9 Март, 2015 14:15 1 720 0

Тайван казва "ДА" на половата равнопоставеност и правата на жените

  • тайван-
  • международен ден на жената-
  • ма инцзю-
  • дискриминация-
  • полова равнопоставеност

По повод Международния ден на жената, в столицата Тайпе се проведе награждаване на 10-те най-заслужили млади дами

По случай денят на жената, президентът на Република Китай Ма Инцзю сподели, че страната е постигнала огромен напредък в насърчаването равнопоставеността между половете и даде думата си, че правителството ще продължава да полага усилия в посока подобряване и увеличаване правата на жените във всички аспекти.

„Тайван е лидер в Азия, когато става дума за осигуряване на равнопоставеността на жените”, каза Ма, позовавайки се на данните от глобалната класация към Програмата за развитие на ООН за 2013 по критерия полово неравенство, където страната заема пето място.

„Въпреки липсата на представителство на Тайван в ООН, на 1 януари 2012г. в страната влезе в сила Законодателство за прилагане на Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация по отношение на жените” заяви президентът, допълвайки: „И в края на миналия месец 89% от съществуващите закони, които не отговарят на Конвенцията, бяха преразгледани”.

Ма Инцзю направи своето изявление по време на събитието за награждаване на десетте заслужили млади дами, проведено в столицата.  Тази инициатива стартира още през далечната 1966г. и от тогава насам се провежда на всеки две години като част от местните дейности за отбелязване Международния ден на жената.

Сред тазгодишните победители са Хунг Уан-Тинг – първата жена полицай, завършила Военната академия в САЩ,  Лаха Мебо – първата местна жителка, заела директорски пост и Лин Дзъ-чи, спечелила златен медал в дисциплината вдигане на тежести през 2014г. в Сеул, Южна Корея.

Два дни по-рано на подобно събитие, посветено на жените и проведено в столицата, Ма  подчерта значителния принос на дамите в националното развитие на страната в следствие на предприетите мерки в защита на техните права, които той е предприел след встъпването си в длъжност през май 2008 г.

По негови думи въз основа на официални статистически данни 41% от жените в Тайван са получили висше образование през 2013 г. в сравнение  с 39% за мъжете. По отношение на предприемачеството и бизнеса президентът сподели, че бенефициенти на проекти на Министерството на икономиката за миналата година са били повече от 4300 жени, собственици на бизнес в Тайван. В допълнение - между 2008 г. и 2014 г. около 4500 жени-предприемачи са получили финансова подкрепа чрез други спонсорирани от правителството програми, в резултат на което са създадени 32 000 работни места.

„Въпреки, че жените все още печелят по-малко от мъжете, в 82.55% разликата в заплащането между половете е по-малка отколкото тази в Япония, Южна Корея и САЩ”, допълни той.

Президентът отбеляза още, че програмата за субсидиране на родителски отпуск, стартирала през 2009г., подпомага още 293 000 лица в страната с плащания, възлизащи към днешна дата на 841 000 000 щатски долара. Инициативата е кредитирана от Ма по повод 210 383-те новородени в Тайван през миналата година, когато се забелязва втората пикова точка в раждаемостта за последното десетилетие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА