20 Март, 2015 20:16 1 269 0

Корумпиран министър хвърли оставка в Италия

  • италия-
  • министър-
  • маурицио лупи-
  • оставка-
  • корупция-
  • подаръци-
  • обществени поръчки

Четирима души от обкръжението на Лупи вече са арестувани, тече проверка за други 50

Корумпиран министър хвърли оставка в Италия - 1
Маурицио Лупи обяви оставката си

Министърът на инфраструктурата и транспорта в Италия Маурицио Лупи официално обяви днес своята оставка по време на заседание на Палатата на депутатите (Долната камара) на италианския парламент, предаде агенция АНСА. На 24 март опозиционните партии начело с Движение „Пет звезди“ и левите еколози се готвеха да внесат вот на недоверие към министър Лупи.

Причина е корупционният скандал, разгорял се около него и обкръжението му. На 16 март бяха арестувани един от топ мениджърите в министерството на Лупи – Ерколе Енкалца, президентът на компания Centostazioni S.p.A, управляваща 103 жп гари в страната Франческо Кавало, Сандро Пачела – подчинен на Енкалца, и генералният мениджър на SPM Consulting Стефано Пероти. Те са обвинени в корупция и разхижение на държавни средства, съобщи Il Fatto Quotidiano. 55-годишният Лупи пък приемал от тях скъпи подаръци, за да им урежда изгодни договори и печелене на обществени поръчки.

Така Пероти например получил от министерството поръчки за сума 25 милиарда евро и е бил включен най-малко в 10 мащабни проекта, сред които строителство на линии от римското метро и няколко автомагистрали.
Тече проверка още и по отношение на близо 50 души, добавя „Ла Стампа“.

Срещу Маурицио Лупи не е повдигнато дело, но репутацията му е силно накърнена, затова той сам обяви, че се оттегля и че политиката за него не е била професия, а страст.
Премиерът Матео Ренци определи решението му като мъдро и достойно.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: