Last news in Fakti

30 Ноември, 2014 14:51 959 0

Жертви и безредици след оправдаването на Мубарак в Кайро

  • кайро-
  • жертви-
  • безредици-
  • протести-
  • хосни мубарак-
  • оправдан-
  • демонстранти-
  • "мюсюлмански братя"-
  • египет

Представители на забранената организация Мюсюлмански братя са опитали да се внедрят сред протестиращите

Жертви и безредици след оправдаването на Мубарак в Кайро - 1
Снимка: АП/БТА

Най-малко един човек загина и 12 са ранени при стълкновения в центъра на Кайро, а сред пострадалите са и петима активисти, протестиращи срещу вчерашното съдебно решение бившият египетски президент Хосни Мубарак да бъде оправдан за убийството на демонстранти през 2011 г., съобщи Sky News-Arabia. От здравното министерство на страната са потвърдили за жертвата. Агенция "Ройтерс" пък съобщи за двама убити.

Според информацията, останалите 7 пострадали са представители на силите за сигурност, включително и директора на столичната служба за безопасност. Служителите на реда са използвали сълзотворен газ срещу въоръжените с камъни участници в митинга и са задържали около 100 души близо до размирния площат „Тахрир”. В момента ситуацията в центъра на Кайро е под контрол.

Бившият държавен глава, двамата му синове и шестима високопоставени полицейски служители бяха признати вчера при повторен процес в съда за невиновни за гибелта на стотици демонстранти по време на Януарската революция отпреди по-малко от 4 години. След огласяването на съдебното решение снощи в центъра започнаха да се събират десетки близки на убитите портестиращи, а по-късно към тях се присъединиха представители на т.нар. „младореволюционери“ и либерално настроени граждани, които обявиха, че са готови да продължат с протестните акции докато присъдата на Мубарак не бъде преразгледана.

Площад „Тахрир“ бе блокиран от военните, а междувременно там своите привърженици призоваха и лидерите на забранената в страната и призната за терористична организация „Мюсюлмански братя“. Според очевидци, опитите на ислямистите да се внедрят в редовете на манифестантите засега не се увенчават с успех , тъй като революционната младеж не ги приема. Между двете групи са се разразили и сблъсъци.

„Мюсюлмански братя“ организирали и отделни шествия, осъждащи оневиняването на екс президента. Те се изрозили в безредици и стълкновения със силите на реда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА