Last news in Fakti

12 Март, 2015 09:21 969 0

Арестуваха мъж, планирал терористична атака в Торонто

  • канада-
  • терористична атака-
  • пакистанец-
  • торонто-
  • арестуван

Канада се опитва да депортира мъжът, обвинен в заговор за терористична атака в Торонто

Канадските власти съобщиха, че са заловили пакистанец, който готвел няколко терористични атаки в Торонто, включително и срещу американското консулство в града, съобщава АП.

Имиграционни служители са арестували 33-годишния мъж, който е преминал през оръжейно обучение в Либия, в понеделник, информира Си Би Ес.

В сряда канадските власти заявиха, че Джаханзеб Малик - самопровъзгласил се поддръжник на Ислямска държава и Ал Кайда - разказал на полицай под прикритие за плановете си, включващи експлозиви с дистанционно управление.

Канадското правителство се опитва да депортира 33-годишният Малик, който пристигнал в Канада като студент през 2004 г. и в последствие станал постоянен жител на страната през 2009 г.

Не е ясно защо срещу мъжът не е повдигнато обвинение в престъпление.

Той е задържан в сряда и има висяща процедура за депортиране.

В обобщение на изслушването в сряда от Съвета на Канада по имиграцията и бежанците, правителствени адвокати заявиха, че Малик опитал да радикализира офицер под прикритие. Той се сприятелил с полицая и му показвал видеоклипове с обезглавявания на Ислямска държава.

Прокуратурата заяви, че Малик казал на полицая, че той е бил "личен приятел" на радикалния духовник, роден в САЩ, Ануар ал Аулаки, който бе убит във въздушен удар на САЩ в Йемен през 2011 г., но чиито думи все още гравитират  в киберпространството.

Малик в момента се намира в затвор в Онтарио.

Арестът идва на фона на ожесточен дебат в парламента на страната за ново национално законодателство за сигурност, което ще даде на основната канадска разузнавателна служба по-големи правомощия да разобличава и предотвратява предполагаеми терористични атаки.

Консервативно правителство на Канада заяви, че се нуждае от мерки, които да помогнат за разгадаването на потенциални терористични атаки, докато критиците твърдят, че предложеното законодателство би довело до нарушаване на правата и свободите на гражданите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: