Last news in Fakti

4 Декември, 2014 09:44 3 762 0

Коко Шанел - нацистки шпионин

  • коко шанел-
  • нацисти-
  • шпиони-
  • втора световна война-
  • франция-
  • гестапо

Нов документ разкрива, че модният дизайнер е работила за военното разузнаване на Хитлер и е имала връзка и с тайната полиция Гестапо

Френски изследователи твърдят, че са открили безспорни доказателства, че Коко Шанел е работила като шпионин на нацистите по време на Втората световна война.

Писмен отчет показан за първи път в документален филм, излъчен по френската телевизия снощи, доказва че покойната модна дизайнерка е била член на Абвера - Абвера - военното разузнаване на Адолф Хитлер. 

Документалният филм повдигна въпроси относно ролята на други френски знаменитости по време на Втората световна война, включително и певците Едит Пиаф и Морис Шевалие както и драматургът Саша Гитри.

Филмът "Сянката на съмнението" (L'Ombre d'un Doute) излъчен по държавният телевизионен канал France 3, контрира официалното твърдение на френското правителство, че почти всяка добре позната фигура от времето на Втората световна война или се е присъединявал към съпротивата или просто е бойкотирала нацистите.

Според документалния филм, Шанел е започнала връзката си с нацистите по времето на разпадането на френската армия през 1940 г. Скоро след това събитие тя се връща в Париж и се премества в хотел Риц, който се е смятал за френския щаб на Луфтвафе по онова време.

Съвсем скоро Шанел започва връзка с висш офицер от Гестапо - барон Ханс Гюнтер фон Диклаг и става толкова тясно запозната с нацистките висши ешелони, че е изпратена в Мадрид през 1943 г., когато нацистите я използвали като преговарящ заради връзките й с Уинстън Чърчил.

Официалният й номер е бил F-7124.

Шанел се възползвала от връзките си с нацистите, за да си върне бизнес с парфюми, който продала на еврейско семейство през 1924 г.

Освен с военното разузнаване на нацистка Германия, основателката на модната империя Шанел е имала връзка и с тайната полиция Гестапо. В картотеките на Гестапо тя е под кодовото име Уестминстър.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: