Last news in Fakti

27 Януари, 2015 11:01 1 250 4

Отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

  • холокоста-
  • международен ден-
  • жертви-
  • оон-
  • втора световна война

Да помним, за да не се повтори никога вече

Да помним, за да не се повтори никога повече. С тези думи всяка година на днешната дата си припомняме за зверствата на Втората световна война и милионите убити без съд и присъда, без видима причина. Днес светът отбелязва международния възпоменателен ден за жертвите на Холокоста.

Днешната дата е посветена на геноцида, който доведе до смъртта на около 6 милиона евреи, както и стотици хиляди други, смятани за нежелани поради етнически произход, религиозни или политически убеждения, сексуална ориентация или други причини.

Тази година се навършват 70 години от освобождаването на Аушвиц – един от най-ужасяващите концлагери на нацисткия режим, където са загинали над  1.5 милиона души. Аушвиц или Освиенцим, който се е намирал в южната част на Полша, е най-големият нацистка лагер на смъртта. През 1945 войниците на Червената армия влизат вътре и освобождават оживелите.

Датата е призната с резолюция от ООН. На 1 ноември 2005 г. Генералната Асамблея на Организацията на Обединените Нации прие резолюция 60/7, в която се постановява, че денят 27 януари ежегодно ще се отбелязва като Международен ден на паметта на жертвите на Холокоста  в израз на съчувствие и състрадателност. Но всъщност част от тези държави имат пряко участие в организирането и осъществяването на трагичните събития от Холокоста.

На възпоменателните церемонии ще присъстват редица световни лидери, както и оцелели от концлагерите.

Отбелязването на датата в южната част на Полша, където нацистите са убили около 1,5 милиона души, предимно евреи, между 1940 г. и 1945 г., може да бъде последната голяма годишнина, на която присъстват оцелели от зловещия геноцид, тъй като най-младите от тях са на по 70 години. Около 300 оцелели се очаква да участват в церемонията тази година, за разлика от церемонията преди 10 години, когато оцелелите са били около 1500, когато Путин беше сред гостуващите държавни глави и правителствени ръководители, отбелязва Ройтерс.

Българският президентът Росен Плевнелиев ще участва в церемониите в Чехия и Полша, съобщи неговият прессекретариат. В българската делегация ще бъде и председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" Максим Бенвенисти.

Първо Плевнелиев ще направи обръщение пред Сесията на държавните ръководители в рамките на Четвъртия международен форум "Let my people live!", посветен на паметта на жертвите на Холокоста. В 15.30 часа президентът ще участва в "Марш на мълчанието" в Краков, Полша, с който ще бъде отбелязана 70-годишнината от освобождаването на бившия концентрационен лагер Аушвиц.

Руският президент Владимир Путин няма да присъства на основните възпоменателните церемонии в Полша. В средата на януари неговият говорител обяви, че в програмата на Путин не е планирано такова пътуване, тъй като той не е получил покана да присъства на събитията.

Според Ройтерс Полша не е изпратила покана на руския лидер заради опасения от неприятни вътрешнополитически последици, ако Путин дойде на възпоменателните церемонии. След анексирането на Крим и противоречивата роля на Кремъл в конфликта в Източна Украйна Полша е един от най-яростните критици на Русия.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    0 0 Отговор
    Ако холокоста беше изпълнил предназначението си,сега светът щеше да бъде по-добро място за живеене
  • 2 аз

    0 0 Отговор
    Ха па и наш П...роско и той там
  • 3 1234565

    0 0 Отговор
    АЗ НЕ ГО ОТБЕЛЯЗВАМ.

    ДРЕМЕ МИ.
  • 4 Бай хой

    0 0 Отговор
    Страната която е освободила полша не участва. Какво празнуват тогава.

    Холокоста започва с избиването на евреи и руснаци от украинци.