Last news in Fakti

25 Март, 2015 09:43 1 603 6

Армията на САЩ прави учения в България и Румъния

  • нато-
  • българия-
  • румъния-
  • учения

Руският президент Владимир Путин посочи, че предстои серия от големи военни учения в Русия

Армията на САЩ прави учения в България и Румъния - 1
Снимка: АП/БТА

Подразделения на армията на САЩ в Европа са започнали военни учения в Румъния и България, съобщава РБК.

Те идват дни след като над 1100 военни от НАТО проведоха планови учения Летен щит XII (Summer Shield XII) в Латвия. Прессекретарят на Пентагона полковник Стив Уорън. Въздушно-десантна бригада от САЩ вече е провела скокове на румънския полигон Смърдан заедно с местни подразделения.

Едновременно с това военни от седма армия на САЩ „отработиха отблъскване на наземно нахлуване на противник“ в авиобазата Михаил Когълничану.

Полигонът Смърдан e разположен в източния окръг Галати. Съоръжението е с площ от 8500 хектара и с капацитет за настаняване на 600 души. Полигонът е пригоден за тренировъчна стрелба на сухопътни и артилерийски части и танкове, използване на химическо оръжие, както и въздушни удари по наземни цели.

Около 200 десантчици при подкрепата на тежката военна техника участваха в учението.

Междувременно бяха проведени и артилерийски стрелби. Предвидени са и нови учения с румънската армия.

 

 

От средата на месец март традиционно започва период на засилени учения за Българската армия. Той ще продължи до края на месец ноември, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев. Не можем да правим компромис с бойната готовност, тъй като това би означавало компромис с националната сигурност, допълни той.

В ученията ще участва различна военна техника както от българска страна, така и от партньорска. Транспортирането на оборудването и състава на частите, които ще участват в подготовката, започва още през следващите дни. Целта на всички учения, които са предварително планирани, е да се поддържа Българската армия в добра бойна готовност. Друга цел е и постигането на по-висока съвместимост със съюзниците от НАТО и партньорите. За всички учения е направена предварителна координация и са изпратени уведомления до съседните страни, каквато е международната практика.

В рамките на този тренировъчен период трите вида въоръжени сили - сухопътни, военновъздушни и военноморски - ще участват в около 70 учения. Всички те са традиционни, като някои от тях се провеждат за 10-а година поред. В тях ще участват както съюзници от НАТО, така и армии на страните партньори на Алианса. Българските въоръжени сили ще бъдат част от над 20 учения в други страни – Гърция, Румъния, Албания, Полша, Германия и други.

Други 600 американски войници ще участват в учения в Литва, България и Германия.

Паралелно с тези учения американските войски, разположени от 21 март в Естония, Латвия, Литва и Полша в рамките на операцията „Атлантическа решимост“ ще пристъпят към прехвърлянето на войските на разстояние от близо 2000 км. на територията на петте държави.

На 21 март завършиха военните морските учения на съюзниците от Алианса в Черно море.

От своя страна на 17 март руският президент Владимир Путин разпореди широкомащабни маневри на руската армия, в които взеха участие части от Сибир, европейска част на Русия и Далечния изток. По време на тях в Крим бяха прехвърлени стратегическите бомбардировачи Ту-22М3, а оперативно-тактическите ракетни комплекси "Искандер" – в Калининград като се използват десантните кораби на Балтийския флот.

80 000 души от ключови войскови съединения от Балтийския флот, Южния военен окръг, Въздушнодесантните войски бяха приведени в най-високата степен на бойна готовност. Пред тях е поставена задачата да оттренират защита на националните граници на Русия с прехвърлянето на големи разстояния на десантни части.

Военният министър Сергей Шойгу разкри, че са мобилизирани и 100 кораби, 15 подводници и 200 самолета.Във вторник той рапортува на Владимир Путин и премиера Дмитрий Медведев, че проведеното учение е имало за цел да провери готовността на новосъздадената военна групировка в района на Арктика, както и способността на въоръжените сили бързо да разгърнат войски на няколко театъра на оперативни действия.

Междувременно руският президент Владимир Путин каза, че проведеното миналата седмица голямо военно учение слага началото на серия от учения през следващите месеци.

Сегашните учения се провеждат в условия на остро напрежение между Русия и Запада заради ескалацията на напрежението в Източна Украйна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    1 0 Отговор
    Еми да ги посрещнем с хляб и сол ???
  • 2 Бай хой

    1 1 Отговор
    Я когато в Русия се провеждат учения на собствена територия някои тръбят че това е агресия. А сега действителните терористи агресори отработват учения на чужд терен и далеч от техните домове.

    И учения ЩИТ провеждахме преди повече от 30 години. Тия дори не могат и да си измислят имена на ученията.

    Коментиран от #5

  • 3 wet

    1 0 Отговор
    Само да не почнат руснаците и те да се учат върху нас ...
  • 4 Истината боли

    0 0 Отговор
    По време на руските военни учения, в командната зала за наблюдение присъстваха всички военните аташета намиращи се на територията на Русия по покана на миинстерство наотбраната!
    На следващото учение може да наблюдавт на самия полигон!
    Да се "види, че отработват отбранително тактическо учение"!

    На Ново село кои чужди военни аташета са присъствали да потвърдят, че учението е отбранително?
  • 5 Рамзес III

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай хой":

    Хой бой който има възможност си прави каквото си иска ,където си иска!Руснаците като са измекяри нямат никаква икономика никакви пари ще си седят в къщи и се зъбят на съседите !!!

    Коментиран от #6

  • 6 Истината боли

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Рамзес III":

    Какви са възможностите на САЩ, че не мога да се сетя?!

    Мечтаят да са непобедими и си правят холивудски филми!
    Не пирзнават анексията на Крим пък не нападат Русия!?

    Възмутени САЩ попитали Генералният Секретар на ООН :
    "С кого граничи Русия ?"
    Умислен, Генералният секретар отговорил:
    "С когото си поиска!"

    Могат само показват мусколи!