Last news in Fakti

18 Юли, 2014 18:11 3 356 3

Русия не иска черните кутии на падналия самолет

  • русия-
  • украйна-
  • самолет-
  • падналия-
  • малайзийските авиолинии-
  • черните кутии-
  • сепаратистите-
  • донецк

Все още е противоречива информацията дали те изобщо са намерени

Русия не иска черните кутии на падналия самолет - 1
Снимка: АП/БТА

Русия няма намерение да взима черните кутии на падналия малайзийски Боинг-777, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизия „Россия 24“. По думите му, с дешифрирането им трябва да се заеме Международната организация за гражданска авиация (ICAO).

„Ние държим международните експерти да дойдат на мястото на катастрофата колкото се може по-скоро, за да получат черните кутии. Въпреки онова, което се чува от Киев, ние не се готвим да взимаме тези кутии, не смятаме да нарушаваме нормите, които съществуват в международната общност по отношение на подобен род случаи“, изтъкна Лавров. Според него, изясняването на авиокатастрофата край Донецк е най-вече работа на Малайзия, Холандия, Украйна и държавите, които са имали свои граждани на борда на самолета.

Киев заяви, че черните кутии трябва да останат на украинска територия. Беше обявено, че бордовата самозаписваща апаратура е била намерена на мястото на крушението от местни проруски опълченци. Представители на самопровъзгласилата се Донецка народна република снощи изявиха желание тя да бъде предадена на специалистите от Междудържавния авиационен комитет, който се намира в Москва.

Против такова решение се изказаха и западните правителства, и Малайзия, и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун с настояването разследването да се проведе на територията на Украйна под контрола на международна комисия.

Днес обаче сепаратистите опровергаха информацията, че черните кутии са намерени на контролирана от тях територия. Предметите, „приличащи на черни кутии“, открити на мястото на трагедията, всъщност не били такива, заяви един от лидерите на ДНР Александър Бородай, цитиран от "Интерфакс". По думите му, той още не можел да потвърди факта на откриването на черни кутии на мястото на катастрофата.

Агенцията, позовавайки се на съветник на шефа на Донецката областна администрация Константин Батозский, съобщава и това, че черните кутии всъщност са били открити от украински спасители от Държавната служба за извънредни ситуации. Но той нямал информация къде се намират те в настоящия момент.

Малайзийските авиолинии все още не разполагат с данни за съдбата на черните кутии, заяви вицепрезидентът на компанията за Европа Хейб Гортър. "Няма и да имаме конкретна информация, докато нашите експерти не пристигнат в Киев и не се свържат директно с украинската страна“, добави той.

По-рано агенция „Ройтерс“ съобщи, че на мястото на трагедията са открити и двете черни кутии на падналия боинг.

Относно самия инцидент сепаратистите смятат, че са свалили самолет Ан-26 на Украинските ВВС в района на град Тореза. По-късно станало ясно, че именно в този район по същото време е катастрофирал малайзийският пътнически авиолайнер. Ето защо Киев обвини за случая въоръжените проруски активисти. Последните обаче продължават да твърдят, че са свалили украински военен Ан-26, който преди това изглежда изстрелял ракета по малайзийския самолет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пламен петров

    1 0 Отговор
    открили - неоткрили.
    Припомням, при предишния инцидент ни говореха че черните кутии излъчват сигнал и би трябвало до момента да ги намерят в останките или на терен в Украйна
  • 2 Монго

    4 0 Отговор
    Не вярвам Русия да е свалила самолета. Много добре знаят, че в момента САЩ следят под лупа района на бойните действия със сателити и системи за електроно разузнаване. Остават украинците или т.н. "сепаратисти". Кой от тях е, дали е грешка или умишлено...,един бог знае. Лошото е станало и всяка от страните ще се възползва от случая в ущърб на другата.

    Коментиран от #3

  • 3 nakata88bg .

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Монго":

    кой ли от тях може да е, след като едните нямат нищо способно да свали самолет на такава височина (подтвърдено то украинския генпрокурор), а другите са такива специалисти, че веднъж през 2001-ва по време на учебни стрелби вече свалиха израилския пасажерски самолет над черно море
Новини по държави: