Last news in Fakti

8 Декември, 2014 10:59 1 157 1

Освободиха нови шест затворника от Гуантанамо

  • гуантанамо-
  • уругвай-
  • затворници

Шестимата мъже пристигат в Уругвай

Освободиха нови шест затворника от Гуантанамо - 1
Снимка АП

Шестима затворници, освободени от американския центъра за задържане в Гуантанамо са пристигнали в Уругвай като свободни хора, съобщава Би Би Си.

По-рано тази година Уругвай обяви, че е съгласен да вземе шестима мъже - четирима сирийци, един тунизиец и един палестинец - като хуманитарен жест.

Шестимата бяха задържани преди 12 години за предполагаеми връзки с Ал Кайда, но никога не получиха присъда.

Президентът Хосе Мухика описани задържането им като "отвратително отвличане".

Уругвайското правителство публикува изявление, в което се съобщава, че бившите затворници са били отведени във военна болница за медицински прегледи.

"Съединените щати са благодарни на правителството на Уругвай за готовността си да подкрепи продължаващите усилия на САЩ да закрие центъра за задържане в Гуантанамо", се казва в изявление на Пентагона.

Затворниците от Гуантанамо биват местени по целия свят, тъй като президентът на САЩ Барак Обама обеща да закрие затворническия лагер в Куба, който заработи през 2002 г. като място за задържане на вражески бойци в американската война срещу тероризма.

Около половината от 136 мъже, които все още се намират в Гуантанамо са били подготвени за трансфер, но няма къде да отидат, тъй като техните страни са нестабилни или опасни.

На 26 ноември САЩ са изпратили в Словакия и Грузия петима бивши затворници. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Ще се формира нова ислямистка групировка, честито...