Last news in Fakti

13 Август, 2014 16:45 1 681 0

5 алпинисти загинаха на Монблан

  • монблан-
  • алпинисти-
  • загинали-
  • франция-
  • алпите

един от групата все още се издирва

Петима френски алпинисти са загинали, а шести е изчезнал при опит да покорят връх Монблан, в най-високата планина в Европа - Алпите, съобщи АП.

През нощта на върха е имало силен вятър и много сняг.

Месец август е разгара на сезона за катерене на Монблан, където дори и в най-топлите месеци свирепи бури могат да ударят светкавично. Този сезон планината вече взе няколко жертви, а професионалните водачи са обезпокоени, че върхът се е превърнал в опасна туристическа дестинация. Освен това много от авантюристите, които решават да се изкачат до върха идват зле подготвени за опасностите.

Обявено е, че групата от петима алпинисти и техният гид са изчезнали снощи, когато не успели да се завърнат в лагера след планираното изкачване.

Телата на петима са били открити в сряда, докато шестият от групата все още е в неизвестност, заяви Жан-Марк Пейлекс, кмет на градче в подножието на Монблан.

Спасителните екипи са се отправили нагоре по склоновете, а един спасителен хеликоптер се е възползвал от кратките прозорци на тихо време, за да лети над района, обясни местен служител.

Двама белгийци бяха намерени мъртви на 2 август, а други шестима алпинисти загинаха между 15 и 30 юли – двама ирландци, двама финландци, един германец и един французин.

Американски алпинист предизвика силно възмущение по-рано този месец, когато се опита да изкачи върха с 9-годишния си син и 11-годишната си дъщеря. За щастие никой от семейството не пострада, но видеото от мястото, известно като „Коридора на смъртта“, изтекло в интернет, предизвика остра реакция в САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: