5 Септември, 2024 15:13 2 295 17

Кузман Илиев пред ФАКТИ: В България се настървяваме, защото „баницата“ се разпределя от политиците (ВИДЕО)

  • кузман-
  • илиев-
  • пари-
  • политик-
  • бедни-
  • политика

Задача на политиката е да изкара хората от линията на бедността, казва икономистът

Кузман Илиев пред ФАКТИ: В България се настървяваме, защото „баницата“ се разпределя от политиците (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Задача на политиката е да изкара хората от линията на бедността. Не говоря само за Благодаря, така е по принцип. На Запад не се говори за бедност, а за намаляване на неравенствата. Но неравенствата са нещо сравнително естествено, освен в случаите, в които не са излезли някакви мафиотски практики, някак се получават обществени поръчки, дадени хора се обогатяват, защото не правят магистрали и т.н. Тези неща ни дразнят, защото се получава едно неестествено неравенство на едни хора спрямо други. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ икономистът Кузман Илиев.

„Пак се връщам на думите, че големият проблем на политиката и как да няма бедни, а не толкова хората да ги изравняваме. За да няма бедни, трябва да има силен малък и среден бизнес, който създава работни места, вдига покупателната сила на парите и т.н. В България обаче е изключително важно да имаме политик в парламента и затова се настървяваме, защото „баницата“ се разпределя от политиците. Реално политиците трябва да имат един ограничен набор от ресурси, които да разпределят. Примерно, в една Ирландия, в Сингапур говорим за не повече от 25% от това, което е произведено. А у нас е важно да си сложим важен политик, дори да го финансираме, защото той после ще ни свърши работа и ще ни върне някакво парче от „баницата“. У нас политиката се свежда до това колко мога да взема от "баницата“, добави икономистът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не бъдете селски тарикати

    9 13 Отговор
    Тоз пишмян разбирач икономист като идват избори вина изпълзява за келепир.

    Коментиран от #8

  • 2 Ха сега де...

    18 1 Отговор
    А кой прави баницата и защо се разпределя от политиците? Защото ние сами им позволяваме, като голямата част от нас без да мислят просто заявяват, че нищо не ги интересува, а после вечно недоволни, че други ползват техните облаги. Като нямаш собствено мнение, а си склонен непрекъснато да го мениш според чуждото и не си даваш сметка, че по този начин защитаваш чужди, а не свои интереси, става това което става. Политиците не произвеждат нищо, което да пълни държавния бюджет, а само консумират от общата хазна която други пълнят. Техните временни права се делегират от народа , а не обратно. Народа си упражнява правата, а не ги получава от някого. Нима политиците са длъжни да ни го напомнят непрекъснато?
  • 3 oчевидец

    9 3 Отговор
    Интересно е,че живее доста охолен живот господин икономиста - движи се из центъра на София с ауди А8 (2012г+) с купена регистрация,очевидно годината му на раждане. Близостта с трактора прави чудеса за личния живот на някои хора....
  • 4 Търновец

    10 4 Отговор
    Имаше след 1878 един политик който взе дейно участие в Априлското въстание и беше пръв помощник на Дякона - Стефан Стамболов - и работеше не както Баце и Шишо и Иван Костов а искаше да направи силна Европейска България - но беше поръчково от външна сила убит

    Коментиран от #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БеГемот

    12 0 Отговор
    Въпрос на манталитет ....да прецакаме другарчето...няма съзнание за общност....аз не разбирам хората с милиардите харесва ли им да ги имат в такава държава ...те по улиците на провинциален областен център не минават ли ...харесва ли им как изглеждат сънародниците им...
  • 7 Перо

    12 1 Отговор
    “Настървяването” идва не от разпределението на баницата, а от изядената баница и липса на парчета! Всичко свърши, след 34 г. кражба и нови дългове!
  • 8 Верно ли

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "не бъдете селски тарикати":

    Този "пишман" икономист е един от най-добрите, с които разполагаме с абсолютно правилно възприятие на случващото се в момента в икономически план. Колкото до "изпълзяването" - Илиев си има ютуб канал и който се интересува, може да го следи ежеседмично. Аман от пишман коментатори, дето само се чудят къде да се из..рат!
  • 9 Търновец

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "българия или мафията в читанка инфо":

    Смесвате нещата - професор Милтон Фрийдман от университета в Чикаго беше говорител на богати спекуланти банкери и търговци на нефт и прокламираше тяхното освобождаване от данъци - т.н. "банков и многокултурен капитализъм" развит е Британия и САЩ, университета Чикаго е рожба на банка Рокфелер а Адолф Хитлер и неговата Национална Работническа партия беше спонсориран от богаташи за да ги пази от болшевишка революция и съветска власт в Германия, но също и да докара нефт в Германия

    Коментиран от #12

  • 10 Милчо лаков

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Търновец":

    В кое въстание е взел дейно участие Ст.Стамболов,младеж.Не си чел внимателно Записките,лежи цяла нощ в лозята(1875) и след като никой не идва,скрива се в с.Самоводене.Историците още спорят дали се е крил шест м.или една година.Къде го виждаш в Априлското въстание?После,поне да се беше записал опълченец...Появява се чак след войната в Търново и "яха"вълната.
  • 11 Механик

    1 0 Отговор
    Кои сте тия, дето се "настървявате"?
    Щото аз не се настървявам. Знам, че всичко е направено така, че за мене да няма от "баницата".
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ирония

    1 0 Отговор
    В България така се настървяваме с 33% избирателна активност и люти протести, че политиците умират от страх да не им потърсим отговорност и не си позволяват да крадат.
  • 17 Търновец

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "ВСИКО КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ":

    Имаше допреди 6 години един отличен левичар от Северна Вирджиния - Linden LaRousche - Hiw to recreate our economy - Kak да възстановим нашата икономика и той говори за Национален - социален капитализъм развит в Европа и за банков капитализъм развит в Британия и САЩ и че конфликтът между тях доведе до две световни войни. Тъй като по горе става дума за Адолф Хитлер да опитаме да видим нещо просто - на 22 юни 1941 Хитлер и Сталин се сритаха и една от причините беше Бакинския нефт - на Германия и на Банка Хирш им трябваше нефт - но защо Хитлер тръгна към Баку? Ами в Африка нефт и метали колкото искаш и защо Хитлер не прати 3 милиона войници и 4000 танка и самоходни оръдия там? Имаха ли Британците през 1941 достатъчно войници и танкове в Африка - не, и за Германците нямаше да е проблем да изблъскат Британците от Африка и след една година Банка Ротшилд щеше да фалира а Британия да гладува. Защо Хитлер вместо да се рита със Сталин не прати милиони войници в Африка - не е ли това още едно доказателство колко силен е банковия капитализъм?