто правило: разделяме броя на избирателите 6 593 275 на 240 и се получава 27 472. След това всяка парламентарна група получава разделените на това число гласове за тях. Ето ГЕРБ получи 530 602 гласа и ще има 19-20 депутата, ДПС има 336 562 гласа или 13-14 депутата или цялото Народно събрание ще има около 77 депутата. управляващата класа ще се замислии и ще коригира този списък с починали, отдавна емигрирали, два пъти вписвани и други случаи. Сега те имат полза от ниската избирателна активност и няма да го направят.
  • 24 Край

    9 3 Отговор
    Сегашната избирателна система възпроизвежда този елит. Смяната на системата с мажоритарна е просто и ефикасно и ще имаме коренно различен елит. Това обаче не значи че ще стане лесно. Стария елит няма да даде лесно да бъда сменен. Народа е отвратен от него, но не е достатъчно гладен за да не го търпи. Господин Найденов е прав за всичко. Моето уважение към него за волята и ума с които отстоява идеите си.
  • 25 Пачо

    8 2 Отговор
    Задължително гласуване и образователен ценз.Който не гласува глоба 50-100 лв.
  • 26 НЕ!

    3 7 Отговор
    Системата е перфектна! Всяко предложение за нова избирателна система идва от статуквото, което се старае всячески да ви впримчи!

    Коментиран от #34

  • 27 1122

    7 2 Отговор

    До коментар #22 от "Напротив":

    Пълни глупости говориш! Мажоритарните избори са вредни за държавите с неработещо правосъдие!
  • 28 между другото

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "омуртак":

    Оттам ви пращат и такива екзотически предложения като ... "нова избирателна система"...
  • 29 Име

    5 0 Отговор
    Може, ако са Полу-легални! Чудя се Валери Найденов не знае ли кой е всъщност Евроком.
  • 30 Край

    3 0 Отговор
    От въпросите се разбира, че госпожата грам не вдява нещата, които и обяснява Човека.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Пачо

    3 1 Отговор
    И тези глоби да отиват във фонд за лечение на деца.
  • 34 Кое ѝ е перфектното,

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "НЕ!":

    не виждаш ли резултатите - бъдещето ти да определят хора които не живеят у нас, не са стъпвали дори и не знаят български. Трябва предварително регистриране за тия които искат да гласуват или задължително гласуване с минимална глоба за тия които не гласуват.

    Коментиран от #35

  • 35 В цяла Европа е такава

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Кое ѝ е перфектното,":

    ОБАЧЕ ВИЕ ЛЪЖЕТЕ!
    Електронни избирателни списъци, за да не се гласува повече от веднъж и от чуждо име и пресичане на търговията с гласове!
  • 36 Найден

    5 0 Отговор
    Само че как е справедливо да се промени? Броят на гласувалите, разделен на 240 = 1 депутат. Така ако гласуват повече, един депутат ще влиза с 20-25 000 гласа, а ако гласуват както сега, един ще влиза с 9-10 000 и това е справедливо. Но също така и избраният депутат трябва да е длъжен да се съобразява с избирателите и с техните виждания какви трябва да са законите, ако не, събират се 50% от гласувалите за един мантат и го вадят от парламента, а на негово място в избирателния район се провежда нов избор за друг депутат. И не е речено, че трябва да са 240. Това е остатък от миналото, когато населението беше 8-9 млн. Сега е около 6 млн, така че трябва да се намалят с 1/3 депутатите в парламента.
  • 37 българин

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Трябва":

    а кой брои цик или сик
  • 38 777

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "инж. Ганчо Илков":

    за първи пат виждам слуги да крадът толкова много
  • 39 Цялата избирателна система е конституира

    0 0 Отговор
    Цялата избирателна система е конституирана така, че да осигурява хегемонията на Власт имащите! Което е противозаконно и Противоконституционно ! Превръщайки България във Феодална Държава!