Last news in Fakti

18 Август, 2014 13:09 884 0

Папата призова за помирение между двете Кореи

  • папата-
  • папа франциск-
  • северна корея-
  • южна корея-
  • сеул-
  • пхенян-
  • ватикана-
  • помирение

Има сигнали за затопляне на отношенията между Ватикана и Пхенян

Папата призова за помирение между двете Кореи - 1
Папа Франциск се здрависва с президента на Южна Корея Пак Кън Хе. Снимка: АП/БТА

Папата призова за помирение на Корейския полуостров в последния ден от своето посещение в Южна Корея, съобщи Би Би Си.

Корейците трябва да отхвърлят нагласите към подозрителност и конфронтация и да намерят нови пътища за изграждане на мира, каза папа Франциск. Той говори в главната католическа катедрала в Сеул, където присъстваха президентът на страната г-жа Пак Кън Хе, както и бегълци от Северна Корея.

Събитието съвпадна с началото на мащабните съвместни военноморски учения на САЩ и Южна Корея, в които са включени близо 80 000 души. В отговор Пхенян заплаши с „безмилостен“ ответен удар.

Двете Кореи технически все още са в състояние на война след тази от 1950-53 г., завършила с примирие, а не с мирен договор.

По този повод папа Франциск заяви, че всички корейци са „братя и сестри, членове на едно семейство, един народ“. „Нека се помолим за появата на нови възможности за диалог, за среща и за преодоляване на различията“, призова той.

Главата на римо-католическата църква апелира за щедрост при предоставянето на хуманитарна помощ на хората в нужда и настоя корейците да работят заедно като един и да не се делят на победители и победени.

Представители на държавната севернокорейска католическа асоциация са били поканени да присъстват на литургията в Сеул, но Пхенян е отхвърли това предложение.
 

На църковната служба присъствали и 7 възрастни жени, принудени да работят като проститутки за японските войници по време на Втората световна война. Една от тях подарила на папата златна брошка пеперуда, която носела - символ на тяхната продължителна борба за справедливост.

Папа Франциск, който в събота обяви за блажени 124 корейски католици, умрели за вярата си през ХVІІІ и ХІХ в., по-късно през деня отлетя от Сеул. Той ще посети Филипините и Шри Ланка през януари догодина.

На път за Рим той изпрати телеграма на китайския президент Си Дзинпин като продължение на посланието, което му прати когато прелетя над Китай на път за Южна Корея в четвъртък. „Завръщайки се в Рим след моята визита в Корея, бих искал отново да поднеса на Вас и Вашите сънародници уверения за моите най-добри пожелания и да призова за божествено благословение над земята ви“, писа папата.

Ватикана и Пекин нямат официални отношения, но решението да бъде позволено на папата да прелети над китайска територия се тълкува като знак за възможно затопляне. Когато папа Йоан Павел ІІ посети Сеул през 1989 г., той трябваше да пътува през руското въздушно пространство, за да стигне до Южна Колея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: