Last news in Fakti

25 Февруари, 2015 22:01 1 191 0

На 26 април в Казахстан ще избират президент

  • казахстан-
  • президент-
  • избори-
  • нурсултан назарбаев

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев подписа указ за провеждането на предсрочни президентски избори на 26 април, предаде Би Би Си.

Всички представени в парламента партии подкрепят кандидатурата на Нурсултан Назарбаев.

На 14 февруари 2015 г. съвета на Народната асамблея на Казахстан издигна инициативата за провеждане на предсрочни избори за президент.

Нурсултан Назарбаев е първият президент на Казахстан от 1991 г., когато републиката обяви независимост от СССР. Той на няколко пъти е побеждавал на избори за държавен глава, последния път (на извънредни избори) – през април 2011 г., събирайки 95,55% от гласовете на избирателите.

През 2007 г. парламентът му предостави като на първи държавен глава правото да се кандидатира за висшия държавен пост неограничен брой пъти.

Асамблеята на народа на Казахстан е консултативно-съвещателен орган към държавния глава и обединява представители на всички около 130 нации и народности, живеещи в Казахстан, чието население надвишава 17 400 000 души. Идеята за създаването на този орган е лансирана от Назарбаев през 1992 г. АНК няма право на законодателна инициатива, но въпреки това именно на сесии на Асамблеята биват издигани значими за развитието на страната предложения, които впоследствие биват внедрявани в живота чрез закони и укази на държавния глава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА