Last news in Fakti

18 Юли, 2014 08:45 2 079 1

Журналист: Свалянето на самолета не е чисто умишлен акт

  • боинг 777-
  • самолет-
  • свален

Самолетът е бил отклонен и е преминал над Крим

„До този момент знам, че този самолет е свален с ракета. Това е версията, която надделява над всичко. Твърди се, че системата, с която е бил свален, е „Бук” – това е например брониран автомобил с доста големи ракети – по 4-5 метра. При изстрелване могат да поразят самолет. Терористите също имат такива системи”, обясни за „Здравей, България” журналистът Чавдар Стефанов, който отбеляза и че това е вторият трагичен инцидент с малайзийски самолет за 5 месеца.

Журналистът, който е бил дългогодишен кореспондент на БНР в Москва, отрече самолетът да се е движел в пространство, което е предназначено само за военни самолети: „Това е международно трасе, полетите със самолети до височина 7500 м са забранени от Украйна, но международните коридори, които са над 10 000 м са позволени. А самолетът е летял на 10 800 м.”

Журналистът Александър Богоявленски също потвърди, че според фактите самолетът е свален от ракета. 

„Късно снощи от Пентагона потвърдиха информацията, че американски части, които се намират в региона имат неоспорими доказателства, че става въпрос за изстрелване на ракета”, допълни Богоявленски.

Чавдар Стефанов допълни, че дори се предполага, че ракетата е била изстреляна от селището Снежнее – един от активните региони на бойни действия през последните дни. Според него най-вероятно ракетата е била изстреляна от донецките сепаратисти.

По думите на Александър Богоявленски, най-големият проблем ще се окаже кой ще разследва този инцидент, защото регионът е размирен и контролиран от бунтовниците в Украйна, а това, според него, означава, че ако те са свалили самолета, то биха имали интерес да прикрият част от доказателствата за това.

Според Чавдар Стефанов ще се чуят и много коментари за това, че виновна е Русия, защото тя е  държавата, която има твърде малък международен авторитет в момента и е най-уязвимата. 

„Потокът от оръжия там не спира. Даже се учудвам, че подобен инцидент не се е случил по-рано”, отбеляза Стефанов. 

Александър Богоявленски подчерта нещо, което са забелязали коментаторите в авиационния сектор, а именно - самолет е бил отклонен с 80 км от традиционния си маршрут заради буря.

„Самолетът се насочва малко по на север от традиционния си маршрут и минава над Крим – районът, за който и Федералната авиационна администрация на САЩ и Европейската агенция за сигурност – агенциите, с които авиокомпаниите най-често се съобразяват, са дали предписание да не се лети отгоре. Повечето авиокомпании обаче го пренебрегват и продължават да летят отгоре, предпочитайки икономиите”, обясни Александър Богоявленски.

„За мен частта инцидент е по-скоро в хората, които се прицелвали в нещото, летяло над главите им, тъй като те не могат да видят за какъв самолет става дума. Не могат да засекат неговия топлинен отпечатък. За мен това не е чисто умишлен акт”, коментира още журналистът.

От своя страна, Чавдар Стефанов отбеляза, че в руските медии се говори упорито, че до самолета имало друг, който след това изчезнал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вежливые люди

    2 0 Отговор
    Да, вляпался Обама - изрядно его подставил Вальцман/Порошенко, завалив самолет с 23 американцами.
Новини по държави: