Last news in Fakti

6 Юли, 2014 15:50 1 260 0

Украинската армия си върна контрола над Славянск и Краматорск

  • славянск-
  • краматорск-
  • донецк-
  • източна украйна-
  • сепаратистите

Киев обеща да не бомбардира населени места, сепаратистите се готвят за отпор в Донецк

Украинската армия си върна контрола над Славянск и Краматорск - 1
Проруските сепаратисти се изтеглиха в посока областния център Донецк. Снимка: АП/БТА

Украинската армия е установила пълен контрол над градовете Славянск и Краматорск в Донецка област, които се смятаха за главна база на проруския сепаратизъм, съобщи Нюзру, цитирайки информация от пресслужбата на провеждащата се специална операция в източната част на Украйна.

Сепаратистите се изтеглиха снощи от тези градове в посока Донецк с колона техника и автомобили, за да се прегрупират в областния център.

Съветът за национална сигурност на страната включи в списъка на освободените от проруските бойци населени места още Дружковка и Константиновка.

Военният ръководител на сепаратистите в Югоизточна Украйна Игор Гиркин се обяви за военен комендант на Донецк и съобщи, че силите му се готвят за защита на града. Има информация, че всички украински знамена и символи са свалени от Градския съвет на Донецк и от сградите на всички 9 районни съвета.

В градовете, минали под контрола на властите в Киев, започва възстановяване на инфраструктурата, подобрява се снабдяването с хранителни продукти, питейна вода и  друга хуманитарна помощ за местните жители. По официални данни, за последното денонощие сред украинските военнослужещи жертви няма, но 12 са ранени.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк разпореди на губернатора на Донецк и общинските чиновници в еднодневен срок да възстановят жизнено необходимото за нормалното всекидневие в  Славянск и Краматорск.
Според LifeNews в Славянск е останал гарнизон бойци за самоотбрана на населението, който се готви да окаже отпор на украинската армия.

По време на продължаващата силова антитерористична операция в региона украинската страна няма да осъществява масирани бомбардировки над населени места, увери на брифинг прессекретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрей Лисенко. "Тактиката на Въоръжените сили, националната гвардия и граничарите изключва масирани бомбардировки на населени пунктове. Атакувани по въздуха и с тежка артилерия ще бъдат само колоните, които се движат извън населените места“, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки Лисенко.

По думите му, по време на спецоперацията терористи методично се предават в плен на военните, а екстремистките главатари избиват желаещите да се предадат на украинските сили. Според Лисенко, не се предвижда създаването на коридор за извеждане на опълченците от зоната на конфликта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: