Last news in Fakti

26 Януари, 2015 12:44 1 224 0

Десетки убити полицаи в сблъсъци с бунтовници във Филипините

  • бунтовници-
  • ислямисти-
  • филипини-
  • убити-
  • сблъсъци

Властите нахлули в село, окупирано от Ислямския фронт за освобождение на Моро

Десетки убити полицаи в сблъсъци с бунтовници във Филипините - 1
Снимка Архив АП

Най-малко 30 полицаи са били убити в тежки боеве с ислямистки бунтовници в южната филипинска провинция Магуинданао, съобщиха местните власти, цитирани от Би Би Си.

Бунтовниците също са дали жертви в акцията.

Властите нахлули в село, окупирано от Ислямския фронт за освобождение на Моро (ИФОМ) рано в неделя.

Според съобщенията двама ключови терористи са били цели на операцията.

Това е най-тежкото сражение откакто правителството и бунтовниците подписаха мирно споразумение миналата година, за да сложат край на десетилетия на борба.

Първоначално информацията за боевете бе противоречива, но официалните доклади на филипинските власти съобщават, че полицейските служители започнали изненадваща акция в село близо до град Мамасапано, в провинция Магинданао на остров Минданао.

Властите искали да заловят членове на групировката "Ислямистки бойци за свобода на Бангсаморо", група отцепила се от ИФОМ, която се противопоставя на прекратяването на огъня.

Но кметът на града заяви, че полицията не била предупредила ИФОМ за нападението както се очаква заради мирното споразумение, така че бунтовниците отвърнали на атаката.

Съобщава се, че стрелбата продължила няколко часа. Най-малко 30 членове на полицията са били убити.

Лидерите на ИФОМ потвърдиха за акцията, но не съобщават колко жертви са дали в сражението.

Различни доклади съобщават, че полицията е преследвала Зилкифли бин Хир, известен като Маруан - водеща фигура на ислямистка група "Джамаа Исламия" и бомбеният експерт на групировката Басит Усман.

"Джамаа Исламия" имат връзки с Ал Кайда и искат ислямска държава в цяла Югоизточна Азия.

Издирваният бомбаджия, който има дългогодишен опит с атентати в Индонезия и други страни от региона и Маруан, който оглавява списъка с най-издирваните на ФБР, се смята, че са се укривали в южната част на Филипините за повече от десетилетие.

И за двамата мъже многократно са постъпвали съобщения, че са убити, но нито веднъж те не са били потвърдени. В САЩ е предложена награди за залавянето им. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА