6 Февруари, 2015 15:25 2 598 0

Кралица Рания се срещна с вдовицата на убития йордански пилот

  • йордания-
  • кралицата-
  • рания-
  • абдула іі-
  • вдовицата-
  • пилот-
  • моаз ал касасбех-
  • "ислямска държава"

Йордания започва мощна офанзива срещу терористите от Ислямска държава

Кралица Рания се срещна с вдовицата на убития йордански пилот - 1
Хиляди се събраха на митинг в йорданскатастолица Аман, за да изразят почит към паметта на убития пилот. Снимка: Синхуа/БТА

Кралицата на Йордания Рания се срещна с вдовицата на йорданския пилот Моаз ал Касасбех, брутално убит от екстремистите на „Ислямска държава“, съобщи „Дейли Мейл“. Срещата се е състояла по време на кралска визита на Рания и съпруга й крал Абдула ІІ в семейния дом на Касасбех в южния йордански град Карак. Ануар Тараунех разкри, че е научила за смъртта на съпруга си от социалните мрежи, където прочела статус „Почивай в мир, Моаз“.

По време на седящ протест в подкрепа на Касасбех с настояване за освобождаването му, Ануар получила тревожно обаждане от майка си. Тогава отворила Фейсбук на телефона си и видяла лошата новина, предава „Индипендънт“. Тя е била омъжена за летеца едва от 5 месеца, преди той да бъде пленен от терористите. 26-годишният Касасбех в продължение на 5 седмици бе заложник на ИД, след като самолетът му бе свален над град Рака.

Вдовицата разказала, че в деня на фаталния полет – 24 декември, мъжът й бил притеснен и се надявал да има мъгла, за да не лети. Няколко часа по-късно неговият изтребител F-16 е бил свален над контролираната от „Ислямска държава“ територия в Сирия.

Йордания проведе дискретни преговори Моаз ал Касасбех да бъде освободен срещу живота на осъдената на смърт терористка Саида Ришауи, която бе в йордански затвор, и имаше надежда за спасяването му, докато преди два дни от „Ислямска държава“ не показаха ново ужасяващо 22-минутно видео, от което става ясно, че йорданският пилот е изгорен жив зад решетките. Това бе остро заклеймено като най-отблъскващия акт, филмиран някога, и предизвика вълна на възмущение в региона и целия останал свят.  

Кралската визита идва след като правителственият говорител на Йордания опроверга слуховете, че крал Абдула ІІ, който е правоспособен пилот, лично ще участва във въздушните удари над „Ислямска държава“.
Външният министър на страната Насер Джудех обяви пред Си Ен Ен, че офанзивата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ едва сега започва и тя ще бъде водена с всички възможни средства, с които страната разполага, но че това не е началото на нейната борба с екстремизма и тероризма.

Десетки изтребители и днес атакуваха центрове за обучение на бойци на „Ислямска държава“ и тази сутрин в Ирак. Репортажни кадри от тях бяха излъчени по йорданската държавна телевизия придружени с изявление, предупреждаващо терористите, че „ще запомнят йорданците“. Ударите ще продължат, докато ги унищожим, казва се в него.

На кадрите се виждат и хора с униформи, вероятно бойци от Йорданската армия, които пишат на арабски с тебешир върху самолетните ракети: „За вас, врагове на исляма“. От командването обясняват, че ударите ще бъдат насочени към обекти около сирийския град Рака.

Йордания е основен съюзник на САЩ в борбата срещу въоръжените ислямистки групировки. Стотици американски инструктори обучават на територията на страната военнослужещи от Сирия и Ирак, които да противодействат на джихадистите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА