Last news in Fakti

21 Юли, 2014 22:25 3 168 7

Украински изтребител летял в опасна близост до сваления "Боинг"

  • „боинг-777“-
  • украински-
  • изтребител-
  • самолет-
  • катастрофа-
  • източна украйна

Москва се обърна с молба към военното ведомство на САЩ да предостави за сравнение своите данни от спътниковото разузнаване

В момента на инцидента с малайзийския „Боинг-777“ над Източна Украйна, в същата точка се е намирал и украински военен самолет Су-25. Разстоянието между двата не надвишавало 3-4 километра. Това бе съобщено на специален брифинг в руското министерство на отбраната, ръководен от началника на Главното оперативно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили генерал-лейтенант Андрей Картаполов, съобщи "Интерфакс". 

Картаполов заяви, че по своите характеристики изтребителят Су-25 е способен за кратко да достигне височина от 10 000 м. В състава на щатното му въоръжение влизат ракети клас „въздух-въздух“ Р-60, които могат да улавят и поразяват цели отдалечени до 12 км. Началникът на Главния щаб на ВВС генерал-лейтенант Игор Макушев напомни, че по-рано „украински официални лица съобщили, че този ден украински военни самолети в района на авиокатастрофата не е имало“.

В момента на катастрофата в 17:21 ч. в района имало още един летателен апарат, вероятно военен самолет, който в продължение на 4 минути се е наблюдавал от 2 радиолокационни поста от територията на Русия. По-рано този самолет не е бил забелязан заради малката височина на полета.

Министерството на отбраната е представило данни от спътниковия и радиотехническия контрол в района, където били разположени поне 3 украински ракетни системи „Бук“. То се е обърнало с молба към военното ведомство на САЩ да предостави американските данни от спътниковото разузнаване. Андрей Картаполов твърди, че в момента на гибелта на малайзийския лайнер над района е прелетял разузнавателен военен спътник на САЩ, предназначен за откриване и проследяване на ракетни изстрелвания.

Възниква въпросът защо една батарея „Бук“ се е оказал в този район в близост до територията, контролирана от федералистите, непосредствено преди трагедията, а снимките от същия район, направени на следващия ден, 18 юли, показват, че тя е напуснала заеманата по-рано позиция, заявява Картаполов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Spas Nikolov

    6 0 Отговор
    Ииии тия руснаци какви неудобни въпроси питат... Самолети, ракетни установки, едни спътници военни прелитали в момента... Стана тя каквато стана...
  • 2 Иван Танев

    5 0 Отговор
    пише се се изСтребител! все пак идва от думата изстрел, а от изтребване. Въпреки че в повечето случай това им е предназначението на всички оръжия :(
  • 3 Veselin Stanoev

    1 4 Отговор
    Това че е летял в близост до сваления Боинг не означава,че го е свалил.В момента се въртят такива интриги между ЦРУ и Кремъл,че направо не можете да си представите какво могат да измислят болните им мозъци.
  • 4 Dimitar Marinov

    1 8 Отговор
    може сепаратистите да са опитали да свалят украинския изтребител, но вместо това да са уцелили пътническия самолет

    Коментиран от #6

  • 5 ivaylo mihaylov

    3 0 Отговор
    В такива инциденти няма истина. Всички присъствали знаят какво е станало в този час, но всеки има собствена версия. За изстрелването на такава ракета са необходими група от квалифицирани военни, а не талибан с РПГ. Имало е комуникация, следене, разрешение, заповеди и т.н.
    А сега се надлъгват кой какво видял и чул.
    Може и САЩ да са били, все пак само си сринаха небостъргачите, а сега едва ли ще се спрат пред един самолет пълен с европейци и азиатци. Русия няма никаква изгода да се намърдва сама на прицел като виновник за стореното, но всичко е конспирация и догатки в случая.
  • 6 nakata88bg .

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Dimitar Marinov":

    с КАКВО ополченците са се опитали да свалят изтребител на 10 хиляди метра височина?! с прашка?!

    Има нова версия - че украински военни са отработвали учебно прихващане и поразяване на мишени, обаче единия Бук е работил не в учебен, а в боен режим.... и като натиснаха копчето.... стана тя каквато стана...
  • 7 ярослав станчев

    3 0 Отговор
    СУ-25 не е изтребител! Самолетът е предназначен за непосредствена поддръжка на съхопътните войски над бойното поле.С една дума-щурмовик,като американския A-10 Thunderbolt II.
Новини по държави: