Last news in Fakti

5 Ноември, 2014 15:21 1 841 0

Проливни дъждове удавиха Френската ривиера, има жертва (видео)

  • франция-
  • наводнения-
  • ривиера-
  • свлачище-
  • жена-
  • загина

32-годишна жена загина, затрупана от свлачище

Петнайсет департамента в Югоизточна Франция са в повишена готовност за обявяване на бедствено положение, след като буря със силен вятър и проливен дъжд удари региона тази нощ и предизвика наводнения, съобщи EuroNews. Най-тежко засегнат е планинският район Ардеш, където реките преляха от коритата си и повече от 6000 домакинства останаха без електричество. Днес положението е също така сериозно и се очаква да паднат 45 см дъжд, преди бурята да отмине.

Бурята отне живота на 32-годишна жена, която е била затрупана от свлачище, предизвикано от поройните валежи. По това време тя работела в градината зад къщата си.

Лошото време предизвика хаос на Лазурния бряг, като доведе до затваряне на пътища и отмяна на полети, пише Riviera Time.

За 24-часов период вчера са паднали 200 мм дъжд, което надвишава средната месечна норма за ноември в Ница.

Силните валежи предизвикаха наводнения в много области на региона и засегнаха 86 сгради, сред които са и 43 училища. Спасителните служби са получили около 1800 сигнала, а противопожарните – над 250 само в Ница. Кметът на града Кристиан Естрози похвали аварийните екипи за бързата реакция и благодари за продължаващите им усилия за нормализиране на ситуацията.

Транспортната мрежа също е сериозно засегната от дъждовете. Силните ветрове и намалената видимост са станали причина за отмяната на 11 полета от летището в Ница, а останалите закъсняват поради операциите по почистване на пистите.

Във Вар Мартен водач загубил контрол над автомобила си на магистрала А8 заради бурния вятър и предизвикал катастрофа с четирима ранени, след което пътят за няколко часа трябвало да остане затворен.
Положението напомняло на местните за жестокото наводнение от 1994 г., по ирония на съдбата станало на същата дата – 4 ноември. Тогава бедствието продължило цяла седмица, река Вар отнесла мостове и наводнила цялата долина. 

След като Méteo France обяви оранжев код за региона, бяха взети превантивни мерки, за да се намали потенциалният риск за населението. Много плажове и крайбрежни алеи са затворени. В Ница достъпът на пешеходци до южната част на крайбрежния булевард „Променад дез Англе“ бе отрязан заради силния вятър и огромните вълни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: