Last news in Fakti

18 Март, 2015 23:52 1 176 0

Тайван е четвъртата най-конкурентоспособна страна в Азия

  • тайван-
  • проучване-
  • индекс-
  • конкурентоспособност-
  • азия-
  • форум

Изследването обхваща 37 страни и се базира на няколко индекса

Тайван остава четвъртата най-конкурентоспособна икономика в Азия, според годишния доклад за регионалната конкурентоспособност, изготвен от Изследователския институт към Азиатския форум Боао.

От общо 37 страни, обхванати от изследването, базиращо се на 5 основни индекса, Тайван се нарежда сред Сингапур, Хонгконг и Южна Корея.

Република Китай води списъка за човешкия капитал и иновации и износ на високотехнологични стоки. Не на последно място страната е и сред водещите в списъка по брой заявки за патенти.

Инфраструктурата е друга област, в която Тайван има големи постижения. По този показател страната се изкачва с две позиции, стигайки до 5-то място, благодарение на значителните подобрения в областта на комуникациите. Осма е в областта на социалното развитие и 10-та  - в областта на макроикономиката.

Въпреки това обаче, Република Китай изостава в сферата на търговската и административна ефективност, слизайки с три позиции надолу в класацията, съответно от 13-то до 16-то място. Тези данни от своя страна са израз на необходимостта от административни реформи, подобряване ефективността на обществените услуги и оптимизиране процедурите по създаване на фирми, което би довело до създаване на една по-благоприятна бизнес среда.

Проучването е част от дейностите на Боао форум Азия и се провежда всяка година в континенталната част на китайската провинция Хайнан от 2002 г. насам.

Бившият вицепрезидент на Тайван ще оглави делегацията на Република Китай по време на форума от 26 март до 29 март, в качеството си на почетен председател на базираната в Тайпе Обща пазарна фондация на кръстосаните отношения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА