Last news in Fakti

9 Февруари, 2015 11:24 2 092 2

Мощен взрив в химически завод в Донецк

  • украйна-
  • донецк-
  • взрив-
  • химически-
  • завод-
  • експлозия

Засега няма официална информация за жертви и ранени

Донецкият държавен завод за химически изделия се оказа в епицентъра на мощен взрив в нощта срещу 9 февруари, съобщиха агенция РБК – Украйна, и РИА „Новости“, позовавайки се на съпредседателя на Народния фронт „Новорусия“ Константин Долгов и ръководителя на Киевски район в Донецк Иван Приходко.

Взривът е избухнал в 22.50 ч. местно време, уточни зам.-министърът на отбраната на самопровъзгласилата се Донецката народна република и командващ местното проруско опълчение Едуард Басурин. След това из града се е разпространила взривна вълна. Хората в много райони са почувствали вибрациите от експлозията, има и много избити прозорци. Взривът е предизвикал паника в Донецк.

Според Басурин има два варианта за причините за взрива – или попадение на тактическа ракета „Точка У”, или експлозия в самия завод. Взривът в склада с боеприпаси бил толкова мощен, че предизвиканото сияние се виждало на няколко километра. Това свидетелства за голямо натрупване на боеприпаси от страна на терористите, а следователно – и за подготовка за атака, казва се в изявление на пресслужбата на украинския полк „Азов“, цитирано от Korrespondent.net.

Стрелбата е водена от залпови ракетни системи „Смерч”, като стрелящите не са знаели къде попадат те, тъй като са удряли по координати, пише на своята страница във Фейсбук депутатът от Върховната рада на Украйна Борис Филатов.

По предварителни данни няма загинали. Пожарът е локализиран, а риск от изхвърляне на вредни вещества в атмосферата няма. Властите на Донецката народна република призоваха хората да не изпадат в паника.

Дмитрий Ярош, лидерът на организацията Десен сектор, която участва активно във войната със сепаратистите, пък обяви на страницата си във Фейсбук, че в резултат на артилерийския обстрел са загинали 200 души. Тази бомбастична цифра обаче най-вероятно е плод на фантазия. Официална информация за жертви и ранени засега няма.

Заводът вече е попадал под обстрел през септември 2014 г. Тогава се взривиха боеприпаси, а над завода се образува гъст дим. Тогава опълченците предполагаха, че по него е бил нанесен артилерийски удар или е обстрелян с ракетни установки „Град“. Няколко седмици по-късно там избухна пожар вследствие на попадение на снаряд.

Предприятието се намира на север от града, в близост до летището на Дноцек. Занимава се с утилизация на боеприпаси, производство на динамична защита за танкове и промишлени взривни вещества, а също така с унищожаване на вече негодни за употреба стрелкови, ар инженерни и военноморски боеприпаси. Заводът влиза в състава на концерна „УкрОборонПром”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 европеец

    0 0 Отговор
    "Взривът в склада с боеприпаси... Това свидетелства за голямо натрупване на боеприпаси от страна на терористите" - това е ВОЕНЕН завод, който преди войната произвеждаше взривни елементи за оръдия и се занимаваше с утилизацията на стари муниции
  • 2 ASTRA GSI16V

    0 0 Отговор
    Взривът в склада с боеприпаси бил толкова мощен, че предизвиканото сияние се виждало на няколко километра.Пожарът е локализиран, а риск от изхвърляне на вредни вещества в атмосферата няма ...........
    Хем огрормен взрив , хем няма изхвърляне на вредни вещества в атмосферата ? Алооооуууу шшшш
Новини по държави: