Last news in Fakti

11 Декември, 2014 14:30 2 842 0

Наводнения заливат комшиите

  • наводнения-
  • гърция-
  • турция-
  • одрин-
  • солун-
  • остров порос-
  • извънредно положение-
  • валежи-
  • дъжд

Животът в Одрин е парализиран, в Гърция водната стихия вече взе 4 жертви

Старият мост над Тунджа на входа на Одрин откъм България е под вода, по нареждане на валията на града се подготвя евакуация на населението от кварталите, които са в близост до коритата на придошлите реки Тунджа и Марица, съобщи edirnehaber.org.

Постоянните валежи в България и преливащите язовири пълнят басейните на Арда, Тунджа и Марица на територията на Турция. Животът в Одрин е парализиран и стотици хора не могат да отидат на работа, защото пътища и улици са се превърнали в езера и буйни потоци, а градският транспрот и автомобилното движение са блокирани. Много хора буквално са били залети в колите си.

Продължават усилията на армията, полицията и пожарната по отводняването на крайните квартали на града.

Вече четири са жертвите на наводненията в Гърция от събота насам, когато заради проливните дъждове реките преляха и наводниха североизточната част на страната, алармира Tovima.gr. Близо до Солун 44-годишен мъж е бил завлечен от придошлите буйни води на река Галикос, когато се опитал да я пресече пешком. В Килкис 49-годишен шофьор на такси не могъл да се освободи от превозното средство, когато то било подхванато от водните талази, и също загинал. Същата участ сполетяла и друг 63-годишен водач, а 77-годишен фермер загубил живота си, след като тракторът му се преобърнал под напора на водите.

Заради наводнение на остров Порос в Сароническия залив за кратко време множество къщи, магазини и автомобили са били затрупани от тонове тиня и там е обявено извънредно положение, както и в другите засегнати области Орестиада, Дидимотихо, Суфли. Проблеми има и на Халкидики.

Областния управител на Източна Македония и Тракия Георгос Павлидис е поискал да се обяви извънредно положение общо в близо 10 области заради големите наводнения. Националната метеорологична служба на Гърция предупреждава за още силни дъждове и бури в префектура Атика, както и за снеговалежи в централната част на страната и планините на север.

Координационният орган на местната Гражданска защита е изчислил, че около 80 000 акра земя са под вода, преляла от реките Еврос и Еритропотамос. Екипите активизират усилията си, за да предотвратят по-нататъшни щети. Във вторник вечерта българските власти са информирали гръцкото посолство в София, че язовир „Ивайловград“ е прелял и огромни количества вода се очаква да се влеят в река Арда, пише „То Вима“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: